רפובליקנים תקפו הכרזת גינגריץ' על הפלסטינים כעם "מומצא"

רומני בעימות בין התמודדים הרפובליקנים: "נתניהו לא צריך שהיסטוריון שגם רץ לנשיאות ייצור מהומה כזו" ■ "לפלסטינים לא היתה מדינה בתקופת האימפריה העותומאנית, אבל גם לישראלים לא"

מכל בעיות החוץ הבוערות של ארה"ב - איראן, הזעזועים בגוש האירו, ההפגנות הגדולות ברוסיה - רק סוגיה אחת של מדיניות חוץ עלתה אמש בעימות הטלוויזיוני השישי של המתמודדים על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, שנערך באייווה: האם צדק המתמודד המוביל, ניוט גינגריץ', בהצהרתו, בשבוע שעבר, שאין בעצם עם פלסטיני, שמדובר בסך הכל בהמצאה?

השאלה התייחסה לראיון שהעניק גינגריץ' ל-Jewish Channel, ערוץ טלוויזיה יהודי בארה"ב, שבו אמר כך: "אני חושב שיש לנו (מקרה של) עם פלסטיני שמקורו בהמצאה; למעשה מדובר בערבים... לעם היהודי יש זכות למדינה למדינה... זכרו, לא היתה 'פלסטין' כמדינה; מדובר בחבל ארץ שהיה פעם חלק מהאימפריה העותומאנית... אני חושב שאנחנו המצאנו את העם הפלסטיני. עובדתית הם ערבים ומבחינה היסטורית הם חלק מהקהילייה הערבית".

יריביו של גינגריץ', שניצלו הזדמנות קודמות במהלך העימות כדי להקיז את דמו, הזדרזו לשלוף סכינים גם הפעם במאמץ לקעקע את יתרונו בסקרים. איש לא חלק על מידת הדיוק ההיסטורי של ההצהרה, אך רוב המתמודדים הטילו ספק בתבונתה.

גינגריץ' היה המשיב הראשון על השאלה בעימות. הוא טען שדבריו היו "נכונים עובדתית" ושהוא מדבר כהיסטוריון שממוקד במזה"ת מזה שנים. הוא השווה את התבטאויותיו לקריאותיו של הנשיא לשעבר, רונלד רייגן, לבירת-המועצות לשים קץ למלחמה הקרה.

"האם הדברים (על הפלסטינים) נכונים מבחינה היסטורית? כן. אנו נמצאים במצב שבו מדי יום משוגרות רקטות לעבר ישראל, בעוד שהממשל הנוכחי בארה"ב מנסה ללחוץ על ישראל להיכנס לתהלך שלום", אמר גינגריץ'. "חמאס אינו מכיר בזכות קיומה של ישראל ומכריז בפומבי ששום יהודי חי לא יישאר (בישראל)".

הוא הוסיף: "מישהו צריך לאזור אומץ ולומר את האמת. האנשים האלה הם טרוריטסים. בספרי הלימוד שלהם יש תרגילים כמו, 'אם יש 13 יהודים והרגו שבעה, כמה נשארו'? אנו משלמים בעבור הספרים האלה בכספי הסיוע שלנו".

"באופן בסיסי, כבר הגיע הזמן שמישהו יקום ויאמר שמספיק להשמיע שקרים על המזה"ת", אמר גינגריץ'. אנו ניצבים לימין עם ישראל".

מיט רומני, שגינגריץ' שלל ממנו את התואר 'המועמד המוביל', השיב: "אני ניצבים לימין העם בישראל. אנו נאמר את האמת, אך אנו לא נטיל מילים משלהבות יצרים לקדירת המים הרותחים (במזה"ת), כאשר ידידינו, הישראלים, אומרים: 'מה אתם עושים'"?

"אני מסכים עם רוב הדברים שאמר גינגריץ' (למעט ההכרזה על 'העם הפלסטיני המומצא)", אמר רומני. לדעתי זו היתה שגיאה. אני חושב שגינגריץ' עצמו אמר זאת".

גינגריץ', שנראה כמי שאינו מאמין למשמע אוזניו, התערב: "לא דיברתי בשם העם בישראל; דיברתי כהיסטוריון". הוא ציין, שהוא מכיר אישית את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מאז 1984, והשתמש בכינוי ביבי.

רומני ירה חזרה: "גם אני מכיר את ביבי מזה זמן רב". הוא ציין מכנה משותף לו ולנתניהו: שניהם עבדו בחברת היעוץ היוקרתית בוסטון קונסאלטינג גרופ.

"אני אקבל החלטות בצלילות הדעת", הוסיף רומני. "אני לא אעשה שום דבר שיגרום לשינוי בתהליך. לפני שהייתי עושה דבר כזה, הייתי משוחח בטלפון עם ידידי ביבי נתניהו... ישראל לא צריכה מישהו שהוא לא רק היסטוריון אלא גם אדם שרץ לנשיאות ארה"ב, שיטיל מהומה כזו בשכונה שלה".

ציר בית-נבחרים רון פול, ליברטאריאן, שמתנגד בעקביות לסיוע החוץ לישראל (ולכל תכנית סיוע החוץ של ארה"ב) חלק אף הוא על דברי גינגריץ, אך מזווית אחרת: בתקופת האימפריה העותומאנית, לפלסטינים לא היתה מדינה, כפי שגינגריץ' אומר, אך גם לישראלים לא היתה מדינה אז.

הוא אמר, שארה"ב אינה צריכה להיות מעורבת בקביעות האלה או בכל פעילות אחרת במזה"ת. היא פשוט צריכה להסתלק משם. דברים אלה עולים בקנה אחד עם התבטאויות קודמות של פול. כך, למשל, בפורום עם בוחרים באייווה, לפני העימות הטלוויזיוני, הוא אמר: "הסיבה מס' 1 לכך שהעמים במדינות ערב והמוסלמים הרדיקליים רוצים לתקוף אותנו היא, שאנו נמצאים במדינותיהם... זה לא כל כך קשה להבין". הוא קרא שוב להפסיק את הסיוע לישראל, שלא מועיל בלאו הכי, ולהתמקד בשת"פ ביטחוני.