יועץ השקעות בבנק הבינלאומי מואשם בגניבה בידי מורשה

שרון נתנאל מואשם גם בקבלת דבר במירמה, השפעה בדרכי תרמית על תנודות השער של ניירות ערך, עבירות רבות של מירמה והפרת אמונים ומאות עבירות של ניהול תיקים ללא רישיון

פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) הגישה היום (ג') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתב אישום נגד שרון נתנאל, אשר שימש יועץ השקעות בחדר מסחר תאגידים בסניף ראשי של הבנק הבינלאומי הראשון בתל-אביב.

כתב האישום מייחס לנתנאל עבירות רבות של גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, עבירות רבות של השפעה בדרכי תרמית על תנודות השער של ניירות ערך, עבירות רבות של מירמה והפרת אמונים, מאות עבירות של ניהול תיקים ללא רישיון לניהול תיקים, מאות עבירות של ניהול תיקים על-ידי תאגיד בנקאי, אלפי עבירות של פעילות האסורה על בעל רישיון, ואלפי עבירות של עסקאות בניירות ערך על-ידי חבר בורסה. כמו כן מיוחסות לנתנאל עבירות רבות של הלבנת הון וכן זיוף מסמכים רבים ושימוש בהם.

על-פי כתב האישום, נתנאל, ששימש כאמור יועץ השקעות בבנק הבינלאומי, פנה לאחיינו ולגיסו וביקש מהם לפתוח חשבון בבנק על שם אחיינו, כדי שיפקיד בו כספים השייכים לו, על מנת שיוכל לסחור בניירות ערך באמצעות חשבון זה ולהרוויח ממסחר בניירות ערך.

פתיחת החשבון על שם האחיין היתה במתכוון והתבקשה על-ידי נתנאל על מנת לאפשר לו לבצע עסקאות בניירות ערך, ולעקוף את האיסורים מכוח חוק ניירות ערך וחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, החלים עליו, ומכוחם נאסר עליו לסחור בניירות ערך עבור עצמו ולנהל תיקים, בהיותו יועץ השקעות בבנק. נתנאל הפקיד בחשבון שנפתח על שם אחיינו כספים השייכים לו.

לדברי הפרקליטות, לאחר שבני משפחתו משכו מהחשבון את הכספים שהיו בבעלותם בחשבון, וכאשר בחשבון נותרו כספיו של נתנאל בלבד, החל נתנאל לבצע בחשבון מאות עסקאות מתואמות בניירות ערך בין חשבונות לקוחות חדר המסחר לבין החשבון על שם אחיינו, בו היו מצויים, כאמור, כספיו.

עוד נטען כי נתנאל פעל על-פי שיקול-דעתו הבלעדי בחשבונות לקוחותיו, כשהוא מנצל את נגישותו לחשבונות לקוחות חדר המסחר ואת האמון שניתן בו על-ידי הלקוחות ועל-ידי הבנק.

על-פי כתב האישום, את העסקאות המתואמות בין החשבון לחשבונות לקוחותיו ביצע נתנאל, באמצעות הזרמת הוראות מתואמות של קנייה ומכירה של ניירות ערך, מצד אחד מהחשבון על שם אחיינו בו שלט ובו היו כספיו, ומצד שני מחשבונות לקוחות הבנק שהיו בשליטתו מתוקף תפקידו כיועץ השקעות, ויצר עסקאות מתואמות, בהן מכר ניירות ערך מחשבונות לקוחות חדר המסחר לחשבון הפרטי במחיר נמוך, ולאחר מכן מכר את ניירות הערך מהחשבון הפרטי לחשבונות הלקוחות במחיר גבוה יותר, באופן שיצר עסקאות סיבוביות מתואמות בין חשבונו לחשבונות לקוחותיו. החשבון הפרטי שימש כחשבון "מתווך" אשר הרוויח את הפרשי השער שבין הרכישה והמכירה על חשבון לקוחותיו.

מכתב האישום עולה כי נתנאל תאם במדויק את העסקאות, תוך בחירת כמות המניות ושערי העסקאות, וכשהוא מזרים הן את ההוראות בחשבונות לקוחות חדר המסחר והן את ההוראות המתואמות בחשבון הפרטי, על מנת שיניבו לכספים שבבעלותו בחשבון הפרטי רווחים מובטחים על חשבון הפסדים מובטחים ואובדן רווחים שיגרמו ללקוחות הבנק. בכך יצר נפח מסחר כוזב והשפיע על שערי תנודות שערי ניירות הערך בהן סחר, תוך ניצול שיטת המסחר לרעה.

על-פי המיוחס לו, נתנאל גרף לכיסו בדרך זו כ-350 אלף שקל על חשבון רווחי לקוחותיו.

לשם ביצוע תוכנית המירמה, נטען בכתב האישום, גם זייף נתנאל את חתימתו של אחיינו, על גבי מסמכים רבים בחשבון, והגישם לבנק כאילו נחתמו על-ידי אחיינו בעל החשבון הרשום.

עוד מיוחס לנתנאל כי משך את הרווחים שגרף בפעילותו העבריינית בחשבון, באמצעות מסלול עוקף וסיבובי דרך חשבונות בני משפחתו, משם הגיעו בסופו של דבר לחשבונו הפרטי, על מנת להלבין ולהסוות את המקור הבלתי חוקי של הכספים ואת היותו בעל הזכויות בהם. בשל כך מיוחסות לו עבירות לפי חוק הלבנת הון.

כתב האישום הוגש על-ידי עו"ד עופרה רובינפלד-הוך, ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה).

באי-כוחו של נתנאל, עורכי הדין אסף ברם, גיל דחוח וגלית רוטנברג, מסרו בתגובה לכתב האישום כי "הפרקליטות קיבלה חלק ניכר מטענותינו בשימוע והותירה בכתב האישום הסופי פחות ממחצית העסקאות אשר הופיעו בטיוטת כתב האישום. לגבי אותן עסקאות ויתר העבירות המיוחסות למרשנו, נשכנע את בית המשפט כי לא היה מקום להגיש כתב אישום מלכתחילה".

יצוין כי מדובר ביועץ השקעות נוסף באותו סניף של הבנק הבינלאומי המבצע עבירות אלה. בעניינו של יועץ השקעות אחר, יעקב קאופמן, הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי, והצדדים הגיעו להסדר טיעון לפיו הנאשם יורשע וישלח ל-22 חודשי מאסר בפועל, מאסר על-תנאי וקנס כספי. גזר הדין בעניינו של קאופמן יינתן אחרי חג הסוכות.