עסקת פסגות בסכנה: קרן אייפקס מתלבטת בינה לבין כלל ביטוח

הערכות: אם קרן יורק לא תעניק לאייפקס הנחה של 450 מ' ש' על המחיר של פסגות, תעדיף זהבית כהן לרכוש את כלל ביטוח ■ ההחלטה בספטמבר ■ בגלל מגבלות רגולטוריות לא ניתן לרכוש את פסגות ואת כלל ביטוח ביחד ■ גורמים בשוק: "ההתלבטות של כהן אמיתית ולא נועדה להפעיל לחץ על יורק"

האם עסקת אייפקס-פסגות עומדת בפני ביטול? קרן אייפקס מתלבטת בין רכישת פסגות לזו של כלל ביטוח , כך נודע ל"גלובס". מנכ"לית אייפקס ישראל, זהבית כהן, צפויה לקבל החלטה בעניין בשבועות הקרובים ולכל המאוחר בסוף ספטמבר, מועד הקלוזינג המקורי בעסקת פסגות.

לפני מספר שבועות נראה היה כי אייפקס ובעלת השליטה בפסגות, קרן יורק, יסכימו על דחיית השלמת העסקה ברבעון. אך אם תחליט כהן על רכישת השליטה בכלל ביטוח, לא יוארך מועד הקלוזינג לעסקת פסגות בשלושה חודשים נוספים, ובאי התקיים התנאים המתלים, לפי פרשנות משפטית, העסקה תבוטל.

באייפקס מבינים כי אין להם יכולת מעשית לרכוש גם את פסגות וגם את כלל ביטוח, כתוצאה ממגבלות רגולטוריות של נתח שוק מרבי בחיסכון ארוך טווח (ראו מסגרת).

לאור זאת על כהן להחליט האם תרכוש את פסגות מקרן יורק, עסקה שסוכמה בדצמבר הקודם, או שתתמודד על רכישת השליטה בכלל ביטוח מידי אי.די.בי של נוחי דנקנר. בין אייפקס לאי.די.בי מתנהל מו"מ בשבועות האחרונים. היום דיווחה אי.די.בי, כי שכרה את גולדמן זאקס כבנק השקעות לעסקת המכירה של מניותיה בכלל ביטוח.

נציין כי על פי ההערכות, תדרוש אי.די.בי תמורת מניותיה בכלל ביטוח (55%) סכום של כ-4.2 מיליארד שקל, גבוה משמעותית מהמחיר שבו אמורה קרן אייפקס לקנות את מניות השליטה (76%) בבית ההשקעות פסגות (כ-2.35 מיליארד שקל).

התלבטות אמיתית

באייפקס מקיימים כעת בדיקות מעמיקות לגבי מצבה של כלל ביטוח. צוות מיוחד של הקרן מנתח את החברה, יכולת הצמיחה שלה והאיומים עליה, כדי להבין את פוטנציאל ההשבחה שיאפשר לקרן פרייבט אקוויטי כמו אייפקס להשיג תשואה דו-ספרתית על ההשקעה.

מזווית הראיה של אייפקס, הן פסגות והן כלל ביטוח הינן חברות טובות עם פוטנציאל רב, אך כאלו העומדות בפני אתגרים מורכבים מאוד וזקוקות ליד מכוונת. בפסגות יש בעיה של הנהלה שעשויה לעזוב, ובכלל ביטוח נדרשים מהפך ומתיחת פנים לחברה.

לגבי האפשרות שכהן מנסה ללחוץ על קרן יורק, באמצעות המגעים עם אי.די.בי, להורדת מחיר בעסקת פסגות, טענו היום גורמים בשוק ההון, כי ההתלבטות של כהן אמיתית ולא נועדה לאותת ליורק, כי במידה שלא יורידו שם את המחיר, יש לאייפקס חלופות. כהן, שעבדה שנים רבות עם דנקנר, לא תשחק אתו משחקים, אומרים אותם גורמים, ולא תשתמש במו"מ עם אי.די.בי כמנוף להורדת מחיר בעסקת פסגות. בנוסף, גם לאי.די.בי עצמה יש חלופות, שכן לפחות גוף זר אחד מביט בעניין, ואף מעבר לכך, לעבר כלל ביטוח.

זאת ועוד: ההערכות הן כי גם אם תקבל כהן את ההנחה לה היא מצפה מיורק ומחיר פסגות אכן יופחת, לא בטוח כי תעדיף לרכוש את פסגות על פני כלל ביטוח. באייפקס מנתחים את שוק החיסכון ארוך הטווח, ומבינים כי לפסגות חיסרון מהותי מובנה בהיעדר קרן פנסיה וזרועות הפצה, כאשר הקמה מהיסוד מחייבת משאבים ומאמץ ניכר. מאידך, לכלל ביטוח יש את קרן הפנסיה השלישית בגודלה בישראל, סוכנות הביטוח השנייה בגודלה וצבא של סוכני ביטוח שמפיצים את מוצריה. לכהן היכרות טובה עם כלל ביטוח לאחר שהייתה שם דירקטורית. כמו כן בעלה חיים כהן הוא מנכ"ל כלל ביטוח אשראי.

יורק לא נותנת הנחות

אייפקס נמצאת כעת בעיצומו של מו"מ רשמי למחצה עם יורק כדי להפחית את שווי פסגות. בעסקה המקורית נקבע, כי אייפקס תרכוש 76% מפסגות לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל. למעשה, פסגות יקרה יותר, שכן שווי זה משקף, בנטרול הון עצמי ובתוספת חוב, שווי של 3.6 מיליארד שקל.

אייפקס מבקשת לרכוש את פסגות לפי שווי של 2.5 מיליארד שקל, כלומר בהנחה של 15%, כ-450 מיליון שקל פחות מהמחיר המקורי. עד כה סירבה יורק להפחית את המחיר בשיעור הנדרש. נציג יורק בישראל הוא ג'רמי בלנק.

לתפיסתה של אייפקס, פסגות שנרכשה בסוף 2009 שונה מפסגות של המחצית השנייה של 2010, היות שחקירת רשות ניירות ערך פגעה במותג ועשויה לפגוע בהנהלת החברה. שלושת בכירי בית ההשקעות - היו"ר, אריק שטיינברג; המנכ"ל, רועי ורמוס; ומנכ"ל פסגות ניירות ערך, שי ירון - חשודים במידה זו או אחרת במעורבות בתרמית בניירות ערך. נגד שלושתם מתנהלת חקירה של רשות ניירות ערך, שעשויה לגרום להעברתם מתפקידם.

הנחת העבודה של אייפקס היא, כי רשות ניירות ערך צפויה להתנות את מתן היתר השליטה בפסגות לאייפקס בסיום תפקידו של ורמוס. לאחר לכתו עשויים לעזוב רבים מבכירי פסגות, ובית ההשקעות ייחלש.

מגבלה ושמה 15%

סעיף קטן שנכנס לרפורמת בכר בשנת 2005, מונע מקרן אייפקס לרכוש את כלל ביטוח וגם את פסגות. זהו סעיף ה-15% לאמור: "גוף לא יוכל לרכוש גוף אחר אם כתוצאה מהרכישה, נתח השוק המצרפי של שני הגופים בביטוח פנסיוני יחרוג מ-15%".

המטרה של משרד האוצר בקביעת סעיף זה, הייתה להקטין את הריכוזיות בחיסכון ארוך הטווח ולמנוע עוצמה רבה מדי בידי גוף אחד. האוצר גם הגדיר באיזה שוק מדובר, מה הוא כולל וגם קבע רף שמתעדכן אחת לשנה. המספר הרשמי האחרון שפורסם בדצמבר אשתקד היה 67.6 מיליארד שקל.

נכון להיום מדובר בכ-70 מיליארד שקל, והנה המספרים שיוצרים את הפלונטר. פסגות מנהלת בקופות גמל 44 מיליארד שקל. כלל ביטוח מנהלת בקופות גמל 27 מיליארד שקל, בקרנות פנסיה 13 מיליארד שקל ובפוליסות ביטוחי חיים 29 מיליארד שקל ובסך-הכול נכסים פנסיונים בסך 69 מיליארד שקל. מכאן שכלל ביטוח לבדה נמצאת על סף המגבלה ושילוב בין כלל ביטוח לפסגות לא אפשרי מבחינה חוקית.

פסגות לא זקוקה לכל נכסי החיסכון ארוך הטווח של כלל ביטוח, אלא רק לפנסיה שלה. באופן תיאורטי אפשר לחשוב על מהלך בו אייפקס תרכוש את פסגות ואחר-כך תגיע להסכם לרכישת כלל ביטוח. לאור המגבלה, פסגות תוכל לקבל את כלל ביטוח עם נכסים פנסיונים בהיקף של עד 26 מיליארד שקל. במקביל לקלוזינג של העסקה, כלל ביטוח תתפרק מנכסיה ותמכור את ביטוחי החיים וקופות הגמל ופסגות תרכוש אותה רק עם קרן הפנסיה.

והנה פתרון אחר שאפשר לדמיין. פסגות תמכור את כל קופות הגמל שלה וכך תוכל לרכוש את ביטוח החיים, קרנות הפנסיה וקופות הגמל של כלל ביטוח. ועולה השאלה - אם כך, אז למה לא לרכוש ישר את כלל ביטוח?

אבל כל אלו הם רעיונות תיאורטיים. קשה לראות את אי.די.בי מפרקת את כלל ביטוח רק כדי שגוף אחר יוכל לקנות אותה. יש בכלל ביטוח בעלי מניות מיעוט וגם להם יש מה להגיד על כך. ובנוסף זהו פתרון שאף רגולטור לא יסכים לו.

בסרט הזה היינו לפני שלוש שנים, כשקרנות סרברוס רצו שבנק לאומי ימכור את בלוסה (לאומי ארה"ב), כי החוק האמריקני אסר עליהם להחזיק בנק בארה"ב. אז הפיקוח על הבנקים הבהיר שפתרון כזה לא מקובל עליו.

ועוד עניין. האם רשות ההגבלים העסקיים תסכים ליצירת פסגות/ כלל ביטוח, ענק שהוא מספר אחד בקרנות נאמנות, מספר אחד בקופות גמל, מספר שניים בביטוח אלמנטרי וגם שלישי בפנסיה. וזאת על חשבון הוצאת שחקן חשוב מהשוק. הרי בדיוק מסיבה זו לא אושר לפני כמה שנים מיזוג בין מנורה להפניקס. כך, שמכל בחינה מעשית גוף שמחזיק בפסגות, לא יוכל לרכוש את כלל ביטוח.