זוהר גושן ברגע של בדיחות דעת: "רציתי להיות זמר מזרחי"

יו"ר רשות ני"ע בכנס של מחלקת התאגידים: "האכיפה המשולבת של בית המשפט, של הרגולטור ושל הציבור יביאו להתייעלות מנגנוני הניהול של החברה ולעליית ערכה הכלכלי"

אכיפה המשולבת של בית המשפט, של הרגולטור ושל הציבור יביאו להתייעלות מנגנוני הניהול של החברה וכתוצאה מכך גם לעליית ערכה הכלכלי" - כך אמר היום (ד') יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' זוהר גושן, בכנס מחלקת התאגידים של הרשות שנערך בתל-אביב.

גושן התייחס גם לנושא הריכוזיות במשק ואמר כי "בזמן שבשוק ריכוזי קיים חשש להעברת עושר מן הציבור אל בעל השליטה, במבנה בעלות מפוזר קיים חשש שההנהלה תנצל את כוחה להעברת עושר מבעלי המניות אליה ותתנהל באופן בלתי יעיל".

גושן הסביר כי יש להתאים את כלי הפיקוח והאכיפה לכל אחד מהסיכונים הללו כדי להתמודד עימם באופן יעיל. לדבריו, "רגולציה אפקטיבית תיצור, בסופו של דבר, אדישות בין שני מצבי הבעלות ותאפשר קביעה של מבנה הבעלות על בסיס יעילות עסקית".

"השוק הישראלי הוא שוק של בעלות ריכוזית, ופרמיות השליטה בו גבוהות ולעתים קרובות מגיעות כדי עשרות אחוזים", אמר גושן. "הערך הזה הוא נחלת בעל השליטה בלבד, ולציבור אין בו שום חלק.

"האינטרס הציבורי מחייב הקטנה של פרמיית השליטה. מטרת הרגולציה היא מיקסום ערך האחזקות של הציבור. הקטנת פרמיית השליטה יכולה להביא להגדלת ערך משמעותית עבורי הציבור, וזו משימה ארוכת-טווח שכרוכה בהכוונת השוק בכל רמות הפעילות בו".

לדברי גושן, יש צורך בטיפול במגוון נושאים וערוצים בשוק ההון. מצד ההיצע מדובר בעסקאות עם בעלי שליטה, שכר בכירים, הערכות שווי ופיקוח על שומרי סף כדירקטורים, רואי חשבון, נאמנים, חתמים ועוד. מצד הביקוש, אמר גושן, מדובר בהסדרה ופיקוח על קרנות נאמנות, מנהלי תיקים ויועצי השקעות, אנליסטים, חברות דירוג, זירות מסחר ועוד.

"נדרשת אכיפה יומיומית יעילה", אמר גושן בהקשר לאופן הטיפול מצד הרשות. לדבריו, האכיפה כמורכבת מ-3 חלקים: האכיפה האזרחית, המתבצעת באמצעות תובענות ייצוגיות ואזרחיות; האכיפה הפלילית, המתמודדת עם עבירות חמורות בכלים מוכרים; והאכיפה המינהלית, שלכשתיכנס לתוקף - תאפשר פעולה גם בכלים חדשים.

גושן התבדח במהלך הדברים ואמר: "כשהייתי ילד רציתי להיות זמר מזרחי, אחרי זה הבנתי שאני לא יודע לשיר והפכתי להיות פרופסור מזרחי".

גושן הזכיר כי חלק מגורמי האכיפה מופעלים על-ידי הרשות, וכולם יתנקזו בסופו של דבר אל בית המשפט הכלכלי שייחל לפעול בעוד כשבועיים. "בית המשפט הכלכלי הוא הכלי המרכזי בהתמודדות עם הבעיות שמציב מבנה הבעלות בישראל, ואני צופה שהוא יהיה גורם רב-השפעה בהפחתת טובות ההנאה שמפיק בעל השליטה משליטתו".