גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסולטן ירד לזירת הביומד

משקיע פיננסי זה לא תמיד רע. יש חברות שזקוקות לזה: ראו את פרוקוגניה

כשנוחי דנקנר רכש את מכתשים אגן , עסקה שהושלמה לקראת סוף 2006, אף אחד לא חשב שמדובר בהשקעה פיננסית. כולם סברו שמדובר בהשקעה אסטרטגית לחלוטין. כזו שתמנף את קבוצת אי.די.בי לשווקים הגלובליים כמו גם את מכתשים אגן.

אף אחד לא שיער שהשקעה זו תסתיים במפח נפש למשקיעים ולמדינה בעקבות מכירת החברה לכימצ'יינה הסינית. החברה הסינית רכשה 60% ממניות מכתשים, המשקפת שווי חברה של 2.4 מיליארד דולר.

האבסורד בסיפור הוא שדנקנר, ה"פייננסייר", ביצע השקעה אסטרטגית, מתוך רצון אמיתי להוביל את החברה להצלחה בינלאומית, ומתוך אידיאולוגיה. כך לפחות נדמה היה כשנאם בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", שם הוכתר איש השנה של גלובס בשנת 2009.

כל המומחים טענו אז שהמטרות של דנקנר הן ליצור ערך ממשי לחברה. המשקיעים סברו שמכתשים אגן תזכה לטיפול מקצועי, ניהולי ואסטרטגי. בדיעבד, ברור לכולם שהמציאות טפחה על פני המשקיעים וכנראה גם על הפנים של דנקנר.

מכתשים הפכה לנטל על אי.די.בי, גיבנת מסורבלת שמעיבה על שורת הרווח של הקבוצה. נשאלת השאלה, כשבוחרים השקעה באיזו דרך לבחור: השקעה שנחשבת פיננסית או השקעה אסטרטגית?

"מה לו ולחברת ביומד?!"

בעוד שדנקנר, איש פיננסי מובהק, ביצע השקעה אסטרטגית במכתשים אגן, השבוע דווח כי צחי סולטן, שמזוהה עם דנקנר כאיש פיננסי לחלוטין, יו"ר כלל חיתום ובעל השליטה ביה"ש מודיעין, החליט לנגוס בתחום הביומד ולהשקיע השקעה פיננסית בפרוקוגניה .

נכון, אין להשוות בין שתי החברות, ובכל זאת אפשר להשוות בין השיקולים שמנחים את המשקיעים להיכנס להשקעה.

משקיעים רבים שבאים לבחון השקעה בחברות אשר מבוססות קניין רוחני בתחום הביו או הכימיה (דוגמת מכתשים אגן) לוקחים בחשבון שיקולים אסטרטגיים מבחינת קשרים, פיתוח והשתלבות בתעשייה. לכן ניתן להשוות את ההשקעה של סולטן בפרוקוגניה שהיא פיננסית לחלוטין לבין ההשקעה של דנקנר שהיתה בעיקרה אסטרטגית.

ללא יומרות מיותרות או סיסמאות על אסטרטגיה והצפת ערך מקצועי לפרוקוגניה, סולטן יחד עם ניר פלג, החליטו להוביל השקעה פיננסית לחלוטין בפרוקוגניה, (30%) תוך רכישת 10.68 מיליון מניות, מקרנות ההון סיכון אייפקס, אוורגרין, סטאר, ויטלייף וכור.

בפורומים השונים של שוק ההון, משקיעים רבים הרימו גבה נוכח המהלך המפתיע, שכן עיקר ענייניו של סולטן הם בחתמות וחיפושי גז. "מה לו ולחברת ביומד שדורשת השקעה אסטרטגית?!" היה מי שתהה. משתהים אחרים טענו כי תחום הביומד דורש התמקצעות, קשרים בענף, וידע מדעי בעוד מסולטן לא ניתן לצפות ליותר מאשר גיוסי הון.

אז מה בעצם הופך את ההשקעה של סולטן, איש פיננסי טהור, שלא מתיימר להוביל אסטרטגיה, שת"פים בינלאומיים ופיתוחים מדעיים, למעניינת כל כך בניגוד להשקעות אחרות שנחשבות לכאורה אסטרטגיות כמו זו שביצע דנקנר במכתשים אגן בשנת 2006?

התשובה היא השקעה טובה, דווקא מבחינה פיננסית וטיימינג נכון.

דווקא האיש הפיננסי

שנת 2010 לא היתה שנה טובה לענף הביומד. מניות רבות נחתכו - בין השאר פרוקוגניה, שגלשה במדרון תלול כבר בשנת 2007 עת הונפקה ציבורית. מאז ועד היום היא נחתכה בכ-90%, כך שהשווי שלה בהשוואה לחברות ביומד שעברו כברת דרך דומה, יחסית מגוחך.

האנשים שמחוברים לחברה נחשבים פורצי דרך מבחינה מדעית. די לציין את פרופ' רות ארנון, שותפה בפיתוח הקופקסון וכלת פרס ישראל לרפואה בדירקטוריון החברה, כדי להבין שלא מדובר ב"סתם" עוד חברה.

טענת המשקיעים כי פרוקוגניה חסרה גופים בינלאומיים אסטרטגיים, שימנפו את היכולות שלה והפיתוחים המסחריים שבה, היא טענה חסרת שחר, לא רלוונטית ולא מדויקת.

פרוקוגניה בעשור האחרון קצרה לא מעט שבחים ונחשבה חברה מבטיחה. המשקיעים בחברה היו קרנות הון סיכון שנחשבות מובילות בתחום הביומד, אשר יודעות ליצור שת"פים כמו גם חיבורים לחברות ענק - גם אם זה "רק" למטרות אקזיט. למרבית ההפתעה דרכן לא צלחה בפרוקוגניה והן לא הצליחו להוביל אותה קדימה אל האקזיט הנכסף.

זאת ועוד, בשנת 2004 פורום הכלכלה הבינלאומי הכריז עליה כאחת מ-30 חברות 'הטכנולוגיה החלוצית' לאותה שנה. בנוסך, ב-2006 חברת טבע הכריזה בהסכם לשיתוף פעולה עימה כי "מוצריה של פרוקוגניה צפויים להשתלב בתוכנית כיבוש העולם של טבע".

כך שבעצם, אם חושבים על זה לעומק, מה שחברת פרוקוגניה צריכה הוא משקיע פיננסי מתוחכם, שידע לגייס לחברה כספים ולהשאיר אותה בחיים. משקיע שידע לקחת אותה לרוד-שואו ולהנשימה בחמצן כדי שתוכל באמת לפרוץ דרך בעתיד הקרוב.

אז נכון שבתשעת החודשים הראשונים של השנה רשמה החברה הפסד תפעולי של 9.3 מיליון שקל והכנסות זעומות יחסית של 1.3 מיליון שקל. אבל בכל זאת יש לה הון עצמי של 8.2 מיליון שקל.

אז מה קרה לאורך השנים? לא ברור, אולי חוסר מזל, אולי שת"פים גרועים ואולי מחסור במשקיע פיננסי שידע לגזור קופון לעצמו ולחברה. כך שגם אם נדמה כי הדרך של פרוקוגניה כרגע מעורפלת, אולי דווקא סולטן, גם אם הוא אחד כזה שמחפש לגזור קופונים, יהיה זה שיפזר את הערפל וייצור לחברה ערך ממשי.

הכותבת היא משקיעה פרטית, ועשויה להחזיק בניירות ערך עליהם היא כותבת. אין לראות בדברים המלצה לרכישת ני"ע כזה או אחר

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?