גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד רלי לשם: "נוצרה בארץ תופעה - עורכי דין של בתי-קפה"

עוה"ד רלי לשם, מיה ליקוורניק ודני גבע, ראשי משרד עורכי הדין השלישי בגודלו בשוק, מדברים עם "גלובס" על מצב המקצוע, על רמתם הירודה של חלק מעורכי הדין, על אובדן האמון במערכת המשפט ועל האלימות הגואה נגדה

בשעות אחר-הצהריים המוקדמות, ביום עבודה אופייני של אמצע השבוע, מסדרונות משרד עורכי הדין השלישי בגודלו בארץ, מיתר-ליקוורניק-גבע&לשם וברנדויין, שקטים. מעת לעת בוקעים מבעד לפתחי הדלתות במסדרונות הארוכים צלילי תקתוק מקלדת ושיחות מרוחקות על תיק כלשהו, המתערבבים בקולות המזכירות המעבירות שיחות משלוחה אחת לשנייה במהירות מרשימה.

במשרדים, החולשים על 3 קומות בבניין "עורק" באזור הבורסה ברמת-גן, מועסקים כ-120 עורכי דין, 30 מתמחים וכ-20 מזכירות, הנושפים ושואפים לקרבם את אווירת היעילות והסדר השולטת במכונה המשומנת שבה הם עובדים. התחושה היא של כוורת דבורים גדולה, שכולם בה עסוקים במלאכת ייצור הדבש.

אלא שהיום, בניגוד לימים אחרים, נשמעים מאחד מחדרי הישיבות הממוזגים במשרד גם קולות צחוק רמים. בחדר יושבים עורכי הדין ישראל (רלי) לשם, מיה ליקוורניק ודני גבע, 3 השותפים הבכירים העומדים בראש המשרד, ומשעשעים זה את זה בבדיחות ובסיפורים אישיים מצחיקים.

בכל יום אחר באותה שעה הם היו עסוקים בעבודה עד מעל לראש, כיאה לראשי משרד מוביל ועמוס לקוחות, אך היום "גלובס" שלף אותם מהפגישות, מההדרכות לצוות העובדים תחתם ומשיחות הוועידה הטראנס-אטלנטיות, כדי לשמוע את דעתם על נושאים שונים.

השוק מוצף

בעשור האחרון צמח משרד מיתר-ליקוורניק ביותר מ-400%, והפך ממשרד בינוני-קטן לאחד הגדולים והחזקים במשק. ככזה עברו במשרד מדי שנה עשרות מתמחים ועורכי דין, הן כמרואיינים והן כעובדים, ו-3 השותפים הבכירים בו נחשפו למגוון רחב של דמויות אנושיות שהגיעו לעולם המשפט.

* האם רמת עורכי הדין ירדה בשנים האחרונות?

"בוודאי", עונה נחרצות עו"ד רלי לשם. "בארץ נוצרה תופעה של מה שאני מכנה 'עורכי דין של בתי-קפה'. יש בארץ עורכי דין צעירים שאין להם אפילו משרד. יש להם מחשב נייד וכתובת אינטרנט, הם יושבים בבתי-קפה כל היום ועובדים משם. בגלל זה מתרבים היום בתי-הקפה שיש להם wireless, כדי שעורכי הדין יוכלו לעבוד משם. זה מצב מאוד שלילי".

עו"ד גבע, שמשמש גם כבוחן בבחינות לשכת עורכי הדין, ניסה להתחמק מהשאלה. "אין לי דעה בנושא", אמר.

שותפו לשם לא השתכנע. "דני, למה כל-כך הרבה אנשים עוברים את המבחן?", שאל אותו, וגבע ענה: "אני חייב לומר שרוב המתמחים שנבחנו אצלי עד היום - רובם, לא כולם - היו ראויים והיה להם את הידע הנדרש. אני לא חושב שאני הייתי יותר טוב מהם כשנבחנתי. יכול להיות שאני לא יודע לשאול את השאלות, אבל אני לא מתרשם לרעה מהרמה של המתמחים שמקבלים רישיון.

"חבר שלי ששימש כטייס בחיל האוויר, אמר לי משפט שאומרים הטייסים, ויכול להיות שהוא נכון גם לגבינו - 'The older I am, the better I was'. יש איזה תחושה אצל עורכי דין ותיקים, שכאילו כשאנחנו היינו מתמחים או עורכי דין צעירים היינו סופרמן. לא בטוח שהיינו כאלה גדולים. למדנו עם הזמן".

לשם: "לא אמרתי שאנחנו היינו ראויים יותר. דיברתי באופן כללי. היום, בשוק המוצף, עורכי דין מסיימים התמחות של שנה ופותחים משרד או שולחן בבית-קפה. לדעתי, אדם שסיים לימודי משפטים לא יכול, אחרי שנה של עבודה במחיצתו או תחת חסותו של עורך דין אחר, להיות עצמאי ולמכור את שירותיו בלי שיהיה עליו איזשהו פיקוח. וזה גם לא שנה. אם נוריד את המילואים, החופשות ועוד, נגיע ל-10 חודשי התמחות. לא ניתן לתת שירות באופן עצמאי ללקוח אחרי שנה או 10 חודשים של התמחות".

לעו"ד מיה ליקוורניק יש השקפה קצת אחרת. "זה תלוי מה סוג השירות. בשביל לעשות חוזה להשכרת או למכירת דירה, שזה נתח משמעותי מהעבודה של עורכי דין במשרדים הקטנים יותר, או לעשות עסקאות ותביעות יותר קטנות - לא צריך ותק משמעותי. נראה שגם עורכי דין צעירים מסוגלים לעשות את זה. אם הם לא היו יודעים מה הם עושים, העסק הזה היה מתפוצץ.

"אגב, ברוב העולם אין התמחות. אנשים גומרים בית-ספר למשפטים והם עורכי דין לכל דבר ועניין. איפה באירופה יש סטאז'? אז למה שעורכי דין צעירים לא יפתחו משרד מיד לאחר ההתמחות? זה עדיין לא אומר שהרמה של העוסקים במקצוע לא ירדה. אני שומעת מקולגות שלי ומשופטים שיש בעיה רצינית עם הרמה של עורכי דין צעירים שמופיעים בבתי המשפט".

* מה הפתרון לבעיה?

לשם: "אחד הרעיונות שאפשר לשקול הוא להשאיר את ההתמחות לשנה, ולא להאריך אותה לשנתיים כפי שמציעה לשכת עורכי הדין, אך בתנאי שיחייבו כל אדם שקיבל רישיון, כמו 'נהג חדש', לעבוד במחיצת עורך דין ותיק שיפרוס עליו את חסותו, שיהיה מנטור שלו.

"הארכת ההתמחות בשנה תיצור בעיה עצומה, כי הרבה מאוד אנשים שמבקשים להתמחות לא ימצאו מקום להתמחות. אם נאריך את ההתמחות לשנתיים, מספר המקומות להתמחות יירד בחצי.

"אם אנחנו מעסיקים כל שנה 35 מתמחים, בשנתיים עוברים פה 70 מתמחים. אם יאריכו את ההתמחות לשנתיים, יעברו פה בשנתיים רק 35 מתמחים. דבר שני, מבחינתנו המתמחים הם פונקציה מאוד חשובה במשרד, כי מהם אנחנו בסופו של דבר בוחרים את עורכי הדין שהם לב המשרד. אם ההתמחות תהיה שנתיים, תהיה לנו אפשרות לראות פחות מתמחים והמבחר יצטמצם כתוצאה מכך".

חברה אלימה

בעיותיה של מערכת המשפט לא מסתכמות בטענות על הרמה הנמוכה של עורכי הדין. את עולם המשפט מטרידה גם תופעת האלימות המילולית והפיזית שמופנית לעבר השופטים מצד מתדיינים, והציבור בכלל.

בסוף החודש שעבר נגזר עונש חמור, 3 שנות מאסר בפועל, על פיני כהן, שהשליך את נעלו על נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש וגרם לנפילתה ולשבירת משקפיה. רגע לפני נגזרה שנת מאסר בפועל ו-8 חודשי מאסר על-תנאי על מיכה בן-יעקב, שהורשע על-פי הודאתו בשליחת פקסים למנהל בתי המשפט, השופט משה גל, ובהם איומים לרצוח שופטים.

ככל שחולף הזמן, נדמה כי האלימות והזלזול במערכת המשפט הולכים ומתגברים, והמערכת מאבדת מכוחה וממעמדה.

המצב לא מפתיע את עו"ד לשם. "זה התחיל בכך שהמערכת הפוליטית הרגישה חופשייה לפתוח את הפה על בתי המשפט, ללכת בגישה שאין פרות קדושות ולהתבטא התבטאויות קשות נגד בתי המשפט והשופטים, כמו לכנות אותם 'המאפיה הזאת, המאפיה אחרת'. זה נתן לציבור את האות ואת יריית הפתיחה. הפוליטיקאים משדרים לציבור ששופט הוא כמו פקיד במשרד הרישוי, ואם אפשר לבוא למשרד הרישוי ולדפוק על השולחן - אז אפשר לעשות את זה גם בבית משפט. השופטים איבדו את המעמד המיוחד ויוצא הדופן שלהם. היתה שבירה של כללי משחק.

"אני לא זוכר שבארה"ב ישנן התבטאויות גסות נגד מערכת בתי המשפט, נגד פסיקות מסוימות ושאומרים 'השופטים לא מבינים שום דבר' או 'השופטים חושבים שהם מעל החוק' ו'השופטים עושים מה שהם רוצים'. זה גרם לשחיקה נוראה במעמד בתי המשפט. אחד הפחדים הגדולים הוא שמוסד שהיה מרומם ונשחק, מאוד קשה להחזיר אותו לרום מעמדו. זה כמו מוניטין של אדם שמאוד קשה לשחזר אותו, וזה דבר מאוד מדאיג.

"שום דעה לא מצדיקה בסופו של דבר יציאה של גורמים נבחרי ציבור נגד בתי המשפט. זאת קטסטרופה. הטרגדיה היא שהנעל שנזרקה על ביניש הפכה להיות סמל לשקיעה ולהידרדרות של תדמית בתי המשפט".

עו"ד ליקוורניק מוסיפה עוד נדבך. לדעתה, המצב ששורר בבתי המשפט הוא בסך-הכול מראה המשקפת את מצב החברה. "החברה בישראל יותר אלימה. זה בא לידי ביטוי בכל אורחות החיים שלנו, החל ממה שקורה ברגע שאתה עולה על הכביש, כמות אלימות הרכוש שיש בארץ, שהמשטרה חסרת אונים להתמודד אתה, האלימות בבתי-הספר ועוד. זה מחלחל לכל מקום. הכוח הפך לשפה בארץ, ובית המשפט לא חסין מדברים כאלה, גם לא העליון. יש גם התגברות חריפה של הפשע המאורגן בישראל, וחלק מהפגיעות בשופטים באות משם. זה איום מוסווה".

האלימות כלפי השופטים מטרידה את גבע פחות ממצב מערכת המשפט פנימה. "למערכת המשפט יש בעיות אמיתיות, הרבה יותר גדולות מגילויי האלימות כלפי שופטים. מערכת המשפט, ובראש ובראשונה בית המשפט העליון, היא הגוף היחיד שמגן באופן משמעותי ומהותי על זכויות וחירויות האדם בישראל. בתחום הזה יש הישגים דרמטיים, והמערכת הזאת ראויה לכל ההערכה. אבל במקביל יש למערכת בעיות קשות, החל בסחבת וכלה בחוסר הוודאות בשיפוט שמפריע מאוד ללקוחות שלי ולציבור בכלל.

"אני עושה הרבה בשביל להימנע מלהגיע לדיונים, מכיוון שיש הרבה חוסר ודאות בשפיטה היום. אני משווה את זה לכללים המגבילים בחוק במערכת המשפט בדלאוור או בניו יורק, שם היציבות, הוודאות והביטחון הרבה יותר גדולים. שיקול-הדעת של שופט מה נכון ומה לא נכון חל בישראל באופן שמערער את הוודאות במידה יתרה. זה יוצר תסכולים רבים מצד הציבור וגורם לאובדן אמון במערכת, והתוצאות נראות היום בשטח".

עוד סיבה לאובדן האמון, כך גבע, היא המשפטיזיציה של כל דבר ועניין, והכניסה של מערכת המשפט לזירה של הפוליטיקאים ללא צורך. "בהקשרים הפוליטיים האמון שלי במערכת המשפט התערער במידה מסוימת. האמון שלי נפגע כאשר היועץ המשפטי הדיח הלכה למעשה ראש ממשלה בישראל, ובית משפט אישר עדות מוקדמת, שבנסיבות העניין היתה תקדים על גבול התערבות פוליטית והחלפת שלטון (גבע מתייחס להדחת אהוד אולמרט על רקע עדותו המוקדמת של משה טלנסקי במשפט ראשונטורס נגדו, א' ל"ו). דברים כאלה לא מעוררים עודף אמון בבית משפט. זה לא אומר שזה נעשה מסיבות פוליטיות, אני משוכנע שזה נעשה בתום-לב, אבל המערכת צריכה להסתמך פחות על עקרונות תום-לב ויותר על עקרונות משפטיים".

לשם: "בארה"ב בית המשפט למעשה נתן לנשיא בוש את הנשיאות".

גבע: "וכך בית המשפט העליון איבד הרבה מכבודו".

לשם: "כן, אבל זה עדיין לא גרם להשתלחויות חסרות רסן נגד בבית המשפט, ברמה שאנחנו רואים בארץ".

גבע: "יש לי יותר כבוד לבית המשפט העליון בארץ מאשר לבית המשפט העליון בארה"ב, אבל זו נחמה פורתא".

"המשרדים הבינוניים הפסידו הרבה נתחי שוק לטובת הגדולים"

כ-7 שנים חלפו מאז מה שהיה בשעתו המיזוג הגדול ביותר בקרב משרדי עורכי דין - המיזוג בין מיתר-ליקוורניק-גבע למשרד לשם-ברנדויין - שיצר משרד בן 60 עורכי דין. מאז המשיך המשרד לצמוח ולהתרחב בקצב מהיר, עד שטיפס למקום השלישי בדירוגי הגודל של משרדי עורכי הדין, עם כ-120 עורכי דין. בנוסף מככב המשרד בראש דירוגי האיכות בתחומי עיסוקו במשפט האזרחי-מסחרי.

עד לפני כ-10 שנים סיפק משרד מיתר שירותים משפטיים ללקוחות קטנים ובינוניים, אך היום נמנים עם לקוחותיו חברות ואנשי עסקים מהבכירים במשק - בהם אמדוקס, מכתשים-אגן, הראל ביטוח, סאנדיסק, האחים להמן, בז"ן, סמפוארנה גרופ, קבוצת פישמן (בעלת השליטה ב"גלובס"), קבוצת דברת, דויטשה בנק, אומריקס, בנצ'מרק קאפיטל, רמדיה ועוד.

* שאפתם להימנות עם המשרדים הגדולים ביותר?

ליקוורניק: "זה לא שכיוונו להיות הכי גדולים, אבל בהחלט ידענו שהשוק המוסדי ירצה לעבוד עם משרדים גדולים, שיש להם מענה כולל. היה ברור שהשוק הולך לכיוון הגודל, וזה גם מה שקרה לתעשייה שלנו. יש קבוצה של משרדים שמאוד גדלו, והם אלה שנותנים היום מענה לרוב השוק המוסדי בארץ. גם השחקנים הבינלאומיים שמגיעים ארצה פונים באופן טבעי למשרדים הגדולים. ככה נהוג בכל העולם".

* יש עדיין מקום למשרדים הבינוניים והקטנים?

"המשרדים הבינוניים והקטנים הפסידו הרבה נתחי שוק לטובת המשרדים הגדולים. תמיד יש משרדי בוטיק, משרדי איכות, ויש כמה כאלה מצוינים בארץ, שיצליחו, אבל למשרדים אחרים לא קל במציאות שנוצרה. אני חושבת שזה לא הולך להשתנות, אלא שזה הולך להקצין".

* משרדי הענק בסופו של דבר ישלטו בשוק עריכת הדין?

לשם: "במידה לא מעטה זה כבר היום המצב. רוב הגורמים הכבדים בשוק ורוב השחקנים הגדולים, גם מחו"ל, מתרכזים במספר משרדים גדולים. הגודל מאוד קובע בשוק הזה".

עוד כתבות

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר