זקי רכיב וג'ודי ניר-מוזס-שלום התאגדו לאחד הקלפים הכי משוגעים בדירוג "פירמה" למשפיעים בתקשורת הישראלית. הנקודות הרבות שהם מקבלים על אומץ ותעוזה, מוטלות בספק ענקי בשל עננת אי ודאות שהם מביאים עמם ל"מעריב". זה לבטח יהיה הצל"ש-טר"ש של חייהם.
רכיב הוא כיום הכוח העיקרי, שלא לומר הבלעדי, מאחורי "מעריב", לאחר שהתחייב להזרים לעיתון 200 מיליון שקל תמורת 44% מהמניות, שאותן רכש מידי עופר נמרודי והכשרת היישוב. רכיב ביקש, וגם קיבל, שליטה מלאה על מבנה ההנהלה וקביעת האסטרטגיה - וכבר הספיק למנות עורך ראשי, אבי משולם בן ה-34, המתהדר ב-10 שנות עריכה ב... וואלה!.
בין לבין, רכיב לא מפסיק להבטיח שיהפוך את "מעריב" לחברת היי-טק - ואף יסגור את מכונות הדפוס. שום בעלים של עיתון, גם לא אחד כמו רכיב, שעשה את הונו מחברת הטכנולוגיה טריון, לא היה מעז להתחייב לסגור את פעילות הדפוס, אלמלא הייתה פעילות זו בקריסת רווח והכנסות מוחלטת. למרבה הצער, זה בדיוק המצב ב"מעריב", שרשם 77.3 מיליון שקל הכנסות ברבעון השלישי - ירידה של 21% לעומת ההכנסות שרשם ברבעון המקביל אשתקד. "מעריב" גם הפסיד ברבעון השלישי 32.8 מיליון שקל - כמעט פי שלושה יותר מההפסד ברבעון המקביל ב-2009.
פעילות הדפוס של העיתונים היא שק חבטות של מו"לים מצומקי הכנסות כבר שנים. כולם מדברים על האינטרנט, על האייפד של אפל ועל העתיד שחייב להיות מלהיב ומכניס יותר. אז מדברים. בינתיים, ברוב העיתונים בעולם - בטח שבכל העיתונים בישראל - פעילות הדפוס היא מקור עיקרי להכנסות מפרסום וממנויים.
רכיב הוא המו"ל הראשון כאן שמדבר בפומבי, און-רקורד, על ניתוק ממכשירי ההחייאה. האם הוא מודע להשלכות התדמיתיות של הפסקת דפוס במוצר כמו "מעריב"? האם ניר-מוזס, אשת סודו ובעלת מניות ב"ידיעות אחרונות", היא יועצת-העל שתסייע לו לחדור לעולם שאינו מכיר ולהציל תוכן באמצעות טכנולוגיה?
במארס השנה, כשרכיב נכנס לתמונת "מעריב", פרסמה טלי ציפורי ב"גלובס" כמה עובדות מרתקות ולא ידועות על רכיב. בין השאר, נכתב שם כי "אביו של רכיב נהג לנעול אותו בחדר עם מחברת עמוסה בבעיות מתמטיות. אם היה טועה, היה מכה אותו בקולב מעץ". וגם, ש"רכיב מימן את לימודיו האקדמיים בעבודה כרוחץ גופות"... ולא פחות חשוב: "רכיב מודה כי תחושת הקיפוח שלו נותנת לו אנרגיה להוכיח שהוא מסוגל".
ביזאריות ככל שיהיו, פיסות המידע הללו דווקא מאותתות לי שלעג לרכיב וליומרותיו בנוגע ל"מעריב", יהיה, בשלב זה, מוקדם ומוטעה. רכיב עשוי מחומרים שרובנו לא מכירים. לכן, יש בו פוטנציאל הפתעה.
על פניו, בעיניים של אנשים שלא ננעלו בילדותם בחדר עם בעיות מתמטיות, נראה שהאיש מינה את עצמו לקברן של "מעריב". אבל, "מעריב" ממילא הלך בכיוון המדכדך הזה והנה בא איש עסקים ואומר: "כן, אני יכול להציל את הגוף העסקי הכושל הזה, וכן - אני יודע בדיוק איך". פירושו של דבר שרכיב מוכן להסתכן ולהיאבק - וזה תמיד עדיף על ציפייה מלנכולית דטרמיניסטית למוות.
בינתיים, ב"מעריב", העולם החדש של רכיב מתגלם בעיקר במשולם, העורך הראשי החדש, שלא ערך עמוד דפוס מימיו, אבל יודע לומר משפטי ניו-מדיה חכמים כמו "חדשות באינטרנט בלי וידיאו, זה כמו טלוויזיה בשחור-לבן", שאף אחד מקודמיו בתפקיד ב"מעריב" אפילו לא חשב על קיומם. כלומר, משולם, כמו החזון של רכיב וניר-מוזס, מתחדד דווקא עקב מוזרותו ושונותו בנוף החדש של חייו המקצועיים. האם זה יעבוד? המתחרים יעשו ככל שביכולתם כדי להבטיח שלא - ועל הדרך ישנו עוד יותר את פני העיתונות הישראלית. מציל או קברן - רכיב לא יהיה נטול השפעה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.