כלכלני הפועלים: 2011 תהיה טובה לשוק המניות המקומי

כלכלני הבנק בתחזית ל-2011: "צפויה צמיחה נאה, שיפור בפעילות החברות ואטרקטיביות נמוכה לחלופות ההשקעה" ■ הצמיחה המקומית וכן הגלובלית תאט, הריבית תעמוד על 3%

"שנת 2011 צפויה להיות חיובית לשוק המניות המקומי - צמיחה נאה, שיפור בפעילות החברות ואטרקטיביות נמוכה לחלופות ההשקעה", כך כותבים היום (ה') כלכלני בנק הפועלים בסקירה כלכלית ופיננסית מקיפה בה הם מפרסמים תחזיות ל-2011.

להערכת הכלכלנים, צמיחת המשק הישראלי ב-2011 תהיה נמוכה יותר מזו של 2010 (שעודכנה ל- 4.5%) ותסתכם בכ-3.5%. "אמנם מדובר בצמיחה שנמוכה מפוטנציאל הצמיחה של המשק, אך היא עדיין מרשימה ביחס למרבית המדינות המפותחות", אומרים בבנק.

לדברי הכלכלנים, "לאור הציפייה שריביות הבנקים המרכזיים בארה"ב ואירופה יוותרו ללא שינוי, והרצון להימנע מייסוף השקל, העלאות ריבית בנק ישראל יהיו מתונות עד לרמה של כ-3% בסוף השנה. בנוסף, בהנחה שהעליות במחירי הדיור יתמתנו ולא תהיה עלייה חדה נוספת במחירי הסחורות, האינפלציה צפויה לעמוד על כ-2.5% בשנת 2011".

הצמיחה הגלובלית תאט

באשר לכלכלה העולמית, בבנק צופים כי שיעור הצמיחה יאט מעט ל-4.2% ב-2011, מ- 4.9% בשנת 2010. בארה"ב ובאירופה הצמיחה צפויה להיות דומה לזו של השנה היוצאת, ואילו במדינות המתעוררות צפויה האטה מסוימת בצמיחה בין השאר בעקבות העלאות ריבית שמיועדות להקטין לחצים אינפלציוניים.

הכלכלנים מציינים, כי שיעור האבטלה בארה"ב ואירופה נותר ברמה של כ-10%. מבחינת המדיניות הכלכלית, לשיעורי האבטלה חשיבות גדולה וכל עוד אלו לא יירדו תימשך כנראה המדיניות המרחיבה ובייחוד מדיניות הריבית הנמוכה.

בבנק נותנים עדיפות לשילוב של רכיבים מחזוריים ודפנסיביים בתיקי ההשקעות ומשמרים משקל יתר לשווקים מתפתחים. מבין השווקים המפותחים בפועלים מעדיפים את ארה"ב על פני אירופה ויפן, והחשיפה לאירופה מומלצת דרך גרמניה.

"השפעה הדרגתית על שוק הדיור"

בנוגע לשוק הנדל"ן מציינים בפועלים כי הצעדים שנקט בנק ישראל על מנת לצנן את שוק הדיור מתרכזים בצד הביקושים. צעדים אלו יכולים לצמצם ביקושים של משקיעים, אך השפעתם על שוק ההלוואות לדיור מצומצמת - ריביות המשכנתאות עדיין נמוכות בכל קנה מידה. הצעדים של משרד האוצר בתחום המיסוי משפיעים גם הם על רוכשי הדירות להשקעה - יש לזכור שצעדים אלו אינם משפיעים על מלאי הדירות הכולל במשק, ואין בהם מענה למחסור בדירות למגורים. סביר להניח שבמכלול הצעדים שננקטו יש כדי לצמצם ביקושים ולכל הפחות להאט את עליית מחירי הדירות. פתרון ארוך טווח מחייב הגדלת היצע הקרקעות לבנייה. "אנו מעריכים כי תהליך זה אכן קורה הן בעידוד הממשלה והן כתוצאה מעליית המחירים שמעודדת יזמים פרטיים לבנות, והשפעתו על שוק הדיור תהיה הדרגתית ולאורך זמן".

בד בבד עם צמצום רכישות המט"ח של בנק ישראל, יפחת מעט העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, ואם תימשך הרגיעה בשווקים הפיננסיים, אולי גם יגדלו ההשקעות של ישראלים בחו"ל. השקעות אלו צפויות לייצב את שער החליפין של השקל. אם תחריף מגמת הייסוף, ישוב, כנראה, בנק ישראל לרכוש מט"ח, וכן אין לשלול צעדים נוספים כמו מיסוי תנועות הון לטווח קצר.

הבורסה תמשיך להיות טובה

בנוגע לביצועי הבורסה סבורים כלכלני הפועלים כי המגמה שאפיינה את 2010, קרי עליות מתונות בסיכום שנתי, תימשך גם ב-2011, ומטבע הדברים במהלך השנה צפויים מימושי רווחים בתוך המגמה ארוכת הטווח. "הערכה זו נובעת מנתוני בסיס חיוביים ובהם צפי להמשך השיפור בתוצאות המצרפיות של החברות הגדולות, סביבת ריבית נמוכה בישראל ובעולם, צמיחה חיובית בישראל, גם אם מתונה במעט בהשוואה לצמיחה החזויה בשנת 2010, וצפי לסביבה חיובית גם בשוקי המניות בעולם".