גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תערוכת הקלינטק: הזדמנויות, חדשנות ופיתוחים מבטיחים

"גלובס" סוקר כמה מהפיתוחים המרכזיים שיוצגו בתערוכה ■ הפוטנציאל לייעול ולחיסכון לא קטן, אלא שללא תמיכה אמיתית ומסודרת מצד המדינה, ישראל תחמיץ את ההזדמנויות הכבירות

קשה להשתחרר מתחושת התסכול, נוכח הטכנולוגיות והחידושים שיציגו עשרות חברות ישראליות בתערוכת הקלינטק ה-15, שנפתחה היום (ג') בגני התערוכה בתל אביב. עשרות משלחות מכל העולם יבואו לראות את החדשנות, להתרשם מהתעוזה ומהמעוף, אולי גם לאמץ חלק מהרעיונות - העולם צועד בצעדי ענק לעידן שבו מים, פחם ונפט יהיו מצרך הרבה פחות מובן מאליו.

ישראל היא שוק קטן; כנראה שלא עליו תקום ותתבסס חברת ענק בתחום הקלינטק. ואולם בעבור החברות המקומיות בתחום, ישראל חייבת להיות דוגמה טכנולוגית לעולם, ולזכות במעמד היוקרתי השמור רק לחוד החנית של ענף כלשהו. בינתיים, ישראל מגמגמת ומפספסת.

חדשות לבקרים מכריזים הפוליטיקאים שהנה, תכף, לא רק נתייבש ממים, אלא גם החשמל ייגמר, ונדרשת התייעלות נרחבת במשק, להחליף מזגנים ומקררים במכשירים שזוללים פחות אנרגיה. לצד תהיות מלאות פאתוס על עתידו של הגז הטבעי ממצרים, הם תולים תקוות בתגליות מאגרי הגז בים התיכון כי מבחינתם, הפתרונות המערכתיים האמיתיים נמצאים רק שם, מתחת לפנס הגדול והמוכר.

בנאומים שהם נושאים מעת לעת בטקסים חגיגיים הם מכירים בחדשנות הישראלית שמסקרנת את העולם, מעלים אותה על נס, מתגאים. אלא שברגעי האמת, כשצריך לקבל החלטות משמעותיות בדיונים עם רשויות אחרות - משרד האוצר ורשות החשמל, לדוגמה - המציאות שנחשפת מורכבת, סיזיפית, ביורוקרטית עד כדי הברחת תעשיינים. הרגולציה זזה לאט. צולעת, זוחלת.

לא מכבר חנכה חברת "ערבה פאואר" את השדה הסולארי הראשון בישראל, בקיבוץ קטורה. חמש שנים שלמות נדרשו לאנשיה להקים את המיזם, שבמקומות אחרים בעולם יכול היה לקום תוך חודשים ספורים. במקרה של "ערבה פאואר", יש לפחות את היכולת להתבשם בתחושת החלוציות. לבאים אחריה, הנחמה הזאת כבר לא תעמוד: הם יצטרכו רגולציה תומכת, מבינה ובעיקר - בוגרת ומתפקדת.

אחד מיועציה המקצועיים של תערוכת הקלינטק ה-15 הוא ד"ר יוסי ענבר, לשעבר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, המתמודד כיום על תפקיד יו"ר רשות המים, במקום אורי שני. "אני רואה את הפיתוחים וזה מתסכל, בעיקר בהיבט של אנרגיה סולארית, בדגש על אנרגיה תרמו-סולארית שלגביה לא השכלנו להתקדם כפי שהיינו צריכים להתקדם, להקים סביבה תשתית למחקר ופיתוח שיאפשרו את קידומה. אבל בסדר, גם לתחום התפלת המים נכנסנו מאוחר. אחרי שנכנסנו, קמה כאן תעשיית ידע שלמה בתחום המים", אמר ענבר.

קירות להפקת חשמל סולארי - החברה: סולאראור

איך זה עובד: פאנלים מיוחדים לחיפוי קירות חיצוניים של מבני משרדים ומגדלים, שיפיקו חשמל סולארי, בדומה לפאנלים פוטו-וולטאיים שעד כה הוצבו על גגות בלבד. לדעת אנשי הסטארט-אפ הישראלי, הפאנלים החדישים יאפשרו חיפוי הולם תוך הבטחה לזרימה של אור טבעי פנימה ובד בבד ייצור של אנרגיה נקייה מקרני השמש. שיטה זו, משוכנעים בסולאראור, תאפשר חיסכון של עד 40% מצריכת האנרגיה במשק, שכן תאפשר את הפעלת הבניינים שיכוסו בפאנלים ואת מכירת החשמל העודף לרשת הארצית. הטכנולוגיה החדישה פותחה בסיוע המדען הראשי במשרד התמ"ת, ובאחרונה הוצגה בתערוכה בגרמניה, וזכתה לעניין רב.

מצלמה לגילוי דליפות גז - החברה: אופגל

איך זה עובד: מצלמה תרמית חדשנית שמיועדת לחשיפת דליפות של מגוון גזים במפעלים, בתעשיות הגז והפטרוכימיה, ובכך לשפר באופן ניכר את רמת הבטיחות של העובדים בהן. פעילות המצלמה מתבססת על טכנולוגיית אינפרא-אדום, תוך שהיא מתרגמת את החום שנפלט מעצמים שונים אל הסביבה המצולמת, ומקרינה את הממצאים החריגים באמצעות תמונת וידאו במסך LCD. לדברי המפתחים מאופגל - חברה בבעלות משותפת של אלביט מערכות ורפאל - המצלמה פועלת בתחום ספקטראלי ועושה שימוש באלגוריתמים חדשניים, שבכוחם לאפשר לה לאתר גם דליפות גז זעירות ולהתריע מפני תאונות אפשריות כבר בשלבים מוקדמים.

טורבינת רוח ביתית - החברה: ישראל ווינד פאואר

איך זה עובד: טורבינה קטנה יחסית, שמאפשרת לייצר חשמל למשקי בית פרטיים ומבני ציבור ממשבי רוח. לטענת המפתחים הישראלים, הטורבינה שקטה ובפעילותה לא יוצרת מפגעי רעש, להביה עשויים פוליאתילן מוקצף - שמקל את משקלה, ולא מכביד באופן ניכר על המבנה שבו היא מותקנת. טורבינת הרוח הביתית כבר הוצבה במקומות ספורים בארץ, ובהם בניין הישיבה בסוסיא. אנשי החברה אומדים את עלות ההשקעה של הצרכן בהתקנת המערכת ב-42 אלף שקל. לדעת המפתחים, בתעריף של 1.60 שקל לקווט"ש ניתן להחזיר את ההשקעה תוך 72 חודשים.

ראש מקלחת חסכוניה - החברה: מערכות אקונולוגיה

איך זה עובד: ראש מקלחת שמחליף צבעים ונועד לאפשר חיסכון במים, בהנחה שארבע דקות מספיקות למתרחץ הממוצע. כך, בתחילת המקלחת ראש הברז מאיר בצבע ירוק, דקה אחת לפני סוף המקלחת הצבע מתחלף לכחול ובזמן שבו יש לסגור את הברז - הואיל וכבר עברו חלפו 4 דקות - צבעו של הראש מתחלף לאדום. במערכות אקונולוגיה מסבירים כי תזמון זמן המקלחת באמצעות צבעים מתאפשר באמצעות נורות LED פנימיות שמופעלות מכוח זרימת המים, ולפיכך לא מצריכות שימוש בסוללות או בכל מקור אנרגיה אחר.

תאורת רחוב סולארית - החברה: לדסאן

איך זה עובד: מערכות תאורה שמאירות גנים ציבוריים, רחובות, בניינים ומוסדות בשעות הלילה - באמצעות אנרגיה סולארית. לעמודי התאורה פאנל סולארי עמיד, עשוי חומרי אל-חלד שעמידים באבק ובמים ומטעינים את המערכת בשעות היום. בשעות הערב המערכת פועלת באופן אוטומטי ומאירה את הסביבה, תוך ניצול האנרגיה הסולארית שנצברה בה במשך היום. אנשי לדסאן מבטיחים ביצועים מהימנים, תוך פיזור אלומת אור חזקה וחסכונית באזורים הרצויים. זאת, תוך הדגשת חזון החברה - להפוך את תאורת הרחוב בישראל לזולה, יעילה וידידותית לסביבה, בדומה למה שדודי השמש עשו למקלחות בארץ.

אפליקציות ירוקות - המפתחים: סטודנטים לעיצוב וטכנולוגיה מאריאל

איך זה עובד: סדרה של יישומים למשחקים "ירוקים", שפותחה בידי סטודנטים מהמרכז לעיצוב ולטכנולוגיה באריאל. היישומים מאפשרים להטמיע בקרב ילדים ובני נוער את ערכי המודעות הסביבתית. עם היישומים נמנים אפליקציה למשחק "מחזור גורלי", שמיועדת לבני 4-7, ונועדה לחדד את מודעותם לחשיבות המחזור ולמיון של פסולת; מילון למושגים ירוקים "יש לי מושג ירוק" לחינוך סביבתי; אפליקציה ייחודית למגדיר צמחים וירטואלי בשם "פרח בר קוד" ומיועדת לשימוש של מטיילים בחיק הטבע, ולהחליף את ביצועיו הטובים של מגדיר הצמחים המיושן, בפלטפורמה קצת יותר חדשנית ורלוונטית.

הפיתוח: מערכת לטיהור זיהומים במים - החברה: מפל

איך זה עובד: מערכת שבבסיסה מיועדת לטיהור שפכים, תוך שימוש ביחידות שצפות מעל השפכים ומחדירות לתוכם בועות עדינות של חמצן. המערכת משמשת כיום שורה של מתקני טיהור בעולם, ובאחרונה שולבה גם במתקן לטיהור שפכים שברמת השרון. במפל אומרים כי המערכת ניתנת ליישום נרחב יותר, גם למקרה של זיהום אקולוגי נרחב בנהרות ובמקווי מים, וזאת בפריסה מהירה שלה, בתוך כיממה.

פאנלים סולאריים לגגות קטנים - החברה: ראלקו אנרגיה

איך זה עובד: מגוון של פאנלים מתוצרת SHARP, CSUN ו-YINGLI, המאפשרים הפקת אנרגיה סולארית בנצילות גבוהה - גם מגגות ששטחם הכולל קטן. ראלקו אנרגיה - שמייצגת בישראל את החברות שמייצרות את הפאנלים החדשים - תציג מבחר מוצרים בתחום, בהם גם פאנלים דו-כיווניים להפקת אנרגיה סולארית, שכן בכוחם לקלוט בשני צדיהם את קרני השמש ולהגדיל משמעותית את היקף הפקת החשמל - מעבר לממוצע של הפקת האנרגיה בפאנלים אחרים שמצויים בשוק.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.6% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"