גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים הטובים בהיי-טק? השכר מפתה, שעות העבודה שוחקות

משהו טוב קורה בהיי-טק, שרבים מיהרו להספידו ■ השנה נרשם שיא חדש בביקושים ועלייה במספר העוזבים מרצון, דבר שהוביל גם לבונוסים נאים לעובדים ■ אך העבודה מסביב לשעון פוגעת באיכות החיים

החציון הראשון של השנה הסתיים בנתונים מעודדים בתחום ההיי-טק: עלייה של 25% בביקוש לעובדים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. חברת Jobinfo, המתמחה בהשמה בתחום ההיי-טק, הפיננסים והביומד, מדווחת כי הרבעון השני של שנת 2011 הביא עמו המשך עלייה בגיוסים בכל התחומים - ממשרות בוגרים ועד משרות בכירות, עם עלייה בשכר ומענקי חתימה.

"ברבעון האחרון אנו עדים להתגברות מגמת הגיוס בשיטת חבר-מביא-חבר", אומרת אילנה אחימאיר, מנכ"לית Jobinfo. "זו תמיד הייתה שיטת הגיוס המועדפת של החברות וכעת אף מסתמנת עלייה במגמה". לדברי אחימאיר, חלק מהחברות מספרות כי לפחות 40% מסך הגיוסים שלהם הינו בשיטה זו. הן מתגמלות את עובדיהן בגאדג'טים יוקרתיים והבונוסים יכולים להגיע ל-2,000 דולר.

בדומה ל-Jobinfo, גם בחברת ההשמה בתחומי ההיי-טק אתוסיה מציגים תמונה מוצלחת בחציון הראשון של השנה. "עליות בביקוש לעובדים, ירידה במשך איוש המשרות ועלייה במספר העוזבים מרצון - משרטטות תמונה חיובית של תחום ההיי-טק בחציון הראשון של שנת 2011", אומר אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה. לדבריו, ניתן לראות פתיחה חזקה לשנת זו עם ביקושים לעובדים בתעשיית ההיי-טק, שהגיעו לשיא של שלוש השנים האחרונות.

יתרונות

"תהליכי גיוס הפכו להיות הרבה יותר קצרים בחלק גדול מהחברות, כמעט כולן מפנימות את העובדה שאם יתמהמהו בתהליך, אזי המועמדים לא יהיו רלבנטיים יותר", אומרת אחימאיר. לדבריה, יש מועמדים שמקבלים תוך יום הצעה, והשוק חזר שוב לנקודה שבגלל הביקוש הרב למועמדים חלקם מגיעים לסוף תהליך החיפוש עם מספר רב של הצעות ביד. הביקוש המשופר לעובדים, הביא את הבוגרים המצטיינים למצב בו הם מחזיקים ביד ארבע -חמש הצעות, כך שהבחירה בתפקיד בו הם מעוניינים מקבלת אתגר חדש.

סולמון מציין שמשך תהליך הגיוס הממוצע ירד מחמישה שבועות בשנת 2010 לשלושה שבועות וחצי בחציון הראשון של 2011. העלייה במספר העוזבים מרצון, שהחלה עוד בסוף 2010, נמשכה, ובמחצית הראשונה של השנה השיעור הממוצע של העוזבים מרצון נסק אל מעבר ל-6%, לעומת 5.1% במהלך שנת 2010 כולה.

בהשוואה לחציון השני לשנת 2010, אומר סולמון, בתקופה זו הייתה עלייה של 38% בביקוש למהנדסי אמבדד ועלייה של 28% בביקוש למהנדסי פיתוח לתחום האינטרנט. התפקיד המבוקש ביותר הוא מפתחי תוכנה למובייל, לסביבות פיתוח של אנדרואיד ואייפון. בקרב אנשי החומרה, נרשמה עלייה ממוצעת של 19% בביקוש בהשוואה לחציון השני של 2010. כמו-כן, נרשמה עלייה של 23% בביקוש לאנשי מכירות בתעשיות השונות, כשהמובילים בביקוש הם אנשי מכירות לאפריקה ולדרום אמריקה.

על-פי נתוני Jobinfo תחום התוכנה והאינטרנט הראה עלייה מתונה של 10% בין הרבעון הראשון לשני לשנת 2011, אך עלייה של 60% בביקוש לעומת אותו רבעון אשתקד, כשהביקוש המוביל הוא באינטרנט.

גם הרבעון אנחנו רואים המשך מגמה של גיוס אנשים השולטים במספר שפות תכנות, בעלי ניסיון בחברות שונות עם מוצרים מגוונים. החברות אמנם צריכות לגייס, אבל הן לא מתפשרות אל מול הלחצים להם הן נתונות. הן עושות זאת בצורה ממוקדת מאוד ומחפשות אנשים עם ידע ספציפי ובעלי מומחיות בתחומים כמו מחשוב ענן וידע במתודולוגיות עבודה אג'יליות (דוגמת ה-scrum). באינטרנט הביקוש המוביל הינו למנהלי מוצר ולמפתחי Web ואנשי PHP בעלי ניסיון בפיתוח ועבודה עם מערכות מורכבות.

חסרונות

עובדי ההיי-טק לא רק נהנים בעבודתם. מספר חסרונות בולטים הם עבודה מאומצת סביב השעון, שגוררת פגיעה באיכות החיים ובאיזון בית-עבודה; שוק של צעירים, עם קושי אמיתי במציאת עבודה מעל גיל 45; מגמות טכנולוגיות משתנות, כך שעובד יכול למצוא עצמו פחות אטרקטיבי עקב שינוי מגמתי בביקושים לטכנולוגיה שכבר התמקצע בה.

סולמון מציע מספר פתרונות להתמודדות עם האתגרים הללו. "אנשים מבצעים קפיצות ומקבלים החלטות בקריירה בהתבסס על מעט מאוד מידע, מבלי שחקרו או בחנו לעומק אם התפקיד או את החברה. יום יום אני עד למערכת קבלת החלטות של מועמדים המבוססת על 'אפקט הילה' של תחום טכנולוגי או של ארגון כזה או אחר, מבלי לבחון מערכתית את ההשלכות העתידיות שיש לאותה החלטה. אמנם, לעתים קרובות המחיר בקבלת החלטות לא מושכלות או מתוכננות אינו מידי, אך הוא גורר אחריו פגיעה ביכולת ההשתכרות, וכנגזרת מכך גם פגיעה רגשית בדימוי ובביטחון העצמי".

מה השתנה

מועמדים מנוסים בעלי מומחיות טכנולוגית חוזרים לחפש עבודה בסטארט-אפים חדשים המפתחים טכנולוגיה מעניינת ומבטיחה, מגמה שנזנחה בשנים האחרונות בעקבות המשבר והחשש מחוסר יציבות. "היום השוק במגמה חיובית ולמועמדים אטרקטיביים ומבוקשים יש מגוון גדול של אפשרויות", אומרת שרית מלכה, מנהלת תחום טכנולוגיות ב-Jobinfo. "מועמדים הנחשבים לחזקים טכנולוגית כבר לא חוששים לצאת להרפתקאות ומפגינים יותר תעוזה וביטחון, הם פועלים מתוך ידיעה כי במידה והחברה החדשה לא תצליח או שהם לא יסתדרו, הם יוכלו להשתלב יחסית מהר ובקלות חזרה בשוק העבודה".

עוד מגמה שניתן להצביע עליה היא עלייה של 25% במשרות IT, אנשי סיסטם ומנהלי IT. בהמשך להגדלת נפח הפעילות בחברות ומורכבות השירות או המוצר המוצע, חברות צריכות להגדיל את מערך התמיכה, האחסון והשרתים שלהם. בעבר חלק ניכר מהמשרות האלו הופנה בעיקר למיקור חוץ וכיום חברות מעדיפות לגייס אליהן ישירות. לא נראה שינוי בנושא שכר בתחום זה.

בתחום החומרה אנחנו עדים הרבעון לעלייה של 31% בביקוש למהנדסי אלקטרוניקה מבוגרים ועד ארכיטקטים כולל ראשי צוותים. לעומת אותו רבעון אשתקד מדובר בעלייה של 47% בביקוש. חברות החומרה ממשיכות לגייס ולהרחיב את הצוותים שלהן, מגמה הממשיכה את הרבעון הראשון של 2011 עם כניסת החברות לשווקים חדשים, פיתוח מוצרים וקבלת פרויקטים.

בתחום השכר, ברבעון השני מגמת "מענק חתימה" חזרה מצד החברות המגייסות. מענקי החתימה הרבעון למהנדסי תוכנה עם ידע בטכנולוגיות ספציפיות הגיעו עד לגובה של 70 אלף שקל. לדברי מלכה, יש הסבר למענקים חריגים ויוצאי דופן שכאלו. "כשמזהים מועמד המביא עמו ערך מוסף משמעותי לחברה, היא תתאמץ לגייס אותו בכל אמצעי - ולקראת סוף התהליך תשלוף את קלף 'מענק החתימה' על-מנת להיות מספיק אטרקטיביים בתחרות". בנוסף, קיימת תחרות גדולה מאוד בקרב החברות על פלח מועמדים קטן ואיכותי, והחברות מחפשות דרכים יצירתיות כמו תוכנית בונוסים וחבילות אופציות אטרקטיביות, על-מנת לגרום למועמדים הטובים להגיע אליהם".

ברבעון זה גם הייתה מגמה של שיפור שכר בכ-20% עבור מועמדים העוברים לתפקיד מקביל בחברה אחרת.

בנוסף, על-פי נתוני Jobinfo הייתה עלייה של 26% במשרות מכירות בכירות, עלייה בביקוש לדירקטורים, לסמנכ"לים ולמנהלי מכירות בכירים לכל הטריטוריות - עם דגש לאירופה (מזרח ומערב) ו-APAC. מבחינת שכר לא הייתה עלייה כזו במשרות בכירות, "בזמן המשבר ההיצע של משרות בכירות היה מועט, אם בכלל. מועמדים בכירים התפשרו ולקחו משרות פחות בכירות, מה שהוביל לירידה במשכורת שלהם", אומרת אחימאיר. "כיום מועמדים אלה חוזרים לחפש משרות ההולמות את דרגת הבכירות שלהם, ורק לאחר מכן הם ישפרו את רמת המשכורת".

שכר בהייטק
שכר בהייטק

עוד כתבות

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה, ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי