גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאמנים לנייר: בארץ לא ממהרים לספרים הדיגיטליים

האם הצרכנים בישראל ימשיכו לקרוא בעיקר ספרים מודפסים? לאור התנמנמות חברות הסלולר והוצאות הספרים והיצע הספרים הדיגיטליים בעברית - נראה שכן

ניתן היה לצפות כי השילוב של "עם הספר" עם נטיותיו הטכנופיליות, יביא לכך שהישראלים יהיו בין הראשונים לאמץ לחיקם את הספרות הדיגיטלית. בפועל, זה לא קורה.

לפי נתוני מחקר רחב-היקף של חברת PWC, היקף שוק הספרים הדיגיטליים בישראל מוערך בכ-5 מיליון דולר לשנה (18.5 מיליון שקל) - פחות מאחוז מכלל ענף הוצאות הספרים, שמגלגל לפי הערכות כ-1.5 מיליארד שקל לשנה בישראל.

לשם השוואה, היקף שוק הספרים האלקטרוניים בגרמניה הוא 89 מיליון דולר לשנה; בבריטניה 23 מיליון דולר; בצרפת 16 מיליון דולר ובפינלנד 21 מיליון דולר. בהפרש קטן מעל ישראל ניתן למצוא את איטליה, הולנד, פולין, שוודיה ושוויץ. אירלנד, נורווגיה, אוסטריה, ספרד, רוסיה, טורקיה ומדינות נוספות עוד מאחורינו.

ביבשות אחרות בעולם נמצאות לפני ישראל גם קנדה, דרום אפריקה, סין, אוסטרליה - ובהפרש גדול גם יפן ודרום קוריאה. ארה"ב היא המובילה בעולם בפער ניכר, עם היקף שוק של 1.7 מיליארד דולר.

על-פי הנתונים הללו, ישראל אמנם נמצאת במקום טוב יחסית לעולם בצריכת ספרים דיגיטליים, אלא שעיקר מקורות השוק הזה בארץ אינו בספרים שכתובים בשפה העברית אלא בצריכת ספרים דיגיטליים הכתובים בשפות זרות - והפלטפורמה הבולטת לכך היא קינדל של אמזון.

מה למעשה מעכב את הפריצה של הספרות הדיגיטלית בשוק המקומי? מה הן הסיבות לכך שבמדינות כמו גרמניה, יפן וארה"ב הציבור כבר התמכר לדבר הבא, ופה זה עדיין לא קורה?

כמו בכל מצב שבו ניצבת בשער טכנולוגיה עם עתיד מבטיח, יש מי שממהר להקדים את השוק, ורוב הגורמים מחכים לרוב שהשוק יתפתח. כך קורה גם במקרה של הספרים הדיגיטליים.

בתחום הזה בולטת הנוכחות, בינתיים בעיקר בפוטנציה, של חברות הסלולר. אלה, לאחר שהשתלטו על ענף המוזיקה, בוחנות את הפוטנציאל של ענף הוצאות הספרים.

המיזם הבולט בארץ לקריאת ספרים דיגיטליים הוא Evrit מבית ניופאן, סטימצקי ו"ידיעות אחרונות", שהושק לפני שנה וחצי. לצדו, יש עוד מספר מיזמים שוליים יותר, כמו זה של חברת Foxit software - פלטפורמת הפצה חופשית, ללא מנגנוני ניהול זכויות קניין שמאפיינים את התוכן של "עברית".

ביקוש קשיח לעותק הקשיח

השחקנים הפוטנציאלים האחרים בשוק, חברות הסלולר והוצאות הספרים בעיקר, ממתינים ויושבים על הגדר, אם כי לא בחיבוק ידיים. כך, חברת פרטנר, בשיתוף עם הסטארט-אפ Touchoo, מציעה 12 ספרי ילדים אינטראקטיביים בקניון האפליקציות שלה. בנוסף, יש לה את "פרויקט החממה הספרותית" עם סטימצקי. מלכתחילה, מיזם זה כוון להציע לסופרים מתחילים לפרסם את ספר הביכורים שלהם, באופן שבו הוצאת הספר תלויה בהם ולא בהחלטת המו"ל (השלילית ברוב המקרים) אך גם ההוצאות - בהיקף של 11 אלף שקל, הן על חשבונם וחלק גדול יותר של ההכנסות.

עם זאת, אין להתעלם מההיבט הטכנולוגי של המיזם: לצד האפשרות להוציא את הספר ב"הארד קופי", עותק קשיח רגיל, יש גם אפשרות להפצתו בגירסה הדיגיטלית, שבה ניתן גם לקרוא את הפרק הראשון בחינם. כשמורידים ספר מסוים במסגרת זו, ניתן גם להוריד את האפליקציה המאפשרת את הקריאה.

כרגע השירות, שאפשרי בטאבלטים השונים וכן בסמארטפונים עם מערכות ההפעלה של אפל ואנדרואיד של גוגל, הוא רק ללקוחות פרטנר, אבל בחברה מבטיחים שהשירות יהיה אפשרי בקרוב עבור לקוחות כל החברות.

"לא בטוח שבארץ זה כלכלי"

באחרונה הצטרפה לשוק ספרי הילדים הדיגיטליים הקטנטן גם חברת פלאפון. מלכתחילה, נבדקה בחברה האפשרות להשיק קורא ספרים דיגיטלי בשיתוף עם הוצאות הספרים ומספר רשתות ויבואני מחשבים, אך ככל הנראה הדבר לא יתרחש בזמן הקרוב. בינתיים השיקו שם אפליקציה לספרי ילדים, שעולה 4 דולר ומתאימה לבעלי אייפון ואייפד, אך פרויקט זה עדיין בחיתוליו.

גם בצומת ספרים היו מחשבות על כניסה לפעילות בתחום, אבל בינתיים מסתפקים שם במיזם משותף עם סלקום להמרת ספרים, ובעיקר ממתינים לראות מה יילד יום.

אבי שומר, מנכ"ל צומת ספרים, מסביר את ההחלטה להמתין ולא לקפוץ למימיו של התחום החדש: "אלה השקעות גדולות. בשוק גדול כמו ארה"ב יש יותר עניין, אבל פה זה שוק מצומצם, שבמצב טוב מוכר ב-15 מיליון בשנה. כניסה לתחום של ספרים דיגיטליים מצריכה רכישת זכויות מחדש, ולמרבית ההוצאות אין כסף לכך. זה מצריך גם המרה לשפה אחרת, ונדרשת התאמה לכל מסגרת - לסמסונג גלקסי, לאייפד וכו' - והדבר עולה עשרות אלפי דולרים להתאמה. באמזון פתרו את העניין עם מכשיר ייעודי - הקינדל, אבל עלות ההשקעה בו היא בהתאם. נכון להיום, מבחינת המוציאים לאור בישראל, עדיף המצב העכשווי על פני אי-ודאות".

- ומה עם ספרי ילדים בתור התחלה?

"שם ההשקעה הרבה יותר גדולה, כי צריך להפוך הכול לתלת-ממד, עם קריינים ופופ-אפים שקופצים - ולא בטוח שבארץ זה כלכלי".

לא נוח לקרוא ברכבת בישראל

בכיר בענף הסלולר, שמעדיף לשמור על עילום-שם, מנסה גם הוא להסביר את הפער בין ההתפתחות של התחום בישראל לבין מספר מדינות בחו"ל, וארה"ב בראשן: "לפני מספר שנים הייתה מחשבה להשיק ספרים אלקטרוניים בארץ, בעיקר סביב ההשקה של קינדל בעולם, שזכה להצלחה גדולה, אבל קרו כמה דברים. ראשית, ההשקה של האייפד יצרה מצד אחד פוטנציאל לספרים אלקטרוניים ומצד שני, עיקר השימושים כמו בסמארטפונים ובטאבלטים בשנה וחצי האחרונות, היו להורדת אפליקציות ומשחקים ורשתות חברתיות ופחות להורדת ספרים שלמים".

לדבריו, מעבר לעניין הטכנולוגי, בישראל לא נוצרת האטמוספירה לקריאת ספרים אלקטרוניים. "מכשיר כמו קינדל נועד להעברת זמן בנסיעות ממושכות, אז יש בו שימוש מוגבר במזרח אסיה, באירופה ובארה"ב אצל סטודנטים בנסיעות ארוכות ברכבת. בישראל, הרבה מאלה שמחזיקים בסמארטפונים, מחזיקים גם במכונית, כך שהם לא רלוונטיים לעניין קריאת הספרים.

"בארץ פחות מתאים לקרוא ספרים בתחבורה ציבורית, כי הנסיעה צפופה וקצרה. אנשים גם אוהבים לקנות ספרים ולא בהכרח לקרוא אותם. הם מתגאים בכך שקנו עמוס עוז, אבל לא מתגאים בכך שהורידו אותו. אולי דווקא אפליקציה לספרי ילדים תהיה היוצא מהכלל, משום שבתחום זה זמן הקריאה יותר קצר ולכן מתאים".

ובכל זאת, בישראל כבר יש מיזם אחד נרחב יחסית, הקורא האלקטרוני הייעודי Evrit. ניתן למצוא בחנות האלקטרונית הייעודית שלו כ-1,500 כותרים של רוב ההוצאות הבולטות בארץ, שאותם ניתן להוריד בכל מיני פורמטים. קינדל ישראלי? עוד לא.

"מגמה ברורה של השוק"

לדברי גורם ב"עברית", אלפים כבר רכשו את המכשיר, והיום יש כבר עשרות אלפי משתמשים, בין כאלה שהורידו את האפליקציה ובין כאלה שקוראים באמצעותה. "ככל שנכנסים יותר מכשירים לשוק", הוא אומר, "רואים גידול מרשים ברכישות של ספרים אלקטרוניים, דרך האתר או שמורידים ישירות מהאפליקציה דרך האייפד".

לדבריו, הביקוש למוצר רב וכבר אזל מסטימצקי וממקומות אחרים שבהם הוא מוצע. בחודש הבא צפוי להופיע הדגם הבא של "עברית".

בחברה מציינים כי יהיו בו שיפורים בתחומי החומרה והתוכנה, אך לא מפרטים מעבר לכך. גם ב"עברית" שמו לב לשוק ספרי הילדים ויצאו עם מיזם "עברית לילדים", שמציע ספרים אינטראקטיביים לפעוטות.

בינתיים יש שם 4 ספרים בלבד שכן לדברי אותו גורם, במקרים אלה אין מדובר רק בספר אלא בפרויקט מורכב יותר שכולל אנימציות ומשחקים.

- מתי נגיע לרמת הצריכה של הספרים הדיגיטליים כמו למשל בארה"ב?

"קשה להתנבא, אבל המגמה מכוונת לשם. משיחות עם צרכנים אנחנו רואים שמי שמאמץ את הקריאה הדיגיטלית, זונח את הקריאה הקודמת. הם מפסיקים לקרוא ספרי נייר וקוראים רק את הספר האלקטרוני.

"אנו רואים שקהל יותר מבוגר, שקשה לו לקרוא בגודל פונט קטן, מתחיל לקרוא בטאבלט, ומבחינתו זו פשוט הצלה. פתאום הם שוב יכולים לקרוא ספר. בסך-הכול יש פה מגמה ברורה של השוק, וניתן לצפות לאן זה הולך. יש מי שראשונים לקפוץ למים, ויש מי שמחכים לגל הבא".

היקף שוק הספרים הדיגיטליים

עוד כתבות

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות