גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עפרה שטראוס: אנושיות וכנות לא צפויות שהתגלו לאור המחאה

שטראוס הגיבה במהירות למחאת המחירים ודיברה למפגינים בגובה העיניים ■ לאן היא עוד מתכוונת לקחת את עסקי החברה בעולם, ואילו גבולות היא בכל זאת מציבה להתרחבות הגלובלית של שטראוס?

למי שכבר הספיק לשכוח, תחילת גל המחאה החברתית, היה עם הניסיון הצרכני מאמצע חודש יוני להכריז חרם על גבינת הקוטג' הפופולרית. באופן טבעי, חיצי המחאה הופנו אז לעבר יצרניות הקוטג' והעומדים בראשן, שאחת מהן היא עופרה שטראוס - נציגת השושלת המשפחתית שתחילתה בשתי פרות בחצר קטנה בנהריה.

לכן, הבחירה בעופרה שטראוס אינה טריוויאלית ועשויה להפתיע חלק מהקוראים, נוכח הגישה הציבורית השלילית.

ואולם, בתקופה בה כולם כועסים ואף אחד לא מקשיב, יתכן שהבחירה בשטראוס נובעת מזיהוי יסודות של אנושיות ודיבורים שמאחוריהם לפחות כוונה אמיתית, למרות הביקורת. התגובה המהירה שניפקה שטראוס ימים ספורים לאחר יוזמת חרם הקוטג', לא הפתיעה את סביבתה.

"אני נהנית להיות יו"ר שטראוס. הנושא של יוקר מחירי המזון מכה. שיח כל כך מבקר וכה כועס זה הרבה מעבר לקוטג'", אמרה אז שטראוס, כשהיא למעשה חוזה את הנולד. "יש כאן משהו מערכתי לא בסדר. זה הרבה מעבר לקוטג' שלי או לקפה שלנו".

בניסיון להסביר את תכניות התגובה של חברת המזון המשפחתית, אמרה שטראוס כי "יש רגעים שאולי נראים כהיעלמות, אבל יש כזו עוצמה של הקולות בחוץ שכדאי לעצור רגע ולחשוב על מה ששמעתי. איך ייראה המוצר מחר בבוקר, מה זה מחיר סביר, לאיפה אני מביאה אותו. כל פתרון שיימצא לכאב שנמצא שם בחוץ - אנחנו נהיה חלק ממנו. שמעתי את הביקורות - זה כואב ולא פשוט", אמרה בכנות מפתיעה.

אותו דפוס התנהגות ניכר גם חודש לאחר מכן, כשעופרה הצטרפה וישבה עם חלק מיוזמי מחאת הדיור שהחליטו להקים אוהלים מול ביתה.

חובקת עולם

שטראוס היא האישה העומדת מאחורי אסטרטגיית הפעילות של חברת המזון מזה כעשור. את המושכות להובלת החברה המשפחתית קיבלה אחרי 20 שנה במהלכן עברה את כל הדרך בחברה מלמטה, ומילאה תפקידים שונים בחטיבות השונות.

בעשור בו היא מכהנת כיו"ר החברה, שטראוס הוכיחה כי היא יודעת לזהות מגמות וכיוונים צרכניים לתקופות ארוכות טווח. כך, היא הובילה את הקבוצה לחיבורים ושותפויות עם ענקיות מזון ברחבי העולם, שהפכו אותה לחברה גלובלית הפעילה ביותר מ-20 מדינות על פני הגלובוס. בין החברות המחזיקות בפעילות יחד עם שטראוס נמנות ענקיות עולמיות דוגמת יוניליבר, דנונה, פפסיקו והאייר.

אבל גם במעבר לחברה גלובלית, עופרה ממשיכה להקפיד ולהדגיש את חשיבות הבעלות המשפחתית על שטראוס, שנותרה חברת המזון הישראלית הגדולה היחידה בבעלות מקומית (בניגוד למתחרותיה המובילות כמו תנובה שבידי קרן אייפקס ואסם שבידי נסטלה). שטראוס הקפידה לייצר שיתופי פעולה עולמיים מול החטיבות השונות של החברות, ולא מול המטות שלמעלה, כדי לשמור על הצביון המקומי-משפחתי של השליטה.

באמצעות יצירת מערכות יחסים אינטימיות וקרובות עם מנהלי החברות העולמיות השונות, עופרה שטראוס דאגה לכך שקבוצת המזון הישראלית תהיה מרושתת בעולם ובעלת קשרים הדוקים עם חברות מובילות בתחום המזון.

דוגמה לקרבה האישית הגדולה בין שטראוס לשותפותיה, התורמת לקידום עסקי החברה, ניתן היה לקבל מדבריה של אינדרה נואי, יו"ר ומנכ"לית פפסיקו, בטקס חנוכת המפעל החדש של שתי החברות בארה"ב ב-2010, המחזיקות יחד ביצרנית החומוס והסלטים המצוננים האמריקנית "סברה", שחולשת כיום כבר על יותר מ-50% מנתח השוק של הממרחים הצוננים בארה"ב.

נואי סיפרה כי "השותפות נולדה לפני ארבע שנים במשרדי. עופרה באה אליי למשרד, חלצנו נעליים, שמנו דברים על השולחן ודיברנו. אנחנו מדברות על הכול. אנחנו חברות טובות, ולכן 'סברה' היא לא רק שותפות בין שתי חברות גדולות, אלא היא שותפות בין הלב של שתי החברות ( companies ) ושתי חברות ( friends )".

לשטראוס יחסי קרבה לא רק עם השותפים הגדולים שלה. גם מנהלי החברה בדרגות השונות, ובראשם גדי לסין המנכ"ל, חשים קרובים לעופרה ורוחשים לה הרבה כבוד. שטראוס ולסין עובדים יחד כבר 19 שנים, ולמדו איך להשלים ולתמוך אחד בשני כדי להוביל את החברה למקום הכי טוב שהם יכולים.

שימו מים לקפה בסין

כמו בשנים קודמות, גם בזו החולפת הצליחה שטראוס לייצר לקבוצה מנועי צמיחה חדשים ולפתח מנועים קיימים. בין שני המהלכים הגלובליים המשמעותיים האחרונים עליהם דווח היו תחילת פעילות בתחום פתרונות המים הביתיים בסין, בעקבות הסכם שנחתם עם קבוצת האייר העולמית, ורכישת מספר חברות קפה שממקמת את שטראוס כחברה השישית בגודלה בשוק הקפה הקמעונאי בעולם. שטראוס גם החליטה על הרחבת שיתוף הפעולה שלה עם פפסיקו מעבר לארה"ב, באמצעות הקמת חברה משותפת שתייצר ותשווק בעולם מוצרים דומים לאלו שמציעה סברה.

בזכות אלה, למרות שברבעונים האחרונים שטראוס סובלת מעליית מחירי חומרי הגלם השוחקת את הרווחיות שלה, היקפי הפעילות של החברה ממשיכים לצמוח בשיעורים מרשימים.

עוד כתבות

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

אילוסטרציה: shutterstock

מארה"ב, דרך הודו ועד אוסטרליה: רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● מה חושבים על כך האנליסטים?

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

המדיניות שהורידה את אנליסט וזו שסידרה לאלטשולר את התשואות

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

לידיעת בני משפחה מסוכסכים: הליכים חסויים בביהמ"ש למשפחה לא מהווים "מקלט" מחקירת רשות המסים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס על-ידי האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט