גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסיה התערבה לפפסי בקמפיין

מצעד הלייקים הבינ"ל: איפה מעדיפים את טוויטר, ולמה איקאה לא משתמשת בפייסבוק

מלחמת הקודש בדוריטוס

חברת פפסיקו למדה על בשרה את הסיכון שבשימוש ברשתות החברתיות, לאחר שעודדה את הגולשים ליצור פרסומת משלהם לדוריטוס ולפפסי לשידור בסופר בול.

אחד הסרטונים שהועלה לאתר ול-YouTube במסגרת התחרות (שמסתיימת בימים אלה) הצליח לעורר את זעמן של מספר קבוצות קתוליות, שפתחו במחאה ברשת בקריאה להחרמת התחרות.

בעקבות המחאה, הסרטון השנוי במחלוקת, שהציג כומר המציע לקהל המאמינים דוריטוס במקום לחם הקודש ופפסי במקום יין הקודש, הוסר מהתחרות.

המחאה נגד פפסי ופסילת ההשתתפות ממחישות כי למרות שהחברה העבירה את ייצור התוכן לידי הגולשים, האחריות עדיין מוטלת על החברה המפעילה. כך, תוכן גולשים עלול להוביל לתוצאה הפוכה מזו שקיוו לה, מבלי יכולת לשנות או להשפיע -מלבד, כמובן, פסילת השתתפות והפעלת צנזורה.

בקרוב אצלנו?

המגמה לתת אפשרות לגולשים לקחת חלק פעיל בייצור התוכן של המוצר הופכת לנפוצה יותר בארץ. למרות שטרם נרשם מקרה שעורר מחאה נרחבת, נדמה כי בישראל בהחלט ניתן לדמיין תרחיש דומה, שבו חברה נאלצת להסיר תכני גולשים בשל מחאת קבוצה חברתית זו או אחרת.

איתי דוריטוס

איקאה בונה לך חיים טובים יותר

ענקית הרהיטים השבדית איקאה מסיימת בימים אלה קמפיין חברתי, שבו הגולשים בוחרים מי מבין המתמודדים יזכה לשנת שבתון ו-100 אלף דולר, אותם יוכל להקדיש לתרומה לקהילה.

המתמודדים העלו סרטונים ביתיים עם הסבר על פעילותם, בתקווה שיזכו במספר רב יותר של מצביעים. הקמפיין מתבצע במסגרת קמפיין רחב יותר של איקאה, "בניית חיים טובים יותר", במהלכו העלתה החברה מדריכים לגולשים (בדומה להוראות המצורפות לרהיטים להרכבה עצמית), שמטרתם לשפר את חיי היומיום.

למרבה ההפתעה, לחברה אין פעילות שוטפת ברשתות החברתיות (לאיקאה ארה"ב אין עמוד פייסבוק, לדוגמה), אך פעילות זו ממחישה שניתן לקיים אינטראקציה עם הגולשים, בהשראת הרשתות החברתיות, גם ללא חשבון פעיל בפייסבוק.

אמנם, נדמה כי הפעילות היתה זוכה לתהודה רבה יותר אילו התקיימה ברשתות החברתיות, אך עושה רושם שאיקאה בארה"ב אימצה מדיניות סלקטיבית לשימוש ברשתות (ועל כך תעיד הצלחתה ברשתות מבוססות מיקום).

בקרוב אצלנו?

לאחרונה ניתן לראות פעילות מוגברת של חברות ישראליות המפנות את חלק ממאמציהן למטרות חברתיות. עם זאת, בניגוד לאיקאה, מרבית הפעילות המשתפת את הגולשים מתקיימת בפייסבוק, ולפיכך זוכה לתהודה נרחבת (כדוגמת הקמפיין האחרון של בנק לאומי).

איתי איקאה

בוליביה הפוליטיקה עברה לרשתות

הרשתות החברתיות בבוליביה גועשות, לאחר הכרזת נשיא המדינה, איוו מוראלס, על עלייה דרסטית במחירי הדלק. עיקר המחאה מתמקדת בטוויטר, בו הגולשים המקומיים מוחים על עליית המחירים, ומשתמשים ברשתות החברתיות על מנת לארגן הפגנות וצעדות נגד רוע הגזרה.

המחאה איננה בלעדית לרשתות החברתיות, אלא משקפת בצורה נאמנה את הלך הרוח בבוליביה, בה רבים חוששים מהשפעת עליית מחירי הדלק על חיי היומיום.

מעניין לראות כי המחאה מתרכזת דווקא בטוויטר, ולמרות קיומם של מספר דפי פייסבוק בנושא, מרבית המתנגדים לצעדו של מוראלס בחרו להשתמש ברשת החברתית המאפשרת העלאת מסרים קצרים ומיידיים, באופן עצמאי וללא יד מכוונת.

היעדר עמוד פייסבוק חזק המוביל את המחאה יכול להעיד על הקושי שבארגון המתנגדים, שנותרים ללא ארגון חזק, שנמצא בקונצזוס ומסוגל לאגד סביבו את הפעילות ברשת.

בקרוב אצלנו?

בישראל ניתן לראות מדי פעם קמפיין חברתי או פוליטי שמצליח לסחוף אחריו המונים, החל משחרור גלד שליט וכלה במאבק לביטול שעון החורף. המחאה ברשתות החברתיות בארץ צוברת תאוצה לאחרונה, למרות שטרם ראינו מאבק אמיתי שהצליח להניב תוצאות ממשיות.

איתי בוליביה

נוסעים בעקבות המכונית החדשה

יצרנית המכוניות ניסאן השיקה בשבוע שעבר קמפיין המבוסס על שירותי מיקום, במטרה לקדם את מכירות הרכב החדש, Nissan Juke.

החברה משתמשת ברשת SCVNGR, ומציגה למשתתפים ב-4 ערים (ניו-יורק, שיקגו, לוס אנג'לס וסן פרנסיסקו) שורת משימות, אותן הם צריכים להשלים תוך שימוש בשירותי המיקום, כאשר המנצח יזכה במכונית חדשה.

הבחירה ברשת מבוססת מיקום לא נעשתה רק כאמצעי נוסף לקדם ולשווק את המכונית החדשה. הפנייה לרשתות החברתיות בכלל, ול-SCVNGR בפרט, תורמת למאמצי המיתוג של המכונית החדשה, וקורצת לקהל יעד צעיר יחסית, תוך דחיקת קונים פוטנציאליים מבוגרים יותר.

בחירת המדיום, במקרה זה, משמשת כהצהרה על אופי המכונית, ומציגה את הרוכש הממוצע כאדם צעיר ומעודכן טכנולוגית.

בקרוב אצלנו?

חברות ויבואני המכוניות בישראל החלו לאחרונה להשתמש ברשתות החברתיות ככלי שיווקי. עם זאת, כיוון ששירותי המיקום רק החלו לתפוס תאוצה בארץ, ועדיין לא מתקרבים למימוש מלוא הפוטנציאל, נדמה שייקח זמן בטרם נראה קמפיין שמבוסס רובו ככולו על שירותים מבוססי מיקום.

איתי ניסאן

שוופס משנה לך את הפרופיל

הפרופיל החדש של פייסבוק, שהוצג לפני כחודש, נותן לגולשים חירות בבחירת התמונות שיוצגו בפרופיל האישי. לא חלף זמן רב בטרם התחילו הגולשים להשתמש באפשרויות החדשות על מנת ליצור פרופיל מותאם אישית, עם תצוגה גרפית מורחבת.

חברת המשקאות שוופס החליטה להציע לחברים בעמוד הפייסבוק שלה אפליקציה, היוצרת את פריסת תמונת הפרופיל לאורך התמונות.

ההשקעה באפליקציה נראית תמוהה מעט, בעיקר לאור ריבוי האפליקציות השונות ואתרי ההסבר המאפשרים לגולשים להשיג אפקט זהה, מבלי לקשור את עצמם למותג זה או אחר.

נדמה כי שוופס החליטה לנסות לנצל את העניין הרב שנוצר סביב פרופיל הפייסבוק החדש, אך כיוון שאפליקציות רבות הקדימו אותה, ההשקעה לא הוכיחה את עצמה כמשתלמת.

איתי שוופס

הכותב הוא מנכ"ל בן-חורין אלכסנדרוביץ אסטרטגיה ותקשורת הפועלת עבור לקוחותיה גם בזירה הדיגיטלית

עוד כתבות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים