גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפואה: שכר סביר, תנאי עבודה בעייתיים

כולנו היינו עדים הקיץ למאבק הרופאים המתמחים להעלות את שכרם ■ אך כשבוחנים את השכר שלהם מתגלה משכורת סבירה, מול החלופות המוצעות לקבוצת השווים להם מבחינת השכלה וכישורים, והרבה מעבר בתום ההתמחות ■ איפה הבעיה? בתנאי העבודה

שכר הרופאים היה נושא הדיון החם של החודשים האחרונים, בצל השביתה שהגדולה של הסתדרות הרופאים והמתמחים.

השביתה גילתה, כי יש בהחלט יותר מדרך אחת להסתכל על שכר הרופא. וכך, אף שמדובר במערכת ציבורית ובה דרגות שכר אחידות לכאורה, הפרשנויות לאופן בו יש להסתכל על השכר הזה ולמה יש להשוות אותו אינסופיות. בהכללה, ניתן לומר כי הרופאים סובלים בתחילת הדרך משכר בעייתי ותנאי עבודה קשים, אך יש להם פוטנציאל השתכרות מרשים כרופאים בכירים.

עכשיו השאלה מול מי בודקים את החבילה הזו - מול האחיות והפסיכולוגים או מול אנשי ההיי-טק ועורכי הדין.

יתרונות

אם מביטים על השכר החודשי, אפילו של המתמחים, מתגלה משכורת סבירה, מול החלופות המוצעות לקבוצת השווים להם מבחינת השכלה וכישורים. השכר החודשי למתמחה טרי בהסכם שנחתם בקיץ האחרון מגיע לכ-4,000-6,000 שקל על המשרה הבסיסית שלהם, אך על המשרה המלאה שעושים המתמחים בפועל, שכוללת את הערבים והתורנויות, משלמים עוד כ-10,000 שקל בחודש. סך הכול מדובר בשכר של 16 אלף שקל בחודש. שכר כזה מציב משפחה של שני רופאים עמוק בתוך העשירון העליון.

חסרונות

אלא שזוהי כמובן הסתכלות מוקצנת על שכר המתמחים. בפועל הרופאים המתמחים עובדים כמעט שתי משרות, שאחת מהן בלילה. גם שומר בחניון שהיה עובד שעות כאלו היה עשוי להשתכר שכר נאה, בלי שנות ההכשרה הארוכות ובלי המתח הנפשי והאחריות המשפטית והאישית שמושתת על הרופא. לא רק זאת, אלא שההפרשה לפנסיה מחושבת על שכר הבסיס.

אגב, שכר זה רלבנטי לבתי החולים שאינם ממשלתיים אך פועלים כמלכ"רים כמו בית החולים הדסה. על-פי ההסכם החדש, רופא בפריפריה ישתכר סכום גבוה יותר.

מלבד השכר לשעה, גם תנאי השירות קשים רופא מתמחה יבצע לרוב ארבע-שש פעמים בחודש תורנות של 26 שעות לפחות. אחריה הוא זכאי ליום חופשה, אך לרוב יידרש גם בו לעסוק במנהלות.

אתם בוודאי חושבים שהתנאים משתפרים אצל המומחים? ובכן, קצת. רופא מומחה בבית החולים יקבל שכר בסיס של 8,000 שקל. על=פי ההסכם החדש, הוא מחויב בעוד שתי תורנויות בחודש, ומלבד זאת יש לו גם כוננויות שיכולות לעבות את משכורתו.

רוב הרופאים אינם מסתפקים במשכורת זו, שמציבה אותם רק בעשירון השמיני או התשיעי, אחרי תקופת ההכשרה הארוכה, ובוחרים במשרות נוספות.

אם המומחים לא מביאים הביתה משכורות גבוהות מעבודתם בבית החולים זה אומר שלכולם יש פרקטיקות פרטיות משגשגות? "יש דרישה ברפואה הפרטית לרופאים, אך בעיקר לאלה שכבר עשו לעצמם שם בתוך בית החולים", אומר

ד"ר ליאור יענקלסון, רופא מתמחה בכירורגיה בבית החולים איכלוב. "להערכתי, רק לכ=20% מהרופאים יש עבודה בבית חולים פרטי, שמאפשרת להם להכפיל את המשכורת שבית החולים הציבורי מעניק להם".

יתר 80% הרופאים עובדים בערך כך - חמישה וחצי ימי עבודה בשבוע בבית החולים מ-7:30-16:00, כולל בתחילת הדרך שתי תורנויות, ולאחר מכן שתי כוננויות, ובנוסף, עוד שלושה ימי עבודה בשבוע בקופות החולים עד שעות הערב המאוחרות, להשלמת שכר. על עבודה כזו, יקבל הרופא הפחות-בכיר 20 אלף שקל, ושוב ייכנס לעשירון העליון.

איך מתקדמים

משרות הניהול בבתי החולים אינן כפופות לשכר הרופאים והן משלמות לעתים קרובות יפה מאוד. אך גם מבלי להגיע למשרות ניהול, רופא מומחה מבוקש יכול לעבוד ברפואה הפרטית מחוץ לשעות העבודה שלו כמה שירצה. הרופאים התרגלו לעבוד המון, וממשיכים בכך גם כשאינם חייבים.

באחרונה סיפר פרופ' מאיר ניסקה, מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים מאיר, ל"גלובס" על מבנה השכר שלו. "אני מרוויח 12 אלף שקל נטו בחודש מבית החולים, אבל ביום אחד בשבוע, כשאני הולך לבצע ניתוחים בהרצליה במדיקל סנטר, אני מרוויח יותר מחודש עבודה מלא כאן במאיר". יצוין, כי ניסקה סיפר אז גם כי "עד גיל 40 נאלצתי לקחת הלוואות מאבא שלי הפנסיונר".

לא כל הרופאים מרוויחים את אותם הסכומים על העבודה הפרטית שלהם, החוזים אישיים, אך מדבריו של פרופ' ניסקה ניתן לקבל תמונת מצב של משכורותיהם של המנהלים הבכירים.

כך גם על שעות העבודה שלהם. "בשעה 15:00 או 16:00 אני עוזב את בית החולים ועובר לקליניקה, עד השעה 21:00. מחר אני מנתח פרטי מ-16:00 עד 01:00 בלילה במדיקל סנטר. אני לא ישן הרבה", אמר ניסקה ל"גלובס".

ההסכם החדש של הרופאים מתגמל את הרופאים במחלקות שבהן אין רפואה פרטית, למשל רופאי פגים, משום שאחרת קשה מאוד לשכנע את הרופאים להישאר בתחומים הללו, ולוותר על חלום הכסף הפרטי הגדול.

מקור נוסף לתוספת שכר עבור הרופא הוא בתעשייה. למשל, רופאים המועסקים בוועדות המייעצות של חברות תרופות ומכשור רפואי או בייעוץ למשקיעים. לרופא במשרה מלאה מותר לעבוד יום אחד בתעשייה.

לעתים, רופאים במכוון יבחרו לעבוד בביתה חולים לא במשרה מלאה, כדי להימנע מהתורנויות הנוספות וכדי לא להגביל את פוטנציאל ההשתכרות שלהם במגזר הפרטי. עבור עבודה כזו, השמים הם גבול ההשתכרות. "הרופאים הבכירים יודעים לדאוג לעצמם כלכלית", אומר ד"ר ינקלסון. "ולכן אלה מהם שהשתתפו במאבק עשו זאת לטובת הציבור".

אם כך, מה משאיר רופאים במערכת הבריאות למרות כל תלונותיהם על השכר ותנאי העבודה? רבים מציינים את תחושת השליחות שבמקצוע, אך זה כנראה אינו ההסבר היחיד. פוטנציאל ההשתכרות העתידי ללא ספק מפתה, היוקרה עדיין לא נשחקה, המגע עם המוות והחיים מעורר אדרנלין ונותן תחושת כוח שרוב הרופאים לא יודו בקיומה. כמו-כן, מדובר במקצוע בטוח, דרוש בישראל ובעולם, שרק לעתים רחוקות יש בו אבטלה. "בראש ובראשונה זה מקצוע מרתק אינטלקטואלית", אומר ד"ר ינקלסון, "מעבר לכך, נוצרות מערכות יחסים קרובות עם המטופלים וזה נותן סיפוק. אתה נוגע באדם ומשנה אותו. ההשתכרות בהחלט חשובה לי, אבל זה לא ערך. בסך הכול אני רוצה להרוויח מה שמגיע לי".

שכר הרופאים

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים היום עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם