לאחר העלאת הריבית: הדולר צונח ב-0.35% ל-3.668 שקלים

שער הדולר היציג נחלש ב-0.3% ■ האירו התחזק ב-0.15% ושערו היציג נקבע ברמה של 4.948 שקלים ■ ב-17:30 בנק ישראל, כצפוי, העלה את הריבית ב-0.25% ל-2%

ביומו הראשון של שבוע המסחר הבין-בנקאי במט"ח (ב') השקל נסחר בכיוונים מנוגדים מול שני המטבעות הזרים המובילים - הדולר והאירו. המטבע האמריקני הוסיף להיחלש ושערו היציג נקבע בירידה של 0.3% לרמה של 3.681 שקלים - שפל של כ-9 חודשים, מאז 14 בינואר השנה.

הסיבה להיחלשות הדולר בשוק המקומי היא היחלשות הדולר בעולם על רקע הראלי בשוקי המניות מתחילת החודש. האירו מנגד התחזק בכ-0.15% מול השקל ונקבע ב-4.9486 שקלים. בזירת המט"ח העולמית הדולר מתחזק בכ-0.4% מול האירו ונסחר ב-1.3443 דולר לאירו.

נגיד בנק ישראל החליט להעלות את הריבית, כצפוי, ב-0.25% לרמה של 2% ולאחר פרסום ההודעה ממשיך הדולר לאבד גובה ונסחר סביב רמה של 3.667 שקלים.

ביום שישי, נזכיר, הדולר היציג נקבע בהיחלשות של 0.03% לרמה של 3.693 שקלים - לאחר שבנק ישראל חרג ממנהגו והתערב בשוק המט"ח ביום שישי - רכש עשרות מיליוני דולרים, ונראה היה כי זה רק עניין של זמן עד שהנגיד יתערב גם היום בשוק כדי למנוע המשך התחזקות של השקל מול הדולר - מה שבסוף לא קרה. האירו היציג עלה ביום שישי ב-0.03% ל-4.9429 שקלים.

פישר כצפוי העלה ריבית

בהודעת בנק ישראל נכתב כי הסיבה העיקרית להעלאת הריבית הפעם, בדיוק כמו לפני חודשיים, היא העלייה במחירי הדירות. בניגוד לחודש שעבר, אז לא עלתה הריבית, החודש מזכיר בנק ישראל בהודעת הריבית את העלייה במחירי הדירות ובהיקפי המשכנתאות, מה שממחיש את משקלה בקבלת ההחלטה.

"מחירי הדירות ממשיכים לעלות בשיעורים גבוהים תוך המשך מגמת ההתרחבות המהירה באשראי לדיור בהשפעת הריבית הנמוכה וההתאמה האיטית של היצע הדירות", נכתב בהודעה. "סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן, שמתבסס בעיקר על חוזי שכירות מתחדשים, ממשיך לעלות תוך האצה מסוימת בקצב העלייה בחודשים האחרונים".

נציין כי בישיבה סגורה של הנהלת משרד האוצר קרא שר האוצר, שטייניץ לנגיד שלא להעלות את הריבית במשק. לדבריו באוצר הצטברו נתונים חדשים, על פיהם חלה רגיעה בתחום הנדל"ן, הן במספר העיסקאות והן במחירי הדירות. כוונת בנק ישראל להעלות את הריבית נועדה להעלות עוד את ריבית הפריים במשכנתאות ולפגוע עוד באלה שמתכוונים לרכוש דירות, כדי שיימנעו מכך כעת ולא יגרמו לעוד עלייה בביקושים.

[לאתר המט"ח]