גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לתכנן בית המקדש השלישי במצפה רמון יכול להיות יפה"

יעקוב טנוס ושרון סיטון, צמד אדריכלים ערבי-יהודי, לא נותנים לגבולות להפריע להם לעבוד ■ בירושלים הם תכננו את המסעדות הכי נחשבות, וברמאללה יש להם לקוחות עם תקציבים בלתי מוגבלים ■ פוליטיקה? "עדיף לא לדעת" ■ דו-קיום

באיזשהו שלב בראיון אני שואלת את שרון סיטון מה הוא עשה בצבא. בכל זאת, עם שותף ערבי, שהוא גם חבר, יש תפקידים שקשה קצת לעכל. "הייתי ג'ובניק", הוא משיב, "היה לי פרופיל נמוך". אבל מה עשית? אני מקשה. "סתם. מחסנאי. במוקטעה". יעקוב טנוס מזדקף. "אולי כדאי שלא תזכירי את זה, אם אנחנו רוצים להמשיך לקבל פרויקטים ברמאללה", הוא צוחק. "אבל זה בסדר", עונה לו סיטון, "כבר התפנינו משם. זה גם לא שהייתי מסתערב. אני בן אדם אחר בכלל".

האמת היא שקשה לחשוד בסיטון במיליטנטיות. בטח אחרי שמנהלים איתו דיון בשאלות של מוסר ושל אג'נדה אדריכלית. ולא שזה בא לו בקלות, כל הדיון הזה. עוד בטלפון, כשאני מציעה להם להתראיין, הוא מקפיד להבהיר, כשם שהבהיר לפני כן לערוץ האדריכלות של אתר Xnet, שהציג את המשרד במסגרת סדרת כתבות על הדור הבא באדריכלות הישראלית, ש"אנחנו לא משרד פוליטי". אבל מה זה בכלל משרד פוליטי? כשמתעקשים לפרק את המונח הזה, מגלים שלסיטון את טנוס יש בהחלט כמה קווים אדומים.

"אף פעם לא הסתכלנו על עצמנו כעל משרד של יהודי וערבי", מצהיר סיטון כשאני מבקשת ממנו להסביר למה הוא מתכוון, "ואף פעם לא הצגנו את עצמנו לפני לקוחות ב'אהלן, אנחנו שרון ויעקוב, אני יהודי והוא ערבי, ואנחנו רוצים לתכנן לכם את הבית'. ואני בכוונה אומר את זה ברמה ילדותית כזאת; זה אף פעם לא היה אישיו".

- זה תמיד אישיו. משפחה יהודית תרגיש פחות בנוח לפנות למשרד ערבי לגמרי, ולהפך. יש משהו אינטימי בתכנון בית, ואתה רוצה איש קשר שידבר בשפה שלך ובמנטליות שלך.

טנוס: "לא אכחיש את זה, ברור שהשילוב שלנו עוזר להגיע לקהל מגוון, אבל לא בגלל זה הקמנו את המשרד. ואגב, גם כשאני נפגש לבד עם לקוחות ערבים, 80% מהשיחה היא בעברית. השפה של הערבים שחיים פה הפכה למאוד מעורבבת".

סיטון מחייך: "וכשזה שנינו יחד, אז מדברים עברית. חוץ מהקטעים שהם מרכלים עליי בערבית".

- הערות מתחת לשפם?

טנוס צוחק: "בכוונה אמרת שפם, כי זה של ערבים?".

- ברור. אבל עזבו את איך שאתם מציגים את עצמכם. השאלה היא מה תהיו מוכנים לתכנן. אם ייכנס למשרד לקוח שיגיד, אתם עושים עבודה מדהימה, בואו לתכנן לי בית בעופרה. תלכו על זה?

טנוס: "יש לנו קווים אדומים".

- וזה סוג של קו אדום?

סיטון: "כן. באותה מידה שלא נלך עם חבורת נערי גבעות שתבקש שנתכנן להם את ההרחבה. תראי, רוב הלקוחות הפכו לחברים שלנו, וסטטיסטית סביר שחלקם אפילו הצביע לישראל ביתנו, אבל אף פעם לא עניין אותי מה הם הצביעו. גם אותך לא, נכון?", הוא פונה לטנוס. "הייתי מעדיף גם לא לדעת", עונה לו טנוס.

- ודאי שמעתם על המאבק סביב שכונת נוף ציון הסמוכה לג'אבל מוכבר. המיליונר הפלסטיני באשר אל-מסרי נאבק על הזכויות במקום מול נציגי המחנה הדתי לאומי, והפסיד.

טנוס: "אנחנו תכננו את הבית ברמאללה לסמיר זרייק, השותף של אל-מסרי".

- נניח שהיו מציעים לכם לתכנן את שלב ב'. זה משנה אם הפונה היה אל-מסרי או איש ימין יהודי?

סיטון: "כל דבר שהוא לא מוסרי - אנחנו לא נעשה. זה כמו שלא נתכנן אף פעם בית זונות. אני באמת מסתכל על זה ברמה הזאת. יש אדריכלים שמתכננים בתי זונות, בהולנד אני מניח. זה עניין של מוסריות חברתית".

- תגדיר מוסר באדריכלות.

סיטון: "אני חושב שזה ברור לכולם".

טנוס מנסה להוריד הילוך: "יש לנו מספיק פרויקטים גם ככה, אנחנו לא צריכים להתעמת עם הדברים האלה. אני מאוד מעריך את אל-מסרי, אבל לא ניכנס לזה".

- לא הבנתי. אם אל-מסרי היה אומר לך, 'זכיתי במכרז, בואו לבנות שם', היית מסרב?

"עם בשאר אל-מסרי הייתי הולך לכל מקום".

- אבל מיליונר סהרורי, שמפנטז על בית המקדש השלישי, לא יכול לבנות עליכם.

סיטון: "זה דווקא מאוד מעניין לעצב את בית המקדש השלישי, השאלה היא איפה. אם צריך למחוק בשביל זה את הר הבית, זה נראה לי ככה לא מוסרי. אבל לתכנן אותו על איזה הר במצפה רמון יכול להיות מאוד יפה".

קייטנת הטיח והבלוק

סיטון, 35, וטנוס, 34, בוגרי בצלאל, הכירו לפני 13 שנה כסטודנטים בני אותו מחזור. שניהם בנים לאבות קבלנים, שבילו את החופשות מבית הספר באתרי בנייה. "הקייטנות של שנינו כללו ערבוב טיח וסחיבת בלוקים", נזכר טנוס. "מהבחינה הזאת, סיפור החיים שלנו די דומה". את החופשות מבצלאל הם כבר בילו יחד בחלטורות של סיוד בתים ושיפוצם.

הבחירה בארכיטקטורה הייתה צעד טבעי לסיטון, שאהב לצייר ותמיד הסתקרן מהעבודה של אבא. אצל טנוס זה היה טיפה יותר מורכב. "אני בא ממשפחה שרובה למדה בטכניון, והיה מובן מאליו שגם אני צריך ללכת לשם. זו הייתה האופציה, או יותר נכון חוסר האופציה. אבא שלי לא רצה שאהיה קבלן. זה חלק מהחינוך הערבי-מזרחי, שרוצה שהילדים יצאו מהנדסים ומדענים, שיהיה להם עתיד הכי טוב שאפשר. כשהתחלתי לחפש מה ללמוד בטכניון, התלהבתי מהארכיטקטורה, אבל הבנתי שאני רוצה ללמוד אותה דווקא בבצלאל".

- ואיך המשפחה הגיבה?

"מהבחירה בארכיטקטורה הם התלהבו, כי זו משפחה של קבלנים ושל בנאים, אבל מאוד לא אהבו את הרעיון של בצלאל. אנחנו משפחה ערבית נוצרית, וכילד שגדל במנזר, התפלל בכל בוקר ולמד בבית הספר הכנסייתי, הבחירה בבצלאל נראתה יותר מדי אמנות, סמים ואלטרנטיבה. זה כמו לצאת מהארון פתאום".

סייד קשוע תיאר בספר "גוף שני יחיד" את פועל הניקיון הערבי שמתקבל לבצלאל ונחשב לאקזוטי בעיני הבחורות והמרצים. לעומתו, גיבור הספר מעדיף להתנער מהזהות הערבית ולהתקבל לבצלאל תחת שם ישראלי אשכנזי. טנוס מציג את האפשרות השלישית: "בבצלאל מאוד רצו שאהיה הבחור האקזוטי, אבל לא הסכמתי לשחק את המשחק הזה".

- מה כולל המשחק הזה?

סיטון: "תמיד צחקנו על איך שסטודנטים ערבים שהולכים על פרויקט שנחשב לאותנטי מקבלים ציונים יותר גבוהים. היינו אומרים ליעקוב, 'צייר את סבתא שלך מלקטת חיטה או משהו כזה, ותראה איך הציון יקפוץ למאה'".

טנוס: "לא שיחקתי לידיים שלהם, ולא הצגתי פרויקט כשאני מנגן על עוד. לא הייתי צריך להיות אקזוטי בשביל הציונים, ולא בשביל בחורות. גיליתי שאני מסתדר גם בלי זה".

- גילית גם שההורים שלך צדקו לגבי בצלאל?

"כל מה שעניין אותי אז זה לשרוד, בטח לא מה שההורים שלי חושבים. נכנסנו לבצלאל בתקופת הזהב שלה. כשראש המחלקה היה זאב דרוקמן, האיש הכי מדהים והאדריכל הכי כריזמטי בעולם. זו הייתה תקופה מאוד קשוחה. סוג של מסגרת צבאית. דדליינים. ביקורות משפילות. בלי דיפלומטיה. להגיד את הדברים בפנים. הפרויקט לא טוב, פשוט לפוצץ לך אותו בפנים כמה הוא לא טוב. ואם הוא טוב, אז אומרים לך, 'בסדר, הפעם עברת, נתפוס אותך בפעם הבאה'", צוחק טנוס. "בדיעבד זה היה שווה את זה".

- למדתם לאתגר את עצמכם.

סיטון: "אנחנו גם חברים וגם מאוד ביקורתיים ורעים זה כלפי זה. אנחנו יודעים באיזו נקודה לגעת כדי להוציא זה מזה את הטוב. מהשנה השלישית הגשנו פרויקטים יחד, והחיבור נתן תוצאות מצוינות. פתאום הציונים שלנו קפצו".

את הפרויקט הראשון שלהם בחיים האמיתיים, הטאפאס בר הירושלמי סול, קיבלו עוד לפני סיום הלימודים, בחופש הגדול שבין שנה רביעית לחמישית. "במהלך הלימודים עבדנו במסעדת קקאו של אייל שני", מספר סיטון, "ומכיוון שהיינו ברמנים מצוינים ומנהלי משמרת לא רעים בכלל, הבעלים של סול ביקשו לגייס אותנו כעובדים למקום החדש. כששאלנו אם יש להם כבר תוכניות ואדריכל, הם אמרו שיש, אבל לחצנו כמו שצריך, והם אמרו 'טוב, אנחנו רק בהתחלה של התכנון, יש לכם 24 שעות להביא לנו משהו. אם זה מעניין, ניקח אתכם'".

טנוס: "נשמע שדחפנו מישהו החוצה, אבל האמת היא שהם לא היו מרוצים מהיחס שקיבלו מהאדריכלים התל אביביים, ומהסקיצות שלנו הם נורא התלהבו. ברמנים כבר לא היינו שם. סול הרוויחו מקום שכל העיר דיברה עליו. אפילו שאנן סטריט (מלהקת הדג נחש) כתב עליו, ועד אז כמעט שלא התייחסו בירושלים לעיצוב של מקומות".

- יש משמעות לזה שגברתם דווקא על תל אביביים.

סיטון: "יש בזה משהו. ההשוואה לתל אביב הייתה אחת הבעיות במירכאות בתחילת הדרך. קיבלנו פניות, ועוד מירושלמים, לתכנן מקום בילוי תל אביבי בירושלים, או שהיו אומרים לנו, האדריכל התל אביבי נתן הצעה כזאת, מה אתם מירושלים, כלומר מהפריפריה, יכולים להציע. תל אביב זו עיר מדהימה, אבל מגוחך לנסות להביא אותה בכוח לכאן".

"לא כאלה בליינים"

לקח שנתיים מסיום הלימודים, עד שעשו השניים את הצעד ופתחו יחד משרד. "ידענו תמיד שאנחנו רוצים לפתוח משרד יחד", אומר טנוס. "היחסים בינינו היו תמיד מצוינים, וראינו עצמנו כסוליסטים ולא כשכירים, אבל היה צריך קצת זמן להתאוורר מהשנה החמישית. המשכנו לעבוד במשרדים כשכירים, ובמקביל פיתחנו פרויקטים פרטיים".

סיטון עבד אצל סרג'יו אסדרבן, וטנוס, שחזר לנצרת אחרי הלימודים בגלל מחלה של אביו, חילק את זמנו בין משרדו של אריה רחמימוב הירושלמי לבין משרד אדריכלים חיפאי שהוא מסרב להסגיר את שמו. "יום אחד ישבתי במשרד בחיפה ושאלתי את עצמי מה אני עושה פה. הבנתי שאני יכול לעשות את הדברים הרבה יותר מעניין ונכון בעצמי. קמתי באמצע היום והלכתי. התקשרתי לשרון ואמרתי לו, בוא נקים משרד יחד. לקח לו קצת יותר זמן, כי היה לו אז ילד קטן ועוד אחד בדרך. חודשיים-שלושה מאותה שיחה, זה קרה".

- היה קשה להשיג לקוחות?

סיטון: "בהתחלה עשינו גם עבודות פחות סקסיות ומגניבות, כמו לטפל ברישיון בנייה של מישהו. אחרי שקיבלנו לעצב את מסעדת קבלייר, שהיא מוסד עם משמעות גדולה בירושלים, הדברים כבר זרמו".

שם המשרד, סטודיו מקומי, שהוקם ב-2005 ומעסיק ארבעה שכירים, נועד להראות את החשיבות שמייחסים השניים להשתלבות בסביבה המאוד ישראלית. "לפעמים לקוחות מגיעים עם קונספט של בית טוסקני או שוויצרי עם גגות רעפים שהפונקציה שלהם לא רלבנטית למזג האוויר הישראלי, והם רוצים את זה רק כי זה יפה", מספר טנוס. "כשמתחילים לדבר איתם על מה שהם באמת זקוקים לו, הם מבינים שכדאי אחרת".

- הלקוחות נותנים קרדיט או שקשה לשכנע אותם?

סיטון: "במחניודה ובצ'קרה, שקמה עוד לפניה (מסעדות ששמותיהן יצאו לפניהן גם בזכות העיצוב) הלכנו על קונספט של מטבח פתוח, שהיה בזמנו מאוד ראשוני. הרעיון הוא שהכול נעשה מול הלקוח כאילו הם ממנגלים בחצר הבית מול האורחים. במחניודה אפילו שטיפת הכלים נעשית מול הסועדים, כי בעלי המקום רצו לקחת את הרעיון עוד צעד קדימה. לא אגיד שבהתחלה זה לא הבהיל אותם, כי זה מאוד חושפני. גם בצ'קרה בעלי המקום הרגישו בהתחלה שזה גדול עליהם וקצת תמוה. אבל בשני המקרים הם האמינו בנו והלכו אחרינו, וכבר במהלך הבנייה הם נרגעו, כי הם הבינו ש'וואלה, השניים האלה בכל זאת מבינים משהו'".

- ואם לקוח עדיין מתעקש שתגשימו את החלום שלו במדויק?

טנוס: "אז נצמיד לו שרטט. לא צריך בן אדם חושב בשביל זה. אם אתה רוצה שנעתיק לך את החלום, אין טעם שנבזבז לך את הזמן. לא מרגש אותנו ליצור במקום שאין בו דיאלוג. ותאמיני לי שאנחנו לא עובדים עם האגו. עשינו שלוש קפיטריות במוזיאון ישראל, שעבר בשנתיים האחרונות שיפוץ מסיבי, ועבדנו תחת אדריכל המוזיאון. ברגע שאתה עובד במקום כזה, כל מה שאתה רוצה זה להבליט את עצמך. אבל אנחנו יודעים לשים את האגו בצד. האתגר שלנו היה להשתלב בהרמוניה מושלמת עם המוזיאון, וזה מה שעשינו".

- מה זאת אומרת?

סיטון: "התנהגות במסעדה שונה מההתנהגות במוזיאון. אתה יותר קולני, התנועות יותר גסות ומהירות, הכי מתבקש היה לצבוע את הקפיטריות בצבע אדום זועק עם פופים, סוג של התפרקות באמצע המסלול, אבל בחרנו בכוונה עיצוב שידבר בשפה של המוזיאון. הקפיטריה הראשונה בכלל הייתה סוג של אתגר. היא משתקפת בבריכה, ואפשר לראות אותה מכל מקום במוזיאון. אם אתה בוחר את השולחן הלא נכון זה יכול להיות קטסטרופה".

- הצלחתם לחיות בהרמוניה גם עם האדריכל?

טנוס: "לגמרי. וראינו את ההתנהלות של אדריכלים אחרים מולו. היו מקרים של התנצחויות".

- אתם מעצבים מקומות בילוי מתוך מחשבה על איך אתם הייתם מבלים בהם?

סיטון: "בסוף זה תמיד מגיע לאני מאמין שלך. איך אני הייתי חי בבית הזה או מבלה במקום הזה. תכננו את השיפוץ שעבר 'האומן 17' בירושלים לפני חמש שנים במעבר מדיסקוטק למגה בר. ואנחנו לא כאלה בליינים - ובטח לא הולכים לפיק-אפ ברים לחפש בחורות. אבל ניסינו לחשוב בראש של סטודנט שמבלה שם היום".

- והצלחתם?

"יש דברים שלא משתנים אף פעם; מה גם שהאומן הוא מקום בילוי כזה שהחבר'ה שבילו שם בגיל 22 חוזרים לבלות בו כבני 35-40. יש ליין לחיילים וליין למבוגרים. תכננו את המקום כך שיהיה ורסטילי".

"לעצב את מעבר הגבול"

ואם כבר הבדלי מנטליות, אי-אפשר שלא להתייחס לשוני שבין בנייה לערבים לבין בנייה ליהודים, ולכך שסיטון וטנוס נדרשו לעשות אקסטרה שיעורי בית כדי להתאים עצמם לתרבות שהם לא מכירים מהבית. אבל כשעובדים הרבה בנצרת ובירושלים, קשה שלא להיחשף לבליל של תרבויות. קחו, למשל, בנייה של בית כשר, הכולל מטבח עם שני כיורים (חלבי ובשרי) ומקום מכובד לנטילת ידיים, ליד פינת האוכל.

סיטון: "אצל לקוחות דתיים הכיור לנטילת ידיים הפך לסוג של מקדש. כמו שבתאילנד יש בכל מקום מקדש בודהה קטן הזה. אנחנו אוהבים להסתיר אותו עם ארונית, כי נראה לנו מגוחך להדגיש את זה. היינו בשוק כשגילינו כמה כסף אנשים היו מוכנים לשלם על קרמיקה ועל כיור כזה".

- אולי זה סוג של סמל סטטוס?

"אין לי מושג".

- לא התעניינת?

וכאן מתערבת מרג', בעלת השביס שעובדת בסטודיו: "כשמארחים שלושים איש לארוחה בשבת, לא רוצים להכניס אותם למטבח".

טנוס: "וליטול ידיים בשירותים, זה אסור לפי ההלכה".

- אני רואה שלמדת יותר מהר מהשותף היהודי שלך.

טנוס צוחק: "אני מאמין שצריך לכבד מנטליות והבדלי תרבות. אנחנו עובדים עם היהודים הכי ערבים ועם הערבים הכי יהודים, ומנסים להראות להם שכדאי לגשר על פערי התרבות בין יהודים לערבים בהרבה דרכים, אבל לא כשזה מגיע לבניית בית. ערבי לא צריך לבנות בית כמו יהודי, כמו שאין סיבה שיהודי יבנה בית ערבי עם קשתות ועם פסיפס בקומה שלישית ברחביה. זה ייראה כמו תפאורה שאין לה שום קשר לסגנון החיים שלו".

- אילו דרישות יש ברמאללה?

טנוס: "מרמאללה פנו אלינו אנשים מהמעמד הגבוה. הם רוצים את הדברים הכי יוקרתיים ומתקדמים. הכי סמארט האוס. העבודה שם היא מדהימה".

- עם תקציב בלתי מוגבל?

"זה הכי מפחיד שיש תקציב בלתי מוגבל, כי אתה לא יודע מתי להפסיק ולאן אתה רוצה לקחת את הדברים. בתוך חצי שנה הטכנולוגיה משתנה, ואתה בבעיה מול הלקוח שמצפה להכי מעודכן שיש. מה שבאמת מרשים בבנייה ברמאללה זה הנסיעות אליה. עיר סטייל תל אביב שנות ה-80 שהיא אתר בנייה אחד גדול, אבל ברמת היי-טק. גיליתי את רמאללה מחדש אחרי האינתיפאדה, ואני מבלה שם יותר מאשר בכל מקום אחר. המועדונים שם ברמה הכי גבוהה שיש".

- יכול להיות שההכרזה על מדינה פלסטינית תתקע את הפרויקטים שלכם שם? יהיה קשה לעבור.

"למה? במקום להציג לחיילת תעודת זהות, אני אציג לה דרכון. יש לי חברים שעובדים בירדן ובמצרים וחוזרים לישראל בכל סוף שבוע. זה הרבה יותר פשוט ממה שנדמה".

- מה לגבי בתים פרטיים - זה רק לעשירים או שאתם עובדים גם עם משפחות ממוצעות?

סיטון: "אנחנו עובדים עם זוגות צעירים בלי הרבה כסף. לקחת חומרים זולים יחסית ולהוציא מהם את המקסימום מרתק אותנו אפילו יותר מאשר לקבל תקציב אין-סופי".

- למי בכלל יש כסף לשיפוץ עם מחירי הנדל"ן?

טנוס: "את הבית קונים במשכנתה של הבנק, ואת הכסף הפרטי שומרים לשיפוץ. דווקא משקיעים היום הרבה כסף בתכנון הבית, כדי שאם ימכרו אותו פעם, הוא יהיה שווה יותר".

- זו תקופה נורא מלחיצה עבור מי שמשפץ, אתם ודאי מתפקדים גם כחצי פסיכולוגים.

סיטון: "זה קורה הרבה. זוגות רבים המון בזמן השיפוץ. חבר שלנו, גם הוא אדריכל, היה הולך עם הבעל לבחור קרמיקה, ואחרי שסיכמו על כמה דברים הוא היה מגיע עם האישה לאותה חנות ואומר לה על כל אחת מהבחירות של הבעל, 'את זה בעלך לא אהב', והיא מיד הייתה רוצה דווקא את זה. רק ככה הוא הצליח לסגור הסכמה של שניהם על הדברים".

- הם בטח חיים באושר בבית החדש. איזה פרויקט יהיה בגדר הגשמת חלום מבחינתכם?

סיטון: "אצטדיון כדורגל. חמישים אלף איש במקום אחד, את יודעת כמה אנרגיות יש בזה? וגם בית על הים".

טנוס: "אני מאוד רוצה לעצב את מעבר הגבול בין רמאללה לישראל".

- מה תעשה כדי שהוא יהיה יותר ידידותי?

סיטון צוחק: "הוא יתכנן דיוטי פרי"; אבל טנוס דווקא רציני: "הייתי עושה את זה הכי נעים ורך, הכי חוויה מתקנת".

- מחסום עדיין נשאר מחסום.

"כמו שבכל בית יש דלת וחלון, אבל כל אחד עושה אותם אחרת".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%