גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע הלך ג'ורג' חורש לקרסו?

מה יחשבו להם המשקיעים בחברה בעוד שנה או שנתיים כאשר ירצו לספור את הכסף?

הנפקתה המוצלחת של קרסו מוטורס, יבואנית רכבי רנו וניסאן, נובעת בין היתר ואולי בעיקר מכניסה משמעותית להנפקה של יבואני הרכב המתחרים. הבולט בהם הוא ג'ורג' חורש, שמחזיק ברישיון יבוא המותג טויוטה לישראל.

האם חורש ושאר המשקיעים אשר נכנסו להנפקה יוכלו לחייך בעוד שנה או שנתיים כאשר ירצו לספור את הרווחים? זה תלוי ביכולתה של החברה להמשיך את ההאצה החדה ברווחים שהחלה בשנה שלפני ההנפקה.

למה להם קרסו

הסיבות למה כדי היה להיכנס להנפקה של קרסו ניתן לקרוא כל יום בכותרות: שיא במספר מכוניות הנרכשות בישראל נשבר מדי רבעון; הין היפני מכאיב ליבואניות הרכב היפני כולל למאזדה, מלכת הכביש הישראלי; שוק הליסינג כפי שהכרנו אותו בעשור האחרון, עשוי להשתנות עם שינוי מדיניות המס. השפעות אלה באות לידי ביטוי בשיפור החד ברווח של קבוצת קרסו בשנת 2010 (בשיעור 200%) וברבעון הראשון של 2011 (210%); המותג רנו, שסבל במשך שנים מתדמית של רכב לא אמין, החל לקבל תנופה, בעיקר דרך הצלחתו של רכב הציים רנו פלואנס שמכירותיו היו 60% ממכירות המותג ב-2010, גם דגמי ניסן, הג'וק והקשקאי, נמכרו יפה ורעננו את מצבו של המותג הוותיק.

האם הצמיחה ברווחים תימשך?

מכפיל הרווח בו הונפקה החברה הוא 10.3. גבוה במעט מהמכפיל בו נסחרת דלק רכב. אם מגמות אלו ימשכו והחברה תדע להגדיל את נתח השוק שלה תוך הצגת צמיחה רווחית, ההשקעה עשויה להתגלות כסבירה ואף יותר מזה.

התרחיש הפחות מוצלח מבחינת המשקיעים הוא שגורמים מחוץ לסקטור הרכב, שהביאו את החברה לשיפור בתוצאות, ישתנו ויחזירו את החברה לרווחיות הממוצעת של שנים קודמות.

גורמים אלו כוללים בראש ובראשונה את השפעת המטבעות אשר תרמו את התרומה הגדולה ביותר לשיפור ברווח, זאת בנוסף לחששות מהיחלשות כלכלית ולירידה בכדאיות הליסינג.

אירו חלש או לא להיות

קרסו מוטרוס מייבאת את כלי הרכב והחלפים מתוצרת רנו וניסאן בעיקר מאירופה לכן מטבעות היבוא הרלוונטיות מבחינתה הם בעיקר אירו. היחלשות האירו בשנת 2010 בשיעור של כ-13% בנוסף להיחלשות הדולר מול השקל בכ-6% תרמו תרומה מהותית לשיפור ברווחיות החברה, כפי שהיא מציינת בדוחות הדירקטוריון.

החל משנת 2010 האירו נע בשער נמוך מ-5 שקלים לדולר:

האירו נע הטריטוריה נמוכה מ 5 שח

החברה לא מסרה את היחס בין הרכישות באירו ובדולר, אולם ציינה כי מרבית היבוא הוא באירו. אם 80% מהיבוא נעשה באירו ו-20% בדולר, אפשר להניח כי הירידות בשערי החליפין הורידו את עלות המכר בכ-200 מיליון שקלים.

החברה מציינת כי הסכמי הרכש עם הספקים נעשים הרבה זמן מראש במטבע הרלוונטי. סביר להניח שהחברה גלגלה חלק מירידת העלות לצרכנים, כדי לתפוס יותר נתח שוק אולם הנתונים לא מוכיחים זאת. בשנת 2010 דווקא ירד נתח השוק של החברה מ-7.1% ל-6.8%, כלומר מכירות החברה עלו אך מכירות הרכב עלו יותר.

אפשר להניח שהחברה שמרה לעצמה חלק מהמרווח שנותר בכיס וזהו חלק משמעותי מההסבר לשיפור ברווח התפעולי שעמד על 183 מליון שקל ב-2010 לעומת 59 מליון שקל בלבד ב-2009 ו-21 מליון שקל ב-2008.

השאלה הנשאלת היא מה יקרה לרווחיות אם חוזקו המופלא של השקל מול האירו והדולר לא יימשך עוד זמן רב והם יחזרו לרמה של שנים קודמות. בניגוד לדלק רכב, אשר יכולה לוותר על מכירות ועדיין להיות שחקן משמעותי, גודלה של קרסו פחות מאפשר זאת.

שיעור הרווח הגולמי מיבוא רכב

ליסינג בבית

קרסו היא אחת מחלוצות המגמה של אחזקת חברת ליסינג על ידי יבואן רכב, מגמה שתופסת לאחרונה תאוצה, לאחר רכישת אמפא ליס ואיחוד תחום הליסינג תחת חברת פאסיפיק החל מספטמבר 2009.

נתון מעניין מהתשקיף הוא שבעוד קרסו נתנה הלוואות ספקים לחברות ליסינג בכדי לרכוש רכבים בסך כולל של 59 מיליון שקלים, לחברת הבת פאסיפיק היא העניקה סכום של 177 מליון שקלים לשם מימון רכישת הרכבים מתוצרת רנו וניסאן. הלוואה זו לא נראית במאזן המאוחד מאחר שהיא מתבטלת חשבונאית. כמובן שהדבר נותן לחברת הבת תמריץ לשווק מכוניות של קרסו.

בעוד נתח השוק של קרסו בשוק הרכב היה 6.8% בשנת 2010, חלקה ברכישות פאסיפיק הגיע ל-27%. מכירות אלו כמובן שונות ממכירות לחברות ליסינג חיצוניות מאחר והסיכון בביצוע עסקאות ליסינג טובות ושל ירידת ערך כלי הרכב נותר על החברה במשך תקופת החיים. האם מימון רכב היקף זה אכן משתלם נדע בשנים הבאות.

עוד יחזור כמו בומרנג?

בסופו של דבר קרסו ניצלה תקופה טובה בפעילותה והנפיקה את מניותיה לפי שווי מיליארד שקל. חלק מהגורמים שדחפו אותה למעלה כמו הגאות הכללית בשוק הרכב, השפעת המטבעות ועולם הליסינג הישראלי יכולים להמשיך לשאת אותה קדימה אך גם עשויים להוות בומרנג מבחינת המשקיעים אם ישנו כיוון.

יובל זעירא הוא שותף מנהל בחברת ערך מוחלט לייעוץ פיננסי וניתוח חברות.

האמור לעיל אינו מהווה המלצה להשקעה או תחליף לייעוץ אישי המתאים לכל אחד.

מייל: contact@avalue.co.il

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר