גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אינטל פספסה את הטאבלטים, אבל עוד לא מאוחר"

דדי פרלמוטר, סגן נשיא בכיר באינטל ומי שעשוי להיות המנכ"ל הבא של החברה ששוויה 120 מיליארד דולר, סבור כי היא עדיין לא איחרה את הרכבת של עולם המחשוב החדש

התקופה הנוכחית סוערת בעולם השבבים בכלל ובאינטל בפרט, כחברת הענק שהובילה את התחום בעשרות השנים האחרונות. על דדי פרלמוטר (57), סגן נשיא בכיר שמנהל את קבוצת הארכיטקטורה בחברה, סימני התקופה לא נראים - לפחות כלפי חוץ. הוא נכנס לחדר הישיבות במשרדי החברה בפתח תקווה עם ג'ינס, חולצת טי-שירט וסנדלים, ומרגיש מספיק בבית כדי להרים את רגליו על הכיסא שליד. למרות שהוא נמצא במרחק נגיעה מכיסא המנכ"ל של אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות והשמרניות בעולם, הוא רחוק מאוד מהקודים של אמריקה התאגידית.

המרחק הזה - שגדול כמעט כמו המרחק שבין פתח תקווה למטה החברה בעמק הסיליקון - הוא זה שעשוי להכריע בשאלת מינויו של פרלמוטר למנכ"ל כאשר פול אוטליני יפרוש. לפרלמוטר יש תשובה מוכנה כשהוא נשאל לגבי הסיכויים שינהל את החברה, ששווי השוק שלה הוא 120 מיליארד דולר. "תמיד התרכזתי בתפקיד הנוכחי ולא בתפקיד הבא", הוא אומר, "גם להגיע לתפקיד שלי וגם לראות את מרכז הפיתוח בחיפה, ששם צמחתי, הופך למרכזי עבור אינטל - לא היה דבר טריוויאלי. כמו בעבר, גם היום אני לא נותן לספקולציות להפריע בביצוע התפקידים שלי".

וזה לא קל למלא את התפקיד שלו, לפחות לא כרגע. תחום האחריות של פרלמוטר כולל כמעט את כל המוצרים של אינטל מלבד התוכנה והזיכרונות - כלומר, מעבדים וערכות שבבים לתחומי תקשורת, התקני מחשוב שונים, ניידים ונייחים, שרתים ואחרים.

פרלמוטר אחראי על 12.2 מיליארד דולר מההכנסות הרבעוניות של החברה - 95% מההכנסות הכוללות של החברה, שמכירותיה השנה יהיו 53 מיליארד דולר.

למרות שהתחומים הרלבנטיים לנושאי הניידות והתקשורת הם חלק קטן בלבד מתמהיל ההכנסות שתחת אחריותו של פרלמוטר - כמה מאות מיליוני דולרים - משקלם הסגולי גדול בהרבה, לפחות מבחינת תדמית החברה.

אינטל, כך נראה, נרדמה בשמירה בתחום: בעוד שבשוק המחשוב המסורתי היא המשיכה להוביל, בעולם המחשוב החדש, זה שבו טלפון הוא גם מחשב, וההגדרה הבסיסית של המחשב השתנתה, היא לא חלק עיקרי. מדבקת ה-Intel Inside, שתמיד סימלה שהטכנולוגיה שלה בפנים, לא אומרת דבר למשתמשי הטאבלטים והסמארטפונים.

"נכון", מודה פרלמוטר, "יש לנו עבודה רבה בנושא התקני המחשוב החדשים. עלינו עוד להוכיח שאנחנו יכולים להתחרות בשוק הזה כמו בשווקים האחרים. מרחב המחשוב החדש שינה את הכללים, ואנחנו צריכים להמשיך להתחרות בתהליך שלא יהיה פשוט בשנים הקרובות".

מלחמה מול ARM

לאינטל, שבמשך השנים הדירה את רגליה מרצון או בלית ברירה משוק הטלפונים הניידים, יש חסרון ממשי. מי שמספקת את המנוע לתחרות מולה היא ARM הבריטית, ספקית טכנולוגיות וארכיטקטורת מחשוב שונה משל אינטל, שמתאימה יותר לסביבה הניידת מבחינת צריכת אנרגיה וזמן עבודה.

ענקיות השבבים כגון TI, Nvidia, קוואלקום ואחרות, יוצרות באמצעות הטכנולוגיה של ARM אלטרנטיביות ראויות לאינטל שמשולבות בטלפונים ניידים ובטאבלטים.

התגובה של פרלמוטר לשאלות הנוגעות לחסרון של אינטל נשמעת כמו הכאה על חטא. "זו עובדה, אין היום טאבלטים וסמארטפונים רבים שמבוססים על אינטל", הוא מודה, "האתגר שלנו הוא להוכיח שגם אם יש אלטרנטיבה למחשב האישי, זה לא אומר שיש אלטרנטיבה לאינטל.

"ייתכן שפספסנו בעניין התחזיות לעולם המחשוב החדש, אבל ההיסטוריה מוכיחה שמי שמגיע ראשון הוא לא בהכרח זה שינצח, ומצבנו ייבחן בשנה-שנתיים הקרובות. אם בעוד שלוש שנים לא יהיה לנו כלום - אז באמת איחרנו את הרכבת. עדיין מוקדם לומר מי יהיה המנצח בתחום, והקלפים עדיין פתוחים".

ברמה האסטרטגית משיבה אינטל מלחמה בשתי חזיתות. הפעילות הראשונה היא בחיזוק מעמד המחשב האישי. החברה הכריזה לפני מספר שבועות בכנס Computex על סגמנט חדש של מחשבים אליהם היא מייעדת את מעבדיה, שנקרא Ultrabook, ומזכיר מבחינת המראה את ה-Macbook Air. אינטל מאמינה כי בתוך שנתיים, 40% מהמחשבים הניידים שיימכרו יהיו דומים לכך.

"כאשר המחשב האישי ייראה כך ויהיה מספיק זול ומחובר תמידית לרשת, הרבה אנשים ירצו לרכוש אותו", משוכנע פרלמוטר, שמסתובב בעצמו עם מקבוק של אפל, שמבוסס על מעבד אינטל.

אינטל אף הכריזה לאחרונה על גרסת מעבדי Atom שמיועדים לטאבלטים, והיא מתחילה לדחוף מוצרים שמיועדים לסגמנט מוצרים זה כבר למספר דגמים כגון אלו של Asus ולנובו.

"יש לנו עוד מוצרים שמיועדים לשוק זה, ויש לנו מה להוכיח. אבל הצלחת העבר לא מוכיחה את הצלחת העתיד", אומר פרלמוטר, "זה רלבנטי לעתיד החברה, כי אינטל צריכה לגדול מעבר למחשבים האישיים".

תשובה אחרת מגיעה באמצעות אותו מרחב טכנולוגי שאינטל מכירה כבר יותר מ-30 שנה - פרוסת הסיליקון. לפני כחודשיים הודיעה החברה על מהפך אמיתי באופן ייצור השבבים. אינטל תעבור לייצר את הדור הבא של השבבים ב-2012 בליטוגרפיה - כלומר, תהליך יצירת הטרנזיסטורים על גבי מצע הסיליקון - של 22 ננומטר, תוך יישום טכנולוגיה (Tri-Gate) שבה הטרנזיסטור יעביר את הזרם בשלושה ממדים במקום באופן שטוח עד כה.

כך, אינטל משפרת ביצועים ומפחיתה את צריכת האנרגיה. זה לא רק שינוי קוסמטי, יש כאן מהפך אמיתי בדרך החשיבה. העברת הזרם מקצה אחד של הטרנזיסטור - שיש מיליארד כמוהו על מעבד מתקדם - לקצה האחר, תהיה הרבה יותר יעילה ותתפוס פחות מקום על שטח הנדל"ן של פיסת הסיליקון.

ההישג הטכנולוגי המרכזי הוא מעניין במיוחד. אינטל תשיג כך הפחתה ניכרת בדליפת המתח החשמלי כאשר הטרנזיסטור אינו פעיל (כלומר לא עובר בו זרם). לטענת החברה, צריכת הזרם יורדת פי 10, כך שתשאף לאפס - וכאן אינטל נותנת קונטרה לנקודה החזקה של ARM. "הפיתוח מיועד לכל תחום המוצרים שלנו, החל ממעבדים ניידים וכלה באלו שמתאימים לשרתים, אך המוצרים הראשונים יהיו בתחום הניידים", אומר פרלמוטר.

ב-ARM טענו באחרונה שאתם מכוונים לשרתים. זה נכון?

"מה הם יודעים על הטכנולוגיה של אינטל? הם טועים טעות חמורה, אבל אין לי בעיה, שימשיכו לחשוב כך".

תחנות בקריירה של פרלמוטר באינטל

הצטרף ב-1980 למרכז הפיתוח של החברה בחיפה, לאחר שסיים תואר ראשון בהנדסת אלקטרוניקה בטכניון

הוביל צוותי פיתוח במעבד ה-387

מנהל מרכז הפיתוח בחיפה

מנכ"ל חטיבת מעבדים בסיסיים

סגן נשיא בקבוצת מוצרי המעבדים

סגן נשיא ומנכ"ל קבוצת הפלטפורמות הניידות

סגן נשיא ומנכ"ל קבוצת הניידות

סגן נשיא בכיר ומנכ"ל

קבוצת הארכיטקטורה

התחנה הבאה - מנכ"ל החברה?

ה-WiMAX כבר לא מפותח בחיפה

סימן שאלה בחברה, שנמצא בתחום האחריות של דדי פרלמוטר, הוא בצד תשתיות התקשורת הסלולריות. אינטל הימרה על טכנולוגיית ה-WiMAX כמי שתוביל את הדור הבא של התקשורת הסלולרית להתקני מחשוב ניידים. אלא שהיא לא הימרה נכון, ונכשלה. כדי לאזן את המצב רכשה החברה את חטיבת הפתרונות האלחוטיים של אינפיניון תמורת 1.2 מיליארד דולר. "ההימור על WiMAX היה גדול אך לא התממש כמו שחשבנו. נמשיך עם WiMAX, אך נפתח גם LTE", אומר פרלמוטר.

מרכז הפיתוח המרכזי של אינטל בתחום ה-WiMAX הוא זה שבחיפה. קבוצה גדולה של מפתחים עבדה שם על טכנולוגיית התקשורת של הדור הבא, אך לא עוד. "הסטנו את הקבוצה בחיפה לעשות דברים אחרים בתחומי הקישוריות ותקשורת אלחוטית ברשתות ארגוניות", אומר פרלמוטר. "ביטלנו פרויקטים והעברנו אנשים מאגף לאגף לא פעם בעבר, זה טבעי ואני לא רואה את זה כמשהו יוצא דופן. יש מספיק עבודה. לא פיטרנו איש".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?