גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מופעי החנוכה כל-כך יקרים - ואיך משיגים הנחה?

משפחה בת 5 נפשות תיפרד מ-1,000 שקל כדי לצפות במופע אחד בחנוכה ■ "גלובס" בודק מה קרה למחירי הכרטיסים לפסטיגל ב-15 השנים האחרונות

המחיר הרשמי של כרטיס לפסטיגל הוא 210 שקל, כך שלפני מחיר החניה, השתייה והכיבוד, משפחה בת 5 נפשות תיפרד מ-1,050 שקל על צפייה במופע אחד.

באופן הישיר ביותר נגדיר "פראייר" את מי שיקנה את הכרטיס במחיר הקופה, שכן יש יסוד סביר להניח שמי שיושב בסמוך לו קנה כרטיס ב-40 שקל דרך "חבר", או ב-70 שקל דרך ארגונים אחרים.

בכל מקרה, כפי שמסבירים גורמים בענף, רק בודדים רוכשים כרטיס במחיר מלא. את המחיר המלא מגדירים אותם גורמים "מחיר פיקטיבי", המהווה "סמן" ממנו נגזרת ההנחה שאפשר יהיה להבליט בפרסומים על הטבות - למשל למנויי הוט או לרוכשים ברשתות הפארם.

למעשה, לפני 15 שנה עלה כרטיס לפסטיגל 75 שקל בלבד - מחיר שהיום ניתן לשלם רק לאחר הנחה נדיבה על המחיר המלא.

ב-10 השנים האחרונות, מאז 2001, עלה מחיר הכרטיס הנקוב לפסטיגל ב-55%, מ-135 שקל ל-210 שקל (ללא שינוי משנה שעברה). יש להניח כי אלמלא המחאה החברתית, השנה היינו משלמים עוד יותר.

ומה עם ההנחות? בעוד שהמחיר בקופה עלה, המחיר לכרטיסים המוזלים לא עלה בשיעורים ניכרים, כך ששיעורי ההנחה תפחו בהתאם. במילים אחרות, כדי להמחיש עד כמה לכאורה באים הגופים השונים לטובת הצרכנים, מנפחים את המחיר בקופה ומשווים להנחה מראה מרשים יותר.

היום לקוחות הוט זכאים לכרטיס ב-70 שקל, וב-2009 הכרטיס המוזל ללקוחות הכבלים עמד על 74 שקל. ב-2008 עמיתי "חבר" יכלו לרכוש כרטיס ב-60 שקל, היום הכרטיס הזול ביותר ב"חבר" עומד על 40 שקל.

גם המופע "כוכבי האור" כולל תג מחיר פיקטיבי שרק בודדים שילמו עד כה: 129 שקל לכרטיס. תג המחיר אליו מתייחסים מארגני המופע הוא 99 שקל, התקף לאחר הנחה של קופון המחולק לציבור הרחב בגני הילדים. מהמחיר הזה אפשר רק לרדת באמצעות הנחות דרך ועדי עובדים עד ל-40 שקל לכרטיס.

חשוב לציין כי לצד ההפקות הגרנדיוזיות, מועלות במהלך החג הצגות צנועות יותר בתיאטראות השונים ברחבי הארץ. המחירים שפויים - ורבים מהם מסובסדים. החוויה לא בהכרח מסבה פחות שמחה או מעיבה על הבילוי לחג.

מפת ההנחות

מבחינת המפיקים, הרעיון הוא למלא אולמות ולאפשר לכמה שיותר צרכנים נגישות לכרטיסים מוזלים באמצעות הסכמים עם ועדי עובדים - ביניהם "חבר", קרנות השוטרים, הסתדרות המורים, הוט וטוב. הנחות ניתנות גם לועדי עובדים קטנים של מקומות עבודה (חברת חשמל, תעשיה אווירית), או דרך מועדוני צרכנות (קלאב 365), חברות אשראי וגופים מסחריים (אגד, מאפיית אנג'ל).

עמיתי "חבר" זכאים לכרטיס לפסטיגל ב-40 שקל (למקומות ישיבה מסוימים) וב-60-74 שקל למקומות טובים יותר באולם. מחיר לכרטיס דרך "בהצדעה" לחיילי המילואים הוא 55 שקל. לקוחות הוט זכאים לרכוש 3 כרטיסים במחיר אחד, מה שיתורגם ל-70 שקל לכרטיס.

במופע "מותק של פסטיבל", המחיר בקופה, 190 שקל, צונח ל-70 שקל לחברי מועדון קלאב 365 ול-60 שקל לעמיתי "חבר" ו-55 שקל דרך "בהצדעה".

המופע "שובו של הג'יני", שבקופה יימכר ב-189 שקל, מוצע לעובדי תע"ש ב-40 שקל ולעובדי קופת-חולים כללית ב-70 שקל.

בגיזרת כרטיסי האשראי מציעה ישראכרט כרטיס למופעי חנוכה הפופולריים ב-49 שקל, אולם תמורת 290 כוכבים (מה שמצמצם משמעותית את כמות הזכאים), בלאומי קארד מבחר הצגות ב-39 שקל, למחזיקי "הכרטיס" של מזרחי-טפחות, כרטיסים ב-50-65 שקל להצגות תיאטרון ו-5% הנחה נוספים במעמד החיוב. לחברי מועדון קלאב 365, כרטיס ל"מותק של פסטיבל" ב-70 שקל (בקניית שני מוצרים בניו-פארם), עוד מבצעי קנה-קבל כוללים כרטיס לפסטיגל ב-79 שקל עם הצגת שתי אריזות של לחמניות אנג'ל.

הוועדים מסבסדים

"חנוכה הוא חג הוועדים המסבסדים", אומר עמית שקד מ"חברים הפקות", המעלים את המופע "גיבורי האור" (בהשתתפות יובל המבולבל, הדוד חיים ומיקי). "כמעט אין ועד עובדים שלא מוכר כרטיסים מוזלים, כך שלא המפיקים הם שקובעים את המחיר שמשלם הצרכן בסופו של דבר".

לדברי שקד, מי שהפך להיות שחקן מרכזי בתחום הוא מועדון "בהצדעה", המציע הנחות למילואימניקים.

גיא זילברמן, מ"אספמיא תוכן", מפיק המופע "שובו של הג'יני", מוסיף כי התחרות בין הוועדים היא אשר מורידה את המחיר: "על כרטיס שנמכר ב-40 שקל השלים 'חבר' כ-60 שקל למפיקי הפסטיגל. לנו אין אפשרות למכור כרטיס בפחות מ-100 שקל, משום שנסיים את מופעי חנוכה עם הפסדים אדירים. זה גם המחיר שאנחנו מוכרים לוועדים הגדולים, כך שמבחינתנו הפערים בין הזול ליקר עומדים על 30%-40%, הנחות עמוקות יותר הן בשליטת הוועדים".

ב"חבר" מודים כי הארגון מסבסד את מחירי הכרטיסים, אולם לא חושפים בכמה. טווח המחירים למופעי חנוכה הוא 39-72 שקל. עד כה נמכרו 50,000 כרטיסים לעמיתי חבר, רובם גם השנה - לפסטיגל.

כמה מהיושבים באולם שילמו כרטיס מלא? לפי זילברמן ושקד מדובר במקרה הטוב ב-5%. "כל אחד כמעט יכול למצוא דרך לרכוש כרטיס בהנחה", אומר שקד, וזילברמן מוסיף: "סגרנו הסכמים עם יותר מ-1,000 ועדי עובדים, כך שכרטיסים מוזלים נגישים כמעט לכל אדם".

לדברי שקד, המחירים המוזלים של חנוכה משקפים מחירים הנמוכים ביחס לכרטיסים במופעים הנערכים לאורך יתר ימות השנה. "המחיר הרגיל הוא 70-75 שקל, כשלא הרבה ועדים מסבסדים מעבר לתקופת החג".

מארגני המופעים: "אין תאוות-בצע"

"לאור המחאה הציבורית הדילמה הייתה האם לצמצם בתפאורה ולוותר על טאלנטים ולמצוא אולם פחות מפואר כדי להוזיל את המחיר, והמסקנה הייתה שהקהל שואף לחוויה בלתי נשכחת ולתוכן איכותי, ולכן לא נתפשר", אומר זילברמן. "עם זאת היה ברור שלא נעלה את מחיר המופע לעומת חנוכה 2010 (עם המופע 'בת הים הקטנה'), ולכן מה שאנחנו מנסים כרגע זה לכסות חלק מעלויות ההפקה באמצעות ספונסרים ציבוריים או דרך הרשויות המקומיות. בימים אלה אנחנו במשא-ומתן עם עיריית תל-אביב, בתקווה שנצליח להוזיל".

רעיון החסויות, אגב, ממומש היטב בהפקת הפסטיגל, המשתף פעולה עם הוט ומקבל חסויות של חברות מסחריות אחרות.

בימים אלה מתארגנת מחאת הפסטיגלים הקוראת להורים להחרים את מופעי החג בשל המחירים הגבוהים. מאחורי המחאה עומדות חלק מיוזמות מחאת העגלות.

"אני לא אומר שהמחאה לא מוצדקת", אומר זילברמן, "אבל לקחת מהילד את הבילוי של חנוכה זה לא הוגן, ויש הרבה אלטרנטיבות להוזיל את מחיר הכרטיס. אין תאוות-בצע, אנחנו לא מעלים מחירים כדי לייצר רווח, אלא מנסים לאפשר חוויה מרשימה עם תוכן איכותי - ויש לכך עלויות: רק התפאורה ב'שובו של הג'יני' עולה יותר מ-3 הצגות שרצות בארץ במהלך שנה".

משרד התרבות מחלק כרטיסים חינם

משרד התרבות יוצא ביוזמה ראשונה לפיה יחלק כרטיסים ל-100 הצגות ביותר מ-100 ערים ויישובים בפריפריה.

היוזמה, שמקורה בשרת התרבות והספורט לימור לבנת, מתבצעת בשיתוף חברת "תרבות לישראל", כשמדובר בקלאסיקות בהן "הכבש ה-16" (מדיטק), "אלדין" (תיאטרון אורנה פורת), "הכריש והדג" (התיאטרון הארצי לנוער), "בילבי" (חני הפקות), "זרעים של מסטיק" (בית לסין) ועוד. הורים ישלמו 10-20 שקל.

חלוקת הכרטיסים תבוצע על-ידי הרשויות המקומיות. באתר משרד התרבות יפורסמו מועדי ההצגות.

צרכנים שמתקשים להשיג כרטיסים נקראים ליידע את המשרד.

המספרים מאחורי הקלעים

עלות הפקה של המופע "שובו של הג'יני" היא 4 מיליון שקל. בתוך העלות הזו מגולמת הקמת תפאורה, תלבושות לשחקנים, משכורות לכל הנוגעים במופע, דמי שכירות לאולם ופרסומים. במהלך 8 ימים ייערכו 32 מופעים, כולם במשכן לאמנויות הבמה. בתפוסה מלאה לגמרי, יצפו במופע 55 אלף איש.

אם 50,000 צופים יפקדו את המופע, כדי לכסות את העלויות צריך כרטיס לעלות 80 שקל בממוצע. אלא שהמפיקים משקיעים את מרצם והונם כדי להרוויח: "לא נסכן 4 מיליון שקל בשביל להרוויח 200-300 אלף שקל. כדי להרוויח, לאחר ניכוי עמלות ומסים, נצטרך למכור כל כרטיס ב-100 שקל".

שקד מעריך את ההשקעה במופע "כוכבי האור" ב-3.5 מיליון שקל, ל-60 הופעות שייערכו עד ה-1.2 בכל הארץ. מדוע לא ממשיכים מעבר לכך? "כל אחד ממשתתפי המופע ממלא אולמות לבד לאורך ימות השנה, ולאחד של שלושתם למופע אחד לפרק זמן ממושך זה לא כלכלי".

לפי גורמים בענף, רק 20% מהמפיקים יצליחו לשלשל לכיסם רווחים נאים. היתר במקרה הטוב יכסו את ההשקעה, והרוב עלולים להפסיד.

למרות המחאה, זילברמן טוען כי הקהל מצפה לחוויה מ"הליגה הראשונה". מה גם שאם החיסכון של צרכנים יבוא בדמות בחירת מופע אחד בלבד לחנוכה, התפקיד של כל מפיק הוא למשוך את הקהל לבחור במופע שלו - באמצעות כוכבים נוצצים והפקה נוצצת אף יותר.


כרטיס לפסטיגל התייקר ב 55 אחוזים בעשר שנים

עוד כתבות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס