גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי מהלך עסקי כושל ממשיך רק בגלל האגו של המנכ"ל?

ההחלטה לברוח ממהלך עסקי עומדת בניגוד לטבעם של מנכ"לים רבים, שמטבעם נוטים להיות אנשים שלא מוותרים ■ איך יודעים מתי הגיע הזמן להיכנע?

מנכ"לים שהתחנכו על ערכים מקודשים כמו נחישות ודבקות במטרה, מוצאים עצמם בדילמה קשה כשבדרך אל המטרה העסקית שהציבו לעצמם הם פוגשים מהמורות שמאתגרות את כדאיותה.

הרעיונות הללו של "להילחם עד כלות", "לא להרפות מהיעד", ו"לנצח בכל מחיר" - נקשרים בתודעה העסקית עם "וויניריות", בשעה שזניחת מטרות שהוצבו הינה מהלך ש"מרגיש רע" ונקשר אוטומטית כמעט עם תבוסתנות.

על המצע הרעיוני הזה מנהל מכירות, למשל, שהציב יעד להשיג לקוח אסטרטגי גדול, יהיה מוכן "להתאבד" עליו ולהשקיע בהשגתו הרבה מאוד משאבי זמן, כסף ואנרגיה כי "רק לוזרים נכנעים באמצע המאבק ונוטשים את היעדים שהציבו".

אך בפועל, ייתכן מאוד שהתבונה העסקית מונחת דווקא בוויתור, כניעה או בריחה מלקוחות פוטנציאליים גדולים שהשגתם כרוכה במחירים גבוהים מדי, כדי להפנות את המשאבים ללקוח אחר שמציב פחות התנגדויות ולמקד בו את כוחותיך.

דילמת ניהול זו, מזכירה מאוד תופעה מוכרת מעולם ההשקעות. כשם שלמשקיע קשה שלא לערב סנטימנטים ולהיפרד ממניה "אהובה" שצוללת למטה, כך גם למנהלים קשה לעתים להרפות ממלחמות שבהן הם שקועים מול מתחרים, לוותר על עובד מאכזב שהושקעו בו חודשי הכשרה, לוותר על לקוחות לא-כלכליים או לנטוש מיזמים שהם עצמם הקימו בידיעה שהשקעה עצומה ירדה לטמיון.

כמו במרחב ההשקעות, כך גם בזירה הניהולית-עסקית, שאלת מיליון הדולר מונחת בזיהוי הטיימינג שבו כדאי "להיכנע" ולא להמשיך להיאבק "עד הקצה". למעשה, מנהלים בכירים פוגשים את הדילמה הזו בכל חזית והיא מציפה אצלם גם שאלות פנימיות נוקבות כמו "האם אני עוצר את התכנית המקורית כי נעשה לי קשה מדי?" או "האם מה שאני מכנה דבקות במטרה אינו אלא השתקפות של אגו לא-מנוהל ועקשנות סרק שתוביל לנזקים?".

שלושה מנהלים בכירים מספרים מתי הדילמה הזו צפה אצלם, איך הם מזהים את הקו הדק בין נחישות חיובית לקיבעון על מטרה שהפכה לא-רלוונטית, ומה לדעתם ניתן לעשות כדי להכריע בתבונה מתי "לברוח" ממהלך עסקי שהם עצמם יזמו ב"קול תרועה רמה".

שלומי פרייס, מנכ"ל HP, נכנע:

"כשהגישה 'לנצח בכל מחיר' הופכת ל'הליכה עם הראש בקיר'"

שלומי פרייס / צלם תמר מצפי

"את הדילמה הזו מנהל פוגש כל הזמן ובכל חזית של החיים העסקיים. גישת ה'להילחם עד כלות', 'לנצח בכל מחיר', לא מובילה לתוצאות עסקיות טובות כל הזמן, והיא שקולה בעיניי ל'הליכה עם הראש בקיר'. כמנהל של ארגון עסקי אתה ממש לא חייב להתאבד על כל יעד שהצבת. לפעמים עצירה וחשיבה מושכלת תאפשר לך להגיע למטרה עם פחות משאבים ובצורה הרבה יותר מתוחכמת.

"קיים הבדל עצום בין הערך החיובי של דבקות במטרה לעקשנות סרק. אתן דוגמה לכך מזירת הקריירה: מנהל יכול לסמן מטרה בקריירה שלו עם ציוני דרך, ולהחליט שהוא לא מרפה מללכת במסלול שהתווה מראש עד שישיג את מטרתו.

"בפועל, במסגרת של חיים בעולם דינמי מהיר מאוד עשויות להופיע בשער הזדמנויות מדהימות בכיוונים ובמקומות אחרים שאפילו תומכות במטרה הראשונית, אבל אותו מנהל יחמיץ אותן רק כי הוא הלך כמו סוס עם סכים על העיניים ונצמד באדיקות יתר לציוני הדרך שהציב לעצמו בתכניתו המקורית".

דוגמה מהחיים העסקיים:

"הקושי לוותר על עובד שהימרת עליו והשקעת בו והוא מאכזב"

"מנהל יכול להאמין שהוא יביא לארץ מיזם חדש בעל פוטנציאל אדיר להערכתו, הוא יתמוך אותו במודלים עסקיים מתוחכמים ובניתוחים פיננסים לעילא ולעילא, אבל בסופו של יום יתברר שרמת חדירתו לשוק המקומי הייתה נמוכה. זה מה שקרה למשל עם 'קווינס': היזם שהביא את המשקה לארץ חשב שהוא הולך לשכנע את העם בציון לצרוך אותו. בפועל, המוצר לא נקלט היטב למרות ההשקעות בקמפייני ענק. ייתכן שלו היזם היה מתייחס מספיק מוקדם לתגובת השוק הוא היה בורח מהמיזם ולא ממשיך להתעקש עליו, ומשקיע את המשאבים האדירים בייצור משקה אחר שכן היה מצליח.

"את דילמת הבריחה הזו פוגשים, בין השאר, במישור של גיוס וניהול עובדים. אם כי בתהליכים איכותיים של סינון מועמדים יש אחוז גבוה של הצלחה בהשמה, עדיין אין 100% הצלחה. בהחלט קורה שאתה שוגה בעובד שהימרת עליו, השקעת בו חודשים של זמן הדרכה, חניכה, הכשרות מקצועיות והוא מאכזב: ההשקעה עליו לא מחזירה את עצמה או לא מחזירה את עצמה מספיק מהר.

זהו מקרה קלאסי שבו מתעוררת אצל מנהל הדילמה האם להשקיע בו עוד מספר חודשים או אולי לחתוך ולקחת מישהו אחר. אחרי הכול המשאבים, גם של ארגון עסקי גדול, מוגבלים, ואתה כמנכ"ל צריך למצוא את ההשקעה האופטימלית על אותה כמות משאבים".

מה יכול לעזור להכריע:

"לבדוק בכנות עם עצמך האם לא מדובר רק בפנטזיה שלך"

"אני מציע לשים את הפוקוס על השאלות הבאות: מה יהיה גודל ההשקעה הנוספת ומהו גודל הפרי שאתה הולך לקצור? כלומר, האם הפרי גדול מספיק כדי שתעשה עליו את מאמצי ה'אקסטרה'? האם הפרי הוא בר השגה או שהוא מצוי רק בפנטזיה שלך? האם הפרי יהיה לך נגיש בעוד מספר שנים או שהוא יצמח על עץ כל-כך גבוה שיחייב אותך להשקיע מאמצים נוספים רק כדי לקצור אותו? והאם הפרי יהיה רלוונטי בעוד מספר שנים?

"שאלות כאלו יסייעו למנכ"ל להבהיר את התמונה ולקבל החלטה האם לברוח מהמיזם, התוכנית, המטרה ולפתח יוזמה חדשה או להמשיך לפתח אותו תוך השקעת משאבים נוספים".

עופרה פיינמסר, מנכ"ל פייזר, נכנעת:

"כשהאינטואיציה ולא רק טיעונים רציונליים אומרים לי לסגת"

עופרה פיינמסר / צלם עינת לברון

"מהלך של נסיגה מתכניות לא פשוט עבור מנכ"לים, כי המחיר שייגבה ממנו יהיה כפול. פעם אחת ברמה האישית (עלול לייצר תדמית של קפריזי, הפכפך, אחד שלא מסוגל To get things done), ופעם שנייה ברמת התדמית של הפירמה, שנתפסת כאחת שלא מסוגלת לממש רעיונות, לצבור הישגים ולהטמיע.

"מנכ"לים שמצויים בתוך הדילמה ומחליטים להמשיך עם התכנית המקורית, לא תמיד יודעים להשיב לעצמם האם זו הייתה מצדם 'נחישות חיובית' או עיקשות סרק. הדברים מתבררים מאוחר יותר במבחן התוצאה. יחד-עם-זאת, אני סבורה שהחלטה נכונה האם להמשיך או לסגת מערבת גם אינטואיציה לא רק טיעונים רציונליים.

"היכולת לקבל את ההחלטה הנכונה היא בעיקר פונקציה של ניהול האגו. למעשה זוהי היכולת להטיל ספק במה שאתה כמנכ"ל רואה, להודות בפני עצמך והסביבה באמצע הדרך, אחרי שהמיזם שלך כבר צבר מומנטום, שטעית, להודות שאין לך שליטה כפי שהיית רוצה.

"מי שיכולה לסייע בחיבוטי הנפש הללו היא התובנה ששבירה לאחור מהתכנון המקורי אין פירושה שהכביש נגמר, אלא נסיגה לאחור כדי למצוא עיקולים ושבילים אחרים שיובילו למטרה בצורה טובה יותר לאור תנאי השטח שהשתנו, ואלה הרי משתנים תמיד. עוד משהו. כדאי לזכור שנסיגה מושכלת היא פונקציה של מנהיגות ועוצמה".

דוגמה מהחיים העסקיים:

"הפיתוי לחתום עסקה גדולה, כשהתחושות אומרות לברוח"

"אתן לדוגמה תרחיש שחווים בעולם הפארמה: החברה שלך מרימה פרויקט לפתח תכשיר רפואי חדשני ומגיעה למקום מתקדם מאוד של הניסויים הקליניים. אבל אז, לאחר שכבר עברת את כברת הדרך הזו והשקעת 'אינסוף' כסף, צצה תופעת לוואי שלא חזית.

"מאחר שהשקעת משהו כמו מיליארד דולר בפיתוח התכשיר, אתה שואל את עצמך האם לעצור ולעזוב או להמשיך ולהתעקש על הפיתוח? בהקשר זה אני יכולה לספר על חברות שהולכות עד הסוף מתוך הגישה של 'לא נרים ידיים', ואז הן מוצאות עצמן נאלצות להוריד מוצרים מהמדפים אחרי שהם שמו במהלך הזה מיליון דולר נוספים.

"דילמה זו צפה גם בתהליכי מו"מ, למשל, איתרת פרטנר עסקי גדול בחו"ל, והגעת לשלב הסופי של טרום חתימה, ואז משהו צץ ואתה מגלה, למשל, שהנפשות הפועלות שאיתם תעבוד בשנים הקרובות לא מתיישבות היטב עם סולם הערכים של הפירמה.

"הפיתוי להמשיך להשלים את העסקה, לשפר, לשכנע, להשפיע אדיר, אבל תחושת הבטן אומרות לך לשבור ולברוח מהתקשרות מפתה זו, גם אם אתה כבר 2 מטר לפני הפסגה".

מה יכול לעזור להכריע:

"לשים לב עד כמה אתה מתבונן על המציאות בלי הטיות"

"הייתי ממליצה לקבוע מראש ציוני דרך שבהם אתה עוצר להערכות מצב. בכל נקודת זמן כזו אתה צריך לשאול: מה השתנה מאז נקודת המוצא (או מנקודת הציון הקודמת)? אלו שינויים חלו גם בתוך הארגון וגם במישור החיצוני? מהי המשמעות של השינוי? האם יש לשינוי זה משקל מהותי על היעדים שהצבתי? האם הוא מחייב עזיבת המטרה או התאמתה?

"ברגעים הללו הכי חשוב להיות אמיתי עם עצמך, לבדוק עד כמה אתה שוקל עובדות יבשות בצורה מבוקרת, עד כמה אתה לא מתעלם מהפרטים הקטנים, עד כמה אתה מתבונן על המציאות כפי שהיא.

"למשל, כשמחליטים לנטוש מהלך עסקי, בדוק את עצמך שלא ויתרת לעצמך בקלות כיוון שקיימת באדם נטייה טבעית לברוח מקשיים, או להיפך, שאתה לא מתעקש על מהלך בעל סיכויים קטנים רק בגלל האגו שלך. לומר שזה תהליך פשוט? ממש לא".

ליאור שגיא, מנכ"ל UPS, נכנע:

"כשאני יודע שעם עוד מאמץ 'יהיה בסדר', ולא יותר מזה"

ליאור שגיא / צלם תמר מצפי

"ההחלטה לוותר, לעזוב, להרפות, ואפילו לברוח ממהלך עסקי ניהולי שיזמת והתחלת מנוגד לטבעם של מנכ"לים. הם בהגדרה נוטים להיות אנשים של 'אף-על-פי-כן': עקשנים, מתאמצים גם 'כשנעשה קשה', לא מוותרים.

"מנגד עומד ההיבט הרציונלי, שדורש ממך לעשות לטובת העסק ולא לעשות את מה שטוב לאגו. למי שמצליח לנהל את האמוציות שלו ברור לגמרי, שלעתים טובת העסק מחייבת נטישת מטרות ומהלכים שאתה המנכ"ל יזמת, ולראות ב'בריחה' הזו מהלך אסטרטגי מושכל, ענייני וחף משיקולים זרים.

"הלבטים הללו 'קלים' כשתמונת המצב ברורה, כשאתה יודע בוודאות שתפסיד זמן, משאבים ואנרגיה אם תמשיך את המהלך. ההתלבטות הופכת טריקית כשתמונת המצב עמומה: כשאתה יודע שעם עוד מאמץ והשקעה בסיפור זה 'יהיה בסדר', אבל אתה לא משוכנע לגמרי שהתוצאות אכן יצדיקו את השקעת ה'אקסטרה' הזו".

דוגמה מהחיים העסקיים:

"התעקשות על לקוח אסטרטגי גם כשאני מפסיד בגללו"

"לעתים פירמה מחזיקה בלקוחות שהיא לא באמת מרוויחה עליהם. למשל, לקוחות שרגישים למחיר, שלא מעריכים רמת שירות, שעוברים בקלות אל כל מתחרה שיציע להם גרוש אחד פחות, ואתה מגלה שהעסקאות איתם הן בבחינת Break even.

"היכן דילמת הבריחה באה לידי ביטוי בהקשר זה? בעיקר כשמדובר בלקוחות 'אסטרטגיים' כבדים: מצד אחד מפתה אותך להתעקש על לקוח כזה בגלל מיתוגו וגודלו, אבל מאידך אתה מפסיד על אותו לקוח ולא מעז לספר את זה לעצמך.

"הנטייה של עסקים להתעקש על לקוח מסוג כזה נובעת מכוח האינרציה או משיקולי אגו שמונעים מהם מהלך עסקי רציונלי: לברוח מלקוח כזה לא משנה כמה השקעת בעבר בהשגתו.

"במישור אחר, היו לנו בעבר מיזמים חדשים שהאמנו בהם והשקענו בהם, אבל לאחר כברת דרך שהלכנו ראיתי שהם לא מביאים את ה'וואו' הגדול שציפינו לו. במקרה כזה עלתה וצפה השאלה, האם לזנוח את המיזם או ללכת איתו עד הסוף.

"החלטה לברוח מהמיזם באמצע הדרך ממש לא פשוטה: אתה רואה לנוכח עיניך את כל ההשקעה שכבר נעשתה יורדת לטמיון ואתה נפרד מהחלומות שטווית לגביו. במקרה כזה תמיד צפים הלבטים, האם להמשיך להשקיע ולעשות עוד מאמץ כדי לא להפסיד את מה שכבר הושקע או פשוט לחתוך ולברוח".

מה יכול לעזור להכריע:

"ניסיון לראות תמונה קיצונית של המציאות בעוד חמש שנים"

"השאלה שאני מציג לעצמי היא: הלכתי עם התוכנית המקורית עד הקצה, ולפני תמונה חזותית של המציאות חמש שנים מהיום: האם יש בתמונה הזו משהו אטרקטיבי מאוד? האם היא מעוררת אצלי תשוקה? האם המציאות העתידית הזו תעשה 'וואו' גדול לביזנס? אם התשובות חיוביות ואם אני לא רואה שם משהו שהוא רק בבחינת Nice to have, אזי אלך עם המטרה עד הקצה ומתוך נכונות לשלם את המחירים ולהשקיע מאמץ נוסף.

"התשוקה הזו היא שתסייע להתגבר על המשוכות שבדרך ותדרבן אותי להתקדם אל המטרה חרף המחירים במאבק עליה. מעבר לכך, אני ממליץ למנכ"ל לעשות את ההתלבטות יחד עם אנשי הצוות הקרוב אליו ולשמוע את דעתם של אנשים נטולי קשר אמוציונלי לביזנס כמו יועצים עסקיים חיצוניים, שינטרלו שיקולים לא-ענייניים. זה יהיה חיוני במיוחד כשההכרעה אם להמשיך או לחדול הינה על מהלכים עסקיים מהותיים".

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית