גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותה של "דוקטרינת ההלם"

עיתוי המשבר הכלכלי העולמי הנוכחי, שימח את ממשלת ישראל. הזחיחות הזו היא שגיאה

ההאטה הכלכלית בעולם, לא יכלה לבוא בעיתוי טוב יותר מבחינת ממשלת ישראל. לא זו בלבד שהיא מאפשרת לה להתעלם מהתביעות שניצבו בבסיס המחאה, שסחפה בקיץ האחרון את ההמונים לרחובות, היא גם מאפשרת לפקידי האוצר להוסיף ולקדם רפורמות, שמקצתן רק ילכו ויחמירו את המצוקות החברתיות.

כפי שנעמי קליין, חוקרת הגלובליזציה, מראה בספרה, "דוקטרינת ההלם", משברים כלכליים, בין אם יזומים ובין אם בלתי-יזומים, מנוצלים על-ידי ממשלות ניאו-ליברליות, כדי לקדם את סדר היום הכלכלי שלהן, ואולי נכון יותר לומר - של האליטות הכלכליות השולטות בחברה. ישראל מספקת דוגמה לדרך בה נעשים הדברים.

זה היה אופייה של התוכנית לייצוב המשק משנת 1985, וזה היה גם אופייה של התוכנית לחילוצו של המשק מהמיתון של שנת 2003. חוק ההסדרים הוא המנגנון המרכזי שבו עושות ממשלות ישראל שימוש, כדי לנצל משברים כלכליים לקדם את סדר היום הכלכלי שלהן.

סדר יום זה כולל רפורמות מבניות המחייבות הקטנה דרסטית בגודלו של המגזר הציבורי וירידה ניכרת בהיקפן של הוצאות הממשלה לשירותים חברתיים; הוא כולל את הפרטתם של נכסי הציבור, הפועלים על-פי דפוסים המזכירים את השתלטות האוליגרכים הרוסיים על הנכסים הציבוריים, לאחר קריסתה של בריה"מ; הוא כולל צעדים, שמטרתם לפגוע בעבודה המאורגנת; הוא מעודד העסקה באמצעות חברות קבלניות, בממדים שאין להם אח ורע במדינות המתוקנות; והוא מאפשר הקפאתן של חקיקות חברתיות, וביניהן חוק הדיור הציבורי וחוק חינוך לגיל הרך.

המדיניות האנטי-חברתית

המחאה החברתית בישראל, התפרצה משום שממשלות ישראל הרחיקו לכת במדיניותן הכלכלית האנטי-חברתית; הן הסיטו את המטוטלת באופן קיצוני, מקוטב אחד למשנהו. המחאה באה לעולם בגלל המעבר החד, ממדיניות שהעלתה על נס את מדינת הרווחה ואת הרעיון שלממשלה אחריות לרווחתם הכלכלית הבסיסית של אזרחיה, למדיניות ניאו-ליברלית שדגלה בתפיסה הקובעת, כי כלכלת השוק מספקת את הזירה הבלעדית שבה אזרחי המדינה אמורים להבטיח את רווחתם הכלכלית.

התנועה הפראית של המטוטלת הביאה את החברה הישראלית אל עברי פי פחת. אמנם ה"כלכלה" הלכה ופרחה, כפי שמורים האינדיקטורים החביבים על קברניטי המשק, אבל "החברה" הלכה ונבלה, כפי שמלמדים מדדי העוני והמצוקה החברתית. אם משווים את כלכלת ישראל לקהילת המדינות המפותחות, הרי היא משתרכת מאחור בכל מדד הבוחן את שיעורי אי-השוויון בה: בריאות, רווחה, דיור, חינוך, תרבות וזכויות עובדים.

תפקידה של ועדת טרכטנברג, שהוקמה בתגובה לצעקה הגדולה, היה לנסח המלצות, שיישומן אמור להתמודד עם יוקר המחייה.

אך כפי שאמרו חברי הוועדה, המנדט שלהם היה מוגבל. מטרתם לא הייתה לשנות סדרי עולם ותפקידם לא היה להעניק פתרונות לכלל תחלואיה של החברה הישראלית; הם הגבילו עצמם למגבלות השיטה הניאו-ליברלית הנהוגה בישראל. אמנם מקצת ההמלצות, ובעיקר אלו הנוגעות למדיניות המס, מלמדות על שינוי בכיוון הנכון, אך החלק הארי של ההמלצות נועד לקדם את אותה השיטה, שבעטיה יצאו ההמונים אל הרחובות.

כך לדוגמה, ועדת טרכטנברג ממשיכה לצדד בעיקרון של הורדת משקלה של הממשלה בתוצר, וכתוצאה מכך להמשיך ולפגוע ביכולתו של המגזר הציבורי לשרת את הציבור; חבריה נחושים בדעתם בדבר הצורך להמשיך ולהפריט את נכסי הציבור ואת השירותים החברתיים, למרות שהם עצמם מאבחנים כשלים מבניים בתהליכי ההפרטה הקיימים; הם מבקשים לחשוף את השוק המקומי לסחר בינלאומי, מבלי להתמודד עם ההשלכות של מדיניות זו על אלפי עובדים בשוק העבודה הישראלי; הם מצדדים בהמשך הגמשת סדרי ההעסקה בישראל, דבר שיש בו איום ממשי על העבודה המאורגנת בישראל; ומבחינתם של חברי הוועדה, משבר הדיור ייפתר רק על-ידי תמריצי ם נוספים לשוק הפרטי.

דוקטרינת ההלם

הקמת ועדת טרכטנברג והאימוץ הסלקטיבי של המלצותיה על-ידי ממשלת ישראל, מלמד שהיא הפנימה היטב את "דוקטרינת ההלם"; היא מבקשת לנצל את המשבר הכלכלי בעולם - וגם את המחאה החברתית עצמה - כדי לקדם רפורמות מבניות העולות בקנה אחד עם השיטה הניאו-ליברלית. כך יוצא, שאם בבסיסה של המחאה החברתית ניצבה הדרישה לשינוי השיטה, באה ממשלת ישראל ומחזקת שיטה זו.

צעדים אלה מלמדים על זחיחותם של קברניטי המשק. הם מאמינים שהמשבר העולמי משחק לידיהם; הם חשים שהמחאה התפוגגה, שהיא איבדה את חיוניותה. לכן, הם ממשיכים לקדם את אותה השיטה, השיטה שמעשירה מעטים ומרוששת רבים. אך הם מתעלמים מעובדת יסוד חשובה.

אם עד כה הפנייה לגלובליזציה ולהגיון הכלכלי שלה נועדו להצדיק מדיניות כלכלית שהגדילה את אי-השוויון בחברה, הרי שהגלובליזציה הופכת אט-אט למקור של תמיכה משמעותית במאבק נגד מדיניות זו. עדיין לא מדובר בהתארגנויות ובדפוסי פעולה גלובליים שביכולתם לתת מענה למדיניות זו. אך יש ביכולתה של הגלובליזציה להזין את התודעה הציבורית ולספק חמצן מוראלי למאבק זה.

הגלובליזציה מסייעת לפתח תודעה ציבורית חדשה. היום כבר יודעים המוחים בישראל, באנגליה, בארה"ב, ביוון, בצרפת ובספרד, שהם אינם לבד במאבק החברתי. לכן, מי שמצפה לגוויעתה של המחאה החברתית משול למפליגים על הטיטניק, שחגגו על סיפונה בעוד היא עושה את דרכה אל עבר הקרחון. המחאה עוד תשוב - ובעוצמה גדולה יותר.

הכותב הוא פרופ' באוני' בן גוריון בנגב ובמכון ון ליר בירושלים, ונמנה עם ראשי צוות המומחים המייעץ למובילי המחאה החברתית

עוד כתבות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות