גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו בתמונות: ב.מ.וו מיני קאנטרימן - גמד ענק

קאנטרימן היא מעל לכל מכונית חכמה ■ מתכנניה הצליחו לעשות את הבלתי אפשרי: לייצר גמד ענק, שימושי ומלבב, מבוגר וילדותי ■ חבל שבישראל יוצמד לה תג מחיר שעשוי להכשילה

"אוי-בידיבום-בידיבם, הינשאו פתחי עולם, אוי-בידיבום-בידיבם" - סלסוליו החסידיים של הזמר הרעידו את גג המכונית, והחרידו את הציפורים מצמרות העצים.

צמד החוליגנים חסרי הנימוס שישבו במכונית, שרבבו את זרועותיהם מבעד לחלונות וחבטו על דלתותיה חבטות קצובות, מצטרפים כמיטב יכולתם לזמרה השוצפת שבקעה מהרדיו שלהם. "רדיו קול מבשר" נקראת תחנה קדושה זו, ותרועות קולו המייבב של הזמר ניקבו ככברה את דממת אחר-הצהריים של העיירה הגרמנית הקטנה.

לכאורה, אמורים היו תושבי העיירה להזעיף פניהם נוכח הנוכחות היהודית המתחדשת בעירם, ולהצניח את מחירי הדירות באזור. אך הם רק העיפו בנו כמה מבטים סקרניים ומשועשעים.

לא המוזיקה שעשעה אותם, וגם לא צמד החוליגנים המתופפים, אלא רק המכונית. כזאת הם טרם ראו.

זוהי ב.מ.וו מיני-קאנטרימן. הבת החדשה למשפחת המיני המצליחה. אחות למיני-ONE, מיני קופר, מיני קופר S, ומיני קלאבמן.

ומה עושה "רדיו מבשר טוב" במכונית בווארית השועטת לה בצפון גרמניה? נקדים קמעה את המאוחר ונספר כבר עכשיו שהמיני הזאת - בעצם, כמו רבות מאחיותיה - מקפידה מאוד להיות עדכנית. עכשווית. מחוברת. מרושתת. דהיינו - ערוכה ומוכנה לכל גאדג'ט אלקטרוני, שמיצ'יק חברתי ושטיציק אופנתי; חיבור לאייפוד, מעגן לסמרטפון, שקע לנטבוק ותקע לבלוטות'... אומרים כי אפשר גם להזמין תוספת מיוחדת המשליכה מהמכונית כל נוסע שאין לו אייפון, טוויטר, פייפר, אייפד או קוקפייס... (אינני יודע אם כבר יש גאדג'ט שכזה, אבל ראוי שיהיה).

מאליו מובן אפוא שקאנטרימן גם מצוידת ברדיו אינטרנטי יעיל ומשוכלל, וזה מצא חיש-קל את תחנת "קול מבשר", והחל מנעים לגרמניה את זמירותיו הנלהבות. לנו נדמה היה שאנחנו מחזירים עטרה ליושנה. תושבי הכפר הקטן רק ראו שני פרחחים חסרי-תרבות, המחללים את קדושת השלאף-שטונדה שלהם בסוללת תותחי-דציבלים ברוטלית, שצריכה הייתה להיות אסורה בשימוש על-פי אמנת ז'נווה.

מכמנים של קסם אישי

בניגוד לדעה המקובלת, קאנטרימן זו אינה ממשיכת דרכו של מיני-מוק (MOKE) - ג'יפון קטן וחמוד על בסיס המיני המקורית, שיוצר מ-1964 ועד ל-1993 - אלא של קאנטרימן המקורית, שיוצרה בשנים 1961-1969. מין מיני-סטיישן שהתהדרה בעיטורי עץ נאים ובממדים קצת גדולים יותר. כמו הקאנטרימן ההיסטורית, גם הנוכחית מבקשת להעניק פתרון לבעיית הממדים המצומצמים-משהו של המכונית המקורית, מבלי לחרוג יתר על המידה מעקרונות היסוד העיצוביים שלה.

כידוע, את הצלחתה המסחררת חבה המיני המתחדשת לשתי תכונות מסתוריות קמעה: מכמנים של קסם אישי וחווית נהיגה על גבול הסם המשכר. כל האוחז בהגה של מיני, ולא חשוב איזו מיני זו, הופך חיש-קל ל"סמיילי". חיוך לא-נשלט מפציע על פרצופו, ולא נמוג עד אשר הוא מוצא חניה ויוצא מהמכונית.

לא קל לשמור על חיותן של מעלות שכאלה. איש הרי לא מבין בדיוק כיצד הן נולדו, וממילא איש גם אינו יודע בדיוק כיצד לשמרן. בעיקר לא כשמדובר בשינוי לא מבוטל בממדיה של המכונית, במשקלה, במרכז הכובד שלה, ובכל שאר האלמנטים היוצרים יחדיו את נתוניה האסתטיים והמוטוריים.

ובכל-זאת הם הצליחו. המכונית עבתה, כבדה, גבהה והתארכה, אבל נשארה מיני. היא בעצם די גדולה - אבל נשארה מיני. היא ארוכה מארבעה מטרים ומשקלה מתקרב אל גבול הטון-וחצי - אבל היא נשארה מיני. היא שימושית והגיונית כמו מכונית משפחתית - אבל נשארה מיני. טהרנים ודקדקנים אוהבים לבכות את ממדיה החדשים. על אפם ועל חמתם - היא נשארה מיני.

גם עיצוב הפנים שומר על רעננות המקור, ואפילו השתפר קמעה. לא עוד פיסות פלסטיק בצבע מתכת מלאכותי, אלא מרחב פנים הרמוני ואיכותי, ואפילו נוח לשימוש. צמד מושבים אחוריים שחדלו להיות דרגשי הובלה לחיות-מחמד בתרדמת, ונעשו מושבים ראויים למגורי אדם, ואפילו אדם די מגודל.

לכך ראוי להוסיף ארבע דלתות, תא מטען מפתיע בגודלו, מרחב ראש משופר, מרחב מרפקים נדיב... בקיצור, המיני הפך לאוטו. אך האוטו נשאר מיני.

אינפו: מיני קאונטרימן

אינה מושלמת, חלילה

לאירוע ההשקה הגיעה קאנטרימן בתצורה אחת בלבד: קופר S, מנוע 1.6 ליטר טורבו, 184 כ"ס, 24 קג"מ, הנעה 4X4, גיר ידני, דיפרנציאל חכם, וכל סוללת עזרי היציבות, הנהיגה והבלימה המתבקשת.

עם כל הארסנל הזה, היא הצליחה לשמור על מידה לא מבוטלת של הקסם המוטורי המאפיין את אחיותיה. למרות ממדיה - עדיין יש לה את זה. גם היא משגרת את שפתיו של הנהג אל אוזניו, ומעלה נצנוץ אינפנטילי בעיניו. אכן, לא כמו בקופר S הרגילה, גם לא לגמרי כמו בקופר הרגילה, בוודאי שלא כמו במיני ג'ון-קופר-וורקס (המככבת בחלומותיי מאז זכיתי לנהוג בה לא מכבר, אך על כך בפעם אחרת). אכן, המשקל, הממדים ובעיקר ההגה ותגבורו החשמלי, פוגמים באותה "חוויית קארטינג" מפורסמת. אבל לא הורגים אותה. רק פוגמים. ואני, בכל אופן, חייכתי כשנהגתי בה, והמשכתי לחייך גם דקות ארוכות לאחר שנאלצתי להשיב אותה לבעליה.

האם אמשיך לחייך גם כאשר אנהג בגרסאות החלשות יותר? נטולות ההנעה הכפולה והדיפרנציאלים החכמים? לא יודע. לא ברור.

קאנטרימן אינה מושלמת, חלילה. אפשר להדק בה את ההגה, לרכך את המיתלים, לשפר את המושבים הקדמיים, ולחדול - למען השם - מהתרגיל המשונה של הזרקת דלק לתוך הבוכנות בתזמון שגוי בכוונה, כדי להפיק מהאגזוז קולות פיצוץ של מכונית מרוץ.

אך כל אלה לא פוגמים בעובדה אחת מכרעת: קאנטרמן היא - מעל לכל - מכונית חכמה. מתכנניה הצליחו לעשות את הבלתי אפשרי: לייצר אוקסימורון. גמד ענק. כבד ראש ומלא חן. שימושי ומלבב. חייכני ורציני. מבוגר וילדותי.

מכונית זו ניחנה בכל התכונות המבטיחות לה הצלחה. כמה חבל שבישראל יוצמד לה, כנראה, תג-מחיר המבטיח לה כישלון.

מתחרות

אאודי A3

אאודי A3 2 ליטר

ב-253 אלף שקל מציעה אאודי את גרסת TFSI, 2 ליטר טורבו של A3 חמש דלתות (ספורטבק). במודל 2011 המכונית מציעה נוכחות כביש נאה ואופנתית, אך לא בדרגת הקאונטרימן ובממדים חיצוניים שגדולים רק במעט מאלה של המיני המקבילה. מנוע 2 הליטר מייצר 200 כ"ס ובשילוב עם תיבת DSG מאיץ ל-100 קמ"ש ב-7 שניות

אלפא ג'ולייטה

אלפא ג'ולייטה 1.75

ב-230 אלף שקל מוצעת בארץ הגרסה הבכירה של אלפא ג'ולייטה החדשה, היישר מהמכבש. לאחות הגדולה של מיטו יש הרבה מאוד סטייל איטלקי, פרופיל מסובב ראשים ותא נוסעים שמשלב טכנולוגיה מתוחכמת עם איכות ייצור גרמנית. לגרסה הבכירה יש מנוע 1.75 ליטר טורבו, עם לא פחות מ-235 כ"ס ונתונים מכובדים כמו תאוצה ל-100 קמ"ש ב-6.8 שניות

מרצדס B קלאס

מרצדס B קלאס 2 ליטר טורבו

גם למרצדס יש בארץ מכונית פנאי-קומפקטית-יוקרתית ושמה B קלאס. היא נמתחת לאורך 4.27 מטר בלבד, רוחבה 1.78 מטר וגובה 1.6 מטר. יש לה בסיס גלגלים יוצא דופן של 2.78 מ' ותא מטען מרשים בנפח 544 ליטר. ב-285 אלף שקל מקבלים את דגם 2 הליטר טורבו, עם 193 כ"ס ורמת אבזור גבוהה

עוד כתבות

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט משיקה מחשבים חדשים עם שבבי AI של קוואלקום

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"