גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט העליון "שומר" על הבעלים ונושאי המשרה בחברות

קבע כי כאשר לא מתקיימות נסיבות המצדיקות "הרמת מסך", או המצביעות על כך שאלה עוולו באופן אישי - לא יהיה ניתן להטיל אחריות אישית מכוח הוראת החוק המטילה אחריות נזיקית על מי שהשתתפו או שאישרו את המעשה

כאשר חברה אינה מקיימת את שעליה לקיים כלפי צד שלישי כלשהו, נוצרת התנגשות אינטרסים מעניינת. הצד השלישי מבקש לעצמו כמה שיותר גורמים שמהם הוא יוכל להיפרע את נזקיו. במסגרת זו ישאף להטלת אחריות אישית על בעלי המניות ונושאי המשרה בחברה.

צד שלישי שכזה ייתקל בחומה בצורה שמקים הדין, הנפרצת רק בנסיבות מיוחדות, ושנועדה למנוע פגיעה מיותרת בדוקטרינת האישיות המשפטית הנפרדת של החברה. זו נועדה לאפשר ניהול חיי מסחר תקינים, מבלי שעל ראשי בעלי המניות ונושאי המשרה תרחף כל העת אימת האחריות האישית.

נשווה לנגד עינינו אדם החותם עם חברה קבלנית על חוזה לרכישת דירה חדשה, "על הנייר". הדירה עדיין לא נבנתה, ובכל זאת הרוכש כבר מתחיל לשלם תמורתה סכומי כסף נכבדים. כשהוא חותם על החוזה הוא אינו יודע לבטח כי החברה תוכל לעמוד בהתחייבויותיה וכי היא לא תיקלע לקשיים, למשל, דבר שיביא לעצירת הבנייה.

החוק נחלץ להגנת הרוכש. נקבע בו כי המוכר לא יהיה זכאי לקבל, על חשבון התמורה, סכום העולה על 15% ממנה - אלא אם הוא ימציא לידי הרוכש בטוחה הקבועה בחוק: ערבות בנקאית להבטחת החזרתם של כל הכספים ששילם לו הרוכש, פוליסת ביטוח להבטחת החזרתם של כל הכספים, משכנתא ראשונה לטובת הרוכש או הערת אזהרה לטובתו.

חוק לחוד ומציאות לחוד. ומה יעשה רוכש שלא ידע להקפיד על קבלתה של בטוחה ראויה ושלמה, ושמוצא את עצמו מול שוקת שבורה, שעה שהחברה הקבלנית נקלעה לקשיים והבנייה "נתקעה"? את מי יתבע? ממי ייפרע את נזקיו? האם אין לאפשר לו לתבוע את בעלי המניות בחברה הקבלנית? את נושאי המשרה בה?

הרוכשים חסר המזל שילמו את מלוא הסכומים

שאלה זו עלתה בפסק דין שיצא עתה תחת ידי בית המשפט העליון. השורה התחתונה אינה מבשרת טובות לרוכשי הדירות. יש בה משום מסר מרגיע לכל בעלי המניות ונושאי המשרה בחברות השונות. הם יכולים להיות רגועים. החוק ימשיך להגן עליהם, ביתר תוקף, על מנת לאפשר את המשכם של חיי מסחר שוטפים וסדירים.

פסק הדין ניתן, במאוחד, בעניינם של בני-הזוג רינראוי ושל בני-הזוג מג'דוב. אלה גם אלה התקשרו עם החברה "בולוס גד תיירות ומלונאות בע"מ" (חברה-בת של בולוס גד בע"מ) בהסכם לרכישת דירת נופש בפרויקט "פנינת הים" בעכו. בפרויקט היה אמור להיבנות, על-ידי בולוס, מגדל דירות נופש בן 33 קומות. אלא שזמן לא רב לאחר מכן קרסה חברת בולוס, והותירה אחריה שלד של מגדל שגובהו 13 קומות בלבד.

עד לאותו השלב כבר שילמו הרוכשים חסרי המזל לבולוס את מלוא התשלומים שנקבעו בחוזי הרכישה כתמורה בגין הדירות. כנגד זאת נמסרו לידיהם בטוחות בדמות פוליסות ביטוח. פוליסות אלה לא הבטיחו את מלוא הסכומים שהם שילמו לבולוס, אלא 85% מהם בלבד. כך, לאחר שזכו לתשלומי הביטוח מכוח הפוליסות, נותרו הרוכשים בחסרון כיס של 15% מתשלומי התמורה (בנוסף לנזקים אחרים שנגרמו להם).

רינראוי ומג'דוב (המיוצגים בידי עוה"ד ג'מיל בראנזה ואפרים ארנון) עתרו לבית המשפט המחוזי בחיפה בבקשה לחייב את עזמי נשאשיבי, אברהים בולוס ויעקב בולוס - בעלי המניות בחברת בולוס, שהיו גם נושאי משרה בה - לשלם להם את ההפרש החסר של התמורה וסכומים נוספים.

השופט יצחק עמית (שבינתיים מונה לבית המשפט העליון) קיבל את תביעתם זו. הוא קבע כי אף שלא התקיימו הנסיבות המצדיקות "הרמת מסך", הרי ניתן להטיל אחריות אישית על נשאשיבי ובולוס, מכוח עילות שונות שבחוזים ושבנזיקין.

ריבלין וארבל, בדעת רוב, חלקו על דנציגר

ערעור שהגישו האחרונים, באמצעות עו"ד אדגאר דכואר, התקבל עתה על-ידי בית המשפט העליון. דעותיהם של השופטים נחלקו.

על-פי השופט יורם דנציגר, שכתב את פסק הדין המרכזי, אף שלא התקיימו נסיבות המצדיקות "הרמת מסך", ואף שהמערערים לא עוולו באופן אישי בעוולות נזיקיות (רשלנות והפרת חובה חקוקה) - הרי די בכך שהם ידעו על כך שחברת בולוס המציאה פוליסות ביטוח חסרות, שאינן עונות על דרישות החוק, ואישרו זאת, כדי להטיל עליהם חובה נזיקית אישית.

השופטים אליעזר ריבלין ועדנה ארבל, בדעת רוב, חלקו עליו. "הערעור שלפנינו נוגע לסוגיות שונות המתפרסות על תחומי משפט מגוונים, החל מדיני החוזים והשאלה האם ניתן לחייב את המערערים באופן אישי בגין הפרת חוזה על-ידי החברה או ניהול משא-ומתן בחוסר תום-לב, דרך דיני הנזיקין ובחינת השאלה האם ניתן להאשים את המערערים בעוולה של הפרת חובה חקוקה ובעוולה של רשלנות, והאם ניתן לראות בהם כמשתתפים או מסייעים לביצוע עוולה בהתאם לקבוע בסעיף 12 לפקודת הנזיקין", פתח דנציגר. "לבסוף מגיעים אנו לדיני החברות ולשאלה האם במקרה דנן היה מקום לחייב את המערערים באופן אישי מכוח הדוקטרינה של הרמת מסך", המשיך.

דנציגר קבע כי על-פי ההלכה, החובה לנהל משא-ומתן בתום-לב חלה גם על אורגנים ונושאי משרה בחברה, והפרה של חובה זו עלולה להוביל להטלתן עליהם של אחריות אישית וחובת פיצוי. עם זאת, דנציגר לא השתכנע כי נשאשיבי ובולוס הפרו את חובת תום-הלב בשלב הטרום-חוזי.

דנציגר חלק על עמית, שקבע כי ניתן להטיל על השלושה אחריות אישית, נוכח זאת שהם לא דאגו באופן אישי להבטחת כספי הרוכשים ו"עמדו מאחורי הפרת ההתחייבות" של החברות. "הפרת חוזה על-ידי חברה אינה מובילה להטלת אחריות וחבות אישית על האורגן או נושא המשרה הפועל בשמה של החברה", הטעים. "נוכח העובדה שהמשיבים במקרה דנן אינם נושים חוזיים בלבד, אלא גם נושים נזיקיים, יש להטיל על המערערים אחריות אישית מכוח דיני הנזיקין, ואילו את השימוש בהטלת חיוב חוזי על אורגנים או נושאי משרה בחברה בגין הפרת חוזה של החברה עצמה, יש לשמור למקרים חריגים ותוך הקפדה על העיקרון לפיו ככלל אין אורגן או נושא משרה בחברה נושא באחריות אישית בגין הפרת חוזה בין מאן דהו לבין החברה, כאשר האורגן או נשוא המשרה אינו צד להתקשרות", המשיך דנציגר.

אף שקבע כי נשאשיבי ובולוס, באופן אישי, לא התרשלו ולא הפרו חובה חקוקה כלפי הרוכשים - הוא קבע כי די בכך שהם היו בבחינת משתתפים או מסייעים לחברת בולוס, שעוולה בעוולות אלה, כדי להטיל עליהם אחריות אישית.

"המבחן לצורך הטלת אחריות אישית על אורגן של חברה, לרבות נושא משרה בה, הוא אותו מבחן רגיל הקיים בדיני הנזיקין, קרי קיום יסודות העוולה", פתח דנציגר בבדיקה אם השלושה עוולו באופן אישי כלפי הרוכשים. הוא ראה להדגיש כי "הטלת אחריות אישית אין משמעותה הרמת מסך ההתאגדות של החברה. בהטלת אחריות אישית על אורגן בחברה נשמר הכלל בדבר אישיותה הנפרדת של החברה. חיובו האישי של האורגן הינו בעצם ביצוע העוולה על-ידו".

הבטחת כספיהם של רוכשי דירות

"ספק בעיניי אם ניתן לחייב את המערערים בביצוען של שתי העוולות (רשלנות והפרת חובה חקוקה - א'ט'), אולם... ניתן לחייבם באופן אישי בתשלום הכספים שלא הובטחו בבטוחה ראויה בשל היותם מסייעים לביצוע העוולה של הפרת חובה חקוקה על-ידי חברת בולוס תיירות", קבע דנציגר.

בקשר לכך הוא שב והדגיש את החשיבות הרבה הנודעת להבטחת כספיהם של רוכשי דירות, כאשר במקרים רבים הדירה נרכשת עוד לפני הקמת הבניין בו היא נמצאת. "מטרת חוק הבטחת השקעות הינה למנוע מצב בו לרוכש הדירה לא תהיה כל ערובה להשקעתו במקרה שהמוכר יהפוך לחדל פירעון", הסביר.

זה הטעם לכך שהחוק קובע כי כאשר הרוכש שילם סכום העולה על 15% ממחיר הדירה, על המוכר להבטיח את כל הסכומים ששולמו על-ידי הרוכש. "הוראה זו הינה הוראה קוגנטית שאין הצדדים רשאים להתנות עליה", המשיך דנציגר בהדגשת חשיבותה הרבה.

בקשר לכך הוא ראה לקבוע חד-משמעית כי "די בכך שהקונה שילם ולו שקל אחד מעבר ל- 15% ממחיר הדירה, כדי שתקום חובה על המוכר להבטחת כלל הסכומים ששולמו על-ידי הקונה" - ולא רק 85% מהם.

לאחר ניתוח העוולות הרלוונטיות הסיק דנציגר כי חברת בולוס ביצעה עוולה של הפרת חובה חקוקה כלפי הרוכשים. "ניתן להטיל על המערערים חבות באופן אישי... בשל תפקידם כמשתתפים ומסייעים לחברת בולוס תיירות בביצוע העוולה של הפרת חובה חקוקה, והכל בהתאם לקבוע בסעיף 12 לפקודת הנזיקין", המשיך.

"אדם הלוקח חלק במעשה שמוביל בסופו של יום לנזק, יחוב כשותף למעשה הנזיקין, אם בהצטרפו למבצע המעשה ידע לקראת מה הוא הולך", איזכר דנציגר. הוא קבע כי נשאשיבי ובולוס סייעו לחברת בולוס להפר את החובה שהיתה מוטלת עליה להמציא לרוכשים בטוחה ראויה לכספם.

בשולי דבריו, הוא הבהיר כי בכך שלא התקיימו נסיבות חריגות המצדיקות "הרמת מסך", אין כדי להשפיע על התוצאה אליה הוא הגיע ביחס לחבותם האישית של נשאשיבי ובולוס מכוח דיני הנזיקין.

השופטים ריבלין וארבל הלכו עמו יד ביד כמעט לאורך כל הדרך. רק בנוגע לקביעתו, שלפיה די בכך שבעלי מניות ונושאי משרה היו בבחינת משתתפים ומסייעים בביצוע העוולה על-ידי החברה כדי להטיל עליהם חבות אישית, נפרדו דרכיהם. בכך נהפכה תוצאת פסק דינו על-פיה.

שותפות ממש בביצוע העוולה

"סבורני כי השימוש בסעיף 12 לפקודת הנזיקין כמקור להטלת חיוב אישי על אורגנים של החברה או על נושאי משרה בה אינו הולם בנסיבות המקרה", חלק ריבלין. "במקרים שנדונו בפסיקה, בהם הוטלה אחריות אישית מכוח עוולה נזיקית, נתקיימו יסודות העוולה באורגן או בנושא המשרה עצמו", הטעים. הוא ראה להוסיף ולהדגיש כי "במקרים בהם הוטלה אחריות אישית ישירה מכוח עוולה נזיקית, הודגש כי מדובר בנסיבות מיוחדות".

"עד היום נעשה בפסיקה שימוש מוגבל ביותר בסעיף 12 לפקודת הנזיקין כמקור להטלת אחריות במטריות שונות, תוך שהפסיקה נותנת לסעיף פירוש מצמצם ביותר", המשיך ריבלין בדרכו. "הנטייה היא שלא להרבות בשימוש בסעיף 12 לפקודת הנזיקין ושלא להטיל אחריות מכוחו, ולא בכדי".

על-פי ריבלין, כדי שתקום אחריות מכוח ההוראה האמורה, נדרשת תרומה ישירה, שותפות ממש, בביצוע העוולה. הוא לא פסל אף את הדעה שלפיה תנאי לקיומה של אחריות שכזו הוא "כוונת המשדל שהמשודל יבצע עוולה". עד כדי כך. כמו כן, נדרש קשר סיבתי בין ההוראה שנתן השולח לבין העוולה שבוצעה. כך ריבלין.

"לא די בכך שהמערערים כיהנו כמנהליהן של החברות בכדי לקיים את התנאים האמורים", פנה ריבלין לנסיבות המקרה. "לא הוכחה מודעותם של המערערים לביצוע עוולת הפרת החובה החקוקה, ובוודאי שלא הוכחה כוונתם לכך".

ריבלין קרא לנקוט צמצום בעשיית שימוש בהוראת סעיף 12 לפקודת הנזיקין. "אין מקום ליצור 'מסלול עוקף' לעילות הרמת המסך, מסלול המאפשר בפועל לחייב באופן אישי את בעלי המניות, גם מקום בו לא מתקיימות עילות הרמת המסך", סיכם.

השופטת ארבל הצטרפה לעמדתו. "גם אם ניתן להטיל חיוב אישי באמצעות סעיף 12 הוא יהיה ברוב המקרים דומה בהיקפו להיקף החובה האישית הישירה אשר מקימות עוולות המסגרת, פרט למקרים נדירים", כמעט איינה ארבל את הוראת הסעיף.

"עם זאת, מותירה אני בצריך עיון את עצם האפשרות להשתמש בעתיד בסעיף 12 לפקודת הנזיקין באופן ישיר ובלתי תלוי, גם כאשר מדובר באורגנים ונושאי משרה בחברה, וזאת בכפוף לפרשנות אשר תשמור על האיזון הראוי בין שיקולי המדיניות המשפטית השונים הקיימים בסוגיה זאת", לא כיבתה ארבל לחלוטין את גחלת הסעיף יו 2. (ע"א 313/08).

על מזבח האישיות הנפרדת

המשמעות המעשית של הקביעות שנכללות בפסק הדין היא זו שלפיה במקרים רבים, שבהם חברה נקלעת לקשיים כלכליים, ימצאו עצמם נושיה ניצבים בפני שוקת שבורה. מבחינתם, החברה היא סוג של פיקציה. היא אינה מוחשית. הם ניהלו מגעים מול נציגי החברה, הגיעו עמם להסכמות, ולבסוף, בשולי החוזה, מתנוססים שמה של החברה וחותמתה, והיא זו שנטלה כלפיהם את ההתחייבויות.

ועכשיו, לאחר שהחברה קרסה, וכשהם מבקשים להיפרע את נזקיהם בגין הפרת התחייבויותיה ובגין עוולות שהיא ביצעה כלפיהם, לך תגיד להם שאין להם עניין עם הנציגים המוכרים להם היטב. לך תסביר להם שהם כרתו הסכם עם החברה בלבד. שרק היא חייבת כלפיהם. שגם אם היא, באמצעות נציגיה, ביצעה כלפיהם עוולה כלשהי - לא ניתן לייחסה לנושאי המשרה בה, אלא אם יוכח כי אלה ממש גרמו לחברה לבצע את העוולה, מתוך כוונה תחילה שתבוצע עוולה.

עיקרון האישיות המשפטית הנפרדת של החברה הוא בסיסי, וההיגיון המסתתר מאחוריו מוכר וידוע. הדין מעדיף לאפשר את ניהולם של חיי מסחר תקינים על-פני טובתו של נפגע כזה או אחר. נשאלת השאלה אם כאשר בחוק נכללת הוראה, דוגמת זו שבסעיף 12 לפקודת הנזיקין, ראוי לפרשה בצמצום כה רב, אשר עלול להפוך אותה לאות מתה.

אף שפסק דינו של השופט יורם דנציגר בסוגיה זו אינה נקי מספקות, הרי גם קביעותיו הנחרצות של השופט ריבלין מעלות בעיות ותמיהות. לא יהיה לנו אלא להמתין לפסק דין שבו יתעמק בית המשפט העליון עוד יותר בהוראת חוק זו ויכונן הלכה בנוגע לפרשנותה.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית