נעילה מעורבת באירופה; המדדים עלו עד 7% השבוע

ההודעה בדבר דחיית ההחלטה על סיוע נוסף ליוון, השפיעה על המסחר ■ ברקע: פגישת שרי האוצר של האירופה ■ מניות הפיננסים נטו לעליות על רקע הזרמת ההון לבנקים באירופה

בורסות אירופה ננעלו היום (ו') במגמה מעורבת עם נטייה לעליות, בהובלת מניות הבנקים - לאחר מסחר במגמה חיובית לאורך מרבית היום, על רקע ההודעה מפגישת שרי האוצר של האיחוד האירופי כי ההחלטה בדבר סיוע כספי נוסף ליוון - תתקבל רק בחודש אוקטובר. ברקע, עוד התעודדו המשקיעים מהמהלך המשולב הדרמטי עליו נודע אתמול, בהודעה שהבנק המרכזי האירופי (ECB) ישתף פעולה עם הפדרל ריזרב האמריקני (והבנקים המרכזיים של אנגליה, יפן ושוויץ) וילווה יתרות דולריות למספר בנקים בגוש האירו, כדי להגדיל את יתרותיהם ולהזרים אשראי נוסף לשווקים. בתוך כך, נשאו המשקיעים עיניהם, כאמור, לעבר פגישת שרי האוצר של האיחוד האירופי (פירוט בהמשך).

בסיום המסחר ננעל מדד הפוטסי בעליות של 0.58% והדאקס הוסיף לערכו 1.18%. מנגד, איבד הקאק 0.5% מערכו. בסיכום שבועי, הוסיף הפוטסי 2.9% לערכו, הקאק 1.8% ואילו הדאקס קפץ ב-6.9% בסיכום השבוע.

"לפני שאנחנו מצפים לאיחוד באירופה, חשוב שהממשלה בגרמניה תתאחד סביב מתווה ספציפי לפיתרון", טוען סטפן פופ (Stephen Pop), מנהל השקעות ב-Spotlight Ideas. "אחדות כלל-אירופאית סביב הרעיונות לפיתרון המשבר היא חשוב, אולם יש מדינות - דוגמת גרמניה - שההשתתפות שלהן בחילוץ יוון היא פשוט חיונית".

כאמור, במוקד היום המסחר עמדה פגישת שרי האוצר של האיחוד האירופי בורשה, פולין, בכדי לדון בסוגיית משבר החובות הריבוניים באירופה, בדגש על יוון - אשר הולכת ומתקרבת להכרזה על חדלות פירעון, לאחר שביקורות אחרונות של נציגי ה-ECB וקרן המטבע הבינלאומית חזרו עם רשמים מדאיגים בנוגע ליכולתה של ממשלת יוון להחיל צעדי צנע נוספים, ובמקביל לשמור על צמיחה גבוהה. גם שר האוצר האמריקני טימותי גייתנר, הצטרף היום לפגישה וצפוי להציע לשרי האוצר באיחוד האירופי להקים קרן חילוץ אירופאית ממנופת, על פי מודל נועז שנוסה בארה"ב במהלך משבר המשכנתאות ב-2008.

על פי דיווח ב-CNBC, גייתנר מעוניין להציע את מודל קרן ה-TALF שהוקמה בארה"ב (קרן הלוואות המגובה בנכסים - Term Asset-Backed Securities Loan Facility). הקרן הוקמה על ידי הפדרל ריזרב ומשרד האוצר האמריקני במהלך משבר המשכנתאות של 2008, כדי לתמרץ את שוק האג"ח מגובות נכסים (ABS) הקפוא באותה התקופה.

במהלך היום, קיים ראש ועידת שרי האוצר של האיחוד האירופי, ז'אן-קלוד יונגר (המכהן גם כראש ממשלת לוקסמבורג), מסיבת עיתונאים בה ציין כי בסוף השבוע הקרוב לא תתקבל החלטה סופית באשר לסיוע פיננסי נוסף ליוון - אשר אמור להתקבל במסגרת תוכנית החילוץ הראשונה שגובשה לה ב-2010. (לסיפור המלא)

מזרימים הון ותקווה

אתמול במהלך יום המסחר, כאמור, נודע כי הבנק המרכזי האירופי (ECB) יחד עם הפדרל ריזרב והבנקים המרכזיים באנגליה, יפן ושוויץ, יפעלו להזרמת דולרים לבנקים בגוש האירו - בכדי להגדיל את היתרות הדולריות שלהם ולהזרים אשראי לשווקים.

מהלך זה השפיע דרמטית על המסחר בשווקים, תוך שהמדדים המרכזיים באירופה עברו לעליות חדות על רקע ההודעה, וגם המסחר בוול סטריט נפתח בירוק - תוך שהוא ננעל ב-4 ימים רצופים של עליות שערים. תגובות האנליסטים בשווקים הגלובליים באשר למהלך עדיין חלוקות, אולם יש לציין כי בסופו של דבר - המהלך מכוון לטיפול במערכת הפיננסית ה"חנוקה" באירופה, ולא מהווה פיתרון עבור מדינות שנקלעו למשבר חובות, דוגמת יוון.

מניות הבנקים במוקד

את העליות באירופה הובילו היום מניות הפיננסים, שהמשיכו להגיב לתפנית הדרמטית מאתמול. דויטשה בנק בלט בפרנקפורט, וברקליס טיפס בבריטניה.

פירמת הטלוויזיה הבריטית ITV PLC עלתה במסחר בלונדון לאחר שבדויטשה בנק שידרגו ההמלצה עליה ל"קנייה" מ"החזק".

מניית electricity utility (סימול: EOAN בצרפת) זינקה לאחר שב-JP מורגן העלו ההמלצה עליה ל"תשואת יתר" מ"נייטרלי" לאור תוכנית ההתייעלות שהיא מיישמת.

נעילה חיובית באסיה

בורסות אסיה ננעלו היום (ו') בעליות שערים בשיעור מירבי של 2.3%, בהמשך לעליות שחתמו את הבורסה בוול סטריט אמש. גם המדדים המובילים במזרח הגיבו בחיוב למהלך המשולב של בנקים מרכזיים בעולם להזרים נזילות לבנקים אירופיים שנקלעו לקשיים.

הבורסה ביפן הובילה את העליות הבוקר, אחריה ההנג סנג בהונג קונג והבורסה בהודו. בורסת שנגחאי ננעלה בעלייה קלה. סקטור הבנקאות האסייתי הוביל את המגמה החיובית. בוול סטריט ננעלו אמש המדדים בעליות של עד 1.7% - שיעור העליות הגבוה היומי, וחתמו 4 ימי מסחר רצופים של תשואה חיובית. המהלך המשולב הרגיע את המשקיעים בוול סטריט והוא נותן עידוד גם לסוחרים באסיה היום, שרואים בכך צעד למניעת מחנק אשראי נוסף במסגרת ההתמודדות עם משברי החוב האירופיים.

"גוש האירו הוא פרטנר גדול למסחר עם אסיה, לא פחות מארה"ב", אמר אשלי דיוויס מ-Commerzbank בסינגפור. "לכן, למהלך בסדר גודל כזה באירופה יש השלכות גלובליות והשפעה ישירה גם על שוקי אסיה מוטי היצוא", לדבריו.

עוד הוסיף דיוויס, כי גם ההשפעה על סקטור הבנקאות העולמי היא מכריעה. "ראינו ב-2008 כמה מחנק אשראי במערכת הבנקאות הוא הרסני. איפשהו במוחם של המשקיעים נמצאת המחשבה שאנחנו עלולים לגלוש לתרחיש דומה גם היום".

בין המניות שבלטו לחיוב נציין את היצואניות שמגיבות בחיוב למהלך באירופה: Toyota Motor ו-Honda Motor טיפסו ביפן; Li & Fung Ltd עלתה בהונג קונג.

בסקטור הבנקאות, Commonwealth Bank ו-investment bank Macquarie Group התחזקו באוסטרליה. הבנקים היפנים Sumitomo Mitsui Financial ,Mitsubishi UFJ Financial זינקו בבורסת יפן.

[לבורסות בעולם][לטבלת ישראליות בעולם]