גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

74% מבני-הנוער: הריאליטי משפיע על התנהגותנו

מסקר שהגיע ל"גלובס" עולה כי 70% מבני-הנוער חושבים ש"האח הגדול" עלולה לעודד התנהגות שלילית, אבל זה לא מפריע ל-30% מהם לרצות להשתתף בתוכנית

כ-67% מבני-הנוער בגילאי 12-17 חושבים כי "האח הגדול", יותר מכל תוכניות הריאליטי, עלולה לעודד התנהגות שלילית - כך עולה מסקר שנועד לבחון את השפעת תוכניות הריאליטי על הנוער ועמדותיהם לגביהן.

בפער גדול נמצאת "היפה והחנון" המשודרת בערוץ 10. המקום השלישי והרביעי נתפסו גם הם על-ידי תוכניות ריאליטי של ערוץ 10 - "הדור הבא" ו"הישרדות". "המירוץ למיליון" של רשת נמצאת במקום החמישי.

עוד עולה מהסקר כי התוכניות שהכי פחות מעודדות התנהגות שלילית הן "כוכב נולד", "מאסטר שף" ו-"The Voice".

בסך-הכול עולה מהסקר כי 74% מבני-הנוער מעריכים כי תוכניות הריאליטי משפיעות על התנהגותם.

מהסקר עולה עוד כי 65.7% מבני-הנוער דירגו את ה"תחרותיות" כערך הבולט ביותר שבא לידי ביטוי בתוכניות הז'אנר. 48.7% דירגו "תככנות" כאחד הערכים המרכזיים המועברים, ו-40.5% חושבים ש"שנאה לאחר" הוא אחד הערכים הבולטים שמועברים במסגרת של תוכניות מסוג זה.

השאלה מה בני-נוער חושבים על תוכניות ריאליטי עמדה בשבועות האחרונים במוקד תחרות "שיח ושיג" (Debating), שערך "המרכז להעצמת האזרח", בה השתתפו 32 בתי-ספר תיכון מרחבי הארץ.

לקראת גמר התחרות, שיתקיים ב-27 במארס במעמד שר החינוך גדעון סער, ביצע המרכז סקר באמצעות חברת "מרקט ווטש" בין 300 בני-נוער (גילאי 12-17). הסקר בחן את עמדותיהם לגבי תוכניות הריאליטי המשודרות בטלוויזיה.

בין דמיון למציאות

פרט מעניין נוסף שעולה מן הסקר הוא שכשליש (32%) מבני-הנוער חושבים שחיי היומיום בבית "האח הגדול" משקפים את המציאות בחברה הישראלית (10.8% אף השיבו כי הם "מאוד משקפים"). מהנתונים ניתן לראות כי רק פחות משליש מהנשאלים סבורים כי תנאי המעבדה של בית "האח הגדול" אינם משקפים את החברה הישראלית.

"הנתונים מצביעים על תמונת עולם מפחידה, לפיה כמעט 50% מבני-הנוער חושבים שהחיים, כפי שהם נראים בבית 'האח הגדול', משקפים במידה כזו או אחרת את המציאות", אומר יובל ליפקין, מנכ"ל המרכז הישראלי להעצמת האזרח. "אנו רואים בכך תפיסה מנוונת, שכדי להיאבק בה הרשויות צריכות להשקיע משאבים ואמצעים בפעילות שתאיר ותרחיב את ספקטרום הדעות והרעיונות של בני-הנוער", הוא מוסיף.

הסקר בחן גם את הסיבות שבשלן צופים בני-הנוער בתוכניות הריאליטי. בעוד כמחצית מבני-הנוער השיבו כי הם צופים בתוכניות בגלל ש"סתם מעניין לצפות", אחוז דומה ענה כי הוא עושה זאת בגלל אלמנט התחרות בין המשתתפים. 23.9% מהנסקרים העידו כי הם צופים בתוכניות בגלל התככים שעולים בהן. לא פחות מ-18.6% מבני-הנוער אמרו כי מה שמעניין אותם בתוכניות זה "סקס". כ-20% מהנוער אוהבים לצפות בתוכנית כי הם אוהבים לראות "אנשים רגילים שמתפרסמים".

הסקר מראה גם כי יותר ממחצית מבני-הנוער (55.6%) העידו כי כהורים בעצמם, הם יתירו לילדיהם לצפות בעתיד בתוכנית "האח הגדול". יחד עם זאת, רבע מהנשאלים ציינו כי לא ירשו זאת - תופעה שבאופן לא מפתיע בולטת בעיקר בקרב המגזר הדתי והחרדי.

לבסוף, בתשובה לשאלה "האם היית רוצה להשתתף בעצמך בתוכנית 'האח הגדול'", ענו 31.7% כי הם היו רוצים להשתתף בעצמם בתוכנית. עשירית מתוכם אף אמרו כי הם מתכוונים להגיש את מועמדותם להשתתפות בתוכנית זו בעתיד.

"איפה מעבירים את הגבול"

כחלק מתחרות הדיבייטינג, נדרשו בני-נוער מכל הארץ לסוגיית הריאליטי, וכך התאפשרה הצצה לתפיסתם את הז'אנר הפופולרי.

"בבסיסן, תוכניות הריאליטי הן לא דבר רע. הן אפילו יכולות להיות דבר מבורך, השאלה היא מה עושים איתן ובעיקר איפה מעבירים את הגבול", אומרת אנה בן-ברוך, בת 17 מבת-ים. "כחברה, יש לנו קודים מוסריים, אבל המפיקים של תוכניות הריאליטי והערוצים שנותנים להם בית חוצים אותם פעם אחר פעם".

אבישג סרף, בת 16 מתיכון הריאלי בחיפה, מוסיפה: "לכל תוכניות הריאליטי יש מפיקים, והאינטרס שלהם הוא להרוויח כסף. כדי לעשות כסף הם סוחרים בדברים הצהובים והנמוכים, כמו מריבות בין המתמודדים, כל מיני משימות שפעמים רבות מוציאות מהם דברים אנושיים שליליים".

לדבריה, כדי לייצר בתוכנית "האח הגדול" סכסוכים ומריבות, ובכך להשיג את עניין הצופים, דואגים מפיקי התוכנית ללהק מראש אנשים שהפערים ביניהם גדולים מאוד. ואולם, הבעיה, לדבריה, לא מתחילה ונגמרת במפיקי התוכניות. "גם האנשים שמשתתפים ב'האח הגדול' הגיעו לשם כדי להרוויח כסף ותהילה", מסבירה סרף.

שמוליק כהן, בן 16.5 מישיבת אמי"ת עמיחי ברחובות, מחלק את סוגי הז'אנר לשניים. "אני מפריד בין שני סוגי ריאליטי: בין הסוג של 'כוכב נולד' ו'The Voice', שהם לדעתי יותר טובים ומאפשרים לאנשים להצליח יותר בקלות - לבין הסוג של 'האח הגדול' ו'הדור הבא', שהם לדעתי פשוט לא טובים, לא למתמודדים ולא לצופים".

דנה קאופמן, בת 15 מכפר רופין, תלמידת כיתה ט' בבית-הספר "חברותא", מוסיפה: "בתור נערה, שהרבה מהחברים שלה רואים ריאליטי, אני חושבת שזה ממש ביזיון מה שהולך בטלוויזיה. 21:00 זו שעה שרוב הילדים עדיין ערים, ותוכניות הריאליטי המשודרות כמעט כל ערב הופכות להיות שיחת היום למחרת".

- מה הבעיה עם זה?

"הסלנג שמשתמשים בו, השפה מאוד נמוכה, נורא גסה, וכל הזמן יש ניסיון לקחת את הדברים לנקודות קיצון. בעונה הזאת של 'האח הגדול' השתתפה ברי סימון, ואנשים שלא באים במגע עם הציבור הדתי חושבים אחר-כך שככה נראה וחושב הציבור הזה - כמו ברי, שבמקום לשוחח עם אנשים, היא מתחילה לדקלם פסוקים מהתנ"ך. זה מעביר ממש מסר לא נכון ולא טוב על החברה שלנו", אומרת קאופמן.

- מה שמשתקף בתוכניות כגון "האח הגדול", "הישרדות" ו"הדור הבא", משקף את המציאות בחברה הישראלית?

בן-ברוך: "לא. זה משקף מציאות מוגזמת ומוכחת של החברה הישראלית. זה לא משקף אותה באמת. יש את עניין העריכה המגמתית, אבל גם המתמודדים יודעים שאם הם יתנהגו בצורה יותר מוקצנת או יותר אלימה, זה יביא לזה שאנשים ירצו יותר לצפות בהם".

כהן: "אני רוצה להאמין שזה לא משקף את החברה. אני משוכנע שמה שאנחנו רואים על המסך הן סיטואציות שנערכו על-ידי הבמאים שרוצים רייטינג, ולכן הם מחפשים ומוצאים את הדברים הפחות טובים כמו רכילויות, תככים וכו'".

סרף מבקשת להבהיר כי היא לא חושבת שיש מקום למנוע את שידוריהן של תוכניות הריאליטי. "אני לא חושבת שבחברה דמוקרטית צריך לאסור על שידור תוכניות הריאליטי, אבל חייבים לחנך אנשים ולידע אותם בנזקים שעלולים להיווצר מצפייה בטלוויזיה", היא אומרת. "במקום לאסור על זה, אולי כדאי לדחוק את זה לשעות מאוחרות יותר ולתת לזה פחות זמן מסך".

לדבריה, "יש בעיה מאוד גדולה במערכת, בערכים וההתמודדות עם התופעה הזאת. חייבים להתחיל במשהו מאוד בסיסי, בחינוך. זה צריך להתחיל מגבוה מאוד, ממשרד החינוך אבל גם מההורים שלנו, שצריכים להבין שאנחנו כל הזמן מושפעים מהסביבה שלהם. צריך להראות לבני-הנוער למה לא כדאי להם לראות תוכניות ריאליטי, אבל אני לא חושבת שבחברה שהיא דמוקרטיה ולא פשיסטית צריך לאסור על משהו", היא מסכמת.

תגובות

* רשת: "תוצאות הסקר מדברות בעד עצמן. רשת מאמינה בטלוויזיה משפחתית וחיובית, ולכן תוצאות מדאיגות אלה אינן נוגעות לתכניה".

* ערוץ 10: "אנחנו שמחים לראות שגם ממצאי המחקר של 'מרקט ווטש' מצביעים בבירור על החיוביות שיש בתוכניות הריאליטי של ערוץ 10, ושגם הרוב המוחלט של בני-הנוער בישראל אינו מוצא היבט שלילי בתוכניות הריאליטי של הערוץ. הממצאים עולים בקנה אחד עם מחקרים נוספים ובדיקות שערכנו טרם בחירת הפורמטים ופיתוחם לשידור, מחקרים שאף הוצגו בדיון הפומבי שמועצת הרשות השנייה ערכה בנושא אשתקד".

* קשת: "תוצאות הסקר משקפות תמונה מאוזנת בהקשר של תוכניות ריאליטי וביניהן 'האח הגדול'. רוב בני-הנוער מייחסים יכולת השפעה לתוכניות ומציינים ערכים חיוביים לצד שליליים. ערכים כגון חברות, תעוזה וגילויי התמדה לצד תככנות וחומרניות, כשהסיבה המרכזית לצפייה היא התחרות. באופן טבעי, אחוזי הצפייה הגבוהים של 'האח הגדול' משקפים עניין, מעורבות רגשית וזכירות, הבאים לידי ביטוי בנתונים".

בני-נוער כמנוע לשינוי

תופעת תוכניות הריאליטי עמדה במרכז סבב תחרות הדיבייטינג "שיח ושיג". המנוע מאחורי התחרות הוא "המרכז הישראלי להעצמת האזרח" - מוסד עצמאי, א-מפלגתי, הפועל ליצירת חברה יציבה באמצעות מחקר, חינוך וקידום סוגיות חברתיות, כלכליות ופוליטיות.

המרכז נוסד בשנת 2003 על-ידי איש העסקים והפילנתרופ יצחק נזריאן, מתוך ההנחה שחינוך בנושאי זכויות וחובות בחברות דמוקרטיות הוא המפתח לבניית חברה אזרחית יציבה ואיתנה. המרכז מקדם פרויקטים הקשורים לנושאים הנמצאים בראש סדר היום הציבורי בישראל.

המרכז פועל מזה שנים לשינוי שיטת הממשל בישראל. באחרונה השיק המרכז את הקמפיין "זו השיטה, גאון", שמטרתו להביא למהפכת בשיטת הממשל, בין היתר, באמצעות העלאת אחוז החסימה, הגדלת הרוב הדרוש להפלת הממשלה בהצבעת אי-אמון, צמצום מספר שרים ושילוב מרכיב אזורי בבחירות הכלליות.

בני הנוער
בני הנוער
בני הנוער

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות