עשור לויקיפדיה. דומה שעל מקומו והשפעתו של האתר נאמר כמעט הכול: זה האתר החמישי בפופולריות שלו ברשת, 410 מיליון אנשים מבקרים בו כל חודש, ובערך חצי מגולשי האינטרנט עושים שימוש קבוע בו וב-17 מיליון הערכים שלו (מתוכם 113 אלף כתובים בעברית).
ההתעקשות שלו להישאר נקי מפרסומות פשוט מרחיב את הלב; יוצר האתר יכול היה לעשות בוכטות על גבי בוכטות של כסף מפרסום, אבל הוא העדיף לפנות אל הגולשים ולבקש מהם לתרום. 16 מיליון דולר הם תרמו, שזה יפה מאוד. נדמה שמדובר באחרון הגופים הגדולים ברשת שהממון לא עומד בראש מעייניו.
10 לשנים לקיומו של ויקיפדיה. בראיונות שנתנו מנהליו ועורכיו הבכירים לרגל החגיגה הם סיפרו על תוכניתם להתרחב להודו וברזיל ונקטו עמדה אמיצה נגד סין (הצהירו כי לא ישתפו פעולה עם צנזורה). יחד עם זאת, בראיונות עלתה וצפה בעיה אחת: בעיית הסמכותיות. האתר, הם אמרו, עדיין לא סמכותי מספיק.
כאדם שיש לו בעיה מסוימת עם סמכות, אבקש לטעון פה שתי טענות, שלמרות שהן יכולות להיראות כסותרות במקצת, הרי שהן משלימות אחת את רעותה. הטענה הראשונה היא שלויקיפדיה יש סמכות, והטענה השנייה היא שהיעדר הסמכות של ויקיפדיה זה הדבר הכי טוב שהיא עשתה לאנושות.
באשר לטענה הראשונה, אותה תוכיח המציאות: אם חצי מגולשי האינטרנט באים לויקיפדיה ואז באים שוב ושוב, אם מחקרים מצאו כי אין באתר טעויות רבות בצורה משמעותית לעומת אנציקלופדיה בריטניקה, ואם במשך העשור האחרון האתר רק גדל, משתכלל וזוכה להערכה גוברת והולכת - כל אלה הם סימנים לסמכות.
מלבד זאת, ההוכחה הכי טובה לסמכות של ויקיפדיה היא העובדה שרבים כל-כך מפקפקים בה ובודקים ומתקנים את הנכתב בה. אם לא היתה בה סמכות ,אף אחד לא היה מפקפק בה, והיא היתה זוכה לזלזול והתעלמות.
ובאשר לטענה השנייה. הביטו, אחיות ואחים, על הסמכות, כל סמכות שהיא. מאז ומתמיד היינו, בני האדם, נתונים למרותה של סמכות זו או אחרת; הורים, מורים, כמרים, רבנים, פרופסורים, מדענים, חוזי עתידות, יו ניים איט. אלה תמיד היו בני אדם, והם תמיד היו מעטים שהשליטו את מרותם על הרבים.
מאוחר יותר עברנו לחסות תחת סמכותם המוחלטת של האלוגריתמים המורכבים, אלה שיד אדם לא מתערבת בהם. את עריצותם של אלה אנחנו מקבלים על עצמנו בהכנעה כבר שנים. אבל גם האלוגריתם הוא מעט מול רבים.
האינטרנט הביאה לעולם סוג חדש לגמרי של סמכות. היא היתה כל-כך מבלבלת הסמכות הזאת, שרבים מיהרו להכתיר אותה כהיעדר סמכות. שמות רבים קראו לה, לחוסר הסמכות החדשה הזו; חוכמת ההמונים הוא השם שנקלט הכי טוב. ויקיפדיה היא הדוגמה המובהקת והנהדרת לסמכות נטולת הסמכות הזאת.
אבל זה לא באמת היעדר סמכות, זו פשוט סמכות מסוג חדש. לא עוד סמכותם של מעטים, יודעי חן וסוד; לא עוד סמכותם של הבודדים שיודעים לקרוא; לא עוד סמכות של שומרי סף שמחליטים מי ייכנס לספרייה ומי יגורש ממנה.
ויקיפדיה שחררה אותנו מעולם של אלה והציגה בפנינו סוג חדש לגמרי של סמכות: סמכות שכולה היעדר הסמכות הישנה, סמכות שנסמכת בדיוק על מה שאין לה. סמכות שכולה פקפוק בסמכותיות, סמכות שבודקת את עצמה שוב, ושוב, ואז עוד פעם. סמכות לא סמכותית - איזה יופי!
המשיכו ככה, חברים. ומה אאחל לויקיפדיה ולעצמי בפרוש עשור חדש? שגם עליי יהיה ערך מתישהו, שאדע כי אני קיים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.