החשמל צפוי להתייקר שוב ב-2012; הפחתת הבלו רק השנה

אושרה הפחתת הבלו על הדלק לייצור חשמל עד סוף 2011 בלבד ■ גפני: "יערך דיון נוסף בעניין לקראת התייקרות צפויה ב- 2012" ■ "פתאום החליטו באוצר וברשות המיסים שיש כסף לחלוקה"

ועדת הכספים אישרה היום (ד') את צו האוצר בעניין הפחתת הבלו על הדלק בשיעור של 69% על הדלק המשמש להפקת חשמל, ההפחתה תקפה עד סוף שנת 2011. מטרת הצו להביא להפחתת הוצאות חברת החשמל במסגרת ייצור החשמל באמצעות שריפת דלקים יקרים, עקב הפסקת אספקת הגז המצרי לישראל, החל מפברואר 2011.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הודיע כי בחודש נובמבר, יקיים דיון נוסף בעניין, על-מנת לבחון הפחתה נוספת של הבלו גם ב-2012, עקב התייקרות צפויה של מחירי החשמל בעקבות התגברות השימוש באנרגיות חלופיות (דלקים) לייצור החשמל.

סמנכ"ל בכיר תכנון וכלכלה ברשות המיסים, ערן יעקב, ציין "הצו רטרואקטיבי ונועד להפחית את הבלו על הדלקים לייצור חשמל, החל מחודש פברואר 2011, עת הופסקה לראשונה אספקת הגז המצרי" עקב הפגיעה בצינור הגז בסיני. "בכך מתכוונת המדינה להפחית את הוצאותיה של חברת החשמל בהפקת החשמל, שעלו ב- 20% עקב השימוש באנרגיה חלופית לייצור החשמל - דלקים במקום גז", אמר.

יעקב ציין כמו כן, שעלות ההפחתה למדינה נאמדת ב- 1.5 מיליארד שקל בשנה. "ההפחתה תקפה עד סוף 2011 ונקבעה עבור כמות דלקים מקסימאלית של 650 אלף טון", אמר.

יו"ר רשות החשמל, אמנון שפירה, אישר כי אכן הוצאות חברת החשמל עלו ב- 20% עקב שריפת דלקים יקרים לצורך ייצור החשמל בעקבות הפסקת אספקת הגז המצרי".

מנהלת מינהל הדלקים בחברת החשמל, דינה בירן, ציינה בסיכום הדיון, כי "חברת החשמל מעריכה שב- 2012 תגדל צריכת הסולר ודלקים לצורך הפקת חשמל, כיוון שאספקת הגז הן ממצרים והן ממאגרי הגז בישראל צפויה לפחות במידה ניכרת".

"פתאום החליטו שיש 1.5 מיליארד שקל לחלוקה"

ח"כ שי חרמש מקדימה הביע ביקורת ואמר "פתאום החליטו באוצר וברשות המיסים שיש 1.5 מיליארד שקל לחלוקה ומחליטים להפנותם להורדת תעריפי החשמל, במקום להניח אותם על שולחן הדיון הציבורי ולבחון מה יסייע יותר להורדת הנטל מאזרחי המדינה".

חרמש הוסיף שהפחתת תעריפי החשמל תיטיב במידה רבה דווקא עם הצבא ועם התעשייה ופחות עם האזרחים. "אם רוצים להיטיב באמת עם אזרחי המדינה, שיפנו את 1.5 מיליארד השקל להוזלת תעריפי המים או לתחומים אחרים. הוועדה אינה צריכה לקבל את תכתיבי האוצר, כיצד להקל על הנטל האזרחי".

ח"כ פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו, טענה אף היא, ש"אם כבר מבקשים להוריד את הנטל האזרחי - יש עדיפות לסבסוד מעונות יום וצהרונים וכן הוזלת שירותים נוספים הניתנים לשכבות מצוקה".