גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדברים עסקים: 5 טרמינולוגיות שאסור להשתמש בהן בארגון

כולם מסכימים שמילים הן הכוח שמייצר חשיבה, והחשיבה היא זאת שמייצרת את המציאות ■ הדבר אינו פוסח גם על הזירה העסקית, שבה טרמינולוגיה שגויה עשויה לפגוע מאוד בשורה התחתונה ■ איך בדיוק? 5 מנכ"לים מסבירים

כולם מסכימים שמילים הן הכוח שמייצר חשיבה, והחשיבה היא זאת שמייצרת את המציאות. הדבר אינו פוסח גם על הזירה העסקית, שבה טרמינולוגיה שגויה עשויה לפגוע מאוד בשורה התחתונה. איך בדיוק? חמישה מנכ"לים מונים חמש טרמינולוגיות שגויות, שעלולות לגרום לנזק ארגוני.

1. טרמינולוגיה טוטלית

לדעת גיל גזית, מנכ"ל מדרוג, משפטי ציווי קצרים ולקוניים מתאימים אולי למצב הצלת חיים אבל לא לארגון נורמלי

גיל גזית, מנכ

* מה זה:

"תחת המושג 'טרמינולוגיה טוטלית' נמצא שפה ארגונית שמושמעת בטון של ציווי, כהוראה, כהנחתה, לעולם לא כהתייעצות או כשאלה. שיחות אחד-על-אחד או תכתובות אי-מייל יהיו נטולי גוון אישי ומניירות של חביבות וגדושים בסימני קריאה. השפה תהיה בסגנון 'עשה ואל תעשה', באווירה צבאית מיליטנטית וללא כל ממד אישי חם; כשמטבעות הלשון הנפוצות יהיו: 'צריך', 'חייב', 'מוכרח', 'צורכי הארגון מחייבים', 'נא לדאוג/לשלוח... לא יאוחר מ...', 'אין מקום ל...' וכו'".

* שורש הבעיה:

"התנהלות כזו משקפת תרבות ארגונית של פחד, טרור ונוקשות מחשבתית. צריך להבין שיש ארגונים ואנשים שניחנו בחוסר סובלנות קיצונית לעמימות ולרמות גבוהות של אי-ודאות. על החולשה הזו הם מפצים דרך מסרים חדים, נוקשים וסגורים, שלא משאירים פינות פתוחות. שפה כזו גם אופיינית למבנה אישיות לחוץ וחרדתי. לעולם לא נמצא אותה אצל טייקונים או אצל מנהיגים".

* הנזק לארגון:

"דיבורים סוגרים דיכוטומיים של 'שחור לבן' לא מתאימים לעולם העסקי המודרני, שהופך יותר ויותר מורכב ורבגוני. סגנון שפה כזה מייצר סגירות וחוסם בדרך יצירתיות של עובדים. עובדים שמדברים אליהם כמו אל מכונות מרגישים שהם פועלים באווירה של עבדות. יותר מכך, הייתי מרחיק לכת ואומר שיש בטון דיבור כזה אפילו אלימות מילולית. כך או כך, זה מוביל את חברי הארגון להקטין ראש, להנמיך פרופיל ולהימנע מכל סוג של יוזמה או יצירתיות".

* טרמינולוגיה חלופית:

"ראשית הייתי מחליף את ה'נא' ב'אנא' (או 'במטותא'). למנהלים חלשים שחוששים להצטייר כחסרי חוט שדרה הייתי ממליץ להפנים את התובנה, שהם יכולים להעביר מסר מחודד גם כשהם משתמשים במילות נימוס בסיסיות כמו 'בבקשה', 'תודה' ו'אני מבקש ש...'. במקום לומר 'העבר לי מידית', מוטב לאמץ סגנון שפה של 'הייתי מבקש שתעביר לי... עד...'. סגנון זה של I would like אמנם אינו חלק אינטגרלי של השפה העברית, אבל הוא פועל גם לטובת הדובר עצמו. כשאתה משתמש בשפה נוקשה וסוגרת ומצווה, אתה מכווץ לעצמך את שרירי הגוף ופוגע בזרימה גם ברמה הפיזית שלך".

* היוצא מן הכלל:

עבדתי פעם בנטל"י, שעוסקת ברפואת לב, ושם השפה הטוטלית הייתה עניין שבשגרה: משפטים קצרים, לאקוניים ועם סימני קריאה. ישנם ארגונים עסקיים שם שפה כזו היא מחויבת המציאות כמו ארגונים צבאיים, ארגוני ביטחון או ארגונים שעסקים בתחום הרפואה - שם חיי אדם מונחים על הכף. לעומת זאת, בארגונים רגילים השפה הזו נוראית ואין לה מקום, למעט מקרים נדירים של סיטואציה משברית, למשל, כשתהליך קבלת החלטות משתרך או כשיש לך דדליין צפוף להגשת מכרז. בסיטואציות נדירות כאלו יש מקום לשפה זו".

2. טרמינולוגיה מלחיצה

גד פרופר, מנכ"ל אסם אינטרנשיונל ויו"ר לוריאל, חושב שאווירת לחץ תמידית מסרסת יצירתיות ומבזבזת אנרגיה

גד פרופר, מנכ

* מה זה:

"מילים כמו 'דחוף', 'בהול', 'לא סובל דיחוי' וכיוצ"ב מככבים בתקשורת הארגונית לרוב במסרונים או בשורת הנושא באי-מייל. חברי ארגון שמרבים להשתמש בשפה כזו למדו שהשימוש במושגים 'דחוף' או 'לטיפול בהול' - מזרזת כמעט תמיד את זמני התגובה של הנמען, ומשתמשים בלשון הזו דרך קבע כסוג של מניפולציה".

* שורש הבעיה:

"ראשית, השפה הזו משקפת תרבות צבאית שאינה הולמת את המרחב העסקי המודרני. הטרמינילוגיה הזו מזכירה מאוד את הסגנון בטירונות,, בנוסח 'יש לכם 30 שניות להעביר את המיטה ממקום למקום', כדי לחדד לכולם מי כאן הבוס.

"שנית, אנשים שמדברים בטרמינולוגיה מלחיצה נוטים להיות אנשים בעלי מבנה אישיות חרדתי, אנשים לחוצים בעצמם, כשהשימוש המופרז במילים הללו באה להשקיט את העצבים שלהם. למותר לציין, שהתנהלות כזו בארגון סותרת מאפיינים של מנהיגות".

* הנזק לארגון:

"דווקא בזמנים משבריים חשוב שמנהלים ינחילו שפה שמשרה רגיעה ונינוחות במקום לחץ. אווירה רגועה מחוללת יצירתיות וחשיבה יעילה כששפה מלחיצה עלולה לייצר שגיאות ובזבוז אנרגיה. יתר-על-כן, ישנם הרבה מקרים שאנשים בארגון נושאים את המילה 'דחוף' לשווא, שהרי עם יד על הלב יש מעט מאוד מקרים קריטיים של 'חיים ומוות' בהיבט העסקי.

"תחת טרמינולוגיה שגורה של 'לחוץ', 'בהול', 'דחוף' נוצרת לעתים קרובות סיטואציה מסוכנת של 'זאב זאב': הכפיפים הממונים או העמיתים לומדים שמדובר במניפולציה, במכשיר זירוז שקרי שאין מתחתיו סיבה אמיתית, ואז הם מתקשים לערוך דיפרנציאציה, לתעדף ולדעת האם באמת כצעקתה. כשיגיע מקרה קריטי אמיתי שדורש תגובה בהולה, כבר לא בטוח שהם יזדרזו".

* טרמינולוגיה חלופית:

"'חשוב' במקום 'לחוץ' או 'מצפה לתשובתך בהקדם' במקום 'בהול' או 'דחוף' או 'חירום'. הייתי משתמש כאן בכל מטבע לשון שמקדמת בכבוד את המכותב, משתפת אותו בהקשר הרחב, ומסבירה מניין נובעת הבקשה להגיב במהירות. למשל, 'כיוון שמועד המכרז קרב, אנא הגש לי את הדו"ח בהקדם'.

* היוצא מן הכלל:

"מקרי חירום אמיתיים שבהם עומד ותלוי נזק כספי חמור לפירמה. למשל, אם קיימת תקלה בקווי הייצור שתוקעת אספקת סחורה ללקוח במועד ואתה פונה לטכנאי שלך לזרז את הטיפול, הרי שמקרה כזה מצדיק שימוש בשפה מזרזת-מלחיצה. גם אז הייתי ממליץ לחבר את הזירוז להקשר העסקי 'אנא פעל מהר כיוון ש...', ולהדגיש שלא מדובר ב'דחוף' שרירותי שנולד מתוך הלחץ האישיותי של הפונה.

3. טרמינולוגיה סנכרינית

לדעת ד"ר אתי לוצאטו, מנכ"ל לוצאטו & לוצאטו, "התנחמדות" יתר יכולה לפגוע בגבולות ובהיררכיה של הארגון

ד

*מה זה:

"תחת המטריה של 'שפה סכרינית' נמצא מילים כמו 'נשמה', 'חביבתי', אחי/אחותי' או אפילו, במקרים של שפה זולה יותר, מילים כמו "ממי". התקשורת 'מתנחמדת' יתר על המידה".

*שורש הבעיה:

"בהרבה מקרים התנהלות של תקשורת כזו מגיעה מתוך רצון לשבור חסמי היררכיה. זוהי בעיקר שפה שאופיינית לכפיפים המבקשים לטשטש היררכיה על-ידי שימוש במילים שיוצרות קירבה ואינטימיות דרך שפת רחוב יומיומית, לא מחייבת ולא פורמלית".

* הנזק לארגון:

"קודי דיבור מסוג כזה סודקים את ההיררכיה שהארגון צריך בהגדרתו. בארה"ב, למשל, כבר הבינו שתכתובת במשרד צריכה להיות פורמלית וסדורה, ועל-כן ארגונים רבים השמיטו את המלה Dear ממסמכים ומזכרים ומשתמשים ב'היי' או ב-Hello.

"הרציונל מאחורי הגישה של שפה קורקטית הוא מניעה של כניסת אג'נדות אישיות למשוואה של החלטות מקצועיות נטו, ומניעת מצבים מביכים בעתיד. מרחק ניהולי בריא שומר על גבולות ברורים ומייצר שיקולים מקצועיים מנוטרלים מכל רגש או רעש אחר".

* טרמינולוגיה חלופית:

"שימוש בשם הנמען. כיוון שאנו לא רוצים גם שפה רובוטית, קרה, יבשושית ומנוכרת לחלוטין, הדרך הנכונה היא להכניס את שם המשתמש אל הנמען בתכתובת, לשמר את הקורקטיות תוך שימוש במילות נימוס בסיסיות כמו 'אנא', 'בבקשה' ו'תודה'".

* היוצא מן הכלל:

"ניתן להשתמש בשפה חמה ורגשית כשקיימים באמת יחסים חבריים, מעבר לשעות העבודה. כשהיחסים החבריים אותנטיים ניתן לרכך מסרים ולתת ביטוי לקרבה, אבל גם אז אני ממליצה להימנע ממטבעות לשון 'מתנחמדים' באופן מוגזם, ולזכור שעדיין מדובר באינטראקציה שנעשית בתוך הארגון.

"אני רוצה לשתף בהקשר זה, שגם כשבעלי כפיר ואני (שנינו עובדים בארגון) משוחחים בינינו באי-מיילים ארגוניים, השפה שונה לחלוטין לעומת השפה בטלפון. באי-מייל אנו מקפידים יותר על קורקטיות ולא משלבים מילים חמות מדי, ולו מתוך כבוד לארגון או למי שיראה את המסמך ביום מן הימים, שהרי לאי-מיילים יש זמן חיים אינסופי".

4. טרמינולוגיה מסרסרת

אודי וינטראוב, מנכ"ל אומניטק, חושב שהתנגדות לרעיונות נובעת מפחד ומנציחה בינוניות

אודי ווינטראוב, מנכ

* מה זה:

"תחת המטריה של שפה מסרסת נמצא מילים ומטבעות לשון שוללות כמו 'לא', 'כן, אבל', 'אין היתכנות מעשית' וכיו"ב. כל רעיון שמועלה בישיבה או בתכתובת אי-מייל נתקל בהתנגדות הטייס האוטומטי: 'לא' או 'כן, אבל'".

* שורש הבעיה:

"שפה מסוג כזה נובעת מפחד ומחוסר ביטחון. היא אופיינית לאנשים שחושבים שיש להם מונופול על החוכמה, ולעובדים שקנאים מאוד לטריטוריה שלהם, מפחדים לאבד אותה, ומסרבים, כברירת מחדל, לפתוח אותה לרעיונות מבחוץ. שפה מסרסת משקפת תרבות ארגונית קלוקלת או עובדים שמבקשים לפצות על חולשה מקצועית ולהפגין בכוח את נוכחותם על-ידי התנגדות (אם אני מתנגד, משמע אני קיים)".

* הנזק לארגון:

"הנצחת בינוניות והיעדר פריצה מחשבתית. ארגון עסקי מתפתח וצומח על בסיס המוח הקולקטיבי שלו. החשיבה הארגונית לעולם נוצרת על-ידי סיעור מוחות מתמיד, ועל-ידי עידוד אנשים להגיע באופן פרואקטיבי עם הצעות ורעיונות. כשהשפה השלטת באוויר היא 'לא, לא, לא', הרי שהעובדים מאבדים מוטיבציה לחשוב ולתרום למשאבים המנטליים של הארגון. יותר מכך, בתרחיש כזה הפגיעה קשה מאוד לכימות ולאומדן, כך שלא תמיד ממהרים לטפל בה, אבל באופן ודאי יש לה השפעה חד-חד ערכית שלילית על הביזנס ועל השורה התחתונה".

* טרמינולוגיה חלופית:

"לעתים קורה שאכן אתה נדרש לסכל רעיון כלשהו שעמית ממונה או כפיף מעלים. החלופות הטובות הן שימוש בשפה כמו : 'אני מציע ש...' או 'בוא נשקול אפשרות מזווית אחרת...'. גם אם אתה מתנגד באופן גורף, מומלץ להתחיל באמירה פוזיטיבית: 'רעיון מעניין, אני מציע זווית חשיבה נוספת...'. העוצמה של החלופה הזו מונחת, לפני הכול, בכך שאתה כמנהל מתעל את עצמך לחשוב חיובי. שפה בסגנון זה גורמת למנהל להתנהג כמנהיג, לעצור לחשוב, להטיל ספק בלאווים שלו".

* היוצא מן הכלל:

"אני ממליץ להשתמש בשפה שוללת לעתים נדירות בלבד ובמשורה. למשל, לאחר ישיבה שנסחבה בלי סוף, לאחר שהנושא מוצה וכשהדיון מתחיל לשאת אופי של וכחנות לשמה. במקרים נדירים כאלה יש מקום לחתוך, אבל רק לאחר שהרעיון או הנושא שהועלה עבר את ערך הבדיקה. בדרך הזו אתה מתנגד תוך הבעת שיתוף וכבוד, ומבלי שחנקת יצירתיות".

5. טרמינולוגיה של פאניקה

לדעת יעל קטן, מנכ"ל בריטיש איירוויז ישראל, יללנות וייאוש נוטים לדכא ולהוציא את הרוח מהמפרשים

יעל קטן, מנכ

*מה זה:

"טרמינולוגיה של פאניקה בארגון מאופיינת בריבוי מילים כמו 'בעיות', 'הצרה ש...', 'קריסה', 'משבר', 'זה קשה', 'זה בלתי אפשרי', 'זה אבוד', 'המצב על הפנים', 'חבל על הזמן' וכו'. למעשה, השפה הארגונית נעה סביב הציר של 'קושי ובעיות', ומשקפת תפישת עולם של 'התגמדות וחוסר ישע לנוכח הכוחות החיצוניים'".

* שורש הבעיה:
"שפה כזו משקפת 'התבוננות דרך חור המנעול', תרבות ארגונית של קוטריות, יללנות וקטנות אמונה. במשבר כלכלי או בתקופות האטה שפה זו מככבת, כיוון שאז אנשי השטח מגיעים לעתים מלמטה ומפמפמים בשדרות הארגון את כותרות העיתונים ההיסטריות. לא נשמע אותה בארגונים שם מיקוד השליטה הוא פנימי, כיוון שבראש ארגונים כאלה עומדים אנשים שיודעים להגביה עוף מעבר לנסיבות ולהתבונן עליהן באופן רחב, הוליסטי יותר".

* הנזק לארגון:

"שפה שגדושה בלשון ארגונית כזו לא מובילה לשום מקום: היא מדכאת, היא מוציאה את הרוח מהמפרשים, והיא תוקעת מקלות בגלגלים של אותם עובדים עם ספיריט, שעדין רוצים לרוץ קדימה כדי להוכיח לעצמם ולכל העולם שהכול אפשרי. בצל שפה כזו של 'בעיות-צרות-קושי' אנשים כאלה נעצרים כבר מההתחלה. לא נותנים להם אפילו לנסות.

"נזק נוסף בא לידי ביטוי באפקט המדבק שמחלחל לכל רובדי הארגון, ולמעשה מייצר לגיטימציה להקטנת ראש.תחת שפה שכולה רוח נכאים חברי הארגון ישאלו את עצמם, ובצדק: 'בשביל מה בכלל לנסות?'".

* טרמינולוגיה חלופית:

"מושגים, מילים ומטבעות הלשון שמשקפים את ה-Can do approach. למשל, המילה 'אתגר' כתחליף ל'בעיה', המושג 'שינוי' במקום 'משבר', המילה 'משימה' כתחליף ל'קושי', והמושג 'פרויקט' כתחליף ל'צרה'. גם בשעות משבריות על השפה הארגונית להיות מעצימה ורוויה במשפטים כמו 'זוהי תקופה חולפת', 'ממשיכים להילחם', 'נרים את המשימה בראש מורם', 'נעשה זאת אף-על-פי-כן'".

* היוצא מן הכלל:

"אין יוצאי דופן. אסור שמילים כמו 'בלתי אפשרי', 'קשה' או 'מצב על הפנים' יופיעו בכלל בלקסיקון של פירמה עסקית".

דבר היועצת הארגונית: השפה היא חלק מהתרבות הארגונית

נילי גולדפיין, מנכ"ל נירם גיתן

נילי גולדפיין, מנכ

"באחד העמודים הראשונים של ספרו "1984" כותב ג'ורג' אורוול: "שפה יוצרת חשיבה - חשיבה יוצרת שפה". השפה הארגונית הינה כלי עוצמתי עם פוטנציאל לבנייה או להרס, כשהיא משליכה ומשפיעה על התרבות הארגונית באופן ישיר. בכיוון החיובי, תרבות ארגונית נמצאת ביסוד של הנעת עובדים, יחסים, ועסקאות. אם נחליף את המילה 'תרבות' במילה 'שפה' (שכן הם שני הצדדים של אותו מטבע), והנה הקשר הישיר כיצד שימוש בכלי של השפה - משליך על השורה התחתונה".

* עד כמה המודעות לעוצמת השפה ככלי ניהולי שכיחה בארגונים ישראלים מובילים?

"לא מספיק. היתרון היחסי שלנו בארץ בכל הנוגע לניהול מונח בתקשורת פתוחה ונטולת פילטרים. כמובן שזה מייצר רמות גבוהות יותר של אוטנטיות ואינטימיות בארגון, אבל המינוס הוא שהגבול בין אינטימיות והעלבה קטן מאוד. עוצמתם של מנהלים ישראלים מונחת בעיקר ב-IQ: בתכנון, בחשיבה, ביצירתיות, במשימתיות וב- Deliver. לעומת זאת, ה-EQ, האינטליגנציה הרגשית, שלנו בארץ נמוכה יותר.

"איפה מתחיל השינוי? היכן מנהלים מנחילים קודי שפה ככלי ניהולי? בארגונים ישראליים גלובליים. ארגונים כאלה, מעצם הגדרתם, נחשפים לצורך לאמץ כלי ניהול רלוונטיים יותר לחו"ל, ולכן בפירמות כאלו נמצא שהשפה בארגון הרבה יותר קורקטית, מוקפדת ומדויקת, תוך נתינת הדעת על התרבות ועל תפישת העולם שהיא מייצרת".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים