המסחר בבורסה הסתיים במגמה מעורבת; פרטנר זינקה ב-5%

לא רק בן-דב מחפש למכור מניות פרטנר - גם לאומי פרטנרס ■ שיעור האבטלה בשפל הסטורי - ירד ל-5% ■ ב-17:30 החלטת הריבית של בנק ישראל - צפי להפחתה של 0.25%

הבורסה בת"א נסחרה היום (ב') במגמה מעורבת, כשמדד המעו"ף רושם עלייה קלה ומנגד מדד ת"א 75 נסוג. זאת, בהמתנה להחלטת הריבית של בנק ישראל. זירת המאקרו המקומית תרכז היום תשומת לב רבה - ב-17:30 תפורסם הריבית הבסיסית למשק הישראלי לחודש ינואר 2012, כשהצפי הוא להפחתה של 0.25% לרמה של 2.5%. בנוסף, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את נתוני האבטלה לחודש אוקטובר (ירידה לשפל של 5% בלבד באוקטובר).

נזכיר כי היום לא מתקיים מסחר באירופה ובוול סטריט לרגל חג המולד. אתמול הבורסה בת"א סיימה בעליות חדות של כ-2.2% במחזור נמוך יחסית של כ-782 מיליון שקל, כשהיא הושפעה מהמגמה בשוקי העולם בסוף השבוע. גם היום המחזור המשיך להיות דל במיוחד והסתכם בכ-838 מיליון שקל בלבד.

כאמור, אחרי סיום המסחר היום תפורסם החלטת הריבית של בנק ישראל לחודש ינואר. בסקר שערכה סוכנות בלומברג, רוב הכלכלנים מעריכים כי הנגיד פישר יוריד ב-0.25% את הריבית בחודש השני ברציפות (בחודש שעבר הריבית ירדה ב-0.25%). חלק קטן מהכלכלנים מעריך כי הריבית תישאר ללא שינוי על 2.75%.

הכלכלנים שצופים הפחתה ציינו את הירידה המפתיעה של מדד המחירים (ירד ב-0.1% לעומת צפי לעלייה של 0.2%) את הסיכון לגלישה למיתון באירופה והאטה משמעותית בכלכלה העולמית שמאיים גם על כלכלת ישראל, ואת התקררות שוק הנדל"ן הישראלי. הורדת הריבית נועדה להאיץ את הצמיחה במשק, שלפי בנק ישראל צפויה להאט לקצב של 3.2% בשנת 2012 לעומת יותר מ-4% ב-2011. פישר אמר לאחרונה כי בבנק ישראל ככל הנראה יעדכנו מטה את תחזית הצמיחה ל-2012 לרמה של 2.9%.

"גלובס" חשף אתמול כי המחסור בהכנסות המדינה ממסים יסתכם ב-2011 בכ-3.5 מיליארד שקל, ולפיכך הגירעון ב-2011 צפוי להסתכם בכ-3.4-3.5 אחוזי תוצר - 0.5% מעל היעד (2.9%-3% תמ''ג). החריגה בגביית מסים נוצרה מהשפעת ההאטה העולמית על המשק הישראלי. ב-2012, הגירעון צפוי להגיע ל-3.5% תוצר לפחות, מה שיביא את האוצר לעדכן כלפי מטה את תחזית הכנסות המדינה, ולפיכך גם של יעד הגירעון. השינויים האלה יחייבו גם שינוי במדיניות הפיסקלית - הקטנת הוצאה (קיצוצים) או שינוי הרכבה, או הגדלת המיסוי.

בן-דב ודנקנר מחפשים נזילות

מניות החברות של אילן בן דב, סקיילקס , סאני ופרטנר , נסחרו על רקע ההודעה לאחר סיום המסחר אתמול, לפיה בן דב ימכור חלק ממניות פרטנר שמחזיקה סקיילקס "במחיר הגבוה משמעותית ממחיר פרטנר בשוק". יחד עם החברה האם סאני, מחזיקה סקיילקס ב-45.9% ממניות פרטנר. היום נחשף ב"גלובס", כי גם לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי, שוקלת למכור מניות פרטנר שברשותה במידה וסקיילקס של אילן בן דב תמצא קונה לחלק מהמניות שלה. לאומי פרטנרס מחזיקה ב-5% מפרטנר.

כלל תעשיות המשיכה להיסחר על רקע המגעים של קבוצת IDB למכירת השליטה בחברה לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל - גבוה ב-45% משווי החברה בבורסה. המגעים הם למכירת 36% ממניות כלל תעשיות ב-1.3 מיליארד שקל, מה שיניב ל-IDB רווח הון גדול.

כיל אמורה להודיע עד יום ג' הקרוב בחצות אם היא מסכימה למתווה שהציע לה שר האוצר יובל שטייניץ, ולממן לא פחות מ-90% מעלויות התוכנית לשיקום ים המלח שהיקפה עומד על כארבעה מיליארד שקל. אם כיל לא תסכים למתווה, שטייניץ יפעל להקמת "ועדת ששינסקי ב'" לבחינת חלקה של המדינה במשאבי ים המלח.

בינתיים התקיים היום דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא ים המלח והיו"ר, כרמל שאמה הכהן, אמר כי התמלוגים בים המלח צריכים להשתוות לתמלוגים שמשלמות החברות הקודחות במימי הים התיכון.

אל על נסחרה על רקע ההחלטה של המדינה להגדיל את שיעור השתתפות בנטל הוצאות הביטחון של חברות התעופה הישראליות, מ-60% היום ל-65% ב-2011, 70% ב-2012, 75% ועד ל-80% עם יישום הסכמים עתידיים. המהלך צפוי להביא לאל על חיסכון של כ-5.8 מיליון דולר בהוצאות, כבר בדוחות 2011.

[לאתר המעו"ף][לפורטל הפיננסי]