גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת קווי אשראי מסתיימת בתשלום של 26 מ' ש' בלבד

התביעה בסך חצי מיליארד שקל שהוגשה נגד מנהלי קווי אשראי שקרסה לפני 15 שנה מגיעה לסיומה עקב הסדר נושים ■ קובי מימון וחיים צוף ישלמו סכום נמוך יחסית

15 שנה לאחר קריסת קווי אשראי של יובל רן, מגיעה הפרשה העגומה לסופה. ל"גלובס" נודע כי נושי החברה אישרו הסדר נושים שעיקרו תשלום של 26 מיליון שקל, רובו למחזיקי האג"ח של החברה (כ-50 אגורות לכל 100 אגורות ערך נקוב). ההסדר והצבעות הנושים יוגשו לאישור סופי של בית המשפט המחוזי בתל-אביב.

מפרקי קווי אשראי, עו"ד יצחק מירון ורו"ח חיים רבינוביץ', הגישו בשנת 2004 תביעה כספית בסך 500 מיליון שקל נגד 19 בעלי מניות ומנהלים בקבוצה שקרסה. בתביעה נטען כי הללו - בראשות יובל רן, קובי מימון וחיים צוף - גרמו לאובדן הכספים שגייסה החברה בתחילת שנות ה-90, ויוחסו להם מעשי מירמה והונאה שונים, שגרמו לבזיזת נכסי החברה והשתלטות על חברות נפט שהחזיקה (קבוצת יואל-ישראמקו) במחיר נמוך.

עו"ד אופיר נאור, נאמן לביצוע הסדר הנושים ומי שמייצג את מחזיקי האג"ח של קווי אשראי, אמר ל"גלובס" כי הוא "מברך על ההחלטה של הנושים, שבחרו לקבל את הכספים המוצעים להם כיום - לאחר משא-ומתן ארוך ומפרך שנוהל - ולא להסתכן בניהול הליכים משפטיים שנמשכים כבר כעשור, הנוגעים לעסקאות שנעשו לפני כ-14 שנים ויותר.

"עמלנו על גיבוש ההסדר במשך חודשים ארוכים, ואני שמח שקיבלנו את גיבוי נושי החברה להסדר ואת אישורם לתוצאה שהושגה עבורם. חשוב להגיד מילה טובה למפרקי החברה ולעקשנות שלהם להמשיך ולנהל את ההליכים המאוד לא פשוטים שניהלו, וזאת למרות שהנתבע העיקרי שגרם את עיקר הנזק לנושים, יובל רן, ברח לחו"ל לפני שנים. התפקיד שלנו היה להפוך את התביעה לתוצאה מעשית עבור הנושים".

התמחה בהקמת חברות בועה

יובל רן נחשב בתחילת שנות ה-90 לילד הפלא של שוק ההון המקומי. הוא הקים, בסיוע המשקיע האמריקני יונה גולדרייך, את חברת פריים, שעסקה במתן הלוואות בשוק האפור, ופעילותה הוכנסה בהמשך לחברה הבורסאית קווי אשראי.

במהלך השנים התמחה רן בהקמתן של "חברות בועה" - חברות ללא פעילות עסקית - שהונפקו בהצלחה גדולה בבורסה הגואה של אותה תקופה. כך, בשיאה כללה קבוצת קווי אשראי עשרות חברות - שחלקן זכו לשמות משעשעים כגון נביגטור, אוקטובה, טריידאינב, אוקידוק, אספייד ועוד - שנהנו משווי מנופח למרות שכמעט לא יצרו הכנסות או רווחים.

המפולת בשוק ההון שהתרחשה כעבור שנים ספורות שמה קץ לחגיגה של רן, וקווי אשראי וגרורותיה החלו לדווח על הפסדים כבדים. תקופה קצרה לאחר תחילת המפולת, שפגעה ביכולתו של רן לגייס הון זול מהציבור, חלה הרעה מהותית גם בתנאי השוק האפור, עם חקיקה שהסדירה את העיסוק בענף. כך, קווי אשראי, שעל-פי ההערכות חלשה על 80% מהפעילות בשוק אפור, מצאה את עצמה ללא יכולת ממשית לגבות עשרות מיליוני שקלים מלוויה.

בתחילת 1997 הרגיש רן כי החבל סביב צווארו מתהדק, ועזב את הארץ ליוסטון, ארה"ב, שם הוא מתגורר עד היום. זמן קצר לפני שנמלט ניסה רן, כמוצא אחרון מקשייו, להשתלט על קבוצת הנדל"ן וחיפושי הנפט יואל-ישראמקו, שנשלטה אז על-ידי ג'ו אלמליח. רכישת השליטה לא עברה בשקט, שכן לקבוצת החברות של אלמליח היה מחזר נוסף, קובי מימון, שהגיש תביעה לבית המשפט כנגד כשרות העסקה, מתוך מטרה להשתלט בעצמו על קבוצת החברות בסופו של דבר.

מימון טען בתביעתו כי מדובר בעסקה סיבובית ומתוכננת בקפידה, לפיה לרן נמכרו החזקות יואל בחברה הבת פספורט (היום אקויטל) "במחיר מציאה", רק על מנת שמאוחר יותר תעשה קווי אשראי שימוש בקופתה של החברה-הבת, על מנת לרכוש במחיר מופקע את החזקותיו הפרטיות של אלמליח בחברה-האם, יואל.

באוקטובר 1995 הגיעו הצדדים להסכם פשרה, שקיבל תוקף פסק דין, ובעקבותיו נמנעה מרן גישה לקופת המזומנים של החברות. מהלך ההשתלטות של מימון הושלם זמן קצר לאחר מכן, כשרן נמלט מהארץ מאימת נושיו, כשהוא מותיר למימון לשלוט לבדו בקבוצה הנזילה.

האם יובל רן ישוב לישראל?

מי שרשומה כבעלת השליטה בחברת אקוויטל היא שותפות י.ח.ק, הנשלטת בידי חיים צוף, שותפו של מימון. בעלת מניות המיעוט בי.ח.ק היא חברת כרמן נכסים של משפחת לבנת, השותפה עם נוחי דנקנר בקבוצת אי.די.בי.

מימון וצוף נהגו להתעלם עד לאחרונה מההליכים המשפטיים נגדם במסגרת תיק הפירוק של קווי אשראי, ורק לאחר שניתן פסק דין במעמד צד אחד (בהיעדר הגנה), שחייב את צוף באחריות לחוב של 500 מיליון שקל, הם התייצבו בבית המשפט, ופסק הדין בוטל.

בד-בבד להליך המשפטי, הפכה קבוצת יואל-ישראמקו תחת מימון וצוף, לאחת הקבוצות העסקיות החזקות ביישראל, באמצעות פיתוח עסקי הנדל"ן שלה (נצבא, איירפורט סיטי) ובעיקר בזכות תגלית הגז במאגר "תמר" שבה היא שותפה.

נכון להיום, נסחרת יואל בשווי שוק של כ-900 מיליון שקל, ואילו שווי השותפות ישראמקו עומד על כ-6 מיליארד שקל. זו כנראה הסיבה לחתול השחור שעבר בשנים האחרונות בין רן, הלהטוטן הפיננסי בדימוס, לבין מי שנחשב בעבר לשותפו ומיטיבו, קובי מימון.

עו"ד ירון אלכאוי ממשרד גורניצקי ועו"ד זוהר לנדה ממשרד ברנע, שליוו את הפרשה בהיבטיה השונים, רושמים לפניהם הישג גדול: פסק דין לאחריות לחוב של 500 מיליון שקל התכווץ לתשלום של 26 מיליון שקל - 5% בלבד מהתביעה המקורית. סכום זה ישולם על-ידי קובי מימון, חיים צוף, עו"ד נעם שרון ואחרים.

עו"ד אלכאוי אמר היום (ב') ל"גלובס": "ההליך גרם הרבה נזק, ואני שמח שהוא הגיע לידי סיום".

ככל הידוע, לרן יש צרות נוספות מעבר לפרשת קווי אשראי, כך שהסוגייה המסקרנת האם הוא אכן עומד לשוב לישראל, נותרת פתוחה בינתיים.

עו"ד אופיר בלום, המייצג את יובל רן, סירב להגיב לידיעה. מעו"ד צוריאל לביא, הנאמן של רן בהליך פשיטת-הרגל, לא התקבלה תגובה עד לפרסום הידיעה.

קווי אשראי

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר