גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

68% מהסטודנטים: המחאה שינתה את הרגלי הצריכה שלנו

לקראת פתיחת שנת הלימודים היום, "גלובס" מציג פרופיל של הסטודנט הישראלי: ההוצאה המרכזית שלו היא על שכר דירה, הוא נעזר מאוד בהוריו, ויש לו מודעות צרכנית מפותחת למדי

הם היו חלק משמעותי מהמחאה החברתית של קיץ 2011, אבל כעת הסטודנטים, אולי, ייאלצו להוריד הילוך עם שובם אל ספסל הלימודים. מי הוא הסטודנט הישראלי, ואיזו מציאות כלכלית ממתינה לו?

הסטודנטים הישראלים מתמודדים עם מציאות לא פשוטה: כזו שגובה מהם עשרות אלפי שקלים מדי שנה, נוסף לשכר הלימוד שאותו הם נדרשים לשלם. הוצאות המחיה שלהם כבדות, אך מרביתם נעזרים בהורים כדי לשרוד כלכלית - כך עולה מסקר שערך עבור "גלובס" מכון המחקר פאנלס, בקרב 300 סטודנטים לתואר ראשון, באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all.

על מה מוציאים הסטודנטים את כספם? הוצאות הדיור, יודעת לא רק דפני ליף, הן הסעיף הכבד ביותר. פחות מרבע מהסטודנטים משלמים מתחת ל-2,000 שקל מדי חודש, חמישית משלמים בין 2,000 ל-2,500, ושיעור דומה - עד 3,500 שקל, סביר להניח כי עבור חדר בדירה משותפת. 27% מתגוררים בבית ההורים בתקופת הלימודים וכך חוסכים לעצמם לפחות את הנטל הזה.

על מזון, בבית ומחוצה לו, מוציאים כ-60% מהסטודנטים עד 700 שקל בחודש, וכ-20% מעל 1,000 שקל מדי חודש. על תחבורה (רכב פרטי, דלק, רכבת (ישלמו מעל שליש מהנשאלים יותר מ-500 שקל בחודש, והוצאות הסלולר גוזלות במרבית המקרים עד 400 שקל בחודש.

אבל גם ליהנות צריך, כנראה: בסעיף הבילויים מוציאים 42% מהם בין 250 ל-500 שקל בחודש, ו-34% פחות מכך. סעיפים נוספים הגוזלים מאות שקלים בשנה הם מוצרים אלקטרוניים (מחשב וגאדג'טים), ספרי לימוד, ציוד משרדי וחיבור לאינטרנט.

כדי לצלוח את רשימת ההוצאות הזו בשלום נעזרים הצעירים בהוריהם לא מעט: 76% מהם מקבלים סיוע מההורים, בעיקר בהוצאות המזון והסלולר, גם כאשר הם חיים מחוץ לבית.

68%: המחאה שינתה את הרגלי הצריכה שלנו

היכן יעדיפו לקצץ במידת הצורך? מחציתם - בבילויים, ולאחר מכן בהוצאות עבור גאדג'טים וסלולר. אם בפועל כך הם עושים קשה לדעת, אולם כ-70% מהנשאלים הצהירו כי המחאה החברתית שינתה את הרגלי הקנייה שלהם - 38% במידה מועטה, ומעל 30% במידה רבה או רבה מאוד. המודעות הצרכנית הישראלית ששינתה צורה ופנים בחודשים האחרים מתחילה לתת אותותיה, יש לקוות, בארנק של הצעירים.

לדברי שרית שטרנברג, סמנכ"לית המחקר בפאנלס, ממצאי הסקר ממחישים את המחאה החברתית של מעמד הביניים שמקיים מלחמה לא על הישרדות אלא על נוחות: "מצד אחד ההוצאות העיקריות של סטודנטים הן על מחיה", היא אומרת, "ועל מנת לעמוד בהוצאות אלה מרביתם (76%) נעזרים בהוריהם. מצד שני, הוצאה לא קטנה היא עלויות הבילוי - יותר ממחצית מהסטודנטים (58%) מוציאים בחודש מעל 250 שקל על בילויים".

לדברי און גולדשטיין, מנכ"ל משותף במשרד הפרסום "לעומק התודעה", העובדה שמרבית הסטודנטים לתואר ראשון נתמכים על-ידי הוריהם היא זו המאפשרת להם "לבזבז" יותר על בילויים ומותרות, ולפצות את עצמם על המאמצים וההשקעה הרבה בלימודים. "לכן קהל זה נחשק מאוד בעיני המשווקים המציעים לקהל הסטודנטים שלל הנחות, מבצעים וקופונים".

גולדשטיין סבור כי המחאה החברתית בקיץ האחרון לא באמת הפכה את הסטודנטים לחסכניים יותר. "הם נמצאים בתקופה בחייהם בה אין להם התחייבויות כגון משפחה או משכנתא", הוא מזכיר, "לכן הם מרשים לעצמם להוציא יותר כספים על תחומים שנחשבים 'מותרות' - כגון בילויים וגאדג'טים. עם זאת, הסטודנטים שהובילו את המחאה מבינים היטב את כוחם הצרכני ואת יכולתם להשפיע על המשווקים הגדולים לטובתם".

56 אלף סטודנטים חדשים בשנה א'

והנה עוד כמה מספרים: בארץ יש 67 מוסדות להשכלה גבוהה, הכוללים 7 אוניברסיטאות מחקר, האוניברסיטה הפתוחה, 36 מכללות אקדמיות ו-23 מכללות להכשרת עובדי הוראה.

כ-298.4 אלף סטודנטים צפויים ללמוד השנה לקראת תואר אקדמי, מתוכם כ-230 אלף לתואר ראשון. מבין אלה ילמדו 64% במכללות, וכ-36% בקמפוסים הראשיים של האוניברסיטאות. כ-56 אלף סטודנטים יפקדו את המוסדות להשכלה גבוהה לראשונה כתלמידי שנה א'.

אם שנות ה-90 התאפיינו בגידול מהיר וחד במספר הסטודנטים - מעל 8% בממוצע לשנה על-פי נתוני המועצה להשכלה גבוהה - הרי שבשנות האלפיים חלה האטה משמעותית בקצב - והשנה גדל מספר הסטודנטים בכ-2% בלבד. במספרם של הלומדים לתואר ראשון באוניברסיטאות נמשכת מגמת הירידה זו השנה השביעית ברציפות, בעוד במכללות האקדמיות גדל מספרם בקצב מהיר מאוד. עם זאת בכל הנוגע ללימודי תואר שני, האוניברסיטאות עדיין מובילות.

הנתונים לגבי תחומי הלימוד שהיו מבוקשים ללימודי תואר ראשון באוניברסיטאות בתשע"א נותנים ביטוי מסוים למקצועות המבוקשים בשוק העבודה: רפואה ומקצועות עזר רפואיים, הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, מדעי המחשב, כלכלה, משפטים.

לאן קשה יותר להתקבל באוניברסיטאות? בראש ובראשונה, לרפואה (יחס של 4.1 מועמדים על כל אדם שהתקבל), ולאחר מכן בסדר יורד - ארכיטקטורה, מקצועות עזר רפואיים ,עבודה סוציאלית, מנהל עסקים, משפטים, חשבונאות, כלכלה, מדעי המחשב ופסיכולוגיה. מקצוע מבוקש במיוחד ללימודי תואר שני הוא מנהל עסקים.

שיעור הנשים הלומדות לקראת תואר ראשון במוסדות להשכלה גבוהה התייצב, בשנים האחרונות, על כ-55% מכלל הלומדים לתואר. ההתייצבות בחלקן של הנשים לאחר עלייה עקבית בשנות ה-90 נובעת בין היתר מהמשך הגידול של המכללות המלמדות את מקצועות ההנדסה והטכנולוגיה, בהן אחוז הנשים הוא נמוך יותר.

גידול מרשים על פני השנים חל גם בהשתתפותן של נשים בלימודים לתארים מתקדמים, ובשנת תשע"א הגיע שיעורן ל-59% מהלומדים לתואר שני ו-52% מהלומדים לדוקטורט. עלייה משמעותית חלה בהשתתפותן של הנשים הערביות בלימודים באוניברסיטאות: אם בתחילת שנות ה-90 היוו הנשים הערביות רק 40% מכלל הסטודנטים הערבים לתואר ראשון, הרי שבתשע"א היה חלקן בקרב הסטודנטים הערבים 65%.

כבר לא דואגים רק לעצמם / טל שניידר

לפני שנה, בסוף אוקטובר 2010, יצאו כמה מאות סטודנטים למאבק נגד הצעת חוק המכשירה את תקצוב האברכים. 120 מיליון שקל הוקצו בתקציב המדינה לתלמידי הישיבות, תוך חקיקת חוק שיעקוף את פסיקת בג"ץ בעניין. הסטודנטים זעמו, וכדי לרצותם ולפתור את העניין הוצע להחיל את החוק גם על סטודנטים שלהם 3 ילדים ויותר.

אלא שהסטודנטים גילו שבקבוצה הזו יש רק 200 איש - כאשר חלק מהם חרדים. התנהלות הממשלה בכל הנוגע לאי-השוויון בנטל הכעיסה את הסטודנטים, אך למרות קמפיין מתוקשר וחשיפה גדולה למאבק - שנתפס כצודק על-ידי רוב הציבור - לא הצליחו הסטודנטים להוציא לרחובות את חבריהם לספסל הלימודים. אדישות סטודנטיאלית שלטה.

"אין לנו זמן, אנחנו עצלנים", אמר סטודנטים בראיונות לכלי התקשורת, ואיציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הודה: "יש מי שבונה שוב על האדישות שלנו, זו של הרוב הדומם, המקופח, שמשלם מסים, שמשרת במילואים, שממלא את שוק התעסוקה ומהווה את דור העתיד של המדינה הזו... אך לא הפעם. הפעם לא נוותר, כי לנו, הצעירים, יש אחריות על יום המחר".

זהו שמולי של אוקטובר 2010, אז חדש בתפקיד יו"ר התאחדות הסטודנטים, שעדיין לא הצליח לנער את חבריו ולהוציאם לרחובות. כמה אלפי סטודנטים, מספר גדול יחסית עבור אותם ימים הגיעו להפגנה בירושלים נגד חוק האברכים, ושבוע לאחר מכן, בראשית נובמבר, פחת מספרם לכמה מאות. חלקם אף נשאו שלטים שעליהם נכתב: "מצטערים שלא באו יותר אנשים, אנחנו עובדים".

ניסיון העבר, הכולל גם את הקיץ האחרון, מלמד כי הסטודנטים אינם חזקים במאבקים - אלא אם זה מאבקם בלבד.

השביתה הגדולה והפגנות הענק (יחסית) של 2007 היו למען הפחתת שכר הלימוד. הסטודנטים לא ראו את עצמם אז כמובילי מאבק שכבתי רחב. הם לא יצאו ראשונים למען שכבות עניות וגם לא לטובת מצוקת מעמד הביניים. הם ה-Tag along, המצטרפים ולא היוזמים, וספק אם שמולי יצליח לשנות את אופיים.

אך לצדו, נחשפו בקיץ המחאות האחרון מנהיגי סטודנטים כמעט בכל האוניברסיטאות שהפנימו את הכוח שבידיהם, גם אם לא מדובר בצרפת של 1968. בשילוב עם פעילות פשוטה ברשתות החברתיות, הסטודנטים יכולים לפתוח את שנת הלימודים הקרובה באופן שונה מהעבר: ליזום, להתחיל להתארגן ולפעול למען יעדים רחבים בהרבה מן האינטרס הצר.

הסטודנטים הפנימו בקיץ הזה לקח חשוב - הם כבר לא עובדים רק עבור עצמם, אלא עבור אינטרסים חברתיים רחבים. לציבור גדול, משמעותי, המורכב מאנשים צעירים ודעתנים, שמתארגנים היטב ברשת - יש כוח גדול. כוח לשנות מציאות וכוח לגרום למנהיגי המדינה להיות קשובים לדרישותיהם.

אולי שנת הלימודים שנפתחת כעת תהיה שונה, והסטודנטים יתגלו כאנשים מזן שלא אפיין אותם בשנים האחרונות: יוזמים ומובילים.

שכר לימוד

עוד כתבות

בניין חברת סלקום / צילום: עינת לברון

לאחר שהשליטה בסלקום החליפה ידיים: האם העלאת מחירים בדרך?

קבוצה בראשות קרן פורטיסימו של יובל כהן השלימה את רכישת מניות דסק"ש בסלקום ב-936 מיליון שקל ● מאז נחתם מזכר ההבנות בדצמבר זינקה מניית סלקום ב-26%

בנייה חדשה. למרות שמספר הדירות הלא מכורות גבוה, המחירים ממשיכים לעלות / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

תסתכלו על תל אביב ותראו את הפרדוקס של שוק הדיור כולו

רוכשי הדירות רואים את המצב, ומוטרדים ממנו יותר, אבל מה שיותר משפיע עליהם הוא חוסר התיפקוד הממשלתי והפוליטי, ואפס המעשה בתחום הדיור ● וכך הגענו למצב שבפעם הראשונה מחירי הדירות עולים - גם בזמן מלחמה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: לא אסכים לממשל צבאי בעזה, אני קורא לנתניהו - תכריז שלא נעשה זאת

אלעד פינגרהוט הוא האזרח שנהרג אתמול במתקפה בגבול הצפון • מטח כבד למירון אחרי חיסול בכיר חיזבאללה: כ-60 רקטות שוגרו • צבע אדום בעוטף עזה: התרעה הופעלה בשדרות בפעם ה-3 היום • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

בעוד התחרות מול OpenAI מתחממת, גוגל משיקה את מודל ה-AI הכי חזק שלה

ה-Gemini 1.5 Flash הוא המהדורה החדשה של סדרת המודלים Gemini ● "שמענו מהמפתחים שלנו שהם רוצים משהו מהיר ויעיל יותר", אמרו בגוגל ● המודל יכול לסכם מסמכים בני 1,500 דפים, או 100 אי-מיילים

רידא מסארווה / צילום: אינטל

הוא בן לאחת המשפחות הגדולות בחברה הערבית ואחראי על בניית המפעלים של אינטל בארץ ובעולם

רידא מסארווה, שאחראי על הנדסת הבינוי באינטל בעשרות מיליארדי דולרים, הגיע לפסגה כשהוא אחד מאנשי המפתח שאמונים על ההתרחבות הגדולה ביותר של החברה בכל שנותיה ● דרך לקיחת אחריות אישית, חוש הומור מפותח וחשיבה טכנית, כך הוא עשה זאת ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

צבי יוכמן / צילום: איל יצהר

מהפך: רשות המסים דרשה 1.5 מיליון שקל מאיש עסקים, ובסוף תשלם לו פיצוי של 95 אלף שקל

רו"ח צבי יוכמן, מייסד ושותף מנהל בקרן ההשקעות סקיי, רכש לפני כעשור דונם של קרקע בירושלים ב כ-25 מיליון שקל ● לאחר מכן רשות המסים דרשה ממנו תשלום מע"מ של כ-1.5 מיליון שקל ● אחרי תהליך משפטי ארוך, ביהמ"ש המחוזי בת"א פטר את יוכמן מהתשלום, וחייב את רשות המסים לשלם לו פיצוי בסך 95 אלף שקל

יוסי שיינפלד, מייסד ובעלי חברת בינוי וניהול חוות השרתים SDS / איור: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כך הפך היזם מסוכות נחלים לסנדק של חוות השרתים בישראל

במעטה של חשאיות גמורה, איש העסקים יוסי שינפלד הפך בעשור האחרון לבונה חוות השרתים המוביל במדינה ● הוא אף הקדים את התנופה שחולל מכרז הענן הממשלתי נימבוס בהשקעות בתחום, והחברה שלו מאחסנת בבלעדיות את פעילות מיקרוסופט בישראל ● כעת הוא לוטש את עיניו ליעד הבא: בינה מלאכותית ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

מחיר הנחושת בשיא כל הזמנים / צילום: Shutterstock

מחיר המתכת הזו זינק ב-40% בשנה. מה עומד מאחורי המגמה?

הקיטון בהיצע של מתכת הנחושת הוביל לזינוק של 40% במחירה בשנה האחרונה ● על פי ההערכות, המחיר ימשיך לטפס לצד העלייה בביקושים ● סיטי בנק: "הביקושים יעלו ב-4.2 מיליון טונות עד 2030"

סניף של שופרסל דיל. בעיגול: רני רהב / צילומים: טלי בוגדנובסקי, שלומי יוסף

אחרי 25 שנה: שופרסל ורני רהב נפרדים

במסגרת רה-ארגון שעוברת שופרסל אחרי כניסתם של האחים אמיר, החליטה הנהלת החברה להיפרד מהדובר שליווה אותה למעלה משני עשורים ● רהב: "זכותם המלאה של בעלים להחליף דובר, משום שדוברות זו משרת אמון"

חלה עלייה בסיכון האשראי בענפי הבינוי והנדל''ן, שמשתקפת גם במדדי איכות האשראי / צילום: Shutterstock

למרות עליית הסיכון: הבנקים הגדילו ב-14% את האשראי לענף הנדל"ן

דוח הפיקוח על הבנקים לשנת 2023 מגלה כי תיק האשראי של חמש קבוצות הבנקאות הגדולות עמד בסוף השנה על 293 מיליארד שקל ● בפיקוח מודעים לסיכוני הריבית הגבוהה ולהשפעות המלחמה ועוקבים מקרוב אחרי הצמיחה בתחום ● החדשות הטובות: הבנק המרכזי מעריך שליזמים רבים אפשרות לספוג את ההשפעות הללו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

אחרי העיכובים ארה"ב תשלח חבילת נשק גדולה לישראל. מה יש בה?

ממשל ביידן עדכן את הקונגרס כי בכוונתו לקדם אספקת נשק לישראל בעלות כוללת של יותר ממיליארד דולר ● חבילת הסיוע החדשה כוללת חימושי טנקים בסך כ־700 מיליון דולר, רכבים טקטיים בסך כ־500 מיליון דולר ופצצות מרגמה בסך כ־60 מיליון דולר

גולן יוכפז, מנכ''ל תאגיד השידור / צילום: יח''צ כאן

מתיחות במועצת התאגיד סביב עלות שידורי היורו: "הצגת נתונים שקריים"

בדיון שהתקיים בשבוע שעבר האשים יונה ויזנטל, אחד מחברי מועצת התאגיד, את המנכ"ל גולן יוכפז בהצגת נתונים שקריים, ואף טען כי העלויות הגבוהות של שידורי משחקי היורו הן בזבוז כספי ציבור ● ויזנטל התנצל לדרישת יוכפז, ואז הדיון המשיך

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

"לא יודעת אם יהיה לי כסף לשלם שכירות": 4 משפחות מפונות מספרות על החיים שהשתנו

שבעה חודשים חלפו מאז פרצה מלחמת "חרבות ברזל", כ־24 אלף איש עדיין חיים במלונות, וכ־48 אלף בדירות זמניות ● ​גלובס עם ארבע משפחות מפונות מהצפון והדרום, שנתלשו מהבית, ממקומות העבודה וממוסדות החינוך

גל בר דעה / צילום: כדיה לוי

שנה אחרי שעבר למה שהיה בית ישראכרט: וואן זירו מחפש שוכר למשרדים שבבעלותו

במשך חודשים ארוכים היו חלק מהמשרדים ברחוב עמינדב בתל אביב ריקים וכעת מחפשים בבנק שוכר • זאת לאחר שוואן זירו עצמו כבר עבר לפני כשנה למשרדים אותם הוא שוכר ברחוב בית עובד • בדוחות הכספיים ציין וואן זירו כי רשם ירידת ערך של 5.2 מיליון שקל בגין השטחים שלא הושכרו עד עתה

הבניין בו נמצא הפנטהאוז בפנקס 50, ת''א / צילום: מאיה לוין

בני הזוג השוויצרים, הפנטהאוז בת"א והדרישה של רשות המסים

תושב שווייץ העניק לאשתו פנטהאוז בת"א במתנה, ורשות המסים ביקשה נתח מהעסקה - כמס רכישה ● ביהמ"ש דחה את עמדת רשות המסים וקבע כי לאשה מגיע פטור ממס עבור המתנה שקיבלה

ורנון היל וכלבו סר דאפילד בפתיחת סניף חדש של מטרו בנק בלונדון, ב-2010 / צילום: Reuters, PA Images

המנכ"ל שהעסיק את אשתו, נתן לכלב שלו תואר והפיל בנק

ורנון היל, המייסד של בנק קומרס ומטרו בנק, שניהם הסתבכו בשל עבירות רגולטוריות, היה גם מי שעמד מאחורי בנק רפובליק פירסט שנפל

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

בלגיה והולנד בחרם אקדמי על ישראל ותוכנית המיליארדים בסכנה

שורת אוניברסיטאות בבלגיה ובהולנד הודיעו על ניתוק קשרים עם מוסדות ישראלים ● במוקד: הסכם המו"פ "הורייזן" של האיחוד האירופי, שנחשב למנוע צמיחה לאקדמיה ולתעשייה הישראלית

חברת נובה רחובות / צילום: איל יצהר

כ־50% מהעליות בזכותן: שתי מניות השבבים שמושכות את הבורסה בתל אביב כלפי מעלה

המשקיעים במניות נובה וקמטק נהנו בשנה האחרונה מתשואה תלת־ספרתית שאחראית לחלק נכבד מהעליות במדדי הדגל של ת"א ● מהיכן נובעת ההצלחה שלהן, האם הן צפויות להמשיך לזנק, ואיזו מניית שבבים נשארה מאחור?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; המניות הדואליות הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה ב-0.1% ● בעקבות נתוני האינפלציה בארה"ב שהיו חלשים מהצפוי, השקל התחזק מול הדולר ● בהמשך היום צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל ● בפועלים נותנים עדיפות לאפיק הצמוד על פני השקלי באג"ח בישראל ● מידרוג: סיכון נמוך בענף התעשיות הביטחוניות העולמי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת), תמר מצפי

האינפלציה מרימה ראש: הסעיף שבו מסתתרת הדרמה הגדולה ומה יקרה לשקל?

מדד אפריל הפתיע בפעם השלישית ברצף עם קצב שנתי של 2.8%, הרבה מעל התחזיות המוקדמות ● סעיף אחד בלט לרעה במיוחד, בנק ישראל כנראה לא יוריד את הריבית בקרוב, ומה חושבים האנליסטים? ● שש הערות