גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים המשובחים של שכירי מעמד הביניים בחו"ל: 30 ימי חופשה בשנה, 50% החזר על הוצאות הילד, חופשת לידה של 3 שנים, פנסיה ב-100% מהשכר

הצצה ראשונה למגזין Leaders שיחולק הערב למנויי "גלובס": כך נראים חייהם של עובדי מעמד הביניים בחו"ל ■ בחג, באתר "גלובס": סקר השכר של כל ענפי המשק, מקומות העבודה האטרקטיביים ודירוג המנהלים המצטיינים

המחאה הציבורית הדרמטית באשר ליוקר המחיה בישראל ייצרה לא מעט שאלות הנוגעות לתנאי העבודה בארץ ביחס למדינות אחרות בעולם. לשם ההשוואה, אספנו מספר תנאי תעסוקה מעוררי קנאה ממדינות שונות, שאולי יספקו חומר למחשבה לגורמים הרלוונטיים.

בהסתכלות כללית, מדינות צפון ומערב אירופה מככבות, באופן די צפוי, עם תנאים נדיבים לעובדים. מי שחושב שימצא יחס ישיר בין רמת החיים במדינה (למשל לפי תל"ג) לבין תנאי העבודה, יגלה שדווקא מדינות כמו יפן, דרום קוריאה וגם ארה"ב לא נדיבות כלפי עובדיהן במידה דומה. מדינות אחרות מספקות תנאים נדיבים בהתאם לנסיבות ייחודיות שלהן. ומה בישראל? הנה זה לפניכם.

אוסטרליה: החזר של 50% על הוצאות הילד

אוסטרליה / צלם: בלומברג

ההטבה: לפי המשרד לסיוע למשפחה (family assistance), כן, יש כזה: במשפחות עובדות (כאשר שני ההורים עובדים) ניתן לקבל החזר של 50% על ההוצאות לילד. בעיקרון, ההטבה מכוונת לבעלי הכנסה נמוכה יחסית, כזו שעם משרה וחצי (ההורה השני רק חצי משרה) מגיעים לכ-80 אלף דולר אוסטרלי בשנה (73 אלף דולר אמריקני).

מקור ההטבה: הבטחת בחירות של ראש הממשלה לשעבר קווין רוד, בהיותו מנהיג הלייבור. איזה פלא, לפעמים פוליטיקאים גם מקיימים הבטחות בחירות.

ומה בישראל: אין דבר כזה. שדולות הנשים נלחמות למען זה, ובקיץ האחרון גם תנועת המחאה, אבל בינתיים אין שינוי.

בריטניה: המעסיק חייב לגלות גמישות כלפי הבקשה לעבוד מהבית

בריטניה / צלם: רויטרס

ההטבה: חוק גמישות בעבודה. עובד יכול לבקש לעבוד חלק מהזמן מהבית, או לעבור למשרה חלקית והמנהל חייב לגלות גמישות. אם יסרב, עליו להסביר מדוע. חובת ההוכחה עליו. אם מעסיק מגלה גמישות בכל הקשור לבקשות העובדים לשינויים בתנאי ההעסקה, הוא יקבל גם הטבות מס. התופעה הזו מתבלטת במיוחד בקרב נשים אחרי חופשת לידה, אז מאפשרים להן חזרה הדרגתית, כמו שיבה לעבודה ב-80% משרה.

מקור ההטבה: כתוצאה משעות עבודה ארוכות בבריטניה, חלק מהפתרון לאיזון בין עבודה לחיים פרטיים הוא ליצור גמישות בעבודה, כדי שתיווצר חברה בריאה. הממשלה רוצה לעודד פתרונות מסוג זה.

ומה בישראל: מלי אלקובי, מנכ"לית דינמיקס: "אין פה בכלל חוק כזה. המעסיק קובע אם המשרה היא מלאה או לא. כרגע יש רק משרת אם, שמאפשרת הפחתה של שעת עבודה ביום, למשך השנה שלאחר חופשת הלידה".

ההטבה: תשלום חד פעמי של 1,000 ליש"ט אם בשל חזרה לעבודה התבטלה הטבה כלשהי, כמו למשל על גידול ילד.

מקור ההטבה: עידוד אפקטיבי של אזרחים לחזור כמה שיותר מהר למעגל העבודה.

מקור ההטבה: אלקובי: "אין דבר כזה. מצד שני, פה יש דמי לידה, מענק לידה וגם קצבת ילדים, שלא קיימים בכל העולם. מה שכן, ישנן מדינות, כמו אוסטרליה, שבהן ההחזר לגן ילדים הוא עד לתקרת שכר מסוימת, מה שמאפשר למעוטי יכולת לקבל יותר".

צרפת ודנמרק: 30 ימי חופשה בתשלום בשנה

צרפת / צלם: רויטרס

ההטבה: בצרפת ובדנמרק מעניקה המדינה לעובדיה לא פחות מ-30 ימי חופשה בתשלום בשנה. גם לאזרחי פינלנד, נורווגיה ושבדיה אין מה להתלונן. להם יש 25 ימים כאלה. תשוו את זה ל-10 ימים כאלה ביפן ולאפס עגול בארה"ב. בצרפת יש חיסרון אחד מהבחינה הזו: בעוד ששם רק יום חג אחד הוא חופשה בתשלום (דווקא ה-1 במאי, משל מדובר בברית המועצות), במקומות אחרים זה יכול להגיע אף ל-13. כך, בפורטוגל ואוסטריה יש למעשה 35 ימי חופשה במצטבר. גם לספרדים ולפינים אין הרבה מה להתלונן - יש להם 34 כאלה. יפן, כאמור, לא נדיבה מאוד בימי חופשה, אבל רק בתחילת הדרך. אחרי 18 חודשי עבודה, בכל שנה נוסף עוד יום חופש, עד שמגיעים ל-20 ימי חופש.

מקור ההטבה: ימי החופשה הרבים בצרפת ודנמרק (וגם בפינלנד) מגיעים כחלק ממודעות גבוהה הקיימת במדינות אלו לחשיבות שבמתן הטבות בתנאים סוציאליים, תוצאה של תרבות המקדשת את חיי הפרט ופחות מעודדת קרייריזם מארה"ב או מישראל, למשל. המחיר של ההטבות הללו מתבטא במיסוי ובעלות מחייה גבוהים.

ומה בישראל: 14 ימי חופשה בארבע השנים הראשונות, מספר שעולה עם השנים. עם ותק של 15 שנה במקום עבודה, אפשר להגיע למקסימום 28 ימי חופשה.

הודו: 15 ימי חופשה בתשלום כדי לטפל בהורים

הודו / צלם: רויטרס

ההטבה: ממשלת ביהר, מדינה בצפון-מזרח הודו, עם אוכלוסייה של יותר מ-100 מיליון איש, מעניקה לאזרחיה את הזכות לקחת פעם בשנתיים 15 ימי חופשה בתשלום על מנת לטפל בהורים או בהורי בן/בת הזוג, וזאת בנוסף לימי החופש הקבועים.

מקור ההטבה: בתרבות ההודית יש מקום נרחב לכיבוד ההורים ולטיפול בהם והחוק מבטא זאת היטב.

ומה בישראל: בעבור הורה סיעודי של העובד או של בן/בת זוגו, רשאי העובד להיעדר שישה ימים ממכסת ימי המחלה שלו. עובד יהיה זכאי להישאר לטפל באביו או באמו רק אם הפכו לתלויים לחלוטין בזולת ואינם מאושפזים במוסד סיעודי.

אוסטריה: תוספת ימי חופשה על עבודה בשעות הלילה

אוסטריה / צלם: רויטרס

ההטבה: מי שעבודתו כוללת זמן עבודה ממושך בלילה, זוכה לעוד שניים-שלושה ימי חופשה בשנה, תלוי כמה מהעבודה מתבצע בלילה. לאחר חמש שנים של עבודה מסוג זה, הם זכאים לארבעה ימים ולאחר 15 שנה הם זכאים לשישה ימים.

מקור ההטבה: הבנה שעבודה קשה, בעיקר על חשבון שעות שינה תקינות, לא תורמת לבריאות העובדים ומתוך כך יש להקל עליהם במידת האפשר בזמני מנוחה ולאפשר להם להיבדק בריאותית במידת הצורך.

מקור ההטבה: בארץ מקובל במקומות רבים להציע תעריף גבוה יותר על עבודה בשעות הלילה או להגדיל את מכסת ימי החופשה, אבל החוק אינו מחייב זאת. כל שהחוק דורש זה חלוקה הוגנת בנטל העבודה בלילה בין העובדים.

הולנד: תוכנית פנסיה של בין 70% ל-100% מהשכר טרם הפרישה

הולנד / צלם: רויטרס

ההטבה: אמנם התוכנית הציבורית בהולנד מעניקה לפורש לפנסיה רק 30% מהשכר שהיה לו קודם לכן, אבל הרוב הגדול של העובדים לא נזקקים לה. לרובם יש תוכניות במקומות העבודה המאפשרות להם לקבל 70% עד קרוב ל-100% מהשכר שקיבלו לפני הפרישה.

מקור ההטבה: תוכניות הפנסיה עוצבו באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה והושפעו במידה רבה ממצב המדינות בשנים שלאחר המשבר הכלכלי הגדול של 1929. במדינות כמו הולנד, שפחות סבלו מאינפלציה גבוהה, הייתה נטייה לעצב מערכת פנסיה שסומכת על הקרנות של השוק הפרטי ופחות על הממשלה. הבום הכלכלי שחוותה הולנד לאחר המלחמה, כמו רוב מדינות מערב אירופה, איפשר לה להעניק תוכניות פנסיה נדיבות.

ומה בישראל: ביטוח לאומי נותן סכום מוגבל כקצבת זקנה. מעבר לכך, קיים החיסכון הפנסיוני. מאז 1995, השיטה הנהוגה בישראל היא פנסיה צוברת, שבמסגרתה העובד והמעביד מפרישים סכומי כסף משכרו של העובד לגוף לחיסכון לטווח ארוך שמנהל את הסכום הצבור. בשיטה הישראלית החדשה אין לעובד זכויות מוגדרות לתקופת הגמלאות, והקיצבה שאותה יקבל תיגזר מהסכום שנצבר עבורו באמצעות השקעה בשוקי ההון לאורך השנים.

ימים יגידו אם שיטה זו משרתת את העובדים בצורה טובה. בעבר היו נהוגות בישראל תוכניות פנסיה תקציבית ו"פנסיה ותיקה", שבמסגרתן זכויותיו של החוסך לתקופת הגמלאות היו ברורות ומובטחות כבר מתחילת החיסכון. שיטות אלו רלוונטיות לעובדים רבים בישראל אך נמצאות ב-Run off (תהליך סגירה ארוך טווח, במסגרתו נותנים שירות לעמיתים קיימים ולא מקבלים עמיתים חדשים).

צ'כיה: חופשת לידה של 3 שנים

צ'כיה / צלם: בלומברג

ההטבה: אמנם מדינות צפון-אירופה ידועות כנדיבות במיוחד במימון חופשת הלידה וגם תקופת החופשה היא ארוכה (בשבדיה למשל מדובר ב-16 חודשים), אבל בכמה ממדינות מזרח אירופה מקובל שאם נשארת עם הילד זמן רב בהרבה. בצ'כיה, למשל, היא תישאר איתו במקרים רבים שלוש שנים. המימון מטעם המדינה נדיב פחות - 256 אירו לחודש לשנתיים הראשונות.

מקור ההטבה: ניתן למצוא מתאם גבוה בין המדינות שמעניקות את התנאים הטובים ביותר ליולדות (גרמניה, צ'כיה, סלובקיה, סלובניה ואוסטריה), לבין שיעור הפריון הנמוך שם. ההיגיון הוא פשוט: כשהנטייה היא שלא להביא לעולם ילדים, דבר שמכביד בטווח הארוך על הכלכלה במדינה, כדאי לה לעודד פריון גם בתנאי העבודה (והחופשה).

ומה בישראל: אורכה של חופשת לידה הוא 12 שבועות בלבד.

* מקור הנתונים: CIA World Factbook

עוד כתבות

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

המדיניות שהורידה את אנליסט וזו שסידרה לאלטשולר את התשואות

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

אילוסטרציה: shutterstock

מארה"ב, דרך הודו ועד אוסטרליה: רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● מה חושבים על כך האנליסטים?

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון - בהם מבנים צבאיים

שר הביטחון בביקור בבסיס יחידה 8200: "אנחנו יודעים בהרבה מאוד מקרים איך האויב חושב ואיך האויב נערך" • נתניהו נפגש עם ראשי רשויות בצפון, סירב להסביר איך יחזרו התושבים לבתיהם - אבל הבטיח: "הצפון ישגשג" • במקביל, הירי ליישובי הצפון לא נפסק • הותר לפרסום: מ"פ בצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע קשה בהתיקלות עם מחבלים ברצועה • כל העדכונים מכל החזיתות

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

הנשיא חדש של איראן: כך הוא יתמנה ומי המועמד הצפוי

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי, מדובר בסגנו מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום