גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם החרדים רוצים לצרוך

למרות מגבלות הדת, החרדים מנצלים פירצות כמו פייסבוק כדי לממש את רצונם וצרכיהם

לא מעט מחקרים מנסים לפענח את החידה החרדית. כיצד הם מצליחים להתקיים, לקנות דירות, לפרנס משפחות מרובות ילדים, לקיים אירועים ולהתמודד עם קשיי היום-יום?

איך יכול להיות ששיעור השתתפות החרדים בכוח העבודה בישראל מגיע לפחות מ-50% (מתוך מפת הדרכים לתוכנית לאומית להאצת שילוב האוכלוסייה החרדית בכלכלה הישראלית") - ובכל זאת הם מצליחים לשרוד, להתרבות ולכלכל משפחות?

לצופה מן הצד לא ברור הפלא הזה. לא ידוע כיצד כוחות שוק אלה פועלים ומאיפה מגיע הכסף. איך הם מצליחים לרכוש דירות ל-9-10 ילדים. כיצד הם מובילים אירועים חגיגיים כמעט מדי שבוע, ואיך כל העסק החרדי הזה מתגלגל.

ההדיוט החילוני כנראה שלא יבין זאת. לא יתחבר למספרים ולסטטיסטיקות של העוני והאבטלה. אבל בכל זאת הכלכלה החרדית חיה בועטת ושועטת, אולי אף יותר ממה שאנחנו החילוניים חושבים או יכולים לתאר.

קצבאות, גמ"חים ותרומות הם רק חלק מהמאפיינים של הכלכלה החרדית שלא נמצאים בסטטיסטיקות. במקביל מוצאת עצמה האוכלוסייה החרדית יותר ויותר צורכת תרבות חילונית - סיבה מספיק טובה לגרום לנו החילוניים להיפתח לתרבות הצריכה החרדית, לנצל את כוחה הצרכני ובכך לקדם את המערכת הכלכלית של ישראל.

איך עושים זאת? נפתחים לעולם החרדי בדרכים שונות ומשונות - למשל באמצעות הרשתות החברתיות.

לתובנה הזו הגעתי לאחרונה. המשפחה שלי חרדית. לא סתם חרדית, חרדית אורתודוקסית. נמנית עם אחת החצרות האדוקות. אבות-אבותיי היו חרדים, דודתי היחידה חרדית. בני דודיי חרדים. הסבים והסבתות שלי, זכרם לברכה, היו חרדים, ואפילו הוריי, עד שחזרו בשאלה, האמינו בריבונו של עולם.

יסודות הדת והמסורת מוטמעים במשפחתי חזק. רוב בני משפחתי לא עשו תואר ובקושי סיימו 12 שנות לימוד, ובכל זאת הצליחו לקיים משק-בית מרשים במשפחות מרובות ילדים ולכלכל את משפחתם בכבוד. חלקם אף התעשרו בתוך המארג הכלכלי, הלכאורה אוטרקי.

מסיבות אישיות, בעיקר שלי, עד היום לא ממש היית בקשר עם משפחתי. אך לפני כשבועיים חלה תפנית ראשונית, והקשר חודש - בזכות פייסבוק.

יום אחד, בעודי גולשת ברשת, התקבל איתות. בקשת חברות חדשה הגיעה. הייתה זו בת-דודתי החסודה. הפעם האחרונה שנפגשנו הייתה לפני כ-10 שנים לפחות, בחתונה של בת-דודה אחרת. הופתעתי לגלות אותה בפייסבוק. תהיתי אם שאלה את הרב. לא שאלתי.

אבל שיטוט בעמוד הבית שלה גילה כי רב הגלוי על הנסתר, וחשף בפניי עולם כלכלי שופע עם הרגלי צריכה מרשימים. "Shoping day" הייתה אחת הכותרות שצדו את עיניי באלבום התמונות שלה. הצצה קלה גילתה כי השופינג כלל פדיקור, מניקור, מדידות, בתי-קפה ועוד מבחר טעמים ומטעמים שלה ושל חברותיה. עולם שלם של תרבות צריכה התגלה.

ספקטרום רחב של טעמן החסוד שלה ושל חברותיה נחשף. התכתבות זריזה בינינו הובילה לשיחת טלפון צוהלת. מן הסתם, גם היא שוטטה בעמוד הבית שלי. גילתה טפח וטפחיים אודות עיסוקיי. סיקרן אותה העיסוק שלי במניות. היא ניסתה להבין. רצתה לדלות ממני מידע היכן להשקיע.

התברר שהיא עצמה משקיעה בבורסה. אמנם משקיעה קטנה, אבל משקיעה. ההפתעה הגדולה הייתה שהיא לא היחידה - גם חברותיה מתעניינות בשוק ההון. לא היא ולא חברותיה סיימו תואר ראשון וגם לא תעודת בגרות. אם להודות, אפילו חברותיי הקרובות לא גילו כזו בקיאות בשוק ההון.

הדבר עורר בי תהייה לגבי האבולוציה והשינוי שחלו בעולם החרדי בכל הנוגע לתרבות הצריכה, הגישה לכסף והצורך להתפרנס. הבנתי שהרצון לצרוך וליהנות מתרבות השפע גרמו לדודתי וחברותיה, על אף האיסורים והמגבלות, למצוא דרך (שדורשת איזשהו לימוד ומחקר) להגיע אל הכסף.

כאמור, גם החרדים רוצים לצרוך, לקנות וליהנות מחיי שפע ואיכות. ולמרות המגבלות והמחשבות על אלוהים, יש להם כוח קנייה, והם מנצלים פירצות כמו פייסבוק כדי לממש את רצונם וצרכיהם.

הם גם מגלים יוזמה כלכלית ולומדים איך הם יכולים לעשות כסף בתוך מערכות חילוניות. מסתבר כי הכלכלה שלהם עצמאית אבל לא ממש אוטרקית. במסגרת המגבלות הקיימות כחברה סגורה הם בכל זאת פתוחים לחידושים, רעיונות ומוצרים, ולנו החילוניים כל שנותר הוא להבין כיצד להגיע אליהם.

הדרך היא יצירת אסטרטגיות ולימוד הצרכים, ממש כמו שנהוג בין חברות גלובליות ממדינות שונות, שמקיימות קשרי מסחר ומנסות לחדור לתרבויות זרות.

בתוך המשטר הקפיטליסטי החילוני שלנו, מתנהלת כלכלה חרדית שלאט-לאט, מבלי לשים לב, מתחברת לכלכה החילונית - וחבל לפספס אותה.

בעידן הנוכחי, כשהמילה "חרדי" לעיתים מקוממת חילוניים רבים, להערכתי זו הדרך היחידה להתקדם לכלכלה צומחת שמשלבת שני זרמים: חילונים וחרדים - וחבל שלא לנצל אותה, ולו רק לשם הרווחה הכלכלית במדינה.

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ישרוטל 3%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות