גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במה חדשה לפוליטיקה היפנית

מצעד הלייקים הבינ"ל: צבא הפיליפינים מנסה להסתתר מפייסבוק, NBC משחדת גולשים

הפוליטיקה עוברת לרשת

מקומן של הרשתות החברתיות במרחב הציבורי-פוליטי מעורר לא פעם וויכוח ער, בין המצדדים במדיה זו ככלי תקשורתי לכל דבר ועניין, ובין המתנגדים שמציינים את מוגבלות המדיה החברתית.

דיון ברוח זו מתקיים בימים אלה ביפן במסגרת יריבות ארוכת ימים בין מושל מחוז אוסקה, טורו השימוטו, ובין ראש עיריית אוסקה, קוניו היראמטצו. המושל השימוטו מנסה לקדם רפורמה, שמטרתה שינוי ארגוני של מבני הערים באזור. היוזמה נתקלה בהתנגדותו של ראש עיריית אוסקה, שתמיכתו הכרחית לביצוע התוכנית.

לא מדובר בוויכוח פוליטי חריג, אך הפלטפורמה בה משתמש השימוטו במטרה לקעקע את התנגדותו של יריבו מעוררת דיון ציבורי נרחב שחורג מהשפעת רפורמה זו או אחרת. השימוטו, שבחר להשתמש בטוויטר ככלי מרכזי לניהול הוויכוח עם היראמטצו, העלה השבוע ציוץ הקורא לראש העירייה להעלות את התנגדותו לרפורמה ברשתות החברתיות.

היראמטצו מיהר להביע את התנגדותו לשימוש בטוויטר ככלי לניהול דיון פוליטי, וזכה בתמורה לביקורות ממתנגדיו הטוענים כי אין זו אלא התחמקות מקיום דיון ציבורי ומקיף בנושא.

הוויכוח סביב השימוש בטוויטר מעלה תהיות בנוגע לתפקידן של הרשתות החברתיות במערכת הפוליטית. השימוטו ותומכיו טוענים כי מדובר בכלי תקשורת לגיטימי, בדומה לכלי התקשורת המסורתיים, כמו הטלוויזיה והרדיו. על כן ניתן, ואף רצוי, לנהל דיון ציבורי בכלים אלה.

מנגד, טענתו המרכזית של היראמטצו מדגישה את מוגבלות הרשתות החברתיות, ובמקרה זה - הגבלת התווים של טוויטר. לדבריהם, לא ניתן להעביר טיעונים מורכבים תחת מגבלה זו, ולכן הדיון נידון מראש לשטחיות ופופוליזם.

בהקשר זה יש לציין כי רשתות המיקרו-בלוג, כמו טוויטר, תופסות נתח מרכזי ביפן, בשעה שפייסבוק, המאפשרת העלאת תכנים ארוכים יותר, איננה מצליחה לסחוף את ההמונים.

למרות טענותיו של היראמטצו, לא ניתן להתעלם מחלקן של הרשתות החברתיות בדיון הפוליטי. מלבד השימוש הנרחב במדיה החברתית בתקופות קמפיינים, מדובר בכלי בו נעזרים נבחרי ציבור רבים ליצירת קשר בלתי אמצעי עם ציבור הבוחרים.

מכאן שהשימוש ברשתות מצטייר כצעד טבעי, המחליף את ימי חוגי הבית והסיורים בשווקים ובמפעלים, כאשר טענות בדבר רדידות הדיון נשמעות גם כנגד השימוש בתקשורת המסורתית, המציגה את המציאות הפוליטית הסבוכה בצורה פשוטה וסכמטית.

עם זאת, למרות שאין עוררין על תרומתן לקשר עם הבוחרים, נדמה כי הרשתות עדיין אינן בשלות לתפקד כזירה המרכזית לקיום דיונים פוליטיים. קיים הבדל בין השימוש ברשתות החברתיות ככלי לשמירת קשר ישיר עם הבוחרים, ובין הפיכת הטוויטר לזירה בה מתקיים ויכוח מדיני בין הפוליטיקאים.

בקרוב אצלנו? למרות שבתקופה האחרונה ניתן לראות נוכחות נרחבת יותר של פוליטיקאים ישראליים ברשתות החברתיות, השימוש במדיה זו רחוק מלממש את הפוטנציאל הטמון בו. הרשת לפי רוב איננה משמשת בישראל כאמצעי לשמירה על קשר עם הבוחרים, ובוודאי שלא כזירה לקיום דיונים פוליטיים.

איתי יפן

משבר צבאי בפייסבוק

הנהגת צבא הפיליפינים נאלצת להתמודד עם משבר שמקורו ברשתות החברתיות. זאת, לאחר שהופץ בפייסבוק סרטון המתעד חיילים פיליפיניים מתעללים באזרחים לא חמושים.

הסרטון מעורר סערה ברחבי מדינה, ומופץ בין הגולשים ברשתות החברתיות, המביעים זעזוע מהתמונות הקשות וקוראים לחקירה נרחבת של שימוש מופרז בכוח מצד הצבא.

הסרטון, שהועלה על-ידי אלמוני לפייסבוק (ניסיונותיהם של הצבא והתקשורת למצוא את מקורו וזהותו האמיתית העלו חרס), מעורר דיון סביב התנהלות הצבא, דיון החורג מגבולותיו של תיעוד זה.

תחילה, הצבא ניסה להסתיר את הפרשה ולהתנער מהמקרה, אך ככל שאזרחים רבים יותר נחשפו לסרטון - כך מצא עצמו הצבא חסר אונים מול יכולת ההפצה של הרשת החברתית. עם הפצת הסרטון, הפרשה זכתה לסיקור נרחב גם בכלי התקשורת המסורתיים, שהעלימו עין עד כה מחרושת השמועות על פרשיות התעללות באזרחים.

העניין הרב שנוצר ברשת הכריח את רשתות הטלוויזיה והעיתונים לסקר את הפרשה ולהעלות שאלות נוקבות להנהגת הצבא אודות המקרה, שהגיע לכותרות בזכות הרשתות החברתיות.

הביקורת אותה נאלץ הצבא להדוף אינה ייחודית לפיליפינים. הרשתות החברתיות מאיימות להפוך את החשאיות הצבאית לנחלת העבר, כאשר כל חייל או אזרח עם גישה לטלפון סלולרי מסוגל ליצור משבר תדמיתי וציבורי חמור (כדוגמת פרשת וויקיליקס, שהחלה עם הדלפת מסמכים מסווגים על-ידי הטוראי האמריקני בראדלי מאנינג).

כיוון שלכל אדם ברשתות החברתיות יש יכולת להפיץ מסרים באופן בלתי מוגבל (לפחות תיאורטית), מערכות סגורות דוגמת הצבא מתקשות לשמור על איפול תקשורתי. השינויים הטכנולוגיים מאפשרים כיום הפצה נרחבת של תכנים חסויים ללא כל קושי.

עם זאת, אותה היכולת מבטיחה בקרה על התנהלות הצבא, כאשר החשאיות נותרת מאחור, שריד לעידן טרום המדיה החברתית.

בקרוב אצלנו? אמנם קיים פער בין פרשיית ההתעללות בפיליפינים, אך גם צה"ל חווה על בשרו משברים שנבעו מתפוצת המידע ברשתות החברתיות. החל ממבצעים שבוטלו בעקבות מידע שהעלו חיילים לפייסבוק, דרך שיר המקפלות בסמטאות חברון, ועד עדן אברג'יל, שהעלתה תמונות שלה מחייכת לצד עצירים פלסטינים כפותים.

איתי פיליפינים

הקרב על ה"לייק" של הגולש

בזמן שצבא הפיליפינים מנסה למזער את החשיפה לסרטון, חברות מסחריות מתמודדות עם קשיים הפוכים. רשת הטלוויזיה האמריקנית NBC משיקה סדרת ריאליטי חדשה, במסגרתה יתמודדו מסעדות על התואר המסעדה הטובה בארצות-הברית.

הרשת הפיקה קדימון לסדרה החדשה, ומצאה את עצמה מתמודדת עם הקושי להפיץ את הסרטון ולהבטיח שגולשים רבים ככל האפשר יצפו בו במלואו. רשת הטלוויזיה הקימה עמוד פייסבוק לסדרה, בו קיימת אפליקציה שמטרתה אחת: להבטיח חשיפה לתכנים ולקדימון בפרט.

האפליקציה מפיקה קופון הנחה ברשת מסעדות מקסיקניות לכל גולש שיצפה בסרטון, וכך מבטיחה, מלבד הפצה מקסימלית, גם צפייה מלאה בסרטון (על מנת לקבל את ההנחה, יש לצפות בסרטון מתחילתו ועד סופו).

האפליקציה ממחישה את אחת הבעיות המרכזיות אותן חוות חברות מסחריות ברשתות החברתיות - הצפת מידע. בשנה האחרונה, עם התחזקות פייסבוק והפיכתו לכלי שיווקי מקובל, הקרב על תשומת-לבו של הגולש החריף. האינפלציה בחברות הנמצאות בפייסבוק מכריחות את החברות להמציא את עצמן מחדש על מנת לזכות ולהגיע לדף העדכונים של הגולש, ולא להידחק לשוליים.

אם בעבר די היה בהצטרפות לעמוד (לחיצה על "לייק") כדי לוודא חשיפה לתכנים, ריבוי החברים והחברות מאלצות את המשווקים למצוא פתרון שיבטיח חשיפה מקסימלית. במקרה זה בחרה רשת הטלוויזיה לשחד את הגולשים על מנת שיצפו בסרטון במלואו, במקום להשקיע בקדימון מעניין שדי בתוכנו.

חברות ומותגים רבים משתמשים בעיקרון דומה אך כיוון שמדובר ביצרנית תוכן, הצעד עלול לפגוע במאמצי קידום הסדרה החדשה. הרעיון העומד בבסיס האפליקציה משדר לגולשים שהחברה איננה בטוחה דיה בתכנים אותם היא מפיקה, ולכן נאלצת להשקיע בהנחות המותנות בצפייה מלאה.

נדמה כי החברה בחרה להתמקד במספר הגולשים, במקום להתייחס למהות.

איתי מסעדה

הכותב הוא מנכ"ל בן-חורין ואלכסנדרוביץ' אסטרטגיה ותקשורת, אשר משלבת בפעילותה גם קמפיינים דיגיטליים ללקוחותיה.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל