המסחר בוול סטריט ננעל היום (ו') בעליות קלות, לאחר שנסחר במגמה חיובית למן הפתיחה ביומו האחרון של שבוע המסחר בעולם. מדד הדאו ג'ונס הוסיף 0.65% לערכו, בעוד ה-S&P500 עלה ב-0.56% והנאסד"ק הוסיף 0.58% בסיום יום המסחר. המשקיעים בארה"ב הגיבו היום להתפתחויות באירופה, שם נפגשים שר האוצר של האיחוד האירופי יחד עם נציגי הבנקים המרכזיים באיחוד. נציין כי העליות במדדים המרכזיים התקזזו מעט, לאחר שהמשקיעים בארה"ב שמעו על הודעתו של ראש ועידת שרי האוצר של גוש האירו, כי ההחלטה על סיוע כספי נוסף ליוון, תתקבל רק באוקטובר. אתמול, נזכיר, וול סטריט ננעלה בעליות של עד 1.7% ברקע ההודעה הדרמטית על שיתוף הפעולה בין הפדרל ריזרב ל-ECB להזרמת אשראי למערכת הפיננסית באירופה (פירוט בהמשך). בסיכום שבועי, הוסיף הנאסד"ק 6.2% לערכו - רמת שיא מאז יולי 2009, כאשר הדאו ג'ונס עלה ב-4.7% וה-S&P500 זינק ב-5.3% - שיא שבועי של יותר מחודשיים לשני המדדים.
אירופה במוקד
במוקד יום המסחר היום, עמדה פגישת שרי האוצר של האיחוד האירופי בורשה, פולין. פגישה אשר תיערך יומיים (עד מחר, שבת), בהשתתפות נציגי הבנקים המרכזיים באירופה, במטרה לדון בפתרונות האפשריים למשבר החוב. גם שר האוצר האמריקני טימותי גייתנר, נוכח במפגש ויציע הקמתה של קרן חילוץ ממונפת, על פי מודל נועז שנוסה בארה"ב במהלך משבר המשתכנאות ב-2008.
במהלך היום, קיים ראש ועידת שרי האוצר של האיחוד האירופי, ז'אן-קלוד יונגר (המכהן גם כראש ממשלת לוקסמבורג), מסיבת עיתונאים בה ציין כי בסוף השבוע הקרוב לא תתקבל החלטה סופית באשר לסיוע פיננסי נוסף ליוון - אשר אמור להתקבל במסגרת תוכנית החילוץ הראשונה שגובשה לה ב-2010. (לסיפור המלא)
"ברור שצריכה להיות פעולה משולבת (באירופה) ואני חושב שהשווקים מגיבים לכך באופן חיובי", אמר קירק הרטמן (Kirk Hartman), מנהל השקעות בוולס קפיטל. "אני לא חושב שאנחנו הולכים לקראת משבר פיננסי, אבל הטלטלות יימשכו. ברור שיש בעיות, אבל בסופו של דבר הדברים יסתדרו מעצמם".
מזרימים הון
בתפנית דרמטית אתמול, כאמור, פורסם שהבנק המרכזי האירופי (ECB) ישתף פעולה עם הפדרל ריזרב האמריקני (והבנקים המרכזיים של אנגליה, יפן ושוויץ) וילווה יתרות דולריות למספר בנקים בגוש האירו, כדי להגדיל את יתרותיהם ולהזרים אשראי נוסף לשווקים. המשקיעים רואים בכך צעד למניעת מחנק אשראי נוסף במסגרת ההתמודדות עם משברי החוב האירופיים.
מצד שני, ומה שעשוי להסביר את הירידות בחוזים בפתיחת יום המסחר, המשקיעים גם מבינים כי המהלך הוא סוג של אקט חד פעמי בעוד שמנהיגי אירופה מתקשים למצוא פיתרון קונקרטי למשבר החובות הריבוניים באירופה - גם תגובות האנליסטים בשווקים למהלך, מעורבות.
