גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת העצמאות

השר אהוד ברק, ממציא מחדש את הביטוי "לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה"

יש הגורסים כי האופן שבו אהוד ברק מדבר על האיום הגרעיני לא נועד לאוזניים איראניות - אלא למתפקדי הליכוד, לקראת שריון אפשרי של סיעתו יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, מסובב את כולם על אצבע אחת - דבר לא יעמוד בפניו בהעברת החקיקה השנויה במחלוקת

רובי ריבלין נקלע השבוע לאחד המבחנים הפוליטיים הגדולים שלו כיו"ר הכנסת. מימין הוא מאותגר באמצעות הצעות חוק שמנוגדות להשקפת העולם הז'בוטינסקאית שלו, וגם באופוזיציה לא חוסכים בניסיונות לבודד אותו ולהכניסו אותו לסיטואציות שיבליטו את ההבדלים בינו לבין חברי הימין הרדיקלי בסיעתו.

"אם בשבוע שעבר האופוזיציה כעסה עלי כאשר דחיתי דיונים בגלל חג הקורבן, והשבוע כועסים עלי בקואליציה, כנראה שאני מתנהל בסדר", אמר השבוע יו"ר הכנסת, שלא נסחף בזרם הבליץ החקיקתי הימני, ומצא עצמו עם נסיכי הליכוד בני בגין ודן מרידור, מבודדים במפלגתם.

ביום שלישי בערב הגיע ריבלין לניחום אבלים במעון ראש הממשלה. יו"ר הכנסת ניצל את האירוע, והסב את תשומת לבו של נתניהו - שנעדר במשך כל השבוע החולף מהכנסת, כי ישב שבעה על מות חמיו - לזירוז החקיקה של הצעת החוק השנויה במחלוקת לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. הצעה זו נועדה למנות את ראש לשכת עורכי הדין, דורון ברזילי, לחבר בוועדה, ובעצם כך להקנות רוב ימני בוועדה.

המאמצים העילאיים שעשו בימין להאיץ את החקיקה ולסיים את כל התהליך, מהקריאה הטרומית ועד לכניסת החוק לספר החוקים, בתוך שבוע וחצי - כדי להקדים את הבחירות שעורכת לשכת עורכי הדין לבחירת נציגיה בוועדה ביום שלישי הבא - גרמו לריבלין להתנועע באי נוחות על הכיסא. בה בעת שחוקים חברתיים תקועים זה שנים ואינם מקודמים, החוק הפרסונלי הזה - שהיה הרבה יותר נכון לקרוא לילד בשמו: "החוק למינוי דורון ברזילי לחבר בוועדה למינוי שופטים" - מאושר מהר יותר ממהירות הקול.

"האצת החקיקה באופן מתריס תוביל את הכנסת למהומה", לחש ריבלין לנתניהו שישב לצד רעייתו, והוסיף שאין בכוונתו אפילו לשקול לאשר את האצת התהליך, אלא אם יקבל מכתב חתום בכתב ידו של ראש הממשלה, שיורה לו לנהוג כך. ביום רביעי בבוקר נכנס יו"ר הקואליציה ומיוזמי החוק, ח"כ זאב אלקין, ללשכתו של ריבלין והודיע שנסוג מכוונתו להביא את ההצעה לאישורה באותו היום כמתוכנן.

אלקין הוא מעין הכלאה מוזרה בין איש אהוב ומקובל בכנסת, מוערך, אמין ודיסקרטי לבין נץ אידיאולוגי ימני-קיצוני. מצד אחד הוא מצליח לקדם את ההצעות הרדיקליות שלו, ומצד שני שומר על קואליציה יציבה. אלקין לא רק יזם שתיים מההצעות מעוררות הסערה; הוא גם האיש שדוחף אותן לחקיקת בזק ומגייס את כל הכוחות לשם כך. הוא מונע מאידיאולוגיה טהורה.

כחובב שחמט, הוא מתמרן היטב בין זיהויו כאיש האגף הימני בליכוד - שנהנה, בין היתר, מתמיכת הפייגלינים ואנשי יש"ע - לבין נאמנותו לראש הממשלה ומי שאמון ואחראי על התרגום הפוליטי של המדיניות שלו בכנסת. בד בבד, הוא נחשב מקורב גם לסילבן שלום.

יו"ר הקואליציה הוא איש מוכשר וחרוץ, שמסובב את כולם על האצבע הקטנה. הוא צופה תמיד שני מהלכים קדימה. אבל יש לו נטייה לראות שחורות. הוא חושב תמיד על תרחישי קיצון, ועליהם מבסס את כל המהלכים הפוליטיים שלו. גם לאפשרות שהליכי החקיקה להצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לא יושלמו עד ליום שלישי, כבר יש לו תשובה. פחות שבוע, עוד שבוע - ברזילי יהיה חבר בוועדה, ויהי מה.

זקוקים זה לזה

הקואליציה של נתניהו אמנם חזקה מאוד בזכותו של אלקין, אך בד בבד שברירית באותה מידה. כמעט כל מרכיב בה יכול לגרום לפירוקה.

זה אמנם לא הפריע לאלקין לבקש השבוע להטיל סנקציות של חקיקה ומניעת תקציבים ממפלגת העצמאות, שיצאה נגד יוזמת החקיקה המשפטית, אבל גם הוא מבין שאם ממרומי הספסלים האחוריים הרשתה לעצמה ח"כ עינת וילף לצייץ לעברו "אל תאיים על יונה ביין", כך במקור, לברק וארבעת הגמדים אין מה להפסיד.

להם אין תוחלת באופוזיציה, ולנתניהו אין מה לעשות בלעדיהם - חוץ מללכת לבחירות. נתניהו זקוק להם לא פחות ממה שהם זקוקים לו. אם הם פורשים הוא ברווז צולע שנשאר עם קואליציה של 61 חברים, ונתניהו יהיה נתון לחסדיהם של חבריו בליכוד, שעם מרביתם יש לו מערכת יחסים טעונה, במידה כזו או אחרת.

ללא ספק, ברק המציא מחדש את הביטוי "לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה". הסוגיה היחידה שהטרידה אותו ואת חבריו בישיבת הסיעה הייתה האם לברוח מההצבעה, או לפרסם הודעה רשמית על היעדרות.

בסקרים האחרונים שפורסמו לא עברה העצמאות את אחוז החסימה. בסקרים הפנימיים של המפלגה, היא זוכה לשלושה מנדטים. לפני חודש, מוכן מישהו להישבע, סקר אחד אפילו העניק להם חמישה. אם יקרה נס ויקבלו שישה מנדטים בסקרים, אולי יעדיפו לרוץ לבד, ולא יהיו תלויים באף אחד. אבל אם יירדו אל מתחת לאפס, לא יהיה זה מנותק לשער שנתניהו ינסה לחלץ את חברו מהסיירת מהבוץ, ויפעל לשבצו ברשימת הליכוד עם כמה מחבריו.

מדובר במהלך לא פשוט בכלל. בבחירות הקודמות נתניהו לא הצליח לשריין את בוגי יעלון, דן מרידור ובני בגין, שהתקבלו בליכוד בזרועות פתוחות, אז את ברק? בליכוד מעריכים ששעת הכושר למבצע תהיה אי שם בין מארס ליוני, אז תתכנס ועידת הליכוד. הוועידה הזו תתפקד במשך כמה חודשים, ובזמן הזה כל גורם שירצה יוכל להציע שינויי תקנון בחוקת הליכוד ולהעבירו ברוב רגיל, ולא ברוב של שני שלישים, כמקובל.

המתווה הוא שריון אחד של יו"ר התנועה בכל עשירייה. המהלך, שעלול לדחוק כתשעה ח"כים מכהנים - אם לא יותר - אל מחוץ לרשימה, מעורר מתיחות קשה במפלגה כבר עכשיו. שרים בליכוד מעריכים שהתשוקה של ברק לחדור לרשימה היא הסיבה ששר הביטחון שותק, גם כשהיה מצופה מסיעתו להתנגד לכל מיני מהלכים.

לדבריהם, האופן שבו הוא מדבר על האיום האיראני לא נועד לאוזניים איראניות אלא למתפקדי הליכוד. גם ניסיונותיו לחזק את הקשר עם חברי הליכוד לא נעלמים מעיניהם. פעם, הם מספרים, כששר בליכוד היה מנסה להשיג את שר הביטחון, הוא היה מחכה יומיים-שלושה עד שזה היה מחזיר לו טלפון. כיום זה לוקח עשרים שניות, הם מתלוצצים.

המהלך צפוי להיתקל בלא מעט קשיים. מי שמתכוון להתמודד לתפקיד נשיא הוועידה הוא ח"כ דני דנון, במטרה מובהקת לטרפד את השריונים. מדובר בתפקיד זמני, אך כזה שיאפשר לו לשלוט בכל שינויי החוקה. גם אם בסביבתו של ראש הממשלה מזלזלים, הם ודאי זוכרים איך דנון, עוד לפני שהיה בכלל ח"כ, התמודד על ראשות הליכוד העולמי, והביס את מועמדו של נתניהו לתפקיד, ח"כ יובל שטייניץ.

מצעד המנחמים

הפעילות הפוליטית הייתה דלילה מאוד השבוע. כמעט אפשר לומר שהושבתה. נתניהו ישב שבעה על מות חמיו, ולוח הזמנים כמעט בוטל כליל. לשכת ראש הממשלה התנהלה מהבית שברחוב בלפור, מעונו הרשמי של נתניהו.

השאלה אינה מי צעד במצעד המנחמים את הגברת נתניהו, אלא מי לא היה. קשה למצוא אחד כזה. שרים, חברי כנסת, אנשי עסקים (נוחי דנקנר, עידן עופר), אנשי משפט בכירים ולא מעט עיתונאים עלו לירושלים לניחום אבלים.

הבית והדף לא יכולים להכיל את הרשימה הארוכה. ספר המבקרים והצלם שהוצבו בבית המשפחה תיעדו הכול, גם את היריבים הגדולים - רוני מאנה, סילבן שלום, רובי ריבלין, ציפי לבני, רוני בר און ולא מעט אחרים שלחצו יד לגברת הראשונה.

לא מזמן נזכר מישהו איך באזכרה לאמה של גברת נתניהו, שהתקיימה עם כניסתו של בעלה לתפקיד ראש הממשלה, הוכפל או שולש מספר המשתתפים מהשנה שקדמה לה, כשהיה באופוזיציה.

אישיות פוליטית שמסוכסכת עמוקות עם גברת נתניהו אמרה השבוע כי "לא מדובר בעלייה לרגל. שבעה זו שבעה. צריך לשים את כל המחלוקות בצד".

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק