גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טנק אחד פחות

ביטחון הוא המוצר הציבורי האחד שקיומנו תלוי בו, ודווקא בו קל לכולם להציע לקצץ

כל אימת ששדולה כזו או אחרת לוחצת להגדיל את חלקה בעוגה שאמא מדינה מחלקת לאזרחיה, תקציב הביטחון הוא המועמד הראשון לממן את סיפוק המאוויים. הפעם המחאה החברתית היא שגרמה להנחת הביטחון על שולחן הקצבים. ספק רב אם קיצוץ כזה הוא צעד נכון.

המלצות לקצץ בתקציב הממשלה נסמכות תדיר על הקביעה כי הקיצוץ לא יזיק, מפני שאפשר לבצעו על-ידי ביטול "בזבוזים". לפיכך יש לקבוע בבירור, שממשלה יעילה היא אוקסימורון: אין חיה כזאת. שומנים הם בהכרח מרכיב של כל פעילות ממשלתית. אבל אין שום סיבה לחשוב שמערכת הביטחון יעילה פחות ממערכות אחרות, כגון החינוך והבריאות.

אלא מאי? הואיל וההוצאה הביטחונית היא הגדולה שבסעיפי ההוצאות, אפשר תמיד לקוות שקיצוץ לא יגרום נזק גדול מדי לביטחון. אבל זהו שיקול פסול. השאלה הנכונה היא, באיזה סעיף מסעיפי ההוצאה השונים יגרום קיצוץ בשיעור נתון את הנזק המזערי.

הכוונה היא כמובן לא לנזק פוליטי: מבחינה זו הרבה יותר קל לקצץ בתקציב הביטחון. במערכת הביטחון אפשר לפטר עובדים - לובשי מדים ואחרים - מבלי שעיני יאיים בשביתה כללית במשק. ובצה"ל, בניגוד למערכות האזרחיות, אין לעובד קביעות שממנה משחררים רק המוות או היציאה לגמלאות.

כידוע, גם אם השאלה הנכונה נשאלת, אין היא מביאה להחלטות מושכלות בתחום התקציב. לעתים קרובות הקיצוץ "רוחבי", דהיינו בכל סעיפי התקציב שאינם מקובעים על-ידי חוקים שונים, בדיוק משום שהממשלה פוחדת מקביעת סדר עדיפויות, בשל שיקולים קואליציוניים.

אך מעבר לשיקולים העקרוניים הללו, יש עובדות שכדאי לשים לב אליהן, מפני שהן מצביעות על מגמות חיוביות מאד במערכת הביטחון.

המשקל השתנה

כדי להבין נכון את הנתונים המובאים להלן, יש לזכור שהוצאות הביטחון כוללות לא רק את צה"ל ואת משרד הביטחון. יש יחידות נוספות, גדולות וחשובות, הניזונות מתקציב הביטחון, ושההוצאה עליהן נמדדת במיליארדים.

במשך השנים הופנתה תדיר אצבע מאשימה אל השכר הגבוה הנוהג במערכת הביטחון. גם אם היה יסוד להאשמה הזו, הרי שהדברים השתנו מאוד בשנים האחרונות. עיון בנתונים (שמקורם בלמ"ס, עם עיבודי הכותב) מראה, שבה בעת שבשנים 1996-2009 עלה השכר הממוצע במערכת הביטחון ב-0.7% בשנה, הרי שבסקטור הציבורי-האזרחי הוא עלה ב-1.7% בשנה, דהיינו בקצב הגבוה ביותר מפי שניים.

בד בבד, בה בשעה שכוח האדם בסקטור הציבורי האזרחי עלה על-פני התקופה האמורה של 14 שנה ב-27.3%, מערכת הביטחון הסתפקה בעלייה של 10.3%. תולדה מבורכת של ההתפתחויות האלה היא שבעוד משקל השכר בהוצאות הביטחון עמד על 59.7% ב-1995, הרי שב-2009 (השנה האחרונה שלגביה התפרסמו החשבונות הלאומיים המפורטים) היה משקל השכר רק מחצית מהוצאות הביטחון.

המשמעות היא שעלה במידה ניכרת משקל הוצאות הביטחון המופנות להצטיידות, מחקר ופיתוח ואימונים. לבסוף, משקל הוצאות הביטחון בסך הוצאותיו השוטפות של הסקטור הציבורי ללא תשלומי ריבית ירד מ-21.6% ב-1995, ל-17.9% ב-2009.

חלק מהשומן כבר איננו

המספרים הללו אינם מקריים: מערכת הביטחון היא המערכת הציבורית היחידה שביצעה רפורמות מרחיקות לכת בכל הנוגע לתעסוקה, ובזה בעיקר שידוד מערך המילואים והצטמצמות רבתי בתעסוקת אזרחים עובדי צה"ל.

אין הכוונה בדברים שלעיל לומר שיש לתת למערכת הביטחון פרס על מה שהצליחה לעשות. אבל כן צריך להיות ברור שחלק מן השומן שהיה בה כבר איננו. וכששכבת השומן נעשית דקה יותר, גוברת הסכנה שקיצוץ יפגע בשרירים.

זה נכון במיוחד בשל העובדה שצעדים מזדמנים - כגון קיצוץ בהזדמנות חגיגית זו שדפנה ליף וחבריה נאבקים על מה שנראה להם כצדק חברתי - אינם מאפשרים לתכנן תוואי אופטימלי של הפחתה בהוצאות הביטחון, ולכן חזקה על עלות הקיצוץ, במונחי פגיעה בביטחון, שתהיה גבוהה יותר מההכרחית.

יש לכל העניין הזה היבט נוסף שחשוב מאוד לא להתעלם ממנו: הביטחון הוא מוצר ציבורי - המוצר הציבורי הקלאסי. תמיד יותר קל לקצץ בתקציבי מוצרים ציבוריים (המאופיינים בכך שכל האזרחים יכולים לצרוך מהם באותה מידה), מפני שהציבור אינו מרגיש בטווח הקצר בתוצאות קיצוצים כאלה (אם צה"ל ירכוש טנק אחד פחות איש לא יבחין בכך).

לעומת זאת, קיצוץ בתקציבים המממנים בעיקר צריכה פרטית, כגון בריאות, מורגש מיד (כל ביקור אצל רופא נכלל כאן), על התוצאות הפוליטיות המתלוות לכך. לכן צריך לחזור ולהדגיש: תפקידה העיקרי של ממשלה הוא לספק מוצרים ציבוריים. פגיעה בהם כדי לממן מוצרים פרטיים מהווה מעילה בתפקיד הממשלה. וכשמדובר בביטחון, יש לזכור שזהו המוצר הציבורי האחד שקיומנו הפיזי תלוי בו.

הכותב הוא פרופ' בחוג לכלכלה חקלאית ומינהל באוניברסיטה העברית

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו–ספרתי, והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט לסאליבן: "מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית ברפיח"

שר הביטחון בביקור בבסיס יחידה 8200: "אנחנו יודעים בהרבה מאוד מקרים איך האויב חושב ואיך האויב נערך" • נתניהו נפגש עם ראשי רשויות בצפון, סירב להסביר איך יחזרו התושבים לבתיהם - אבל הבטיח: "הצפון ישגשג" • במקביל, הירי ליישובי הצפון לא נפסק • הותר לפרסום: מ"פ בצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע קשה בהתיקלות עם מחבלים ברצועה • כל העדכונים מכל החזיתות

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה המקומית; מדד הבנקים מזנק ב-1.5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% • סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרוייקטים של בניה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מהליך זה מדולל חנן מור, ושותפו מאור, לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ●  בית המשפט: "המרת החוב להון יאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום