גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חג הסרטים הירושלמי: מספר המלצות לסרטים הבולטים בפסטיבל

פסטיבל הקולנוע ירושלים, שייפתח מחר (ה'), מציע מגוון מעניין של סרטים ■ להבדיל משנים עברו, השנה יינתן ביטוי רחב לסרטים בעלי אופי פוליטי-חברתי ■ לגזור ולשמור

אוצרות של ממש ניתן למצוא בפסטיבל הקולנוע ירושלים, שייפתח מחר (ה') בבריכת הסולטן בהקרנה חגיגית של הסרט "סופר 8" שביים ג'יי ג'יי אברמס והפיק סטיבן שפילברג. תוכנית הפסטיבל מציעה אסופה מגוונת, מעניינת, של סרטים, רובם הגדול שונים בתכלית מסרט הפתיחה - סרט מדע בדיוני לכל המשפחה, המסתמן כשובר קופות הוליוודי עתידי.

השנה יציג הפסטיבל לא מעט סרטים בעלי אופי פוליטי-חברתי, וזוהי בשורה משמחת עבור פסטיבל שעד כה לא הביע עמדה חברתית מובהקת, ובוודאי שלא חתר לאמירה שכזו.

בפסטיבל יתארח הבמאי האיראני הגולה עלי סמאדי אהדי, שיציג את סרטו "הגל הירוק" - סרט אנימציה חצי תיעודי שנוצר בעקבות המאבק הציבורי באיראן לאחר הבחירות האחרונות, שקם בעקבות החשד, המוצדק ככל הנראה, לזיוף תוצאות על ידי אנשיו של אחמדינג'אד. המאבק אמנם נכשל, אך הוא הביא להתעוררות בקרב מדינות מוסלמיות שכנות, כמו סוריה, מצרים ולוב, שאזרחיהן קצו בחיים תחת משטר דיכוי.

בימאי איראני אחר, ג'אפר פנהי, שסרטיו "זהוב ארגמן" ו"המראה" יוקרנו בפסטיבל, לא יכבד את הפסטיבל בנוכחותו, בשל עונש מאסר שנגזר עליו לא מכבר בעקבות תמיכתו במאבק האזרחי של עמו. לכשישוחרר, יהיה פנהי עדיין כלוא: נאסר עליו לביים סרטים למשך 20 שנה, וכמו כן נגזר עליו שלא להתראיין לכלי התקשורת.

סרט נוסף (עליו נרחיב בהמשך) הוא "טעמה המר של החירות" - סרט תיעודי חשוב ועצוב במיוחד, על עיתונאית אמיצה במיוחד שהקדישה וסיכנה את חייה למען עתיד טוב יותר לאזרחים ברוסיה ובמדינות בריה"מ לשעבר. זוהי העיתונאית אנה פוליטקובסקיה, שנרצחה, כמו רבים מעמיתיה, על רקע הביקורת הנוקבת שמתחה על השלטונות, כשהיא מפנה אצבע מאשימה לעבר ולדימיר פוטין.

"הפסטיבל השנה הוא אחד הטובים בהיסטוריה של הפסטיבל, אם לא הטוב ביותר", אומר ל"גלובס" אבינועם חרפק, המנהל האמנותי של פסטיבל הקולנוע ירושלים מיום היווסדו - השבוע לפני 28 שנים.

חרפק, אשר בדרך כלל מסתייג מהצהרות מן הסוג הזה, מתגאה במיוחד בסרטים שאך לא מכבר זכו בפרסים בפסטיבלים קאן וברלין, וממליץ שלא לפספס את "הסוס מטורינו", יצירת מופת, לדבריו. "הסוס מטורינו" זיכה את יוצרו, הבמאי ההונגרי הוותיק בלה טאר (Bela Tarr), בפרס דב הכסף בפסטיבל ברלין האחרון. טאר יהיה אורח הפסטיבל ובמהלכו יוענק לו פרס על מפעל חיים בקולנוע.

עיקר תשומת הלב תהיה נתונה לסרטים הישראליים המשתתפים בפסטיבל, ולמעשה אפשר לומר כי עונת הסרטים הישראליים נפתחת זה עתה. 11 סרטים ישראליים חדשים מתמודדים על פרס הסרט העלילתי הטוב ביותר, 21 סרטים תיעודיים חדשים מתמודדים על פרס דומה. חלקם ייצאו בתקופה הקרובה לבתי הקולנוע, ויש לשער כי הבולטים שבהם כמו "אודם" יתמודדו על פרס אופיר.

לפניכם כמה מהסרטים המומלצים בפסטיבל:

"מתאים לג'ק"

בימוי: מליסה טאס. אוסטרליה, 2010

הכינו את הממחטות: יש בסרט רגעים כל-כך מרגשים, שפשוט אין אפשרות להימנע מכך. הסרט מתחיל באחר צהריים שגרתי בחייהם של מליסה ודיויד: מליסה מתלווה לבנה, ג'ק בן התשע, לפארק. בעלה דיויד, ארכיטקט מצליח, שוכב עם המאהבת. מליסה חשבה שדיויד בעבודה כשהתקשרה אליו בהיסטריה, לאחר שג'ק חש ברע והובהל לבית החולים, שם הרופאים אבחנו אצלו לוקמיה.

דיויד מגיע באיחור של כמה שעות לחדר במחלקה אונקולוגית ילדים, שם מאושפז ג'ק, ושם ממתינה אשתו הנבגדת. מליסה מגלה שדיויד הוא בוגד סדרתי, שמעולם לא היה נאמן. אך מה שהרס את חיי הנישואין שלה עלול להציל את בנה, אם יתגלה כי לדיויד ולאחת מבין המאהבות שלו נולד ילד שתרומת מח עצם שלו יכולה להציל את חיי בנה.

פין, נער כבן גילו של ג'ק, שוכב במיטה הסמוכה, המעוצבת כאונייה. קונור, אביו של פין, בנה אותה בעצמו. קונור נמצא שם, ליד בנו, כל הזמן. מפליג עם בנו למסעות דמיוניים, למחוזות פנטסטיים, הרחק מהגורל האכזר שמאיים לדפוק על הדלת, או כמו שפין מספר לג'ק: ילדים שעומדים למות מקבלים למיטת בית החולים פלייסטיישן חדיש. ג'יימס נסבית' הנהדר, בתפקיד קונור, הוא הליהוק המושלם לסרט. בעצם, לכל סרט.

את התסריט המבריק כתבו לין רניו ודיוויד פרקר, שגם צילם וגם היה שותף להפקה.

"זהוב ארגמן"

בימוי: ג'פר פנהי. איראן, 2003

סרטו הלפני אחרון של פנהי. אם גורלו לא ישתנה, יהיה זה סרטו הלפני אחרון בגלגול החיים הזה. בדיוק כמו אנה פוליטקובסקיה, פנהי סירב לעזוב את מולדתו, והוא שילם את המחיר הכבד. לפחות הוא חי, אם אפשר לקרוא לחיים בכלא, או לחיים בלי יצירה, חיים. אך פנהי מוכן היה לשלם את המחיר, הידוע מראש, עבור העקרונות שלו.

גיבור הסרט "זהוב ארגמן" הוא הוסיין, פצוע מלחמת איראן-עיראק שעובד למחייתו כשליח פיצה. עני ולא מוערך, הוא חש כאזרח סוג ב'. משם ועד לניסיון שוד של חנות תכשיטים, הדרך קצרה, ידועה, ובלתי נמנעת.

סצנת הפתיחה, שהיא שיאו העלילתי של הסרט, מופתית. את התסריט כתב עבאס קירוסטאמי.

"טעמה המר של החירות"

בימוי: מרינה גודובסקאיה. רוסיה/ארה"ב, 2011

היא הייתה עיתונאית אמיצה. היא שימשה כקולם הבודד של קורבנות מלחמה, של אזרחים מדוכאים ושל שוחרי החופש ברוסיה של ימינו. היא ביקרה בחריפות ובפרטנות את משטרו של ולדימיר פוטין, והיא שילמה על כך בחייה. ב-7 באוקטובר 2006, יום הולדתו של פוטין, אנה פוליטקובסקיה נורתה בראשה בפתח ביתה שבמרכז מוסקווה.

התיעוד הוא נדיר. פוליטקובסקיה לא ששה לקרבתן של מצלמות. אלמלא הייתה הבימאית חברתה, כנראה שלא היינו זוכים להצצה אישית, אותנטית, אל חייה ועולמה של העיתונאית הרגישה והקשוחה, שמתגלה כטיפוס רומנטי ושמח, חרף האיומים על חייה והמראות הקשים שאליהם נחשפה במסלול המקצועי שבחרה. מראות שאותם תיארה היטב, למורת רוחם של הממשלה ושל קולגות שטענו נגדה כי הפכה רגשנית כלפי הצ'צ'נים.

אחד העיתונאיים שהתראיינו לסרט, העלה את הטענה המקורית כי בשל היותה אישה, הכתיבה שלה סובייקטיבית: "נשים עיתונאיות לא יכולות לסקר מלחמה כיוון שהן נעשות אמפתיות כלפי הנפגעים", אמר זה.

והיו גם עיתונאים מסוג שונה: "הרצח של אנה פוליטקובסקיה חתם את ז'אנר כתבות התחקיר, שגם כך הוא כמעט איננו קיים", אומר קולגה של פוליטקובסקיה בפתחו של הסרט, ומוסיף כי "לא תהיה עוד כתבת תחקיר בתקשורת הרוסית בזמן הקרוב. זה פשוט הפך להיות מסוכן".

האם ידעה פוליטקובסקיה כי סופה קרב? ניתן להניח שכן. בספרה "רוסיה של פוטין" (הוצאת "כתר", 2009), כותבת פוליטקובסקיה על עמיתיה שחוסלו, כמו גם על אנשי אופוזיציה שביקשו עתיד טוב יותר לרוסיה: "רוסיה זכתה ביציבות. זוהי יציבות מפלצתית שתחתיה איש אינו מחפש את הצדק בבתי המשפט, ואלה מתהדרים בתמיכתם בשלטונות ובהתרפסות לפניהם. אף אדם בעל שכל ישר אינו מבקש עוד הגנה במוסדות אשר הופקדו לשמור על החוק והסדר, כי אלה מושחתים כולם. חוק הלינץ' הוא פקודת היום. כך אנשים חושבים וכך הם פועלים. עין תחת עין, שן תחת שן".

"מלח הארץ"

בימוי: רוני בארי. ישראל, 2010

במהלך הפסטיבל יוקרנו שלושה מקבצי סרטים קצרים, שיוצריהם מתמודדים על פרס הסרט הקצר הטוב ביותר. קשה שלא להשתומם לנוכח הבחירות האמנותיות בקטגוריית הסרטים הקצרים. 9 מתוך 16 הסרטים, מקורם בבתי ספר ירושלמים (6 מ"סם שפיגל", 3 מ"מעלה"). מאוניברסיטת תל-אביב התקבלו שני סרטים. מבית ברל - סרט אחד. ממכללת ספיר - גם סרט אחד בלבד.

כל העניין הזה מצער מאוד, בעיקר משום שסרטים טובים מאלה שבתוכנייה לא התקבלו. לא כולם, חלק. הצער נובע גם מכך שמדובר ביוצרים בראשית דרכם, ואפשרויות החשיפה של סרטי הגמר שלהם מוגבלות. בוגרי בתי ספר לקולנוע יכולים להתנחם בכך שבאוקטובר יתקיים פסטיבל הסרטים בחיפה. ובחיפה לא פועלים בתי ספר לקולנוע.

כיוון שרובכם לא נסעתם לפסטיבל "קולנוע דרום" שהתקיים בחודש שעבר בשדרות, הנה המלצה נוספת על אחד הסרטים הטובים שהוקרנו שם, ושיוקרן בפסטיבל בירושלים. "מלח הארץ", שכתבה ביימה והפיקה רוני בארי. סרט על ישראלים העובדים בחו"ל כרוכלים. בארי התמקדה בסיפורם של אלה המאיישים דוכנים בקניונים, מונעים על-ידי אמביציה לעשיית כסף ונעזרים בכלים שאותם רכשו במדינת האם: חוצפה ישראלית ואגרסיביות. התסריט האינטליגנטי והמורכב שכתבה בארי נוגע ברבדים העמוקים - המחיר שמשלמים הצעירים הישראלים על הבחירות שלהם. צו.

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?