גייתנר: "חילוקי הדעות באירופה פוגעים בפיתרון"
שלל הפתרונות האפשריים עליהם עתידים הפוליטיקאים והכלכלנים באירופה להכריז - דוגמת חילוץ נוסף ליוון (אשר ירדה לעת עתה מהפרק), הנפקת אג"ח כלל-אירופאיות (אירו-בונדס) או הגדלת ההון של קרן החילוץ האירופאית - צפויים לתת את הטון במסחר היום, ואף להשפיע על כיוון המסחר בימים הקרובים לפחות.
על פי דיווח של הדאו ג'ונס, שר האוצר האמריקני גייתנר אמר היום לקראת המפגש כי חילוקי הדעות בין שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים באירופה "פוגעים מאד" במאמצים לטיפול במשבר החוב. "לא רק חילוקי הדעות באשר לדרך הטיפול במשבר פוגעים בנו, אלא גם חילוקי הדעות בתוך המדינות - בין הפוליטיקאים לכלכלנים. הממשלות והבנקים המרכזים ייאלצו לנקוט בצעדים משמעותיים כדי להקטין את הסיכון בשווקים", אמר שר האוצר האמריקני.
"ברמה התפעולית, אנחנו יודעים כי הרבה בנקים צרפתים חשופים לאג"ח יוון. פוטנציאל הפגיעה במקרה של חדלות פירעון ביוון, עליהם ועל כל המערכת הפיננסית באירופה, הוא גבוה ומכך המשקיעים דואגים יותר מכל כעת", אמר מורטן קונגשנג (Morten Kongshaug), אנליסט ב-Danske Bank בקופנהגן. "השוק מאוד עצבני ותנודתי בתקופה האחרונה והוא יהיה כך גם בימים הקרובים - לא אתפלא אם נראה ירידה של 5%, או עלייה באותו שיעור", לדבריו.
המשקיעים מעודדים - אך לווים פחות
בזירת המאקרו בארה"ב פורסם לאחר פתיחת המסחר (16:55 שעוננו) סנטימנט המשקיעים לחודש ספטמבר שנמדד על ידי אוניברסיטת מישיגן, אשר עלה לרמה של 57.8 נקודות - מעל לצפי. לפי התחזיות המוקדמות בוול סטריט, המדד צפוי היה לעלות ל-56.3 נקודות, לעומת רמה של 55.7 נקודות בחודש אוגוסט.
מאוחר יותר, פרסם הפדרל ריזרב כי החוב של משקי הבית בארה"ב ירד ב-0.6% בשיעור שנתי מתואם - המהווה ירידה בחוב מזה החודש ה-12 ברציפות. יש לנציין כי שיעור החוב על המשתכנאות ירד ב-2.4%, בעוד שיעור החוב על הלוואות אשראי עלה ב-3.4%.
RIM מאכזבת; הבנקים במוקד
מנייתה של יצרנית הבלקברי ריסרץ' אין מושן (RIM) ריכזה עניין שלילי רב, לאחר שדיווחה אמש לאחר סגירת המסחר על ירידה חדה ברווחיה הרבעוניים ועל רקע הנפילה במכירות הסמארטפונים והטאבלטים מתוצרתה.
מניות סקטור הפיננסים המשיכו לרכז עניין על רקע השת"פ האמריקני-אירופי לסיוע למערכת הפיננסית. נצין את בנק אוף אמריקה , JP מורגן , סיטיגרופ וגולדמן זאקס .
מניית UBS (סימול: UBS בבורסת ה-NYSE) לא הושפעה לרעה אתמול מההודעה על הפסד שספג הבנק בהיקף 2 מיליארד דולר בעקבות מסחר לא מורשה של אחד הסוחרים שלו. לפי דיווחים מהיום, החברה תודיע בנובמבר על מהלך התייעלות במסגרתו תפטר אלפי עובדים, מרביתם מנהלי השקעות.
Netflix המשיכה לעורר עניין. המניה צנחה בחדות אתמול לאחר שהחברה הורידה את תחזית הצמיחה לרבעון השלישי.
חברת ג'נרל מוטורוס (GM ) ממשיכה את המגעים עם איגוד עובדי תעשיית הרכב בארה"ב, במטרה להגיע להסכמה על תנאי העסקתם. החברה הודיעה הבוקר כי הדיונים שהתקיימו אמש בין נציגי החברה לאיגוד, הסתיימו ללא הסכמה, וצפויים להימשך גם היום.
[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.