האיחוד האירופי: פירמת רו"ח לא תוכל לתת שירותי ביקורת עם ייעוץ

המטרה: הגברת התחרות וצמצום שליטתן של 4 הפירמות הגדולות ■ רו"ח אייל הורוביץ: "לאחר שהתוכנית תעבור, רשות ני"ע בארץ תבחן את יישום הנושא אצלנו"

מדיבורים למעשים: עולם החשבונאות באירופה עומד לעבור שינוי משמעותי. האיחוד האירופי צפוי לפרסם רגולציה שבמסגרתה פירמת רואי חשבון לא תוכל להעניק ללקוחותיה שירותי ביקורת בד-בבד עם שירותי ייעוץ.

המטרה של מהלך זה היא הגברת התחרות בשוק וצמצום שליטתן של 4 הפירמות הגדולות, ה"ביג 4" - PwC, Deloitte, KPMG ו-Ernst & Young.

עוד צפוי האיחוד האירופי לקבוע כי חברת רואי חשבון תוגבל במספר השנים בהן תוכל לספק את שירותיה ללקוחות - ותיאכף רוטציה בין החברות כל 9 שנים, או כל 12 שנים בחברה שתקיים Joint audit.

4 הפירמות הגדולות מבקרות כיום את הספרים של מרבית החברות הגדולות בעולם, ואיסור לעסוק בייעוץ לחברה המבוקרת עשוי להביא לכך שהפירמות יפצלו את הפעילות שלהן לייעוץ ולביקורת. כיום, כמחצית מרווחי החברות מגיעים משירותי ייעוץ ללקוחות - תחום שצומח מהר יותר מצמיחת שירותי הביקורת הבסיסיים.

יצוין כי חוק אירופי מ-2008 מחייב רוטציה כל 7 שנים בין שותפים, אך לא בין פירמות. החוק גם אוסר להעניק שירותי non audit ללקוחות המקבלים שירותי ביקורת במקרה שעולים ניגודי עניינים, אך חוק זה טרם יושם במלואו.

בדברי ההסבר לחוק נכתב כי רואי החשבון המבקרים הם "כלב השמירה שלא נבח בזמן המשבר. הם יותר מדי נכונים לספק את ההנהלות כדי להבטיח שכר-טרחה, וזאת על חשבון אספקת שירות טוב יותר למחזיקי המניות ולאינטרס הציבורי".

מבקרי התוכנית החדשה טוענים כי האיסור להעניק ייעוץ וביקורת יהיה זניח אם לא יינקטו במקביל צעדים פרו-תחרותיים נוספים, כגון דיאלוג קבוע בין המבקרים לרגולטורים; איסור על ה"ברית" בה בנקים מתעקשים שחברה המקבלת הלוואה תהיה מבוקרת על-ידי ה"ביג 4" בלבד; Joint audit לחברות בעלות מחזור של מעל מיליארד יורו (מיושם כבר בצרפת).

שינוי משמעותי

רו"ח אייל הורוביץ, יו"ר אירופה, מזרח תיכון ואפריקה של משרד רואי החשבון הבינלאומי בייקר-טילי, מונה לפני 5 חודשים למספר 2 ברשת העולמית והפך לרואה החשבון הישראלי הבכיר ביותר בפירמות הבינלאומיות. בייקר-טילי אינטרנשיונל היא הפירמה השמינית בגודלה בעולם. הורוביץ צופה כי מדובר בשינוי הכי משמעותי בענף בעשורים האחרונים, שעשוי להשליך גם על ישראל.

- בוא נעשה קודם סדר: האם מבחינה חשבונאית האיחוד האירופי פועל כיום כמקשה אחת, ממש כמו מדינות ארצות-הברית?

הורוביץ: "האיחוד האירופי אינו פועל כמקשה אחת. יש לזכור כי על מנת שמישל ברנייה, הממונה על כלכלת הפנים באיחוד האירופי, יעביר את הכללים - כל מדינה החברה באיחוד תצטרך לאשר אותם. מצד שני, ל-EU יש הרבה כוח, גם בהכתבת התוכן וגם ברמת ההשפעה על האימוץ. על מנת להעביר את הכללים והאיסורים חייב להיות סינכרון בין ה-EU לבין המדינות הגדולות באיחוד".

- כיצד נוצרה הריכוזיות בענף החשבונאות באירופה, והאם היא אכן פוגעת בתחרותיות?

"באופן חד-משמעי, הריכוזיות בענף החשבונאות פוגעת בתחרותיות. פירמות ה'ביג 4' הצליחו במהלך השנים לבדל את עצמן מהשאר. הן הצליחו למתג את עצמן כפירמות בעלות יכולות שלאחרים אין (כגון עיסוק בתקינה החשבונאית הבינלאומית, ה-IFRS - ר.פ.), והן הפכו למאוד ריכוזיות בשוק ההון ולכאורה למונופול.

"מישל ברנייה מבין שעל מנת לפתוח את השוק האירופי לתחרות, עליו להילחם במונופול. זה לא מצב סביר שכ-90% מהחברות הציבוריות באירופה מבוקרות על-ידי 4 משרדים. באירופה, כמו גם בישראל, יש ריכוזיות יתר שגורמת לניגוד עניינים. בשוק הישראלי יש כ-700 חברות ציבוריות, שמרביתן קטנות, ואין הלימה בין מספר החברות הקטנות ל-4 פירמות רואי החשבון הגדולות המבקרות אותן".

- מדוע פיצול החברות הגדולות לשניים (ביקורת וייעוץ) יתרום בהכרח להפחתת הריכוזיות?

"אני מאמין כי על כל חברה להיחשף ליותר מפירמת רואי חשבון אחת. חשיפה למספר פירמות רואי חשבון תגביר אוטומטית את התחרות. לחברות תהיה יותר פרספקטיבה על איכות פירמות רואי החשבון השונות.

"כמו כן, בתחום החשבונאות ישנו מושג מפתח הנקרא 'אי-תלות'; רואה חשבון מבקר צריך להיות בלתי תלוי בלקוח, בעוד שמתן ייעוץ מאיים על אי-תלות זו. אני מאמין שיש להפריד בין הביקורת לייעוץ ולחשוף את החברות השונות לכמה שיותר משרדי רואי חשבון.

"ה'ביג 4' הן פירמות רואי חשבון חזקות וטובות, אך יחד עם זאת בשוק ישנן פירמות מצויינות אחרות. אישור התוכנית ישנה את תמהיל העבודה בשוק ויהפוך אותו לתחרותי יותר - ומכאן ליעיל יותר".

- מדברים על כך שאם תאושר התוכנית והפירמות יפוצלו, ייפתח פתח להשתלטות מצד חברות סיניות.

"החברות הסיניות מעוניינות להשתלט על השוק ללא קשר לשינויים הצפויים באיחוד האירופי. שר האוצר הסיני קיבל החלטה שפירמות ה'ביג 4' לא יבקרו את הפעילות הממשלתית הסינית. מדובר בפעילות גדולה ומשמעותית, וזה יוצר בעיה ל'ביג 4'. לסינים כוח עצום, הם יתחילו במסע רכישות בקרוב, ולדעתי הם ינסו לרכוש גם רשתות וגם את פירמות ה'ביג 4'".

- האם להערכתך מדובר בצעד יעיל גם לגבי השוק הישראלי? מה צפוי לקרות אם ייושם בארץ?

"אין ספק שגם מחוץ לאיחוד האירופי, בארה"ב וגם בישראל, יידרשו לסוגיה הזו. ההחלטה באירופה תשפיע על כל העולם. אני מאמין כי לאחר שהתוכנית תעבור באיחוד האירופי, רשות ניירות ערך בארץ תבחן את יישום הנושא גם אצלנו.

"יתרה מכך: עצם העובדה שמדברים על הנושא ובוחנים אותו - מאפשר לפירמות מצוינות אחרות להתפתח ולהתחזק. בימים אלה אני מציע לחברות השונות במשק לבחון את כלל משרדי רואי החשבון ולבחור אותם לפי איכות, יעילות ומקצועיות".