גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובמה: " לא צופה הגעת קרינה ברמה גבוהה לארה"ב"

(עדכון) - ה-IMF: "יפן לא ביקשה סיוע פיננסי" ■ בכיר במשרד ההגנה השבדי: "חלקיקים רדיואקטיביים יגיעו מיפן לאירופה וארה"ב תוך ימים" ■ שמועות על גשם חומצי ביבשת

המשבר בכור הגרעיני ביפן יוצא משליטה: במהלך היום חודשו המאמצים לצנן את הכורים מהאוויר ומהיבשה באמצעות מסוקים ותותחי המים, אך מאמצים אלה בינתיים לא נושאים כל פרי - ובמדינה גובר החשש מקטסטרופה גרעינית בטווח זמנים קצר.

לראשונה מאז פרוץ המשבר הגרעיני ביפן, מודה היום דובר מטעם תחנת הכוח בפוקושימה כי "המצב חמור", זאת למרות ניסיונות ההרגעה הבלתי פוסקים מטעם הממשל. "מתרחשת עכשיו תקרית חמורה", אמר הדובר במסיבת עיתונאים שהתרחשה הערב. "קיררנו והשתמשנו במי ים, לפי תכנית החירום, אך זהו מצב חמור ביותר".

מוקדם יותר הודיעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי המצב בכורים היפניים חמור, אך יציב. גראהם אנדרו, בכיר בסוכנות, אמר במסיבת עיתונאים הערב כי כור מספר 4 בפוקושימה הוא "דאגה בטיחותית רצינית".

העם היפני, הידוע בהיותו ממושמע ומאופק, מגלה חוסר אמון כללי במשטר; בערים הרחוקות מפוקושימה נערכו הפגנות ברחובות כנגד הממשל ודרך טיפולו במשבר ואילו באזורים אחר במדינה נרשמת בעיקר מחאה אלקטרונית כנגד הממשלה ואוזלת ידה בכל הנוגע להענקת סיוע הומאניטרי וצינון הכורים בצפון.

עם זאת, קרן המטבע הבינלאומית דיווחה הערב כי עד כה "יפן לא ביקשה כל סיוע פיננסי מה-IMF וכי לטוקיו ישנם המשאבים להם היא זקוקה על מנת לטפל במשבר הנוכחי".

החלקיקים הרדיואקטיביים בדרך לקליפורניה?

נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר הערב כי הוא אינו צופה הגעתה של קרינה רדיואקטיבית ברמה גבוהה לחופיה המערביים של המדינה. בנאום קצר שנשא בבית הלבן, אמר הנשיא האמריקני בצל הבהלה במערב לקראת הגעת "ענן הקרינה" מיפן: "איננו מצפים לקרינה ברמה גבוהה בהוואי, אלסקה או באזורים אחרים תחת שליטה אמריקנית".

בנוסף, התייחס הנשיא האמריקני להשלכות האסון ביפן - על ארצות הברית. "מתקני הגעין האמריקניים בטוחים", הבטיח אובמה. "כשאנו עדים למשבר שכזה ביפן, יש לנו אחריות ללמוד מהאירוע הזה. האזרחים האמריקניים ביפן חייבים להישמע להנחיות הרשויות והנציגויות האמריקניות במקום".

"הקרינה מהכשל במתקני הגרעין ביפן לא מהווה סכנה לארה"ב" אמר הערב יו"ר ועדת הפיקוח על האטום, גרגורי ג'אקזו. דבריו אלו סתרו דיווח מוקדם יותר כי "חלקיקים רדיואקטיביים עושים דרכם מיפן לכיוון ארה"ב ומשם לאירופה בתוך ימים, כנראה ברמה לא מסוכנת לבני אדם" - כך הזהיר היום בכיר במשרד ההגנה השבדי, המתבסס על נתונים שנאספו ממדענים.

לדבריו של לארס-אריק דה גיר, רמת החלקיקים הרדיואקטיביים תהיה "לא רגילה", כלשונו, אך לא ברמה מסוכנת. עוד הוא אומר כי בסופו של דבר החלקיקים יכסו את כל חצי הכדור הצפוני.

במקביל, בתקשורת הזרה מדווח על גל שמועות באמצעות הודעות SMS אודות "עננים גרעיניים" הממטירים גשם חומצי ביבשת אסיה. עם זאת, חזאי מזג אוויר במדינות אסיה התאחדו בשעות האחרונות להדוף את גל השמועות, המתפשט כאש בשדה קוצים בשיאה של הפאניקה.

בסין התפתחה "בהלת מלח" - צרכנים סינים נאבקים על שקיות מלח במכולות, מתוך אמונה שהדבר יכול לסייע להם להתגונן מנזקי הקרינה הרדיואקטיבית. תושבי סין מאמינים כבר שנים רבות שהמלח מאט את השפעות הקרינה. בהונג קונג אזלו כבר אתמול בבוקר כל מלאי המלח השולחני מהמדפים. ממשלת סין הורתה לחברות המייצרות מלח להגביר את תפוקתן על מנת להתמודד עם הביקושים. כמו כן, 2 חברות המלח הגדולות רשמו היום במסגרת המסחר בבורסה עליות שערים חדות של עד 10%.

סינים מסתערים לקנות מלח - / צילום: רויטרס

על רקע חרדת הגרעין ביפן, מעדכן משרד החוץ בירושלים את אזהרת המסע לישראל ביפן והוא קורא לדחות כל נסיעה לשם, עד שיתבהר המצב. למי שכבר נמצא באזור טוקיו מומלץ לצאת לכיוון דרום ואף לשקול יציאה לחלוטין מיפן. בירושלים מציינים כי לפי שעה לא נסגרה שגרירות ישראל בטוקיו וצוות השגרירות ממשיך לתת מענה לפונים אליו.

מניין ההרוגים ממשיך לעלות והמספר הרשמי עומד על 5,429 בני אדם. 9,594 בני אדם מוגדרים נעדרים ו-2,404 פצועים. אלו הם המספרים הרשמיים וההערכות הן כי כמות ההרוגים תעלה עוד. היום דווח על רעידת אדמה נוספת ביפן, ובסך הכל מאז הרעידה הגדולה ביום שישי האחרון נרשמו עוד כ-450 רעידות משנה.

טוקיו תוחשך?

בבירת יפן, טוקיו חוששים כי עם רדת ערב תתרחש הפסקת חשמל כללית בשל הביקושים לחשמל לעומת הפגיעה ביכולת הייצור בשל הפגיעה בכורים. שר בכיר בממשלת יפן ציין היום כי הביקושים לחשמל הבוקר הביאו את חברת החשמל המקומית לקצה גבול יכולת הייצור וכי בערב גובר הביקוש לחשמל.

בתוך כך, על פי הדיווחים בתקשורת היפנית, כמה עובדים ואנשי סיוע פשוט ברחו מאחד הכורים הבוערים מפני שרמת הקרינה הולכת ועולה, והמאמצים לצנן את הכור בעזרת מסוקים הפסיקו את פעילותם מחשש לחשיפה מוגזמת.

עד כה נהרגו 5 עובדים בכורים שהתפוצצו, 22 נפצעו ושניים נוספים מוגדרים נעדרים. באיחוד האירופי לא מקלים ראש באסון המתחולל ביפן: נציב האיחוד לענייני אנרגיה גינתר אוטינגר, מזהיר כי בפוקושימה אבדה השליטה על הכור והדליפה לא ניתנת לתיקון. לדבריו, הוא צופה "אסון גדול וסכנה ממשית לחיי אדם בתוך שעות". עוד אמר: "הכל בידי האל".

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קיבלה פנייה מגורמים בממשל היפני שהביעו דאגה מהמצב ומהידרדרות אפשרית: "הרשויות ביפן הביעו חשש ממצב הדלק המועשר בו השתמשו במתקנים 3 ו-4 באתר פוקושימה דאיצ'י".

ואם לא היה די ברעידת האדמה, הצונאמי והאסון הגרעיני - שלג כבד החל לכסות הלילה את צפון-מזרח יפן - האזור שנפגע מאסון הטבע הנורא. הטמפרטורות צנחו אל מתחת לאפס מעלות צלזיוס, מה שמקשה על עבודות החילוץ וכן על חייהם של הניצולים שנותרו בחיים.

שרת הסביבה הצרפתית מודאגת גם היא ואומרת: "הגרוע מכל בלתי נמנע". גם ארצות הברית ממשיכה לנקוט באמצעים והערב היא קוראת לאזרחים אמריקנים השוהים ביפן ברדיוס של 80 קילומטרים מהכור בפוקושימה להישאר בבתיהם ולא לצאת החוצה מחשש לקרינה. האמריקנים לא מאמינים ליפנים ובכוונתם לשלוח מטוס ללא טייס שיחוג מעל הכורים כדי לקבל מידע אמיתי על המתרחש שם.

ביפן - ביקורת נגד הממשל על מחסור במידע והנחיות

שר ההגנה היפני ניסה, כמו הקיסר, להרגיע את המצב אבל הסביר שאנשי הביטחון צריכים לפנות חלק מההריסות באתר הגרעין, שניזוק בפיצוץ ב-14 במארס, עוד לפני שירכזו את מירב מאמצי הקירור.

עכשיו, על פי הדיווחים, רמת הקרינה סביב הכור היא עשירית מהרמה המסוכנת לאדם אבל התושבים בכל רחבי יפן לא לוקחים סיכונים. רבים נשארים סגורים בבתים ומשרדים בערים הגדולות ובהן טוקיו - לא נפתחו.

התקשורת היפנית מדווחת על ביקורת הולכת וגוברת נגד הממשל ונגד משרדי האנרגיה במדינה שלא מצליחים לספק אינפורמציה והנחיות ברורות לתושבים. עבור יפנים רבים סוגיית הגרעין היא סוגיה רגישה מאוד אחרי הפצצת הירושימה ונגאסקי בפצצות גרעין ב-1945.

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים