גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן טוב לסגור את הברז

הכדורסל האירופי שווה את הכסף ששופכים עליו? גל נטישות הבעלים והצמצומים מוכיח שלא

נשיא ריאל מדריד פלורנטינו פרז הגיע לפיינל-פור של היורוליג בברצלונה לפני כחודשיים כדי לראות את קבוצת הכדורסל של המועדון מוחקת 15 שנים של חרפה. זו היתה העפלה ראשונה של ריאל לפיינל-פור אחרי עשור וחצי, במהלכו, לפי הערכות, העביר מועדון הכדורגל של ריאל כ-150 מיליון אירו כדי לסגור מינוסים של מחלקת הכדורסל. פרז ישב ביציע וראה את הקבוצה שלו חוטפת ממכבי ת"א בחצי הגמר, וכמה ימים אחר כך מצרפת לכך גם הדחה בחצי גמר הפלייאוף בספרד, והבין שאין טעם. בתקשורת הספרדית נכתב שהנשיא נעלב באופן אישי מכך שרק 500 אוהדים של ריאל ליוו את הקבוצה לפיינל-פור ההיסטורי בברצלונה, והפנים סופית שאין שום משמעות לטירוף הזה של השקעה בכדורסל אירופי. המסקנה: החלטה של פרז לקצץ משמעותית במחלקת הכדורסל.

ההחלטה של הנשיא נלקחה בטיימינג פוליטי נוח מאוד: זה קרה כמה ימים אחרי שגם מועדון הכדורגל של ברצלונה החליט להנהיג תוכנית קיצוצים שאחד הסעיפים העיקריים שלה היה קיצוץ של כל המחלקות הנתמכות, כאשר מי שתספוג את הקיצוץ המשמעותי מכולן היא מחלקת הכדורסל, שעל-פי התוכנית תוך חמש שנים תרד לתקציב שנתי של 20 מיליון אירו (אחרי שכבר גירדה את אזור ה-30 מיליון).

הלאה ליוון. הימים האחרונים היו שייכים לפנאתינייקוס ואולימפיאקוס. בפנאתינייקוס אלו הבעלים האחים פאבלוס ותנאסיס ג'יאנקופולוס שהחלו מעשית במכירת הקבוצה, חודשיים אחרי שהוכתרה לאלופת אירופה. באולימפיאקוס אלו האחים אנגלופולוס שהחליטו כי אחרי ארבעה וחצי חודשים שלא שילמו משכורות לשחקנים, שלאור המצב הכלכלי והעובדה שהם נדרשים (בשיא חוצפתה של הממשלה!) לשלם מסים כדת וכדין, הם מפסיקים להפעיל את הקבוצה וסוגרים את הבסטה.

אם מחברים את ארבעת הסיפורים האלו, הרי שזהו סיפורו של הכדורסל האירופי. עסק מדשדש. הסיפורים האחרונים תפסו את העין בגלל שמדובר בארבע הקבוצות שהעמידו את התקציבים הגבוהים ביותר ביבשת בעונה האחרונה, וביחד עם צסק"א (עד נפילתה של האחרונה), הביאו לכדורסל האירופי בחמש השנים האחרונות את המושג "מועדון ה-25 מיליון אירו פלוס".

אבל העיסוק בהן מסתיר תמונה יותר רחבה, זו שבה באיטליה הכדורסל הוא ענף בדעיכה; בליגה הספרדית הגדולה והעשירה קבוצות הגיעו העונה לפשיטת רגל ובמקביל כשליש מהקבוצות בליגה פועלות בתקציב מינימום; ברוסיה מנסים עכשיו להציל גם את דינמו מוסקבה מפשיטת רגל, וגם שם בכל המדינה העצומה הזאת מעדיפים להפעיל ליגה של 10 קבוצות כי אין כסף; בטורקיה וביוון יש חורבה אמיתית. קבוצות באירופה משחקות בשלוש ואפילו ארבע מסגרות שונות במקביל כדי לנסות ולהשיג עוד כמה גרושים.

***

מאחר שהכדורסל תמיד היה עסק מפסיד ולא רלוונטי באירופה, והיורוליג מעולם לא קיימה את ההבטחה להפוך פעם לארגון שמתגמל את המשתתפות בו, התחושה היא שהמועדונים הגדולים "זכו" עכשיו במצב הכלכלי כאליבי נוח מאוד לצמצם את הביזנס ולהתאים אותו למידותיו (בכדורגל אלו חוקי הפייננשל פייר-פליי שבאו לעזרת הבעלים, והיו אמורים להרגיע מעט את השוק הפרוע). העובדה שזה קורה במקביל, מעלה תחושה שארבעת המועדונים הגדולים נראים כמי שמסתכלים אחד על השני בסוג של קרטל (שלא תואם מראש), כדי להכשיר לעצמם את הדרך שרצו לעשות כבר מזמן.

בכל מודל בעלות היה איזשהו תירוץ נוח להסביר את השיגעון של הכדורסל, אבל זה מעולם לא היה הסבר כלכלי. מועדון הכדורגל של ריאל מדריד הגדיל את ההכנסות שלו תוך עשור מ-130 מיליון אירו ל-450 מיליון. כנ"ל ברצלונה שכבר נכנסה גם היא למועדון ה-400 מיליון אירו פלוס. אבל במקביל לא נרשמה שום תזוזה במחלקות הכדורסל שלהן, שם ההכנסות תקועות על סעיף חד-ספרתי (בין 6-8 מיליון אירו). אולימפיאקוס? התקציב בכדורסל עבר את ה-30 מיליון, ההכנסות בקושי 7 מיליון אירו. מה תעשה פנאתינייקוס עם בונוס של רבע מיליון אירו מהזכייה ביורוליג? רק הבונוסים שצריך לשלם לשחקנים גבוהים פי כמה. בקיצור, איך שלא מותחים את השמיכה, אין מאיפה לגרד כסף.

בספרד נהנו מחלקות הכדורסל לאורך השנים גם מעניין פוליטי שבו אף נשיא לא רצה להיות זה שיסגור את הברז למחלקות האלו. פלורנטינו פרז (ריאל) או ז'ואן לאפורטה (בזמנו בברצלונה) יודעים שחלק גדול מקולות ה"סוסיוס" בבחירות לנשיאות מורכבים מאנשים שרואים בחשיבות של הכדורסל או בחשיבות של המועדון כישות ספורטיבית שלמה שמורכבת לא רק מכדורגל.

אבל לאורך זמן הדברים מתחילים להיבחן כלכלית. בריאל ובברצלונה מגלים בדו"חות הכספיים האחרונים שאילולא מחלקות הכדורסל, לכל עונה היה אפשר להוסיף רווח תפעולי של 20 מיליון אירו. ונוח יותר לקבל החלטות קשות כשגם ל"סוסיוס" ברור משנה לשנה שהכדורסל הפך לגורם ממשי מאוד במינוסים, לגורם שמקשה על החזר החובות, לגורם שמקשה על תוכניות לטיפול בתשתיות (בברצלונה זנחו את התוכנית לשפץ ולהגדיל את קאמפ נואו). ונוח עוד יותר להכריז על קיצוץ בכדורסל, כשגם במועדון המתחרה חושבים ככה בדיוק.

לגבי מה שקורה ביוון, שם העניינים הם טיפה שונים. המקור שלהם הוא בעיקר בהחלטה של הממשלה להתחיל לנהוג בקבוצות הספורט כמו עסק לכל דבר ולהפסיק להחריג אותן מהגזירות שמוטלות כעת על כלל האזרחים במדינה. לא במפתיע, לאחים ג'יאנקופולוס ואנגלופולוס התחיל להימאס כשהממשלה העלתה באופן גורף את המיסוי על בעלי ההכנסות הגבוהות מ-24% ל-40%, ואפילו החלה לאכוף את זה עד כדי כך שלטענת הבעלים של אולימפיאקוס, "נאלצנו לשלם מסים בגובה 50 מיליון דולר בשנים האחרונות".

באולימפיאקוס התחושה היא שבכל זאת מדובר בספין של הבעלים שמנסים לזכות בכל זאת בקצת הכרה של הרשויות על כך שבימים כל כך מטורפים הם מוכנים להשקיע בקבוצת ספורט. כך שלא צריך להיות מופתעים את הם לא יממשו בסופו של דבר את האיום שלהם לעזוב.

***

מה יהיה בכדורסל האירופי כולו? קבוצות שידעו לאורך השנים לשמור על שפיות ולבנות קבוצות על בסיס ההכנסות - כמו מכבי ת"א או סיינה - ייהנו מן הסתם מהבלגאן הנוכחי. אבל הכדורסל האירופי תמיד נע במעין מחזוריות של כסף שבא והלך, ושחקנים ידעו לנווט את עצמם לפי החלונות שנפתחו ביבשת. כבר עכשיו אפשר לראות שאל הוואקום נכנסת צסק"א מוסקבה, שאחרי שנתיים של קיצוצים מתחילה להחתים שוב שחקנים בכסף עצום (כולל ננאד קרסטיץ' מה-NBA והצעות לשחקנים של אולימפיאקוס).

שחקנים מובילים יגלו בשנה-שנתיים הקרובות שכבר כמעט בלתי אפשרי להשיג חוזים של 1.5 מיליון אירו פלוס. אבל בגדול, הם יודעים גם שפראיירים עם חליפות רק מתחלפים. אם הם לא ידברו יוונית, הם ידברו רוסית או טורקית.

עוד כתבות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות