גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הצלחת שופרסל נתקעה לה בגרון - היא מגרדת הדפנות"

רשת "אושר עד" מסתערת על שוק קמעונאות המזון: "נשאף ליותר ממיליארד ש' מכירות" ■ "לשופרסל אין לאן להתפתח; רמי לוי הוא מתחרה טוב מאוד" ■ על היריקה של החרדים בבית שמש: "זה לא עניין דתי, זה עניין לפסיכיאטרים"

"שופרסל היא כריש גדול בבריכה קטנה. היא כבר מגרדת את הדפנות. אנחנו מדינה קטנה, אין לשופרסל לאן להתפתח, ומטבע הדברים הם נכנסים לסוג של ניוון. עד שלא יכבשו את ירדן ואת סוריה, אין להם לאן ללכת. זו סיטואציה מנוונת כי ממבט מבפנים היא חברה שיודעת לעבוד, לא רדומה ולא ישנונית אבל לאן יש להם ללכת?", את הדברים האלה אומר אריה בוים, אחד משלושת השותפים ברשת השיווק "אושר עד", שעד קיץ 2008 היו גם השותפים של שופרסל ברשת "אלף" שפעלה במגזר החרדי.

כנראה שאם זה היה תלוי בבוים ושותפיו, אברום-משה מרגלית ויהודה לניאדו, רשת "אלף" - שהגיעה למכירות של מיליארד שקל בשנה עם 9 סניפים בלבד - הייתה עומדת עדיין על תילה. אבל בצד של שופרסל העדיפו לממש את האופציה, וביולי 2008 הם רכשו את מניות השותפים (50%) תמורת כ-100 מיליון שקל. שנה לאחר מכן, הקימו השלושה רשת מתחרה.

* אתם חושבים ששופרסל תלך אחורה?

בוים: "כן. אין לה ברירה. החוזק שלה הוא גם החולשה שלה. היא מיצתה פחות או יותר את היכולות שלה".

* מה היית ממליץ לשופרסל?

"זו סיטואציה בעייתית. צריך לחשוב", עונה בוים ופונה ללניאדו: "מה היית עושה עם חברה שההצלחה נתקעה לה בגרון?".

* נוחי דנקנר פספס עכשיו כשעסקת מכירת שופרסל לברונפמן-פישר וליאו נואי לא יצאה אל הפועל?

בוים: "אני אוכל להשיב כשאבין מה הייתה העסקה. קח היום, תשלם עוד חמש שנים ואם לא עובד, תחזיר? לא יודע. זו לא עסקה. מה גם שכאשר מתמחרים, הוא מכר בפחות מהערך הנוכחי בבורסה, כי מתשלום של 5.5 מיליארד שקל עוד חמש שנים, צריך לנקות את הרווח בדרך. למעשה, זו עסקת אופציה ששילמו 600 מיליון שקל על האופציה, כשבמהלך החמש שנים אמורים להרוויח 600 פלוס. עסקה מוזרה".

"רמי לוי הוא מתחרה טוב"

השותפים ב"אושר עד" הם עוף מוזר בקמעונאות הישראלית. שני חרדים הנמנים על חסידות גור, בוים ומרגלית, המחזיקים יחד ב-80% מהרשת בחלקים שווים, ושותף חילוני, רו"ח יהודה לניאדו, אותו הכירו עוד מימי קלאבמרקט.

היותם חרדים הנמנים על חסידות גור לא מפריעה להם כהוא זה לשלוט בכל רזי הקמעונאות הישראלית, וגם לא לרצונם לפנות אל הקהל החילוני, גם אם בסניפי "אושר עד" נמצאים מוצרים בכשרות גבוהה בלבד. "אחי, שלא יערבבו אותך!", זועק שלט פרסום ענק של הרשת בכניסה לאשדוד, עיר מושבם, יחד עם הסלוגן המלווה אותם "בלי טריקים ובלי שטיקים".

מרגלית: "חוץ מבירושלים, 70% מהלקוחות שלנו לא חרדים. אנחנו פונים לקהל החסכני, למי שמחפש לחסוך כסף. אנחנו יודעים להביא לו את הסל הכי חסכוני בארץ. אנחנו הרשת היחידה שהיא רשת הבי-דיסקאונט אמיתית".

המודל אכן אחר, כפי שמדגים לנו מרגלית בסיור בסניף הרשת באשדוד. בכניסה לחנות, הרשת תקפיד להציע הצעות ערך אטרקטיביות ("כרית שינה ב-10 שקלים זו לא כרית טובה? הילדים ישנים טוב וההורים חוסכים כסף"). מדפי הסופרמרקט הרגילים נזנחו לטובת מכליות גדולות המכילות כמות גדולה במיוחד של מוצרים ומאפשרות תפעול זול ("לא מסתובבים כאן עובדים בין הרגליים. הם מילאו את החנות בבוקר ויחזרו אחר הצהריים"); במוצרי תינוקות המחירים נמוכים באופן קבוע (3 חבילות פמפרס ב-130 שקל, מטרנה 700 גרם ב-45 שקל) ולעולם, הרשת תציע מוצרים זולים במיוחד בכל קטגוריה כמו ק"ג אורז ב-5 שקלים ("אני מוכר 4 חבילות פריכונים ב-10 שקלים כשחבילה אחת של אסם עולה 6 שקלים. זה עידן שאנשים רוצים מוצרים זולים").

גם המשרדים ממוקמים בבניין צנוע, שלא לומר מוזנח ("אנחנו יושבים בבניין המשרדים שלוקח את השכירות הנמוכה ביותר באשדוד"), והיעילות נשמרת אפילו בפגישות. על שולחנו של מרגלית מונח שעון חול ורוד שמונה 45 דקות. "פגישה הנמשכת מעבר ל-45 דקות היא לא יעילה", הוא מסביר.

* למשפחה עם שני ילדים תהיה בעיה אצלכם, במיוחד בגלל האריזות הגדולות.

בוים: "נכון, ואנחנו לא מכוונים אליה. חלק מהשוני שלנו הוא שמראש אנחנו יודעים מי הלקוחות ויודעים על איזה פלח לקוחות אנחנו מוותרים".

* ועל מי אתם מוותרים?

"משפחות שהן עדיין קטנות וכל מיני חובבי נוחות למיניהם. חוסר הנוחות בא לידי ביטוי בכך שללקוחות שלנו יש לפעמים צורך להשלים קנייה במקום אחר. אין לנו את הכול. אנחנו מחזיקים מגוון מצומצם יחסית מסיבות מסחריות. זה אחד הגורמים שמאפשרים לנו לשמור על מבנה הוצאות רזה".

* על איזה רווחיות גולמית אתם עובדים?

מרגלית: "הרבה מתחת ל-20.9% (הרווחיות הגולמית החריגה שרמי לוי רשם ברבעון האחרון, א"ח) ומרוויחים כסף".

בוים: "וזה אומר שאנחנו הכי זולים. בארץ כולם עובדים על רווח גולמי של 23% ומעלה. לא באנו מהמאדים. אנחנו מכירים את הקמעונאות המון שנים, יודעים לקנות טוב ומוכרים מאוד בזול. אנחנו במקרה מוכרים זיתים ומים מינרלים כמו כולם אבל אנחנו עסק אחר לחלוטין, אנחנו עסק יעיל, רשת רזה מאוד ובנינו תשתית שתישאר רזה גם כשנהיה למעלה מ-20 סניפים".

* אתם זולים יותר מרמי לוי?

מרגלית: "אנחנו לא צריכים לצעוק שאנחנו הכי זולים כי מי שגבוה, לא צריך לצעוק אני הכי גבוה. עובדתית אנחנו עובדים במרווחים יותר נמוכים כי אנחנו מאוד זולים".

בוים: "אין מצב שמנהל יגיד לי שמישהו מוכר במחיר שלי ואני אשאיר את זה כך. אם מכרתי יותר יקר מרמי לוי, זה פספוס. זו לא מדיניות".

* מי המתחרה הכי קשה שלכם?

בוים: "אין דבר כזה מתחרה קשה. יש מתחרה טוב. אין זכות קיום לאורך זמן בלי תחרות אמיתית. הקיום של היריב מחדד את היתרונות והמגרעות של כל אחד מאתנו".

* רמי לוי הוא מתחרה טוב?

"הוא מתחרה טוב מאוד".

* הוא פותח בקרוב סניף באשדוד, לא רחוק מכם.

"אנחנו ממש מחכים לו כי הניסיון הוכיח שהתחרות עושה לנו טוב".

אשדוד תהיה זירת הקרב החדשה בין "אושר עד" לרמי לוי, שתי רשתות שידעו כבר כמה קרבות קשים. פתיחת סניף רמי לוי מהדרין בירושלים, לוותה במלחמת מחירים קשה בין שתי הרשתות ואילו הכניסה של שתיהן לבני ברק, גררה תגרה אלימה בין העובדים של "אושר עד" לעובדי רמי לוי שיווק השקמה, שבשיאה, ירה המאבטח של "אושר עד" באוויר. כצפוי, הגרסאות על מה שקרה שם בדיוק סותרות, אבל התגרה הזאת מעידה על התחרות העזה בין השתיים.

* הייתה תגרה אלימה בין עובדים שלכם לעובדים של רמי לוי?

מרגלית: "מישהו חיפש כותרות ועשה מה שעשה. אנחנו לא מתעסקים בזה".

"מיצו את היכולת לצמוח"

ברבעון השלישי השנה רשמה מגה ירידה של 6.6% במכירות חנויות זהות ואילו שופרסל רשמה ירידה של 1% בחנויות זהות. אבל לפי בוים, זו רק תחילתו של תהליך מתמשך.

"זו מגמה. למרות שיש עליה ברמת החיים, שמפצה על חלק גדול מהשחיקה, שתיהן עברו את קו פרשת המים. איזה שפנים יש להם בכובע?", הוא אומר.

* שופרסל טועה אסטרטגית כשהיא פותחת עוד ועוד סניפים?

בוים: "אני לא יכול להגיד שהיא טועה. אני מן הסתם לא הייתי עושה את זה, כי בסופו של דבר היא מכניסה את הראש שלה בכוח ללוע האריה (מתכוון לרגולטור, א"ח). בנקודה מסוימת הם מתחילים למחזר את המחזור של עצמם. אני לא יודע לשרטט את הגבול המדויק אבל הם עברו אותו".

"ככל שהיא תגדל, הרגולטור יצר את צעדיה", מוסיף לניאדו, "בנוסף, יש לקחת בחשבון שסניפי שופרסל ביג הוסבו לשופרסל דיל ואלה עלו בפדיון, אז מן הסתם, כשיש לך ממוצע של מינוס 1% בחנויות זהות, זה אומר שסניפים אחרים שילמו את המינוס".

* אתה חושב שיש לשופרסל סניפים הפסדיים?

לניאדו: "אין רשת בגודל כזה שאין לה סניפים הפסדיים. אנחנו מנתחים את כל הדוחות של המתחרים. אנחנו מכירים את הדוחות של רמי לוי יותר טוב ממה שהוא מכיר אותם".

* אם היית בנעליים של נוחי דנקנר או דודי ויסמן. היית מוכר את העסק? זה השיא?

בוים: "בהנחה שיש מצווה למכור בשיא. אם הוא עדיין מרוויח כסף, אני לא חושב שהייתי מוכר. אבל מנקודת מבט של פיננסייר ולא של קמעונאי - הייתי מוכר כבר לפני שנתיים. הם מיצו את היכולת לצמוח".

"הפכנו לתחרות פנימית"

במארס 2008, כשפרץ חרם החרדים על רשת "שפע שוק" של רבוע כחול (מגה), בקבוצת אלון (המחזיקה ברשת) הפנו אצבע מאשימה לעבר קבוצת אי.די.בי ובעיקר לעבר השותף החרדי בשופרסל, שולם פישר. אבל בקרב החרדים היה גם מי שסבר שאת החרם הזה רקמו בעליה של "אושר עד", אף שאז הם היו בסופה של השותפות עם שופרסל.

"כמובן שהקונספירציות בשוק החרדי היו לכיוון שלנו אבל זה היה קשקוש, כי היינו באותה תקופה בדיבור רציני עם ויסמן, על שיתוף פעולה ונתקע לנו החרם הזה", חושף בוים.

* מה תכננתם עם ויסמן?

"להעתיק את המודל של השותפות. היינו בשלב הסקיצה. אני ישבתי עם דודי ויסמן פעמיים-שלוש ויהודה לניאדו ישב עם איציק בדר (יו"ר גרנות, שותפה בקבוצת אלון, א"ח).

* ויסמן ניסה לדבר אתכם לאחר מכן?

"כן. עד היום אנחנו מחליפים ד"שים אבל כל עוד הם תקועים עם AM:PM, אנחנו בבעיה. היום גם הממונה לא ייתן לעשות איתם עסק, על אף שיש להם תשתית נחמדה ומעוררת תיאבון".

* למה מגה יורדת במכירות?

"ממש לא בא לי לייעץ להם מעל גבי העיתון".

* למה לדעתכם שופרסל העדיפה לסיים את השותפות אתכם?

לניאדו: "היינו טובים מדי. עובדה שלא פתחנו אף חנות חדשה בתקופת השותפות. התחלנו עם אותן חנויות וגמרנו עם אותן חנויות".

בוים: "כשעשינו איתם את ההסכם, הם חשבו בראש על המגזר החרדי. מהר מאוד הם גילו שאנחנו 10% מהמחזור שלהם, ושאנחנו בכלל מבוססים בטריטוריות חדשות שהם לא תכננו, והפכנו לסוג של תחרות פנימית מולם. אני חושב שזו בסופו של דבר הסיבה על אף שהיא מעולם לא הוצפה. הדינמיקה הייתה אחרת. אנחנו הבנו יום אחד שבולמים אותנו ואת ההתפתחות, לא נותנים לנו לפתוח חנויות חדשות בכל מיני תירוצים, ומן הסתם זו הייתה הסיבה. אני לא אומר שזו הייתה המחשבה הנכונה כי היום מבחוץ אני עושה מה שהייתי עושה להם מבפנים".

* כשברונפמן-פישר נכנסו לשותפות בשופרסל היה שינוי?

לניאדו: "מעולם לא דיברנו עם מישהו חוץ מאפי רוזנהויז (לשעבר מנכ"ל שופרסל, א"ח) ואולי גורם נוסף. התנהלנו עצמאית לחלוטין. בהסכם היה אסור להם להתערב והם גם לא התערבו בניהול".

* מאז שמכרתם את המניות ב"אלף", סניף "אלף" בבארות יצחק שהוסב ל"יש" ספג ירידה. למה?

בוים צוחק. "מנקודת הראות של שופרסל, יכול להיות שלא קורה להם משהו רע כי אני מניח שרוב הצניחה התנקזה למקומות אחרים שלהם, שבהם מוכרים יקר יותר".

"ב-2012 נפתח חמישה סניפים נוספים"

* יש לכם היום שישה סניפים ענקיים, מה הפוטנציאל שלכם?

בוים: "אנחנו רוצים להיות בכל מקום שגודל האוכלוסייה מצדיק, כלומר - מעל ל-30 אלף בתי אב, ושנית - במקום שלא יכניס אותנו לסוג של קניבליזציה. זה לא טריוויאלי, כי חלק מהמתחרים מכניסים את עצמם לסוג של קניבליזציה. יש להם תפיסת עולם מונופוליסטית".

* איך החלוקה ביניכם?

בוים: "יש חלוקה טכנית שאברום-משה מתעסק בנושאי סחר, אני מתעסק בנושאי תפעול ויהודה בכספים. היות שנקודות ההשקה בין סחר לתפעול כל-כך רבות, קשה לי להעביר את הסכין במקום מדויק".

* מתי תגיעו למחזור של מיליארד שקל?

מרגלית: "היעדים שלנו הרבה הרבה יותר גדולים ותראו את זה בעתיד הקרוב".

* מה על הפרק?

"בעזרת השם, בינואר נפתח חנות ענקית בב"ש בגודל של יותר מ-6,000 מ"ר וב-2012 נפתח חמש חנויות נוספות, באזור צומת סגולה, בעיר בית שמש, בחדרה ובעריםמרשת שופרסל נוספות".

* ובעתיד הרחוק יותר, נניח עוד חמש שנים?

"אנחנו לא קופאים על השמרים. נהיה בפריסה ארצית".

* זה אומר 30 סניפים? יותר?

מרגלית: "בנינו תשתיות ניהולית לרשת בפריסה ארצית. לא מעניין אותנו כמות החנויות אלא גובה המחזור. המטרה שלנו היא לפתוח חנויות במקומות שיש בהם מסה קריטית של קליינטים שמעניין אותם לחסוך כסף, ולמקסם את הפדיון למ"ר. אין לנו מגלומניה שבכל רחוב שני יתנוסס שלט של 'אושר עד'".

משופרסל נמסר: "אין תגובה".

מה חושבים השותפים?

על הדרת נשים:

בוים: "רוב אנשי המטה שלי בתפקידים בכירים הן נשים לרבות המנהלת המסחרית, הכלכלניות ומנהלת משאבי אנוש. אלה נשים שמתפקדות מול המערכת באופן שוטף ויומיומי ונדמה לי שזה אומר הכול", אומר בוים. בהתייחס לאירוע היריקה על הילדה בבית שמש אומר בוים, "זה לא עניין דתי, זה עניין לפסיכיאטרים".

על עליית המחירים וחרם הקוטג':

מרגלית: "עובדה שזה התפוצץ ולא לעולם חוסן. הצרכנים אמרו את דברם ואני שמח שהמחירים יורדים. 'אושר עד' הותאמה במיוחד לתקופה הזאת. הקונספט השיווקי שלנו הוא הרבה לפני מחאת הקוטג' ופנינו בדיוק לקהל שרוצה לחסוך כסף".

על פעילות הנון-פוד ברשת:

מרגלית: "אנחנו פותחים סניפים גדולים כי אנחנו שומרים לעצמנו את האופציה להתרחב בתחום הנון-פוד. היום אנחנו משקיעים בנון-פוד אולי שעתיים בחודש. אני חותר לכך שביום מן הימים נוכל לבוא עם בשורה בעיקר בעולם כלי הבית. היום אנחנו מתמחים במזון ולא מתעסקים במה שאנחנו לא מתמחים בו, אלא אם כן אנחנו יודעים להביא דיל כמו שלוש חולצות מכופתרות ב-80 שקל שאנחנו מוכרים כעת".

עוד כתבות

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים