גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים עבודה? כך תעברו את מבדקי האבחון הפולשניים

כל מי שנדרש אי-פעם לעבור מבדקים במכון אבחון כחלק מתהליך מיון למשרה, מכיר את תחושת אי-הנוחות המתלווה לתהליך הפולשני ■ מהן הנקודות הכואבות ביותר במבדקים, וכיצד ניתן למזער את חוויית הקושי?

"אחרי חצי שנה מורטת עצבים של סריקת אתרי דרושים, ריצות למכוני השמה, ראיונות ראשוניים וישיבה ממושכת בבית", סיפר לי פעם מחפש עבודה, "הגיע סוף-סוף הטלפון המיוחל שבישר על שלב מתקדם יותר בתהליך: זימון למבחני מיון במכון אבחון במרכז הארץ". אלא שהשלב הזה התברר כטראומטי: "מצאתי עצמי מתוחקר על-ידי ילדונת על מערכת היחסים שלי עם אמי, מתבקש להשיב על שאלות פסיכולוגיות לא רלבנטיות, או נדרש 'להתיילד' בשלב הדינמיקה הקבוצתית ולשחק בצעצועי ילדים, כשהמתצפתים עליי יושבים בצד ורושמים לעצמם הערות. זו הייתה חוויה משפילה כל-כך, עד שגמרתי אומר בלבי לסרב נחרצות לכל זימון עתידי שכזה".

עבור כל מי שנדרש לעבור את השלב המביך הזה בדרך אל משרת החלומות הנכספת, ממפה "גלובס" את "נקודות הכאב" המרכזיות שבדרך, וממליץ כיצד למזער את חוויית הקושי. החדשות הטובות הן, שגם למועמדים יש מרחב תמרון מסוים מול המכון או הגוף שהזמין את הבדיקה.

דיסקרטיות מקצועית

תלונות המועמדים: "אני עדיין עובד, אני לא רוצה שהארגון ידע שאני מחפש עבודה אחרת".

ספי רנן-עובדיה, פסיכולוגית תעסוקתית באדם-מילא: "מועמד יכול לבקש, בפרט במכונים הגדולים שערוכים לכך, להיבחן בדיסקרטיות מרבית: בחדר נפרד ועם בוחנת אישית שצמודה אליו לאורך כל היום. ניתן גם להמיר את הדינמיקה הקבוצתית בבחינה אישית, הכוללת סימולציות ניהוליות ומבחן מול אנשי המקצוע של המכון, ללא צורך במגע ישיר עם מועמדים אחרים. במקרים מיוחדים, קיימת גם אפשרות לבחון מועמדים מסוימים בבית מלון, בדיסקרטיות מלאה".

דליה זק-קריאף, מנכ"ל חברת באונטי המתמחה בהד-הנטינג: "מועמדים שרגישים לסוגית הסודיות יכולים לבקש לקבוע את המבחנים במכון בשעות המאופיינות בתנועה מופחתת (שעות הבוקר המוקדמות או שעות הערב המאוחרות). גם מכון האבחון וגם המעסיק הפוטנציאלי מבינים את הצורך בדיסקרטיות, והם נכונים לעתים לערוך את המבדק עם פסיכולוג (אחד-על-אחד), בבית קפה או בלובי של בית מלון".

חדירה לפרטיות

תלונות המועמדים: "למה אני צריך לספר למראיין על הבעיות האישיות שלי, ומה אני חושב על הורי?", "אני כבר בן 50, מי זוכר ומה זה חשוב מה עשיתי בצבא?".

רנן-עובדיה: "הפסיכולוגים והמראיינים הנפגשים עם המועמד מבססים את רוב השאלות שלהם על תכנים תעסוקתיים בעלי רלבנטיות ברורה ונראית לעין. לצד זאת, יש להתכונן לכך שחלק מהשאלות יהיו שונות (כמו תוכניות לעתיד, עיסוקי פנאי או שאלה כללית לגבי הבית שהמועמד גדל בו), זאת מתוך הרצון לשפוך אור על היבטים מורכבים יותר באישיותו של המועמד ולהכירו טוב יותר. אם יש תחושה שהשאלות חודרניות, פוגעניות או שהריאיון מתנהל באופן לא רלבנטי למשרה המבוקשת, מומלץ לשים גבול למראיין באופן אסרטיבי, ולציין זאת בפני הגורמים האחראים במכון המיון".

זק-קריאף: "מוטב להתייחס לשאלות הללו בצורה קונקרטית ותוך נטרול האמוציות שהן מעלותה. אבל, אם אתם ממש מרגישים חוסר נוחות להשיב על שאלה פולשנית, שתפו את המראיין בהרגשתכם ('אשמח לענות על כל שאלה מקצועית, לא על מערכות יחסים אישיות'). אצל מרבית המראיינים גישה כזו, שנעשית בדרך נעימה, ממצבת אתכם כאנשים אסרטיביים בעלי ביטחון עצמי, אנשים שלא חוששים לשים גבולות".

דינמיקה קבוצתית

תלונות המועמדים: "מה בדיוק אפשר ללמוד עליי כשמבקשים ממני לבנות איזשהו מבנה מקשי שתיה?".

רנן-עובדיה: "הדינמיקה עוזרת לפסיכולוג לאפיין את הסגנון הבין-אישי של המועמד, את האופן שבו הוא ממצב את עצמו בקבוצה חדשה, את סגנון ההתקשרות שלו, את היכולת שלו לתפקד מול משימות חדשות ולהתארגן מולן בזמן אמת. לצורך כך, פחות חשוב ה'מה' (אם זו משימה של בנייה בקשים או תכנון ישיבה), אלא ה'איך' (איך אדם פונה לאנשים, האופן בו הוא מציג עמדותיו, יכולת השכנוע שלו וכו'). הבנה מוקדמת של מטרת הדינמיקה תעזור לכם להביא את עצמכם באופן פתוח ולא מתגונן".

זק-קריאף: "איך צריך לפעול? תלוי מאוד בחברה ששלחה אותך. יש מעסיקים שמיירטים מועמד שמסרב למשחקי דינמיקה קבוצתית ומסמנים אותו כבעל אגו. מול אלו ההמלצה היא לבלוע את האגו ולשחק את המשחק, אם המשרה חשובה לכם. לעומתם, יש מעסיקים קשובים שמודעים לתחושת הביזוי ומולם ההמלצה היא לנקוט בגישה פרואקטיבית ולהציע מהלכים חלופיים, למשל, 'אני מבין את הצורך לדייק באיתור המועמד המתאים ביותר, ואשמח להיפגש אחד-על-אחד עם המאבחן הראשי של המכון".

שמירת סודיות

תלונות המועמדים: "מה המכון עושה עם המבחנים שלי? האם הוא יכול למסור אותם לכל גורם מבלי לקבל את הסכמתי?".

רנן-עובדיה: "חד-משמעית - מכון אבחון לא יכול להשתמש בנתונים ללא אישור הנבדק. כדאי לדעת, שכל המידע וההערכה של המועמד נשמרים בסודיות, תוך הקפדה על קודים אתיים מחמירים. מכוני המיון מחויבים לבקש את אישורו של הנבדק לשימוש נוסף במבחנים".

מה התוצאות

תלונות המועמדים: "אני רוצה לדעת איך התרשמו ממני הפסיכולוגים", "חשוב לי לראות מה הנקודות החזקות שלי ומה אני צריך לשפר כדי להגיע לתפקיד שאני מעוניין בו".

רנן-עובדיה: "לצורך כך ניתן לפנות למכון המיון ולתאם שיחת משוב עם פסיכולוג (בתשלום). בשיחה זו יעלו בפני המועמדים ויוסברו להם נקודות התורפה והחוזק שלהם, וכן יינתנו להם המלצות לפיתוח הקריירה האישית שלהם".

זק-קריאף: "ניתן גם לפנות ישירות לחברה ששיגרה אתכם אל המכון ולבקש ממנה לקבל פידבק. מניסיוננו, מרבית החברות מעניקות את השירות הזה ברמה כללית מאוד (למשל, מידע על נקודות החוזק המרכזיות), שלא מספקת ברמה הפרטנית המעמיקה".

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה