גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם החרדים רוצים לצרוך

למרות מגבלות הדת, החרדים מנצלים פירצות כמו פייסבוק כדי לממש את רצונם וצרכיהם

לא מעט מחקרים מנסים לפענח את החידה החרדית. כיצד הם מצליחים להתקיים, לקנות דירות, לפרנס משפחות מרובות ילדים, לקיים אירועים ולהתמודד עם קשיי היום-יום?

איך יכול להיות ששיעור השתתפות החרדים בכוח העבודה בישראל מגיע לפחות מ-50% (מתוך מפת הדרכים לתוכנית לאומית להאצת שילוב האוכלוסייה החרדית בכלכלה הישראלית") - ובכל זאת הם מצליחים לשרוד, להתרבות ולכלכל משפחות?

לצופה מן הצד לא ברור הפלא הזה. לא ידוע כיצד כוחות שוק אלה פועלים ומאיפה מגיע הכסף. איך הם מצליחים לרכוש דירות ל-9-10 ילדים. כיצד הם מובילים אירועים חגיגיים כמעט מדי שבוע, ואיך כל העסק החרדי הזה מתגלגל.

ההדיוט החילוני כנראה שלא יבין זאת. לא יתחבר למספרים ולסטטיסטיקות של העוני והאבטלה. אבל בכל זאת הכלכלה החרדית חיה בועטת ושועטת, אולי אף יותר ממה שאנחנו החילוניים חושבים או יכולים לתאר.

קצבאות, גמ"חים ותרומות הם רק חלק מהמאפיינים של הכלכלה החרדית שלא נמצאים בסטטיסטיקות. במקביל מוצאת עצמה האוכלוסייה החרדית יותר ויותר צורכת תרבות חילונית - סיבה מספיק טובה לגרום לנו החילוניים להיפתח לתרבות הצריכה החרדית, לנצל את כוחה הצרכני ובכך לקדם את המערכת הכלכלית של ישראל.

איך עושים זאת? נפתחים לעולם החרדי בדרכים שונות ומשונות - למשל באמצעות הרשתות החברתיות.

לתובנה הזו הגעתי לאחרונה. המשפחה שלי חרדית. לא סתם חרדית, חרדית אורתודוקסית. נמנית עם אחת החצרות האדוקות. אבות-אבותיי היו חרדים, דודתי היחידה חרדית. בני דודיי חרדים. הסבים והסבתות שלי, זכרם לברכה, היו חרדים, ואפילו הוריי, עד שחזרו בשאלה, האמינו בריבונו של עולם.

יסודות הדת והמסורת מוטמעים במשפחתי חזק. רוב בני משפחתי לא עשו תואר ובקושי סיימו 12 שנות לימוד, ובכל זאת הצליחו לקיים משק-בית מרשים במשפחות מרובות ילדים ולכלכל את משפחתם בכבוד. חלקם אף התעשרו בתוך המארג הכלכלי, הלכאורה אוטרקי.

מסיבות אישיות, בעיקר שלי, עד היום לא ממש היית בקשר עם משפחתי. אך לפני כשבועיים חלה תפנית ראשונית, והקשר חודש - בזכות פייסבוק.

יום אחד, בעודי גולשת ברשת, התקבל איתות. בקשת חברות חדשה הגיעה. הייתה זו בת-דודתי החסודה. הפעם האחרונה שנפגשנו הייתה לפני כ-10 שנים לפחות, בחתונה של בת-דודה אחרת. הופתעתי לגלות אותה בפייסבוק. תהיתי אם שאלה את הרב. לא שאלתי.

אבל שיטוט בעמוד הבית שלה גילה כי רב הגלוי על הנסתר, וחשף בפניי עולם כלכלי שופע עם הרגלי צריכה מרשימים. "Shoping day" הייתה אחת הכותרות שצדו את עיניי באלבום התמונות שלה. הצצה קלה גילתה כי השופינג כלל פדיקור, מניקור, מדידות, בתי-קפה ועוד מבחר טעמים ומטעמים שלה ושל חברותיה. עולם שלם של תרבות צריכה התגלה.

ספקטרום רחב של טעמן החסוד שלה ושל חברותיה נחשף. התכתבות זריזה בינינו הובילה לשיחת טלפון צוהלת. מן הסתם, גם היא שוטטה בעמוד הבית שלי. גילתה טפח וטפחיים אודות עיסוקיי. סיקרן אותה העיסוק שלי במניות. היא ניסתה להבין. רצתה לדלות ממני מידע היכן להשקיע.

התברר שהיא עצמה משקיעה בבורסה. אמנם משקיעה קטנה, אבל משקיעה. ההפתעה הגדולה הייתה שהיא לא היחידה - גם חברותיה מתעניינות בשוק ההון. לא היא ולא חברותיה סיימו תואר ראשון וגם לא תעודת בגרות. אם להודות, אפילו חברותיי הקרובות לא גילו כזו בקיאות בשוק ההון.

הדבר עורר בי תהייה לגבי האבולוציה והשינוי שחלו בעולם החרדי בכל הנוגע לתרבות הצריכה, הגישה לכסף והצורך להתפרנס. הבנתי שהרצון לצרוך וליהנות מתרבות השפע גרמו לדודתי וחברותיה, על אף האיסורים והמגבלות, למצוא דרך (שדורשת איזשהו לימוד ומחקר) להגיע אל הכסף.

כאמור, גם החרדים רוצים לצרוך, לקנות וליהנות מחיי שפע ואיכות. ולמרות המגבלות והמחשבות על אלוהים, יש להם כוח קנייה, והם מנצלים פירצות כמו פייסבוק כדי לממש את רצונם וצרכיהם.

הם גם מגלים יוזמה כלכלית ולומדים איך הם יכולים לעשות כסף בתוך מערכות חילוניות. מסתבר כי הכלכלה שלהם עצמאית אבל לא ממש אוטרקית. במסגרת המגבלות הקיימות כחברה סגורה הם בכל זאת פתוחים לחידושים, רעיונות ומוצרים, ולנו החילוניים כל שנותר הוא להבין כיצד להגיע אליהם.

הדרך היא יצירת אסטרטגיות ולימוד הצרכים, ממש כמו שנהוג בין חברות גלובליות ממדינות שונות, שמקיימות קשרי מסחר ומנסות לחדור לתרבויות זרות.

בתוך המשטר הקפיטליסטי החילוני שלנו, מתנהלת כלכלה חרדית שלאט-לאט, מבלי לשים לב, מתחברת לכלכה החילונית - וחבל לפספס אותה.

בעידן הנוכחי, כשהמילה "חרדי" לעיתים מקוממת חילוניים רבים, להערכתי זו הדרך היחידה להתקדם לכלכלה צומחת שמשלבת שני זרמים: חילונים וחרדים - וחבל שלא לנצל אותה, ולו רק לשם הרווחה הכלכלית במדינה.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר