"עליית מחירי השכירות במהלך השנים 2008-2010 מעיקה על משקי הבית בישראל, שכרבע מהם (507 אלף משקי בית) שוכרים דירות במגזר הפרטי - שיעור דומה לממוצע בחברות OECD", כך מודה היום (א') בנק ישראל, בקטע מתוך סקירת מערכת הבנקאות לשנת 2010 שפורסם היום.
יחד עם זאת, לדברי הבנק התערבות של המדינה בקביעת גובה שכר הדירה ומשך השכירות אינה רצויה, מחשש לפגיעה בנכונות להשקיע בשוק השכירות, להגביר את הביורוקרטיה וליצור שווקים משניים שבהם ייסחרו זכויות של שכירות מפוקחת באופן לא חוקי". בנוסף, "רגולציה חזקה על גובה דמי השכירות ומשך השכירות עשויה להיות גורם ממתן להשקעה בדירות להשכרה, ונדרש פיצוי כדי לשמור על תשואה סבירה למשקיעים".
לפי בנק ישראל, סיוע של המדינה בתשלום שכר הדירה במגזר הפרטי הוא אמצעי הסיוע הנפוץ ביותר, וממנו נהנו ב-2009 כ-27% ממשקי הבית ששכרו דירות. יחד עם זאת, במהלך השנים נשחק מאוד ערך הסיוע לעומת מחירי השכירות שהאמירו.
"המגורים בשכירות פרטית הם בני השגה כלכלית"
לפי ניתוח שבוצע בבנק ישראל, לאור חשיבותו של הסיוע הממשלתי בשכר דירה בתמיכה בחסרי דיור, חשוב לעדכן את סכומי הסיוע ולהדק את הקשר בין גובה ההכנסות מעבודה לסכום הסיוע בשכר דירה. ההוצאה על דיור מהווה כרבע מסל הצריכה של משקי הבית בישראל - הנתח הגבוה ביותר בסל.
בנק ישראל מודה, כי ההוצאה על דיור קשיחה יחסית להוצאות אחרות, משום שגמישותם של משקי הבית ביחס לשינוי מיקום הדירה שהם מתגוררים בה, גודלה ועיתוי המעבר מצומצמת. מחירי הדירות ומחירי שכר הדירה החלו לנסוק במחצית הראשונה של 2008 והעלייה הקיפה את כל אזורי הארץ. בגלל קשיחות הביקוש לדיור ושיעורה הניכר של ההוצאה על דיור בסל הצריכה, המצוקה של משקי הבית גדולה", לדברי הבנק.
"המגורים בשכירות פרטית, ביחס לרכישת דירה, הם בני השגה כלכלית - משום שאינם מצריכים השקעה הונית, וגמישים מבחינת התאמת נכס המגורים לגודל משק הבית, צרכיו ומקומו", אומרים בבנק ישראל. "הסיוע הסוציאלי בדיור נשחק בשנים האחרונות - רבות מדירות השיכון הציבורי נמכרו בלי שנרכשו או נבנו אחרות במקומן, צומצמו התקציבים שהופנו לצורך הסיוע, וירד מספר משקי הבית הנהנים מהסיוע לסוגיו".
הניתוח של הבנק מעלה המלצות: הגדלה מדודה של היצע הדירות, תוך התאמתו למחסור הקיים, הגדלת היצע הדירות הקטנות של 2-3 חדרים, תמיכה בבניית דירות להשכרה בשכונות המגורים ע"י ייעוד של חלק מהקרקע בתוכניות הבינוי העירוניות לבנייה להשכרה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.