פתיון: התחייבויות אמריקניות משמעויות תמורת המשך ההקפאה

במכתב לנתניהו מבטיח אובמה: נקבל הלגיטימיות של צרכי הביטחון של ישראל אם תאריכו ההקפאה לחודשיים ■ ארה"ב עשויה להגדיל את הסיוע הביטחוני לישראל

ממשל אובמה מוכן להציע לישראל התחייבויות ביטחוניות ופוליטיות מרחיקות לכת, לרבות הגדלת הסיוע הביטחוני לישראל, אם תסכים ישראל להאריך את הקפאת הבניה בגדה בעוד חודשיים. פירוט ההתחייבויות המוצעות כלול באיגרת ששלח נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לראש הממשלה, בנימין נתניהו.

ההצעה האמריקנית גובשה במו"מ שקיימו שר הביטחון, אהוד ברק, ושליח רה"מ לשיחות עם הפלסטינים, יצחק מולכו, עם נציגי הממשל מזה כמה חודשים, בציפיה ששיחות השלום יעלו על שרטון בגלל בעיית ההקפאה.

מידע על האיגרת לנתניהו מופיע במאמר שפרסם אתמול (ד') האנליסט דייוויד מקובסקי, ראש פרוייקט תהליך השלום במזה"ת במכון וושינגטון, באתר של המכון. המידע מיוחס לפקידים אמריקניים.

לפי הערכות של אנליסטים אחרים, ובכללם לורה רוזן באתר "פוליטיקו", סביר להניח שגורמים בממשל אובמה נתנו אור ירוק לחשיפת תוכן האיגרת. לדבריהם, דחה נתניהו עד עתה את הצעות אובמה. הממשל מקווה, שמתן פומבי להצעות יעודד את ראש הממשלה לשנות את דעתו ולקבלן.

רוזן מגיעה למסקנה נוספת: חשיפת ההצעות מלמדת שברק, שלדברי מקובסקי היה מעורב עמוקות בניסוח האיגרת, סבור שנתניהו חייב לקבל את הצעות אובמה.

במאמרו כותב מקובסקי, אחד מהאנליסטים המקושרים ביותר בנושאי המזה"ת: "במהותה, האיגרת מציעה לישראל התחייבוית תמורת הארכתה של ההקפאה בחודשיים נוספים. ובפירוט נוסף: פקידים אמריקניים מציינים שהאיגרת כוללת התחייבויות בנושאים שנעים מתהליך השלום הנוכחי ועד לסוגיות ביטחוניות, לרבות אספקת נשק לישראל בעתיד, אם יושגו הסדרים ביטחוניים במו"מ הישראלי-פלסטיני".

בין ההתחייבויות שכלולות באיגרת, לפי המאמר:

■ ממשל אובמה מתחייב שוושינגטון לא תבקש להאריך את ההקפאה מעבר לחודשיים הנוספים. עתיד ההתנחלויות יוכרע ליד שולחן הדיונים, כחלק מהמו"מ בין ישראל לפלסיטינים.

■ האיגרת מבטיחה שארה"ב תטיל וטו במועצת הביטחון על כל הצעת החלטה, ערבית או אחרת, שקשורה בתהליך השלום, בשנה שבה ייתנהל המו"מ בין ישראל לפלסטינים.

■ ארה"ב מתחייבת להכיר בלגיטימיות של צרכי הביטחון הקיימים של ישראל ולא תבקש מישראל להגדיר אותם מחדש. בהקשר זה, האיגרת מזכירה במפורש את הצורך להבטיח איסור מוחלט של החדרת רקטות, פצמ"רים, וכלי נשק אחרים, וכן את הצורך למנוע חדירת מחבלים לישראל.

■ התחייבות זו נוגעת באחד מההיבטים הרגישים ביותר של המו"מ: סיכול חדירות לישראל מגבולה המזרחי של המדינה הפלסטינית העתידית. בהקשר זה מציעה האיגרת סיוע בקיום תקופת מעבר לשמירה על הסדרי הביטחון בבקעת הירדן. תקופה זו תהיה ארוכה יותר מכל תקופות המעבר הקשורות בהיבטים אחרים של ההסכם הישראלי-פלסטיני. לפי מקובסקי, זה קרוב לוודאי רמז להסכמה אמריקנית להצבת כוחות ישראליים בבקעת הירדן לתקופה ממושכת.

■ ממשל אובמה גם מתחייב ליזום הידברות עם ישראל ומדינות ערב על "ארכיטקטורה ביטחונית אזורית", שמתייחסת לצורך בהתייעצויות נוספות על איראן. למרות שהארכיטקטורה הביטחונית הזו לא תקבל גושפנקה פורמלית לפני שיושג הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים, ארה"ב תכשיר מראש את הקרקע למיזם כזה. המאמצים האלה אינם מהווים התחייבויות מצד ארה"ב או הרשות הפלסטינית, אך מבחינת ישראל תהיה להם חשיבות מפני שהם יתנו ביטוי ברור וחד-משמעי לגבי מדיניות ארה"ב באיזור.

■ בסיומה, מתייחסת האיגרת בפירוט לצורך לחזק את יכולות הביטחון של ישראל אם ישראל והפלסטינים יחתמו על הסדרי ביטחון בהסכם השלום ביניהם. גם אם לא תושג הסכמה ביטחונית בין שני הצדדים, מציעה וושינגטון ליצור מסגרת בסיסית לצרכי הביטחון של ישראל במה שמכונה התקופה שלאחר השלום (עם הפלסטינים). צרכים אלה יכללו מערכות טילים ומטוסים (למשל: מטוסי אף 35 נוספים), מערכות רב-שכבתיות להגנה ממפני טילים, ומערכות לאתרעה מוקדמת שיהיו מבוססות על פלטפורמות רבות, לרבות לוויינים.

■ ממשל אובמה מודע לכך שמשמעות מילוי כל הצרכים האלה היא הגדלת הסיוע הביטחוני לישראל בהיקף שאינו מצוין באיגרת, לאחר שייחתם הסכם השלום בין ישראל לפלסטינים.

סימנים ראשונים מצביעים על כך, שנתניהו מרוצה מהפיתויים שמציע ממשל אובמה, אם כי הוא אינו נוטה לקבלם, כותב מקובסקי. ייתכן שמדובר ביזמה של נתניהו לנהל מיקוח נוקשה על התנאים, וייתכן שרה"מ פשוט מעדיף לדחות את כל החבילה המוצעת, לרבות המשך ההקפאה, כדי לא לפגוע באמינותו.

נתניהו: ההתמקדות בהתנחלויות מוגזמת

נתניהו מעלה שלושה נימוקים להצדקת סירובו להאריך את ההקפאה:

■ הרעיון האמריקני המקורי להקפאת ההתנחלויות, ב-2009, דרש גם ביצוע צעדי גומלין מצד מדינות ערב. זה לא קרה.

■ הפלסטינים לא ראו בהקפאה, בשלביה הראשונים, צעד משמעותי והם בזבזו את תשעת החודשים הראשונים של ההקפאה בכך שסרבו לקיים שיחות ישירות עם ישראל.

■ ההתמקדות בהתנחלויות מוגזמת, מפני ששני הצדדים ידונו בסוגיה הרחבה הרבה יותר של פיתרון טריטוריאלי למחלוקת בשנה הקרובה.

אם ישראל תדחה את הצעות וושינגטון, עשוי ממשל אובמה לנקט צעדים אחרים כדי להציל את תהליך השלום, כותב מקובסקי: למשל: בקשה מישראל לנקוט צעדי בוני אמון כלפי הפלסטינים בהעדר ההקפאה. לחלופין, עלולה ארה"ב לאמץ את גישת הפלסטינים למו"מ, כלומר שגבולות 1967 יהיו הבסיס למו"מ, עם תיקונים קלים שיאפשרו לישראל לספח את הגושים העירוניים שקרובים לקו הירוק תמורת ויתור על שטחים בתוך הקו הירוק.

בתדרוך לסנטורים יהודיים אמר אתמול דניס רוס, ממעצבי המדיניות המזרח-תיכוניתשל ממשל אובמה, כי נתניהו אכן טרם מוכן לקבל את ההצעות האמריקניות למרות שהוא מכיר בערכן. הוא צוטט ב"פוליטיקו".

דובר בבית הלבן סירב להגיב על איגרת הנשיא.