"מחירי השכירות ידחפו את פישר להעלאות ריבית מהירות"

נירה שמיר, הכלכלנית הראשית בבנק דיסקונט: מספר גורמים עלולים להעלות האינפלציה ולפגוע בכלכלה המקומית ■ התחזקות של השקל תוסיף לשחוק את רווחיות הייצוא ולפגוע בצמיחתו

"המשק הישראלי הפגין בשנה החולפת שיעורי צמיחה מרשימים ביחס למדינות ה-OECD, וגם התחזיות לגבי העתיד הינן אופטימיות יחסית. אולם, קיימים מספר סיכונים שאין להתעלם מהם, ושעלולים לפרוץ את חומת האופטימיות", כך אומרת הכלכלנית הראשית בבנק דיסקונט, נירה שמיר, בסקירה עדכנית שפורסמה היום (ג').

שמיר ממסמנת כסיכונים פוטנציאליים למשק הישראלי את המשבר החריף במדינות המפותחות, שהיצוא הישראלי נשען עליהן - עד 70% לארה"ב ולאיחוד האירופי, והפגיעה בו, לדבריה, תפגע משמעותית בצמיחה של המשק המקומי. בנוסף, המשך מגמת ההתחזקות של השקל תוסיף, לדבריה, לשחוק את רווחיות היצוא ולפגוע בצמיחתו. שמיר מציינת גם את המצב הגיאופוליטי והחששות ממשבר ביטחוני מול איראן והפלסטינים, שעלולים לסכן את היציבות, הריסון והאחריות התקציבית של הממשלה.

לדברי שמיר, ישנם מספר גורמים שעלולים להעלות את האינפלציה מעבר לרף היעד (3%), ובכך לאלץ את נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לנקוט בהעלאות ריבית מהירות יותר, באופן שיפגע בכלכלה המקומית. שמיר מציינת את מחירי השכירות שעלולים לעלות בקצב מהיר יותר מבעבר כדי לקזז את הפער שנפתח מול מחירי הדירות בבעלות והן על רקע הצעדים האחרונים של בנק ישראל לריסון משכנתאות לדיור. "מאחר ורכיב הדיור במדד הינו משמעותי ומתבסס על מחירי שכירות, עליית המחירים עלולה להאיץ את האינפלציה", היא אומרת.

החששות מחדלות פירעון באירופה עדיין לא נרגעו

באשר לסיכונים הגלובליים, שמיר מציינת את משבר החובות באירופה, ומעריכה כי הוא ימשיך איתנו גם בשנה הבאה - "החששות מחדלות פירעון עדיין לא נרגעו". שמיר מסמנת את ספרד שעלולה להוות את אחד הסיכונים הגדולים - החשיפה של העולם לחוב הספרדי גדולה פי 4 מהחשיפה לחוב היווני ומכאן פוטנציאל הנזק הגדול", היא אומרת.

בנוסף, עולים חששות מצד חברות הדירוג לגבי בעיות אפשריות בבלגיה ובצרפת וכי סיוע למדינות ה-PIIGS יבוא על חשבון המדינות הגדולות באיחוד וישפיע על הצמיחה בגוש. "מדינות נוספות יאלצו לנקוט בקיצוצים מעבר לצפוי והשווקים הפיננסיים יושפעו מכל ההתפתחויות, כמו גם המסחר במט"ח".

גם לגבי ארה"ב שמיר מעלה חששות - "הבעיות שם עלולות להעיב שוב על הכלכלה העולמית: שוק התעסוקה חלש, האבטלה גבוהה הנדל"ן חולה ומתקשה להתאושש. לאור כל זאת יתכן שהממשל יצא בתוכניות חדשות לתמיכה", היא אומרת.

לגבי סין, שמיר מעלה את החשש שאולי "מהמזרח תבוא הרעה: המצב שם אינו יציב והסיכונים גבוהים מאוד - אינפלציה גבוהה, עליות ריבית חדות שיפגעו בצמיחה ומדיניות מצמצמת כלפי הסקטור הבנקאי שעלולה להוביל לירידות בשוקי המניות".