גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל חלל: "מקווים להכנסות של 60 מ' ד' מ'עמוס 5'"

דוד פולק, מנכ"ל חלל תקשורת, מתרגש מהשיגור המוצלח של לוויין התקשורת, שיכסה את יבשת אפריקה ■ בראיון מיוחד הוא מספר על שיתוף הפעולה עם התאגיד הרוסי ISS ועל התוכניות לעתיד

האירוע של שיגור הוא מרגש מאוד, ולאחריו ההרגשה היא של הקלה. הרשינו לעצמנו להרים כוסית עם אנשי החלל של הסוכנות הרוסית, ועכשיו עוברים מהתרגשות לעבודה, ומתחילים את המרוץ המטורף למלא את הלוויין כמה שיותר מהר". כך מתאר דוד פולק, מנכ"ל חלל תקשורת, את החוויות משיגור לוויין התקשורת "עמוס 5", בראיון מיוחד ל"גלובס" .

בהמשך לדיווח על השיגור המוצלח שלשום, עדכנה אתמול חלל, שבשליטת קבוצת התקשורת יורוקום של שאול אלוביץ', כי הלוויין הופרד מהשלב הרביעי והאחרון של טיל השיגור, פרס את הפאנלים הסולאריים ואת אנטנות התקשורת שלו, והשלים את החלק העיקרי של תהליך השיגור. בשבועיים הקרובים ימשיך הלוויין בדרכו לנקודת השמיים המיועדת לו, וכשיגיע אליה יעבור סדרת בדיקות מקיפה לקראת תחילת פעילותו המסחרית.

את שנת 2011 צפויה חלל תקשורת לסיים עם הכנסות בהיקף של 80-85 מיליון דולר. "עמוס 5" צפוי להגדיל בצורה משמעותית את הכנסות החברה, ופולק אומר: "אני מקווה שבתוך שנתיים נגיע לקיבולת שנתית של 60 מיליון דולר, ונצליח לשמור את הלוויין מלא לכל אורך חייו".

חלל תקשורת מפעילה היום שני לווייני תקשורת שנבנו על-ידי התעשייה האווירית - "עמוס 2" ו-"עמוס 3", המכסים את אזורי המזרח התיכון, אירופה, והחוף המזרחי של ארה"ב. "עמוס 5" נבנה על-ידי תאגיד ISS (Information Satellite Systems) הרוסי בעלות של 200 מיליון דולר, וחלל שילמה סכום נוסף על מנת לחכור את נקודת השמיים שבה הוא יימצא, למשך 30 שנה. לווייני החברה מספקים מגוון של שירותים ללקוחות בתחומי התקשורת, ובהם yes המקומית מקבוצת בזק, שאף היא בשליטת אלוביץ'. yes מחזיקה 5% ממניות חלל תקשורת.

משך החיים של "עמוס 5" צפוי לעמוד על כ-15 שנה, כך שהחברה שמרה את המקום גם ללוויין שיחליף אותו. "עמוס 5" יכסה את אזור אפריקה, והוא כאמור הלוויין הראשון של חלל שנבנה שלא באמצעות התעשייה האווירית, אשר הייתה בעברה בעלת מניות בחברה.

* אתה מרוצה מהעבודה עם ISS?

"יש לי רק מלים טובות להשתמש בהן אחרי השיגור אתמול. כל התהליך הלך חלק מבחינה טכנולוגית, ואנחנו מאוד מרוצים. את 'עמוס 5' התעשייה האווירית לא יכולה הייתה לבנות, כיוון שהוא גדול יותר מלווייני 'עמוס 1, 2 ו-3'. זו הייתה קפיצה מהירה עבורם, שדרשה זמן התארגנות ארוך יותר".

כעת בונה התעשייה האווירית את הלוויין "עמוס 4", שצפוי לכסות את אזור אסיה ואמור להיות משוגר בשנה הבאה. החברה מקיימת מכרז לבניית הלוויין "עמוס 6", שצפוי להחליף את "עמוס 2" באזור אירופה, ואמור להיות משוגר לחלל במהלך 2014.

"מתחילים בריצה ולא בהליכה"

"עמוס 5" יהיה הלוויין הראשון שבאמצעותו לחלל יהיה כיסוי משלה ליבשת השחורה. לפני כשנתיים שכרה החברה לוויין שהיה לקראת סיום חייו מחברת AsiaSat, והעבירה אותו לאזור אפריקה. זאת מתוך כוונה לחתום על חוזים עם לקוחות, שיועברו ל"עמוס 5" לאחר שיגורו.

בפועל הלוויין שאמור היה לפעול במשך כשנה וחצי יצא מכלל פעולה תקופה קצרה לאחר רכישתו, ושתי החברות נקלעו לסכסוך משפטי שטרם נפתר. לדברי פולק, "הלוויין הזמני היה מהלך שנגמר מוקדם מהצפוי, אבל היתרון הוא שאנחנו מכירים את השוק, ויש לנו לקוחות שהעברנו ללוויינים אחרים ואנו מחזירים".

פולק מספר: "התחלנו לעבוד באפריקה לפני ארבע שנים, כדי להכיר ולהכין את השוק, ועד שלא מתחילים לעבוד שם, לא מבינים כמה היא גדולה. יש לנו מנהלי מכירות ואנשים מקומיים במדינות החשובות, כגון דרום אפריקה, ניגריה, קניה ואנגולה, ואנחנו ערוכים להתחיל בריצה ולא בהליכה".

העבודה באפריקה גוררת אחריה גם אתגרים חדשים מול לקוחות, אשר מוסר התשלומים שלהם עלול להיות בעייתי. עד עתה חתמה חלל על חוזים בהיקף של כ-160 מיליון דולר עם מפעילי תקשורת ביבשת; אולם לפני שלושה שבועות דיווחה החברה, כי אחד הלקוחות שעמו נחתם חוזה רב-שנתי בהיקף של 65 מיליון דולר, לא שילם את דמי הקדימה בסך של כחצי מיליון דולר, ועקב כך היא אינה יכולה להעריך את סיכויי התממשות העסקה.

"לגבי המקדמה הזו, עוד לא אמרנו נואש אבל אי אפשר להיות בטוחים ב-100%", אומר פולק. "המדיניות שלנו תצטרך להיות יותר זהירה עם הלקוחות. יש שם לקוחות ותיקים שלנו, כמו פראנס טלקום, שאנחנו מתייחסים אליהם כלקוחות בטוחים; ויש לקוחות יותר בעייתיים, שנצטרך להיות זהירים איתם גם בהתנהלות וגם בדיווחים. אנחנו עובדים באזורים נוספים בעולם שלא קל בהם, ולוקחים בחשבון שפה ושם יהיו בעיות; אבל אם ערוכים ומנהלים את זה נכון, אפשר למזער את הקושי".

"האתגר עובר מהאנשים הטכניים לאנשי המכירות"

"אנחנו מעריכים שבשנת 2012 'עמוס 5' יניב לחלל הכנסות של 24 מיליון דולר, 47 מיליון דולר ב-2013, 66 מיליון דולר ב-2014, ומשנת 2015, שהיא שנה מייצגת, ואילך, הוא יתרום סביב 71 מיליון דולר", כך אמר היום ל"גלובס" אורי ליכט, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי.

"עכשיו, אחרי שהלוויין באוויר, הרבה יותר קל יהיה לחתום על חוזים חדשים, ואני מעריך שנראה עליית מדרגה במחירי המכירה בחוזים שעליהם תחתום חלל. החברה לא מדווחת על המחיר שבו היא משכירה את המקטעים על הלוויין, אבל כשהוא בחלל המחיר יותר גבוה מאשר לפני השיגור, כך שהאתגר עובר כעת מהאנשים הטכניים לאנשי המכירות", מוסיף ליכט.

בחודש שעבר הוציא ליכט סקירה על החברה, ובה ציין כי הצלחת השיגור תביא להצפת ערך משמעותית, ותקפיץ את מחיר היעד של מניית החברה מ-76 שקל ל-84 שקל - פרמיה של כ-37% על מחירה הנוכחי.

ליכט מוסיף, כי "מה שמעניין מבחינת תמחור, הוא שכאשר הלוויין בשמיים, אין עליו הרבה הוצאות. בתפוקה מקסימלית שיעורי הרווחיות EBITDA עומדים על 80%. אם הכול עובד כמו שצריך, ההשקעה בבנייה, שיגור והפעלת לוויין, הינה משתלמת מאוד".

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה