גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קחו את הצמיחה בפרופורציה

שלא נתבלבל: כבר 20 שנה אנחנו לא מצליחים לצמצם את הפער ביננו לארה"ב בתוצר לנפש

אומדני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה למחצית הראשונה של 2010, מצביעים 4.1%גידול שנתי בתוצר של המשק הישראלי. תוואי צמיחה הואץ ברבעונים האחרונים, והוא מסמן חזרה לקצב צמיחה "סביר" לעת הזו - כ-2.3% צמיחה לנפש.

נראה שישראל צלחה את המשבר הכלכלי, הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, בצורה טובה יחסית. הרבה שבחים מקבלת ישראל על המדיניות הכלכלית היציבה שלה, ובצדק. עם-זאת, כאשר נקודת המבט על ביצועי המשק מתרחבת אל מעבר לתקופת המשבר, ההתלהבות מצטננת.

כדאי לשים את כלכלת ישראל בפרופורציה הראויה. התוצר לנפש בישראל הוא רק במקום ה-22 מתוך 33 המדינות המפותחות, אלו המשתייכות ל-OECD. למרות זאת, קצב הצמיחה לנפש בארה"ב ובישראל זהה כמעט במהלך ה-20 השנים האחרונות. כלומר, בטווח של 20 שנה, ישראל לא צמחה בקצב גבוה מאשר ארה"ב (תוצאה זו נכונה גם ביחס לעשור האחרון), ולא צמצמה את הפער ברמת החיים (תוצר לנפש).

והפער הוא עצום. התוצר האמריקני לנפש גדול היום בכ-70% מהתוצר הישראלי לנפש. פער אדיר זה לא הצטמצם, כאמור, ב-20 השנים האחרונות.

באופן אירוני, מעבר לקצב הצמיחה לישראל ולארה"ב יש עוד סממן דומה: התפלגות ההכנסות. התפלגות ההכנסות בישראל היא לא שוויונית, בדומה לארה"ב. אולם, בזה מסתיים הדמיון.

ההכנסה הממוצעת ברוטו של משפחה בארה"ב עומדת על כ-68 אלף דולר לשנה, בעוד שבישראל היא עומדת על כ-42 אלף דולר בשנה. בית ממוצע בארה"ב עולה כ-220 אלף דולר, לעומת עלות של כ-250 אלף דולר עבור דירה ממוצעת בישראל (כ-3.5 חדרים). מכאן, שבישראל נדרשת הכנסה ממוצעת ברוטו של משפחה במשך 6.0 שנים לרכישת דירה, לעומת הכנסה של כ-3.2 שנים לרכישת בית בארה"ב.

פער זה קיים גם בתחום הרכב. מכונית חדשה קטנה עולה בארץ כ-30 אלף דולר (9 חודשי הכנסה), לעומת 20 דולר (3.5 חודשי הכנסה) בארה"ב. דוגמאות אלו נועדו רק כדי להמחיש עד כמה ארוכה עוד הדרך. עד כמה עלינו להתאמץ, כדי לסגור את הפער. ב-20 השנים האחרונות לא הצלחנו לעשות זאת.

לדעתי, אותה אני מביע בכל פורום אפשרי כבר יותר מעשור, מצב זה אינו מחויב המציאות. אין כל סיבה כלכלית, או חברתית (השכלה, הון אנושי וכו') שמונעת מאיתנו סגירה של הפער.

כדי לסגור את הפער, אנו צריכים לצמוח בשיעור של כ-7% לשנה (5.3% לנפש) לתקופה של 25 שנה. ואז, בשנת 2035, נגיע לרמת התוצר לנפש האמריקנית, (שצפויה לגדול במהלך התקופה בשיעור של 2% לנפש בשנה).

השאיפה לסגור את הפער, עשויה להיראות כפנטזיה של בעל דמיון פרוע. אולם, ניתן לעשות זאת, וברוח הסיסמה של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, "Yes we can".

זה אפשרי ובהישג יד. עובדה: אירלנד, מדינה עם 4.2 מיליון איש, שהתמחתה בעבר בגידול כבשים, הייתה בשנת 1990 ברמת התוצר לנפש של ישראל (כ-13 אלף דולר), ונמצאת כיום ברמת תוצר לנפש שגבוהה בכ-60% מאשר בישראל.

אירלנד הקטנה והלא מתוחכמת הצליחה תוך 17 שנה (2007-1990), להגיע לתוצר לנפש שגבוה מזה של ארה"ב. אמנם, התוצר שלה התמוטט במשבר האחרון, אולם התוצר לנפש שם צפוי לעמוד השנה על כ-45 אלף דולר, לעומת 48 אלף דולר בארה"ב. בישראל, כאמור, צפוי התוצר לנפש לעמוד השנה על כ-28 אלף דולר. כלומר, פער אדיר לעומת שוויון בשנת 1990! אם רועי כבשים עשו את זה, למה לא יוכלו לכך מלכי ההיי-טק?

סימנים מדאיגים

בשנתיים שבין הרבעון השני של 2008 לרבעון השני של 2010, יצוא סחורות ושירותים מישראל לא רק שלא עלה במונחים ריאליים, אלא אף ירד בכ-3%. משק שצומח במהלך תקופה זו בכ-3.4%, עם יצוא שיורד, אינו משקף נוסחה "אידיאלית" לצמיחה בת קיימא.

נכון שגם הייבוא ירד, ואפילו יותר, ב-5%, אולם הירידה בייבוא נובעת בעיקרה מירידה במלאים וירידה במלאים הינה תופעה זמנית. צמיחת המשק בתקופה הנדונה הייתה בעיקר בענפי המסחר והשירותים.

ללא תעשייה צומחת, אין לצמיחה סיכוי להחזיק מעמד לאורך זמן. התוצר התעשייתי עלה במצטבר בשנתיים אלה בכ-4%, בדומה לתוצר ענפי המסחר והשירותים.

אפילו יוון לפנינו

סימנים מדאיגים אף יותר עולים מכיוון ההשקעות בענפי המשק (דוגמת מכונות וציוד, ולא השקעות פיננסיות של משקי הבית, שמהוות חיסכון). ההשקעות בנכסים קבועים ירדו בשנתיים האחרונות בכ-10%, כאשר ההשקעות במכונות וציוד ירדו ב-17%.

במילים אחרות, כושר היצור והתחרות העתידי של כלכלת ישראל, נפגע באופן משמעותי. חמור מכך, כבר בשנת 2008 הוא היה במצב קשה, אולם תוצאות הירידה הדרסטית בהשקעות, מתבררות רק לאחר מספר שנים.

שיעור ההשקעות מהתוצר, ללא בנייה למגורים, ירד בחצי הראשון של 2010 לרמה נמוכה ביותר של 11.5% בלבד. זאת, כאשר בשנת 2008 עמד שיעור זה על 13.5%, ובשנות ה-90, בהן נבנה כושר היצור עליו נסמך המשק עכשיו, שיעור ההשקעות מהתוצר היה מעל 16%.

זוהי ירידה חדה של כ-30% בשיעור ההשקעות מהתוצר. לשם ההשוואה, בסין שיעור ההשקעות מהתוצר עומד על כ-30%, בקוריאה על יותר מ-23% ואפילו ביוון הוא עומד על יותר מ-20%.

ירידה בהשקעות, פירושה אובדן הדרגתי בכושר התחרות של התוצר ביחס לעולם. יצוא אלקטרוניקה (בניכוי אינטל), "הקטר של הצמיחה", קפוא כבר 4 שנים.

גם יצוא שירותי תוכנה נתקע כבר מעל 3 שנים. בינתיים, יצוא התרופות, ובעיקר יצוא תרופת הקופקסון, מחזיקים את כל הצמיחה של הייצוא הישראלי. אולם, ברור לכולם, שאי אפשר לבנות את כלכלת המדינה על חברת טבע, מופלאה ככל שתהיה.

ישנם המעודדים מכך ששיעור האבטלה יורד, אולם במקביל לירידה בשיעור האבטלה, יורד שיעור ההשתתפות בכוח העבודה. אם לא הייתה נרשמת ירידה בשיעור ההשתתפות, שיעור האבטלה היה עומד על 6.8%. עם זאת, זהו החלק הקל של הסיפור. החלק הקשה יותר הוא ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה בישראל הינו הנמוך ביותר מבין המדינות המפותחות - רק 58% מבין בני ה-15 ומעלה.

בנוסף, השכר הריאלי היום נמוך בכ-3.5% מהשכר שהיה בשנת 2000. כלומר, לאחר 10 שנים, לא רק שהשכר לא עולה (והפריון כן), אלא הוא נסוג. גרוע אף מכך הוא, מה שהשכר הממוצע אינו מראה: פערי ההכנסות במשק גדלים והולכים. מדד אי השוויון בארץ הינו כמעט הגבוה ביותר מבין המדינות המפותחות. מדד ג'יני עומד על 38.4%, בדומה לארה"ב ולעומת פחות מ-30% ברוב מדינות אירופה. בנוסף, כ-20% מהמשפחות בישראל חיות מתחת לקו העוני.

הפער רק יגדל

וההישגים של תלמידי ישראל במבחני "פיזה" הם כמעט בתחתית של המדינות המפותחות (ה-OECD). הסיכוי שהדור הצעיר יוכל לצמצם פערים, כאשר נוצרים פערי השכלה גדולים, נמוך מאוד.

מצב זה, יחד עם העובדה ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה כה נמוך, מקטינים עוד יותר את הסיכוי לצמצם את אי השוויון והעוני. עם מצרפים לכך את שיעור ההשקעות הנמוך, הכיוון הוא פתיחת פערים מול העולם, ולא סגירתם, כפי שיכול להידמות, בטעות, מהנתונים על תקופת המשבר.

המצב, בו לא מורגשת עדיין הבעיה, אינו מפתיע. נזכור, כי גם בשנת 2008 בארה"ב, כמעט שלא היה מי שהרגיש במשבר המתקרב. אפילו יו"ר הבנק המרכזי לא חשש בסוף 2007 שבעיית המשכנתאות תהפוך למשבר ריאלי כלל עולמי וכל-כך חמור.

הנפילה בוא תבוא

האם ייתכן שהמצב הנוכחי הוא סביר ואין מקום לדאגה? הרי יש עודף במאזן התשלומים, התעסוקה עולה, האבטלה יורדת ובעיקר רמת החיים עולה. בהתחשב בכל אלו, הייתכן שהפסימיות הזו מוגזמת?

ובכן, אין זו פסימיות, אלא התרעה, וכיוון שניתן לעבור באופן מיידי למדיניות השקעות אגרסיבית, הרי שניתן למנוע משבר. הבעיה היא, שהתוואי המסתמן בפועל הפוך מהתוואי הרצוי.

לכן, גם אם הנתונים ברבעים הבאים ימשיכו להיות עדיין מעודדים, הנפילה בוא תבוא. ייתכן שבמכה וייתכן שבשחיקה איטית של קצב הצמיחה. כיוון שאנו מאבדים את כושר התחרות, וכיוון שלמערב יש עודף כושר יצור, רק במקום שבו יהיה לנו יתרון ברור, נצליח לייצא.

הכותב הוא יו"ר מדלים כלכליים ומודלים שוקי הון

22

עוד כתבות

הבניין ברחוב רחל אמנו 34 בשכונת קטמון הישנה בירושלים / צילום: אנגלו סכסון ירושלים

דחו וכעת החליטו לקנות: דירה בירושלים נמכרה ב־6.25 מיליון שקל

בני זוג ראו את הדירה לפני ה־7.10 ועתה החליטו לרכוש אותה ● ב־2018 נמכרה דירת הפנטהאוז בבניין, תמורת 4.9 מיליון שקל ● קטמון הישנה היא שכונה במרכז ירושלים, ונחשבת לאחת מהשכונות היוקרתיות בעיר, לצד טלביה, המושבה היוונית ורחביה

כלי רכב חדשים בקונטיינרים בנמל חיפה / צילום: יח''צ

הטרנד החדש בהובלה של רכבים מסין, והמכוניות שנחתו בישראל

לאחרונה, מיובאים ארצה אלפי כלי רכב חדשים מסין שמגיעים באמצעות אוניות מכולה, במקום באמצעות ספינות ייעודיות להובלת רכב - זה מה שעומד מאחורי התופעה ● וגם: סמארט משיקה קרוס־אובר חשמלי חדש בישראל, וקיה משיקה משפחתית להמונים ● השבוע בענף הרכב

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

הבכיר האמריקאי שחושף: "אני מזועזע, כמעט חולה, ממידת ההתפשטות של האנטישמיות"

פרופ' לארי סאמרס, הנשיא היהודי הראשון של אוניברסיטת הרווארד ושר האוצר של ארה"ב לשעבר, חשב שהוא מכיר את האנטישמיות על גווניה ● אבל אז הגיע 7 באוקטובר ולימד אותו שיעור חדש ●  בראיון בלעדי הוא מביע זעזוע מגל האנטישמיות בקמפוסים, מעיד על הכשל של המנהיגים באקדמיה, ומדבר על הכסף הקטארי שמוזרם לשם

לאה ופנר, מנכ''לית ההסתדרות הרפואית בישראל / צילום: יח''צ הר''י

"זו הייתה שמורת טבע של דו־קיום. עד ה־7 באוקטובר"

עד ה־7 באוקטובר, מערכת הבריאות הישראלית הייתה "חוף מבטחים של דו־קיום", כפי שהגדירה מנכ"לית ההסתדרות הרפואית, לאה ופנר ● אבל בחודשים האחרונים התעוררו בתוכה רגשות עזים של כעס וחשדנות בין ערבים ליהודים, ולפי ופנר, "יש דלק באוויר ואסור לטאטא רגשות טעונים מתחת לשטיח" ● האזינו

דונלד טראמפ / צילום: ap

דרמה בארה"ב: טראמפ הורשע בפרשת דמי השתיקה לסטורמי דניאלס

טראמפ הואשם בקשירת קשר להפר את חוקי הבחירות בעקבות זיוף מסמכים והעלמת עובדות על תשלום דמי השתיקה לכוכבת הפורנו ● גזר הדין יינתן באמצע חודש יולי והעונש על עבירה כזאת כרוך בדרך כלל במאסר, אך הוא לא מונע ממנו להתמודד בבחירות לנשיאות

מכרו חברות ב־2 מיליארד דולר. האם המשבר הסתיים? / איור: גיל ג'יבלי

ישראלים מכרו חברות ב־2 מיליארד דולר: האם המשבר בהייטק הסתיים?

לאחר שנתיים קשות נראה שחל מפנה בהייטק הישראלי, כשבחודשים האחרונים יותר מעשר חברות נרכשו, ההשקעות עלו, ושכר העובדים הגיע לשיא של כל הזמנים ● אולם חלק מהמומחים לא ממהרים להגדיר זאת כהתאוששות, וטוענים: "יש פה שתי כלכלות נפרדות, אחת של 'כוכבי תעשייה' והשנייה של כל השאר"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Rajesh Kumar Singh)

53 מעלות בצל בדלהי ומוסקבה נכנסת לטווח האש של טילים אוקראיניים

איך אפשר לחיות בעיר אחת עם 20 מיליון איש כשהטמפרטורה מגיעה ל–53 מעלות ● האומנם אוקראינה תורשה לירות טילים אמריקאיים על מוסקבה ● רק הרשעה תעצור את טראמפ ● משחק מסוכן במצרים: הרודן מייקר את הלחם ● מה שולחת צפון קוריאה בבלונים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לכנרת ושמונה חדרי שינה: בכמה נמכר בית בשטח 400 מ"ר בצפת?

ברחוב נוף הגליל בצפת נמכר בית פרטי בשטח בנוי של 407 מ"ר על שתי קומות, תמורת 4.8 מיליון שקלהנכס יצא לשיווק לפני כחודשיים והמחיר המבוקש עליו עמד על 5.22 מיליון שקל ● המתווכת: "מי שמוכר במצב הנוכחי נכס הוא רק מי שחייב למכור" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הדס שטייף / צילום: ענבל מרמרי

אחרי 35 שנה ככתבת משטרה בגל"צ: הדס שטייף מודיעה על סיום תפקידה

כתבת המשטרה הוותיקה הודיעה על יציאה לגמלאות, אך מסרה שהיא תמשיך לעבוד, וכי על שולחן העבודה שלה "יש לא מעט התחייבויות, שחלקן יפורסמו" ● שטייף חשפה לאורך השנים שלל פרשיות בנושאים שונים, כאשר המפורסמת שבהם היא פרשת אפי נוה

ג'יימי דיימון / צילומים: AP, Ludovic Marin ו־Shutterstock

המלך של וול סטריט: בדרכו החוצה מצמרת הבנקאות, ג'יימי דיימון זורק כמה נבואות זעם

העומד בראשו של ג'יי.פי מורגן, שהפך הודות לניווטו לבנק האמריקאי המוביל בשווי שוק ונכסים, ידוע גם כרואה השחורות של הענף ● פעם אחר פעם הוא מזהיר מפני אינפלציה גבוהה, מיתון עולמי ואיומים גיאו–פוליטיים, וזוכה לאוזן קשבת מהמנהיגים הבכירים ביותר ● כעת הוא רומז שהפרישה שלו תהיה מוקדמת מהצפוי, ומספק עוד תחזית שחורה לקינוח: "היערכו לתרחיש הגרוע ביותר"

וורן באפט, יו''ר חברת ההשקעות ברקשייר האת'ווי / צילום: Shutterstock, photosince

המניה שמניבה לבאפט רווח של 50% מתחילת השנה, וזו שהוא מופסד בה

באפט השקיע בחמש חברות ביפן, כולן הניבו תשואות נאות, חלקן אף של 50% ויותר ● בארה"ב המגמה מעורבת, על השקעתו ה"סודית" בצ'אב הוא הרוויח, אך על ליברטי סיריוס הוא מופסד די הרבה, בינתיים ● וגם, למרות הסתייגותו הנחרצת ממטבעות הקריפטו, הם מניבים לו רווחים יפים

אילוסטרציה: shutterstock

חודש ירוק בחיסכון: מה קרה לקופות הגמל במאי ומי הרוויח מעל 13% מתחילת השנה

לפי תחזית מיטב, חודש מאי סיפק נחת למשקיעים אחרי הירידות באפריל ● התשואה במסלולים הכלליים עמדה על 1.2% ובמסלולים המנייתיים הייתה 3.8% ● ומה המצב מתחילת השנה?

ארז אייזן ועמית דובדבני, צמד אינפקטד מאשרום, דוגמים מכונות דפוס של hp אינדיגו / צילום: תמי בר שי

"לפעמים שואלים איך אנחנו תומכים בישראל": זה הצליל החדש של אינפקטד מאשרום

חברי אינפקטד מאשרום, ארז אייזן ועמית דובדבני, חוו מקרוב את האובדן של קהילת הטראנס ב־7 באוקטובר ● בראיון עם גלובס הם מספרים על הטראק שהפיקו מצלילי מדפסות של hp אינדיגו, איתו יופיעו באירוע הדפוס הגדול בעולם תחת אבטחה כבדה

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר / צילום: יוסי זמיר

על רקע נאום ביידן, סמוטריץ' ובן גביר מאיימים בפירוק הממשלה: "העסקה מופקרת"

נזק רב כתוצאה מהפגיעה הישירה בקריית שמונה, לא היו נפגעים • בפעם הרביעית מתחילת המלחמה: חיזבאללה הפיל כטב"ם של צה"ל בדרום לבנון • צה"ל הטיל כרוזים בצפון רצועת עזה וקרא לתושבי בית חאנון להתפנות מבתיהם • לשכת ראש הממשלה בהבהרה נוספת להצעת ביידן: "נון-סטרטר" • עדכונים בולטים 

הישראלים שחוזרים, דווקא עכשיו / צילום: Shutterstock

‎"לא רוצה להגיע למצב שבו אני מרגיש מצורע": הישראלים שקיבלו החלטה גורלית דווקא עכשיו

רייזי עוזבת ג'וב חלומות בקנדה כדי לגדל את ילדיה בארץ, יניב מרגיש שאף אחד ברחוב שלו בלונדון כבר לא מבין אותו, את רם הכריעה העוינות מצד הסובבים אותו בסיליקון ואלי, ובינה ששבה ארצה אחרי עשור בצרפת בטוחה: "לכל מדינה יש את הבעיות שלה" ● אל מול הקולות שבטוחים שזה בדיוק הזמן להגר, יש מי שהחליטו לחזור לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ידועים בציבור נפרדו. האם הרכוש שנצבר הוא רכוש משותף?

בני זוג שחיו כידועים בציבור נפרדו לאחר כשבע שנים, במהלכן נולדו להם שני ילדים - האישה דרשה זכויות בחברות שהקים בעלה ● כונסי נכסים ביקשו לפתוח מחדש הליך התמחרות לרכישת קרקע לאחר שחברה כבר זכתה בו, בשל קבלת הצעה גבוהה יותר ● וגם: למי שייכת דירת מרתף משותפת לבעלי הבניין, שנמכרה מספר פעמים? ● שלושה פסקי דין בשבוע

נשיא ארה''ב לשעבר, דונלד טראמפ, נותן הצהרה לתקשורת לאחר הרשעתו אמש (ה') / צילום: ap, Seth Wenig

האם הרשעת טראמפ תציל את מסע הבחירות המקרטע של הנשיא ביידן?

חמישה חודשים לפני הבחירות, טראמפ מועמד לניצחון ● אבל על המירוץ מרחפת השאלה מה חושבים המצביעים על האפשרות שעבריין מורשע יהיה נשיא ארה״ב

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע / איור: גיל ג'יבלי

צעיר, על אופנוע עם לשכה במרתף: למה כולם מדברים על נשיא ביהמ"ש החדש בבאר שבע?

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, מצליח פעם אחר פעם להביא להסדרי טיעון ולחסוך למדינה מיליונים, בזכות טיפול מהיר ויכולת להביא את הצדדים להסכמות ● מבקריו חושבים שהוא לפעמים לוחץ מדי, והכרעות מתוקשרות שלו שונו לאחר ערעור ● עכשיו שגיא, שידהר כל הדרך לבאר שבע על אופנוע כבד, יצטרך ללמוד את החוקים של הדרום

הנפקת טוקספייס בנאסד''ק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסד''ק

המניה הפסיכולוגית שייסדו ישראלים קפצה בכ-360%. אך יש בעיה אחת בדרכה

בתחילת 2023 עמדו משקיעי טוקספייס בפני שוקת שבורה, כששווי פלטפורמת הטיפול הנפשי הווירטואלי התרסק ביותר מ־90% ● מאז, נסקה המניה ותוצאותיה השתפרו, אבל יונתן בן ארצי, מהמשקיעים המוקדמים בחברה, סבור כי היא זקוקה למשקיעים מוסדיים

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נתוני אתרי הבנייה וגניבות הרכב מבהירים: שינוי הקונספציה הוא רק כסת"ח

מאז 7 באוקטובר ישראל אוסרת על כניסת פועלים פלסטינים לישראל, למעט חריגים בודדים. בשטח, 85% מאתרי הבנייה עבדו באפריל באופן מלא או חלקי, וגניבות המכוניות זינקו ב–35% ברבעון ● נתוני השב"חים מחודש מאי מבהילים, ובעיקר מוכיחים שמוכרים לנו שינוי שאיננו