גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסולטן ירד לזירת הביומד

משקיע פיננסי זה לא תמיד רע. יש חברות שזקוקות לזה: ראו את פרוקוגניה

כשנוחי דנקנר רכש את מכתשים אגן , עסקה שהושלמה לקראת סוף 2006, אף אחד לא חשב שמדובר בהשקעה פיננסית. כולם סברו שמדובר בהשקעה אסטרטגית לחלוטין. כזו שתמנף את קבוצת אי.די.בי לשווקים הגלובליים כמו גם את מכתשים אגן.

אף אחד לא שיער שהשקעה זו תסתיים במפח נפש למשקיעים ולמדינה בעקבות מכירת החברה לכימצ'יינה הסינית. החברה הסינית רכשה 60% ממניות מכתשים, המשקפת שווי חברה של 2.4 מיליארד דולר.

האבסורד בסיפור הוא שדנקנר, ה"פייננסייר", ביצע השקעה אסטרטגית, מתוך רצון אמיתי להוביל את החברה להצלחה בינלאומית, ומתוך אידיאולוגיה. כך לפחות נדמה היה כשנאם בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", שם הוכתר איש השנה של גלובס בשנת 2009.

כל המומחים טענו אז שהמטרות של דנקנר הן ליצור ערך ממשי לחברה. המשקיעים סברו שמכתשים אגן תזכה לטיפול מקצועי, ניהולי ואסטרטגי. בדיעבד, ברור לכולם שהמציאות טפחה על פני המשקיעים וכנראה גם על הפנים של דנקנר.

מכתשים הפכה לנטל על אי.די.בי, גיבנת מסורבלת שמעיבה על שורת הרווח של הקבוצה. נשאלת השאלה, כשבוחרים השקעה באיזו דרך לבחור: השקעה שנחשבת פיננסית או השקעה אסטרטגית?

"מה לו ולחברת ביומד?!"

בעוד שדנקנר, איש פיננסי מובהק, ביצע השקעה אסטרטגית במכתשים אגן, השבוע דווח כי צחי סולטן, שמזוהה עם דנקנר כאיש פיננסי לחלוטין, יו"ר כלל חיתום ובעל השליטה ביה"ש מודיעין, החליט לנגוס בתחום הביומד ולהשקיע השקעה פיננסית בפרוקוגניה .

נכון, אין להשוות בין שתי החברות, ובכל זאת אפשר להשוות בין השיקולים שמנחים את המשקיעים להיכנס להשקעה.

משקיעים רבים שבאים לבחון השקעה בחברות אשר מבוססות קניין רוחני בתחום הביו או הכימיה (דוגמת מכתשים אגן) לוקחים בחשבון שיקולים אסטרטגיים מבחינת קשרים, פיתוח והשתלבות בתעשייה. לכן ניתן להשוות את ההשקעה של סולטן בפרוקוגניה שהיא פיננסית לחלוטין לבין ההשקעה של דנקנר שהיתה בעיקרה אסטרטגית.

ללא יומרות מיותרות או סיסמאות על אסטרטגיה והצפת ערך מקצועי לפרוקוגניה, סולטן יחד עם ניר פלג, החליטו להוביל השקעה פיננסית לחלוטין בפרוקוגניה, (30%) תוך רכישת 10.68 מיליון מניות, מקרנות ההון סיכון אייפקס, אוורגרין, סטאר, ויטלייף וכור.

בפורומים השונים של שוק ההון, משקיעים רבים הרימו גבה נוכח המהלך המפתיע, שכן עיקר ענייניו של סולטן הם בחתמות וחיפושי גז. "מה לו ולחברת ביומד שדורשת השקעה אסטרטגית?!" היה מי שתהה. משתהים אחרים טענו כי תחום הביומד דורש התמקצעות, קשרים בענף, וידע מדעי בעוד מסולטן לא ניתן לצפות ליותר מאשר גיוסי הון.

אז מה בעצם הופך את ההשקעה של סולטן, איש פיננסי טהור, שלא מתיימר להוביל אסטרטגיה, שת"פים בינלאומיים ופיתוחים מדעיים, למעניינת כל כך בניגוד להשקעות אחרות שנחשבות לכאורה אסטרטגיות כמו זו שביצע דנקנר במכתשים אגן בשנת 2006?

התשובה היא השקעה טובה, דווקא מבחינה פיננסית וטיימינג נכון.

דווקא האיש הפיננסי

שנת 2010 לא היתה שנה טובה לענף הביומד. מניות רבות נחתכו - בין השאר פרוקוגניה, שגלשה במדרון תלול כבר בשנת 2007 עת הונפקה ציבורית. מאז ועד היום היא נחתכה בכ-90%, כך שהשווי שלה בהשוואה לחברות ביומד שעברו כברת דרך דומה, יחסית מגוחך.

האנשים שמחוברים לחברה נחשבים פורצי דרך מבחינה מדעית. די לציין את פרופ' רות ארנון, שותפה בפיתוח הקופקסון וכלת פרס ישראל לרפואה בדירקטוריון החברה, כדי להבין שלא מדובר ב"סתם" עוד חברה.

טענת המשקיעים כי פרוקוגניה חסרה גופים בינלאומיים אסטרטגיים, שימנפו את היכולות שלה והפיתוחים המסחריים שבה, היא טענה חסרת שחר, לא רלוונטית ולא מדויקת.

פרוקוגניה בעשור האחרון קצרה לא מעט שבחים ונחשבה חברה מבטיחה. המשקיעים בחברה היו קרנות הון סיכון שנחשבות מובילות בתחום הביומד, אשר יודעות ליצור שת"פים כמו גם חיבורים לחברות ענק - גם אם זה "רק" למטרות אקזיט. למרבית ההפתעה דרכן לא צלחה בפרוקוגניה והן לא הצליחו להוביל אותה קדימה אל האקזיט הנכסף.

זאת ועוד, בשנת 2004 פורום הכלכלה הבינלאומי הכריז עליה כאחת מ-30 חברות 'הטכנולוגיה החלוצית' לאותה שנה. בנוסך, ב-2006 חברת טבע הכריזה בהסכם לשיתוף פעולה עימה כי "מוצריה של פרוקוגניה צפויים להשתלב בתוכנית כיבוש העולם של טבע".

כך שבעצם, אם חושבים על זה לעומק, מה שחברת פרוקוגניה צריכה הוא משקיע פיננסי מתוחכם, שידע לגייס לחברה כספים ולהשאיר אותה בחיים. משקיע שידע לקחת אותה לרוד-שואו ולהנשימה בחמצן כדי שתוכל באמת לפרוץ דרך בעתיד הקרוב.

אז נכון שבתשעת החודשים הראשונים של השנה רשמה החברה הפסד תפעולי של 9.3 מיליון שקל והכנסות זעומות יחסית של 1.3 מיליון שקל. אבל בכל זאת יש לה הון עצמי של 8.2 מיליון שקל.

אז מה קרה לאורך השנים? לא ברור, אולי חוסר מזל, אולי שת"פים גרועים ואולי מחסור במשקיע פיננסי שידע לגזור קופון לעצמו ולחברה. כך שגם אם נדמה כי הדרך של פרוקוגניה כרגע מעורפלת, אולי דווקא סולטן, גם אם הוא אחד כזה שמחפש לגזור קופונים, יהיה זה שיפזר את הערפל וייצור לחברה ערך ממשי.

הכותבת היא משקיעה פרטית, ועשויה להחזיק בניירות ערך עליהם היא כותבת. אין לראות בדברים המלצה לרכישת ני"ע כזה או אחר

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה