גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפטים: חרף השגשוג - עוה"ד מחפשים לצאת מהענף

את השנה החולפת בשוק עריכת הדין אפשר לסכם במילה אחת: פריחה ■ הכנסות המשרדים גדלו ועמם גם שכר עורכי הדין ■ אבל שגשוג זה נוגע בעיקר למשרדים הגדולים, ורבים בענף עדיין מחפשים את דרך היציאה מהמקצוע

אם היינו צריכים לסכם את השנה החולפת בשוק עריכת הדין במילה אחת, ההגדרה המתאימה ביותר הייתה: פריחה. הכנסות המשרדים גדלו, משרדים קידמו שכירים לשותפות וצירפו עשרות עורכי דין לשורותיהם, וגם תופעת הצמיחה, המיזוגים ולידת המגה-משרדים (בקנה-מידה ישראלי) - שאפיינה את "שבע השנים הטובות של שוק ההון" והתמתנה עם פרוץ המשבר ב-2008 - חזרה לזירה המשפטית, ובגדול.

שיאה של "קדחת המיזוגים" נרשמה במאי השנה, כששני משרדים מובילים וגדולים בישראל - גולדפרב-לוי-ערן-מאירי-צפריר ומ. זליגמן - התמזגו, והכילו יחד כ-200 עורכי דין. היו מי שכינו מיזוג זה כ"מפץ הגדול של שוק עריכת הדין", לאחר ששינה את פריסת הכוחות ויצר את משרד עורכי הדין הגדול החדש בישראל - גולדפרב-זליגמן. בתום שמונה שנות הובלה נאלץ המשרד-הגדול-ביותר-לשעבר, הרצוג-פוקס-נאמן, לפנות את המקום הראשון בדירוג הגודל למשרד הממוזג.

ביטויים נוספים לפריחה בשוק נרשמו בכל המשרדים הגדולים והמובילים. אחרי המגה-מיזוג של גולדפרב וזליגמן, הודיע גם משרד מיתר-ליקוורניק-גבע & לשם-ברנדויין, מחמשת המשרדים המובילים בארץ, כי מיזג לתוכו את לנדא-שדה, ואף גייס עורכי דין צעירים חדשים לשורותיו. בהמשך התמזגו להם גם משרד אגמון, בראשות עו"ד צבי אגמון, ורוזנברג-הכהן-גודארד-אפרת - שניהם מובילים בתחומם - ויחד הם נכנסו לרשימת 20 המשרדים הגדולים בארץ. מיד אחר-כך הודיע משרד ליפא מאיר, המוביל בתחום הבראת חברות ופירוק, כי מיזג לשורותיו את משרד המיסוי יולוס-אלישע. גם המשרדים של איתן-מהולל ושדות הודיעו על מיזוג מלא ביניהם. והרשימה עוד ארוכה.

מה השתנה

גם המשכורות של עורכי הדין עלו. מסקרים שנערכו במהלך השנה עולה כי במחצית הראשונה של 2011 עלה השכר הממוצע במשרדים הגדולים בכ-2%. במקביל, עלה גם היצע המשרות. כמו-כן, בסקר שערכה לשכת עורכי הדין עבור "גלובס" נמצא כי למרות העלייה המתמדת במספר עורכי הדין והתלונות על אובדן כבוד המקצוע, רק 21% מעורכי הדין מביעים חוסר שביעות-רצון ממצבם הכלכלי. בנוסף, עם חלוף איום המשבר, חזרו המשרדים לצ'פר את מועסקיהם בטיולים לחו"ל, הופעות סגורות של אמנים מוכרים, חבילות שי וימי נופש. פריחה כבר אמרנו?

אז מה היה הטריגר לתחילתה של "עונת החתונות" בקרב משרדי עורכי-דין? איך ייתכן שבתקופה של מחאות חברתיות היסטוריות על יוקר המחיה, על שוק הדיור, על מצבם של הרופאים ועוד ועוד מחאות ממינים וזנים שונים - שכרם ומצבם של עורכי הדין ממשיך להשתפר?

ראשית, צריך לצנן מעט את ההתלהבות: התסיסה והצמיחה לא נוגעת לכל שכבות העוסקים במקצוע. בעוד מצבם של המשרדים הגדולים והמובילים משתפר, וביחס ישיר גם שכרם של עורכי הדין המועסקים במשרדים הללו, נראה כי מצבם של עורכי הדין במשרדים הקטנים מורע. אלה לא נהנים ממערכת גדולה ומשומנת שתגבה אותם בתקופות הקשות, ונאלצים להילחם מול כ-50 אלף עורכי דין אחרים המבקשים לנגוס נתח מאותה עוגה קטנה שכולם חגים סביבה - השוק הישראלי.

בשוק שצומח בקצב מסחרר של למעלה מ-2,000 מוסמכים חדשים כל חצי שנה, וכבר הגיע ליחס של עורך דין אחד לכ-160 אזרחים, זה פשוט לא מציאותי לחשוב שכולם ייהנו מרווחה כלכלית ושפע.

הנפגעים הגדולים מההצפה הם עורכי הדין הצעירים. מי מהם שלא נשאר לאחר התמחותו במשרד, מתקשה כיום למצוא עבודה במשרדים בינוניים-גדולים, הממלאים ככלל את מצבת עובדיהם הצעירים מבין המתמחים שלהם. וכך, האופציות שנותרו בידיהם הן עבודה שכירים במשרדים קטנים, בתנאי העסקה נמוכים מאלו של הקולגות שלהם במשרדים בינוניים-גדולים, או פתיחת משרד עצמאי עם אפס ניסיון. רבים מאלה המנסים את מזלם במשעול האופציה השנייה, מגלים מהר מאוד שהשוק אכזר לעצמאים-בני-יומם. אחרים מגלים כי הם יכולים לשרוד, להתקיים בסדר או אפילו בכבוד, אך לא להתעשר מהמקצוע. בודדים - יחידי סגולה יש לומר - מצליחים לבסס פרקטיקה עצמאית משגשגת המתברגת תוך זמן קצר בקרב משרדי הבוטיק המובילים.

יתרונות

אחרי שאמרנו את זה, אי-אפשר שלא לציין את עורכי הדין המובילים והמשרדים הגדולים, שמצליחים לשמור על יציבות, ואף לשגשג, בימים שבהם הציבור זועק חמס, חברות קורסות סביבם והסדרי אג"ח הם דבר שבשגרה. איך הם עושים את זה? מעבר לכישרון, לאופי הלקוחות - טייקונים ושות', לידע וליכולת שמתנקזים במערכות המובילות, אפשר לזקוף את הצלחתם גם לזכות האופי הגמיש של המקצוע והיכולת שלו להתאים את עצמו לכל סיטואציה.

עורכי הדין, כנערות גומי מיומנות, יודעים להתאים את עצמם לכל מצב כלכלי שהמשק שרוי בו. כששוק ההון בצמיחה - הם נהנים מביקוש עצום לייעוץ משפטי, לעסקאות ולתשקיפים; וכשהשוק בירידה - הם מייצגים את החברות הקורסות בהליכי הבראה, פירוק, הסדרי אג"ח ופשיטות רגל. וכך, לא משנה אם המשק עובר סערה או ים-שוק-ההון שקט ורוגע - עורכי הדין המובילים תמיד נמצאים במקום מבטחים על סירת ההצלה. הם עלולים להירטב, להיטלטל אבל הם לא יטבעו. עורכי הדין המודרניים הללו, הם נסיכי השפל ומלכי הגאות.

חוץ מראשי המשרדים הגדולים, שכיסם תפחו השנה, מהפריחה הנוכחית נהנו בעיקר עורכי הדין בעלי ניסיון של שלוש-חמש שנים. מנתונים שנאספו עבור "גלובס" על-ידי חברת מחשבות- SmartJOB עולה כי השנה חל גידול במספר החברות המגייסות עורכי דין למחלקה המשפטית הפנימית של החברה, וכן בקרב המעסיקים הבינוניים המעוניינים להתרחב. אלה גייסו, ועודם מגייסים, עורכי דין רבים בדרג הביניים (בעלי שלוש-חמש שנות ניסיון), והם אף מעדכנים את שכרם בהתאם, על מנת לפתותם לבחור במשרה המוצעת על ידם.

חסרונות

בדומה לשנים קודמות, גם השנה, ממשיך שכרם של עורכי הדין במשרדים הקטנים להיות נמוך משמעותית מזה של הקולגות שלהם במשרדים הגדולים ובחברות. מאידך, עורכי הדין במשרדים הגדולים עובדים שעות ארוכות יותר, גם ביחס לקולגות שלהם במשרדים הקטנים וגם ביחס לאלה המועסקים בחברות.

עוד תופעה רווחת בשוק: עורכי הדין במגזר הפרטי, במשרדים הגדולים והבינוניים, מרוויחים יותר מהקולגות שלהם במגזר הציבורי. הפער בין המשכורות גדל והופך למשמעותי יותר ככל שהוותק במקצוע עולה. עניין זה, בין היתר, עורר את האנשים הרגועים והשקטים בדרך-כלל במערכת המשפט - הפרקליטים בשירות הציבורי - למחות, והוביל אותם בדצמבר אשתקד לשבות במשך כחודש וחצי כנגד תנאי העסקתם.

התוצאה של כל המגמות הללו - שאינן חדשות, אך מתעצמות מדי שנה - היא, כי המשרות המבוקשות ביותר בשוק עריכת הדין הן משרות במחלקות משפטיות בחברות. תופעה זו באה לידי ביטוי קיצוני בכמות המועמדים המתמודדים על כל משרה שנפתחת במחלקות המשפטיות בחברות. במרבית המקרים, מאות מועמדים מנסים את מזלם בהתמודדות על משרה אחת ויחידה.

ביריד השמה האחרון שנערך על-ידי לשכת עורכי הדין בתל אביב, התור הארוך ביותר של עורכי דין המחפשים עבודה השתרך מול הדוכן של חברת ד"ש אייפקס, ולא מול אחד מדוכני משרדי עורכי הדין המובילים שהיו במקום.

תופעה נוספת שזוהתה על-ידי יועצי מחלקת ההשמה של חברת מחשבות-SmartJOB היא "בריחת המוחות" מהמקצוע. לימודי משפטים ומקצוע עריכת דין תמיד היוו מקפצה טובה לעבר משרות מבוקשות במשק, כמנהלים, כמזכירי חברות ועוד, ולאורך שנים הייתה זליגת מוחות מתמדת מהמקצוע למקצועות אחרים. אלא שבתקופה האחרונה נדמה שהתופעה התעצמה. אם בעבר דובר בעיקר על עורכי דין שצברו מעט ידע וניסיון בטרם פזלו לצדדים, כיום יותר ויותר עורכי דין צעירים עוזבים את המקצוע לתחומים אחרים, למשרות לא משפטיות בחברות ובתחום ההיי-טק.

אך הסירו דאגה מלבכם, בשנים הקרובות לא נשקפת כל סכנה ליסודותיו של המקצוע, ששורותיו עדיין צפופות לעייפה. אולמות הפקולטות למשפטים עמוסים עד אפס מקום, ובוגרים חדשים מקווים כל שנה מחדש כי הם יהיו אלה שישנו את פני המקצוע, ישברו את הסטטיסטיקה ויצליחו כנגד כל הסיכויים. מבחינה זו, השנה הזו לא נשאה עמה כל בשורה.

שכר משפטנים במגזר הציבורי משרות במשרד המשפטים פרקליטות
שכר משפטנים במגזר הפרטי משרדים
שכר משפטנים במגזר הציבורי משרות שיפוטיות

שכר משפטנים במגזר הציבורי משרות במערכת בית המשפט

עוד כתבות

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעירייה, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

לידיעת בני משפחה מסוכסכים: הליכים חסויים בביהמ"ש למשפחה לא מהווים "מקלט" מחקירת רשות המסים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס על-ידי האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת • מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן. ממליצים להגדיל חשיפה למניות אירופה על חשבון ארה"ב" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההבטחה של רה"מ אחרי הישיבה הסוערת עם ראשי רשויות בצפון

שר הביטחון בביקור בבסיס יחידה 8200: "אנחנו יודעים בהרבה מאוד מקרים איך האויב חושב ואיך האויב נערך" • נתניהו נפגש עם ראשי רשויות בצפון, סירב להסביר איך יחזרו התושבים לבתיהם - אבל הבטיח: "הצפון ישגשג" • במקביל, הירי ליישובי הצפון לא נפסק • הותר לפרסום: מ"פ בצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע קשה בהתיקלות עם מחבלים ברצועה • כל העדכונים מכל החזיתות

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

אילוסטרציה: shutterstock

מארה"ב, דרך הודו ועד אוסטרליה: רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● מה חושבים על כך האנליסטים?

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?