גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוררות חובה - צעד חירום הכרחי

צדק שמבקשים לעשותו רק לאחר שנים אינו מגשים כראוי את זכות הגישה לערכאות

הההצעה של שר המשפטים להעביר לבוררות חובה תיקים שונים המוגשים לבית משפט השלום, כהוראת שעה, היא ראויה ומוצדקת. מצבי חירום מצדיקים אמצעי חירום, המספקים פתרונות מעשיים ויעילים.

צרכי המעשה מכתיבים לעתים פגיעה מוגבלת ביישום אידיאלי של עקרונות משפטיים. זכות הגישה לערכאות נועדה להגן על עשיית הצדק, כך שלכל אדם יהיה את יומו בבירור עניינו באופן מעמיק על-ידי מערכת שלטונית אובייקטיבית והוגנת.

אולם צדק דיוני איננו כולל רק את המרכיב בדבר מיהות השומע את הסכסוך (דהיינו, גורם מדינתי), אלא גם בדבר יעילות ומהירות השמיעה. צדק אשר מבקשים לעשותו רק לאחר שנים ארוכות אינו מגשים כראוי את זכות היסוד בדבר גישה לערכאות.

יודגש כי אין מדובר רק בבעיית השיהוי בהגשמת הזכויות, אלא גם באיכות הבירור של התיק. חלוף הזמן מקשה על בירור האמת, לאור קשיי זיכרון, ההכבדה על גיוס עדים ומסמכים, וכיו"ב. אין מדובר אם כן בענייננו רק באיזון בין צדק לבין יעילות אלא גם בצורך לבצע איזונים פנימיים בתוך מרכיבי המושג המופשט "צדק".

הסדרים מידתיים

זאת ועוד: ידיעתו של הנתבע הפוטנציאלי על כך שהליך שיפוטי נגדו ייארך זמן רב תורמת כשלעצמה לריבוי התיקים, שכן מצב זה מתמרץ נתבעים להימנע מפשרה מחוץ להליך השיפוטי. ההצעה המועלית עתה תתרום למהירות ההליכים, מבלי להטיל על הצדדים נטל תקציבי נוסף, שכן שכר הבורר ימומן מתוך אגרות המשפט, ויושלם לפי הצורך מתוך קופת המדינה.

במונחים חוקתיים, מדובר בפגיעה בזכות הגישה לערכאות לצורך תכלית ראויה, באמצעות הסדרים מידתיים אשר מספקים איזונים סבירים לפגיעה הנדונה ומקטינים ככל הניתן את נפקויותיה. היתרון שיושג, במונחי יעילות, עולה על החיסרון שבפגיעה בזכות הגישה לערכאות.

אינני שותף למרבית הנימוקים שהועלו לאחרונה בשיח הציבורי כנגד המהלך המוצע. החשש מפני קיום מערכת צדק פרטית לעשירים (בבתי המשפט) מול מערכת לעניים (בבוררות הכפויה) הוא נטול יסוד. דווקא סכסוכים עסקיים סבוכים נדונים בדרך כלל בבוררות, באופן רצוני. ה"עשירים" מעדיפים בדרך-כלל בוררות.

החשש מפני מצבים של ניגוד עניינים של הבורר הוא אכן חשש רציני, אך הוא מטופל בהצעת החוק באופן הולם. הימצאות תדירה בניגוד עניינים תמנע שיבוץ ברשימת הבוררים, כעניין כללי. הימצאות בניגוד עניינים בהליך קונקרטי תמנע ניהולו של אותו הליך על-ידי הבורר.

כמובן, בבחירת הבוררים שייכללו ברשימה יש לדאוג לכך שייכללו רק בוררים בעלי יושרה ואמינות מוכחים. יש גם לזכור כי אחת החלופות המועלות בהצעה הנדונה היא כי הבוררים יהיו כבולים לדרישה לייחוד העיסוק בבוררות.

משפטנים חדורי שליחות

חשש אחר שהועלה הוא כי בהינתן העובדה שהאגרה תשמש כמקור הראשי למימון שכר הבורר, שכר-הטרחה הנמוך של הבורר יניב שירות גרוע. טיעון זה נכרך גם בטיעון שלפיו שיפוט הוא מקצוע ולא עיסוק אגבי.

אכן, השאלה אם רמת הבוררים תהיה הולמת היא היבט מרכזי בהצלחת היוזמה. יהיה צורך להקפיד על כך היטב בתהליך ההרכבה של רשימת הבוררים. אולם יש לזכור כי הליכי בוררות מתנהלים גם כיום, באופן מוסכם, כאשר הבורר אינו בהכרח בעל ניסיון שיפוטי.

בנוסף, עסקינן עתה בתביעות בבית משפט השלום, מסוגים שייקבעו על-ידי נשיאי בתי המשפט. יש להניח, וראוי כי כך יהיה, כי החובה תחול ביחס לתובענות בסכומים שאינם גבוהים במיוחד.

היכולת של בית המשפט להעניק זמן שיפוטי ניכר להליכים מעין אלה היא מוגבלת ביותר, כך שהחיסרון האפשרי במקצועיות מברר הסכסוך ייצא בשכרה של הקדשת הזמן ותשומת-הלב לפרטי הסכסוך על-ידי הבורר.

יצוין כי בצד הטענות על כך שבוררות בשכר-טרחה נמוך (שעיקרו יגיע מתוך אגרות משפט) תניב שירות גרוע, נשמעות מעת לעת גם טענות כאילו בוררות חובה נועדה לתרום לפרנסתם של עורכי דין. אלא ששכר-טרחה הנשען על אגרות משפט יהיה בהכרח צנוע (וחזקה על התעריפים שייקבעו על-פי החוק כי יהיו נמוכים).

עורכי הדין הבכירים לא יחפצו כלל בניהול תיקים מעין אלה. ראוי לבחור לרשימה שתגובש משפטנים חדורי שליחות, ברמה משפטית ואישית הולמת. קיימים לא מעט עורכי דין כאלה.

אכן, נכון הדבר כי במערכת המדינתית של השפיטה טמונים יתרונות ערכיים חשובים, בדמות האתוס השיפוטי המכתיב התנהלות מכובדת, קיום ערובות לאובייקטיביות ראויה, בקרה מערכתית סדורה על התנהלות שופטים, פומביות דיון ועוד. במובנים אלה, הליך הבוררות לוקה בחסר.

על כן, בתנאים רגילים, כפיית הליך בוררות תוך פגיעה בזכות הגישה לערכאות המדינתיות לא הייתה נתפסת כחוקתית וכראויה. אולם זכויות חוקתיות לעולם אינן מוחלטות, ותכליות ראויות המלוות בגישה מידתית עשויות להצדיק פגיעה מסוימת בזכות הגישה לערכאות.

על מנת שיתאפשר לבית המשפט לעסוק כראוי בנושאים שמשקלם רב יותר, אין מנוס כיום מפגיעה מסוימת בגישה לערכאות המדינתיות, במקרים הפחות כבדים. ניסיון להשגת צדק אידיאלי בכל המקרים יוביל לכך שלא ייעשה צדק באף מקרה.

אין זה סביר, מחד גיסא, לזעוק חמס כנגד התמשכות ההליכים בבתי המשפט לאור העומס העצום המוטל על השופטים ולהלין על כך כי המצב בתחום זה הוא בלתי נסבל, ומאידך גיסא לשלול צעדי חירום, ככל שהם מאוזנים, רק עקב פגיעתם במודל האידיאלי של השפיטה. יצוין כי לפי ההצעה יותקנו כללי אתיקה להתנהלות הבוררים.

בניגוד לטענות המוטחות כנגד יוזמת החקיקה, לא ניתן להשוות כלל ועיקר את ההפרטה המוצעת (החלקית מאוד) של הליכי השפיטה לסוגיה של הפרטת בתי הסוהר.

הליכי בוררות הם תופעה מקובלת ויום-יומית. זו תופעה "תקינה" מטבעה. לא כך הדבר לגבי כליאה ושלילת חופש. גם כפייתם (המעשית) של הליכי בוררות על-ידי ספק במסגרת חוזה אחיד היא לגיטימית על-פי חוק החוזים האחידים, כל עוד מדובר בהסכם בוררות "מקובל".

יוער כי בחוזים עסקיים מקובל לכלול תניית בוררות כעניין שבשגרה, מבלי להסכים לעתים קרובות בשאלת מיהותו של הבורר. חוזים אלה מקנים לגורם שלישי, כגון ראש לשכת עורכי הדין, את הסמכות למנות בורר.

בורר בהסכמה

ההצעה בעניין בוררות חובה אינה כופה על הצדדים את מיהותו של הבורר. הבורר ייקבע על-ידי הצדדים בהסכמה, מתוך רשימת הבוררים שתגובש. זאת, אף כי נכון הדבר שלעתים מזומנות לא תהיה הסכמה בין הצדדים בעניין זה והמינוי ייעשה על-ידי בית המשפט. אין גם מניעה, על-פי ההצעה, כי הצדדים יסכימו בדבר מינוי בורר בעל כשירות שאינו מצוי ברשימה שתגובש.

ההימנעות מאימוץ רצוני של תניית בוררות נובעת לא אחת משיקולי עלויות, לאור העלויות הגבוהות של הליכי בוררות, בהיעדר תקרה קבועה מראש לשכר הבורר. היבט זה פתור בהצעה החדשה. לעתים ההימנעות מהליכי בוררות מוסכמים נובעת מחשש מפני השתתפות בהליך נטול זכות ערעור (אף כי ניתן כיום, לפי החוק, לקבוע בחוזה זכות ערעור בפני בורר אחר) .

גם נושא זה פתור בהצעה החדשה, הקובעת כי ניתן יהיה לערער בזכות לבית המשפט על פסק הבורר. זאת, אף כי בכל הנוגע לממצאים עובדתיים, ברי הדבר כי האפשרות המעשית להפוך בערעור את ההחלטה תהיה מצומצמת.

חשש שגור אחר בכל הנוגע לניהול הליכי בוררות הוא מפני החלטות בורר בלתי מנומקות, אשר אינן נשענות על הדין המהותי. ההצעה החדשה מסלקת חשש זה, כאשר היא קובעת (בעקבות ההסדר כיום בחוק) כי ההחלטות של הבורר תהיינה מנומקות. בנוסף, נקבע כי הבורר ידון בתיק לפי הדין המהותי ודיני הראיות.

רעיון נוסף אשר הייתי מציע לבחון הוא הרחבת סמכותם של בתי המשפט למתן פסקי דין על דרך הפשרה, כך שיוכלו ליתן פסקי דין מעין אלה, גם ללא הסכמת הצדדים, כאשר מדובר בתובענות בסכומים נמוכים. הדבר ישפר יעילות ללא פגיעה מהותית בעשיית הצדק.

הכותב הוא פרופסור מן המניין באוניברסיטת תל-אביב ומשמש כיועץ במשרד עורכי הדין מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, ברנדויין ושות'.

עוד כתבות

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי